Wandelen naar Grindelwald firs en langsj de Bachalpsee

Wandelen naar Grindelwald First, wandelroute vanuit Grindelwald of Wilderswil

Wandelen naar Grindelwald First is één van de mooiste dingen die je kunt doen in de omgeving van Grindelwald Zwitserland. Deze 16 kilometer lange, middelzware wandelroute gaat van Schynige Platte via de Faulhorn berg en de Bachalpsee naar Grindelwald First. Je wandeling start in Wilderswil óf Grindelwald en je maakt gebruik van een kabelbaan en de trein. In dit blog lees je mijn verslag met tips om deze mooie wandeling naar Grindelwald First zelf te wandelen.

Na het zien van de eerste plaatjes van Grindelwald en Grindelwald First was ik verkocht. Toen ik onze roadtrip door Zwitserland aan het plannen was mocht een stop in de Lauterbrunnen vallei daarom niet ontbreken. In de wintermaanden is dit gebied een wintersportparadijs maar in de zomer kun je er geweldig wandelen.

Vanaf Grindelwald en Wilderswill kun je de meest mooie wandelingen maken waaronder die naar Grindelwald First. Een stevige wandelroute waar je, inclusief heen en terugreis, een dag voor uit moet trekken.

Wandeling Schynige Platte Faulhorn Bachsee Gindelwald First

Prachtige panorama's op de wandeling naar Grindelwald First

Grindelwald First

Grindelwald First ligt op 2168 meter en is een bekende bezienswaardigheid in Zwitserland voor avonturiers en bergliefhebbers. Vanuit Grindelwald zweef je in drie etappes met de de First kabelbaan naar boven. Onderweg heb je een adembenemend uitzicht op de Eiger en de met sneeuw bedekte pieken van de alpen. Eenmaal boven op Grindelwald First kun je prachtige wandelingen maken en genieten van de indrukwekkende bergtoppen en vergezichten van de Eiger, Mönch en Jungfrau..

Wil je iets bijzonders doen bij Grindelwald First? Maak dan een wandeling op de First Cliff Walk. Het is één van de populairste dingen om te doen bij Grindelwald en vanaf het platform heb je een spectaculair uitzicht. Adrenalinejunkies zweven naar beneden met de spectaculaire First Flyer of op een gehuurde bikestep. Voor kinderen is er een grote speeltuin op de tussenstop bij Bort. Dat maakt Grindelwald First een perfect dagje uit voor het hele gezin.

NB: de kabelbaan naar Grindelwald First is open gedurende het zomerseizoen van april tot oktober. De rit duurt 25 minuten.

Wandelen naar Grindelwald First

 • Afstand van deze wandelroute naar Grindelwald First: 16 kilometer.
 • Startpunt: Grindelwald of Wilderswil/Schynige Platte.
 • Wij startten onze wandeling in Wilderswil zo voorkom je de zwaarste afdaling.
 • Wandeltijd minimaal 6 uur.
 • Horeca: berghotel Schynige Platte en halverwege Restaurant/Berghotel Faulhorn. Restaurants genoeg in Grindelwald en Wilderswil.
 • Beste tijd voor deze wandeling bij Grindelwald: half juni tot half oktober, daarna ligt er vaak sneeuw.
 • Voor deze wandeling zijn goede wandelschoenen nodig.
 • Trek laagjeskleding aan, het weer kan snel omslaan zeker als je wat hoger komt.
 • Hoogtepunten van de wandeling: Grindelwald, Schynige Platte, Faulhorn, Eiger, Mönch en Jungfrau.
Tip: blijf je langer in de omgeving van Grindelwald of Lauterbrunnen? Dan is de Jungfrau Travel Pass een aanrader. Hiermee reis je van 3 tot 8 (aaneengesloten) dagen onbeperkt! met de boot, bus kabelbanen en trein. Ideaal als je veel gaat wandelen!

Alternatieve, kortere wandelroutes in de omgeving van Grindelwald First

Vind je deze wandelroute naar Grindelwald First te zwaar maar wil je toch een mooie wandeling in de omgeving van Grindelwald maken? Dan heb ik nog wel een paar mooie tips voor je!

Wandeling naar de Bachalpsee

Pak de kabelbaan van Grindelwald naar Grindelwald First en wandel naar de Bachalpsee en terug. De rit met de kabelbaan duurt ongeveer een half uur en onderweg geniet je van het mooie panorama op Grindelwald en de omringende bergen. Daarna maak je een makkelijke wandeling van een kleine 6 kilometer naar de helderblauwe Bachalpsee. De wandeltijd is nog geen 2 uur, stijgen en dalen 200 meter.

Wandelen op de Schynige Platte

Een andere alternatieve wandelroute is een rondje over de Panoramaweg bij Schynige Platte. Om deze te bereiken pak je de speciale panoramatrein vanuit Wilderswil. De wandeling is 2,4 km, start bij het bovenste treinstation en gaat ook langs het Daube uitkijkpunt. Wandeltijd van deze rondweg is nog geen uur. Kaartjes voor de trein koop je op het treinstation of bij je camping of hotel.

Ook leuk: een bezoek aan de botanische tuin (alpenbloemen) van Schynige Platte. Ook staan er hoornblazers die hun kunsten vertonen. Heel bijzonder en echt het ultieme alpen gevoel. Wij hoorden ze nog lang op onze wandeling.

Traditionele hoornblazers op de Schynige Platte in Zwitserland

Traditionele alpenhoorn blazers op de Schynige Platte

Wandeling door de Glacier Canyon

Vanuit Grindelwald kun je een prachtige, begeleide, wandeling maken door de Glacier Canyon. Vanuit het dorp is het een klein half uur wandelen naar het begin van de kloof. De wandeling in de kloof is een kilometer lang. en is elke dag te maken, m.u.v. zondag.

Onze wandeling naar Grindelwald First

Vanuit camping Oberei in Wilderswil is het niet ver lopen naar het treinstation. Onze treinkaartjes en die voor de kabelbaan hebben we van te voren al bij de camping gekocht. Vandaag rijden we met de trein naar Schynige Platte, daarna wandelen we naar Grindelwald First. Hier stappen we op de kabelbaan naar Grindelwald en we eindigen met de treinrit naar Wilderswil. De kaartjes voor deze ronde kosten ons een kleine €74 per persoon (prijs 2023).

Samen met een grote groep toeristen stappen we in de speciale panoramatrein. Dit boemeltje brengt ons via diverse tunnels en steile hellingen in een klein uur naar Schynige Platte. Onderweg genieten we van het eerste zicht op het omringend berglandschap en de Bodensee beneden ons.

Panoramatrein Wilderswill naar Schynige Platte

Met de panoramatrein van Wilderswill naar Schynige Platte

Het echte alpengevoel

Wanneer we uitstappen worden we verwelkomd door de zoete klanken van de alpenhoorn blazers en krijgen we direct het echte alpengevoel te pakken. We blijven even staan om naar ze te luisteren maar dan gaan we toch echt aan de wandel. Er staan nog een stevige klim naar de Faulhorn en aardig wat kilometers op het programma waarvoor we nog wel een aantal uur nodig hebben.

De klanken van de hoornblazers vergezellen ons op de eerste kilometers van onze wandeling. In het verleden werd de alpenhoorn gebruikt om signalen te geven in de Alpen en we snappen direct waarom dat zo is. Het heeft wel iets en geeft een gezellig tintje aan onze wandeling. Jodelahiti.....

Wandelen Schyynige Platte naar Faulhorn en Grindelwald First

Een rustige start van de wandeling

Het eerste deel van de wandeling naar Grindelwald First gaat over een goed en licht stijgend wandelpad. Na een paar wat mindere dagen schijnt de zon volop en genieten we van de warmte en het ons omringende berglandschap.

De contouren van de Faulhorn bepalen ons blikveld en als we achter ons kijken krijgen we een prachtig panorama op de in het dal gelegen Thunersee en Interlaken. De alpenbloemen staan in volle bloei en er grazen koeien op de alpenweides. Welkom in Zwitserland, wat een prachtig land.

Wandelen wandelroute bij Grindelwald en Faulhorn

Wandelen wandelroute bij Grindelwald en Faulhorn

Alpenweide met koeien in de buurt van Grindelwald

Even slalommen tussen de koeien

De klim naar de Faulhorn

Na een korte rustpauze beginnen we aan de lange klim naar de Faulhorn. Het is stevig wandelen maar we genieten van alles wat we zien. Van de immense bergen, de laaghangende wolken en de met sneeuw bedekte bergtoppen van de Eiger en Mönch. Regelmatig staan we even stil om op adem te komen, wat te drinken of om ons heen te kijken maar ook om een laagje extra aan te trekken want het wordt frisser.

Onze weg gaat over met stenen bedekte paden met typische rood-witte bewegwijzering en hoe hoger we komen hoe meer bewolking er hangt. Dat is niet ongebruikelijk op de Faulhorn maar wel een beetje jammer voor het uitzicht.

Met sneeuw bedekte bergtoppen Bussalp bij Grindelwald

De met sneeuw bedekte bergtoppen Bussalp

wandelen naar de Faulhorn Zwitserland

Steeds maar klimmen op weg naar de Faulhorn

Wandelen Schynige Platte Faulhorn Grindelwald First

Blauwe bergmeren, sneeuw en een stevige bries

Op het laatste deel van de klim worden we getrakteerd op alweer een prachtig vergezicht. Het helderblauwe water van het meer beneden ons knalt werkelijk uit het landschap helemaal wanneer de zon er even door komt piepen. Via met rotsen bedekte paadjes wandelen we langs de laatste resten sneeuw tot de berghut waar de meeste wandelaars stoppen om wat te eten.

Ook wij zoeken een plekje om onze boterhammen op te eten. Op het plateau bij de Faulhorn staat een stevige bries en de zon wordt getemperd door de bewolking. We dachten dat we goed voorbereid waren maar in onze haast om vanochtend de trein te halen zijn we onze broekspijpen vergeten waardoor onze onderbenen onbedekt blijven. Daarom we zoeken een plekje uit de wind en maken een niet al te lange stop. Een frisse lunch maar wel weer één with a view.

Helderblauw bergmeer in de buurt van Grindelwald Zwitserland

Het blauw van dit bergmeer knalt eruit!

Wandelen op het plateau van de Faulhorn

Wandelen langs de laatste resten sneeuw

Wandelen naar de Bachalpsee en Grindelwald First

Door een met mistvlagen en lage wolken bedekt landschap wandelen we het laatste stukje omhoog. Onze eerste blik op de Bachalpsee is niet veel soeps dankzij de dikke mist. Wat jammer want ik weet hoe enorm mooi de Bachalpsee is wanneer de zon erop schijnt. Misschien hebben we geluk en komt de zon er weer meer door als we nog wat afgedaald zijn. Inmiddels zijn we weer iets lager en kan de dikke trui weer uit en dat is ook fijn.

We hebben geluk en de mistvlagen maken af en toe wat ruimte voor de zon. Tijdens de laatste kilometers richting Grindelwald First ontpopt zich een indrukwekkend berglandschap met witte bergtoppen en steile, groene bergwanden van de Eiger.

Wandelen bij Grindelwald Schynige Platte Faulhorn Grindelwald First

Bovenop het Faulhorn plateau

Mistig Faulhorn en Bachalpsee

Mistig Faulhorn en Bachalpsee

Wandelen Bachalpsee Grindelwald Zwitserland

Wandelpad langs de Bachalpsee

Panorama Grindelwald Eiger

Panorama op Grindelwald en Eiger

Het eindpunt van de wandeling: Grindelwald First en Grindelwald

En dan bereiken we het eindpunt van onze wandeling, Grindelwald First waar de First Cliff Walk ons over de klif naar een uitkijkpunt brengt. Het eerste stuk is rustig maar als we de bocht om komen struikelen we werkelijk over de selfies makende toeristen. Een snelle blik en wegwezen hier.

Terwijl we met de gondel naar Grindelwald zweven genieten we na van onze wandeling. Beneden werpen we nog een laatste blik op de Eiger en wandelen we via het toeristische centrum en langs de typische alpenhuizen naar het treinstation. We sluiten af met een mooie treinreis richting Wilderswil en zo komt er een eind aan alweer een fraaie dag in Zwitserland.

First Cliff Walk Grindelwald

First Cliff Walk Grindelwald

Grindelwald Zwitserland

Vanuit Grindelwald heb je een spectaculair uitzicht

Fijne reisgidsen voor je vakantie in Grindelwald en Zwitserland:

Meer lezen over onze reis door Zwitserland? Op deze pagina vind je alle tips en verhalen.

Geplaatst in Europa, wandelen, Wandelen in Europa, Zwitserland.

2 reacties

 1. Leuk om te lezen.Zelf hebik deze wandeling ook al eens gelopen.
  Er kloppen 2 dingen niet. Het meer is niet de Bodensee maar de Thunersee en De Bussalp moet zijn: Eiger en Mönch.
  Groet,

  Lia

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *