Bezienswaardigheden Meiringen Berner Oberland

Wandelen door de Aareschlucht kloof in Meiringen Zwitserland

De Aareschlucht kloof ligt bij het plaatsje Meiringen in het Berner Oberland, een streek in het hart van Zwitserland. Het is één van de mooiste kloven van de regio en het bezoeken meer dan waard. Tijdens onze roadtrip door Zwitserland maakten we een wandeling door de Aareschlucht en in dit blog deel ik onze ervaring en tips.

Aareschlucht, Meiringen, Zwitserland

De Aareschlucht ligt bij het plaatsje Meiringen en wordt doorsneden door de rivier de Aare. Met haar 1400 meter is de kloof niet lang maar wel erg mooi. De Aareschlucht is bijna 200 meter diep en op het smalste punt nauwelijks meer dan een meter breed. Het water in de kloof heeft een prachtige blauwe kleur zeker wanneer de zon er op schijnt.

De Aareschlucht kloof werd in 1888 toegankelijk gemaakt voor het publiek door het aanleggen van een wandelpad en inmiddels is de kloof één van de toeristische trekpleisters van Zwitserland.

Wandelen in de Aareschlucht kloof

De Aareschlucht is slechts 1400 meter lang. Voor de hele route moet je reken op 45 minuten tot een uur wandelen en goed ter been zijn. Na de wandeling kun je terugreizen met de trein (bij je ticket inbegrepen) óf teruglopen naar het startpunt. Daardoor kun je de Aareschlucht prima in een ochtend of middag bekijken en combineren met bijvoorbeeld de Reichenbach waterval.

Vanaf het wandel en vlonderpad zie je hoe het water met geweld door de kloof stroomt. Houd er rekening mee dat je tijdens het wandelen nat wordt en dat je af en toe een stukje door een tunnel of kleine grot heen moet wandelen. Goede schoenen en een regenjas zijn aanbevolen voor deze wandeling, ook op een droge dag. In de kloof kom je meerdere kleine watervallen tegen.

Let op: in de zomer kan, vanwege de drukte, toegang met kinderwagens en rolstoelen geweigerd worden. Honden zijn toegestaan, maar wel aan een korte lijn.

wandelen door de Aareschlucht bij Meiringen

Hoe verder we in de kloof komen hoe ruiger het wordt

door de rotsen Aareschlucht kloof Zwitserland

Op het smalste stuk  van de kloof wandelen we door de rotsen

Aareschlucht Zwitserland

In de kloof zie je diverse kleine watervallen

Ingangen en bereikbaarheid van de Aareschlucht

De Aareschlucht is prima met de auto te bereiken en ligt vlakbij het plaatsje Meiringen. Kom je met het O.V.? Elk uur rijden er treinen vanuit Interlaken (Ost) en Luzern. Vanaf station Meiringen bereik je de kloof makkelijk via de Meiringen–Innertkirchen spoorlijn.

Bezoekers van de Aareschlucht kunnen kiezen uit twee ingangen, Aareschlucht West (bij Meiringen) of Aareschlucht Oost (bij Innertkirchen). De meeste bezoekers parkeren bij de grote en gratis parkeerplaats Aareschlucht West om vanuit daar te starten met wandelen. Bij deze parkeerplaats vind je ook een restaurant en een speelplaats voor kinderen.

Na de wandeling reis je met de trein terug, deze rit is bij je toegangskaartje inbegrepen. De parkeerplaats aan de oostkant is klein (dus snel vol) en betaald en daardoor niet echt een handige optie.

Tip: reis je met het ov door Zwitserland? Met de Swiss Travel Pas reis je tussen 3 en 15 dagen ongelimiteerd met trein, bus en boot. Klik hier voor meer informatie en het kopen van de Swiss Travel Pass

Ingang Aareschlucht oost

Ingang Aareschlucht oost

Op de camping

Wij stonden met onze camper op Camping Aareschlucht in Innertkirchen. Een prima camping met uitzicht op de bergen. Vanaf de camping wandelden we in een minuut of 10 naar de oostelijke ingang van de kloof. Na ons bezoek reden we door naar de Sustenpas en de Aletschgletsjer, de grootste gletsjer van de Alpen.

Camping Aareschlucht Innertkirchen

Ons plekje op Camping Aaresclucht in Innertkirchen, niet verkeerd toch?

Openingstijden en kaartjes

De Aareschlucht kloof is open van begin april tot 1 november en van 08:30 tot 17:30. (Let op: dit is voor beide ingangen anders en in de zomer iets langer!). Voor exacte  openingstijden kun je het best terecht op de eigen pagina. In de zomermaanden is de kloof op vrijdag en zaterdag open en verlicht tussen 6 en 10 uur 's avonds (alleen aan de westkant).

Een kaartje voor de kloof kost 10 Zwitserse Frank vaar volwassenen, 6,5  Frank tot 16 jaar en kinderen tot 6 jaar hebben gratis toegang (prijs 2023). Je kaartje koop je bij de ingang van de kloof. Houders van een gast pas (zoals de Meiringen pas en de Jungfrau Regio pas) krijgen korting op de entree. Wij kregen korting omdat we op de camping overnachtten.

Onze wandeling in de Aareschlucht kloof

Regen en zon wisselen elkaar af tijdens onze eerste week in Zwitserland. Op de dag dat we door de Aareschlucht wandelen is het grauw en piept heel af en toe het zonnetje er doorheen. Vanaf de camping wandelen we naar de oostelijke ingang waar we een kaartje kopen. Daarna dalen we via een trap af in de kloof.

In eerste instantie lijkt de kloof wat "saai" maar hoe verder we komen hoe meer we onder de indruk raken. Het water stroomt met flinke kracht tussen de ruige rotswanden door,  en duizenden kleine druppels glinsteren op de mossen en varens. En als de zon even door de wolken piept en het water raakt oef, knalblauw!

Na ongeveer een uur zijn we aan het eind van de kloof en besluiten we ook weer terug te wandelen om alles goed in ons op te nemen. Zelfs op deze grauwere dag is de Aareschlucht indrukwekkend. Een perfecte besteding van onze middag!

 

Aareschlucht Zwitserland op grauwe dag

Fijne reisgidsen voor je vakantie in Zwitserland:

Geplaatst in wandelen, Wandelen in Europa, Zwitserland.

2 reacties

    • Dag Sophie,
      Ik denk dat de route wel te bewandelen is als je een rollator hebt. Als het drukker is weet ik echter niet of je in de Aareschlucht mag/kan omdat er soms smalle paadjes zijn en ze in de zomer ook kinderwagens en rolstoelen kunnen weigeren. Het zal er denk ik dus aan liggen wanneer jullie naar de kloof gaan. Groetjes, Ivonne

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *