Rheinfall grootste waterval Europa

De Rheinfall in Schaffhausen: tips voor je bezoek aan de grootste waterval van Europa

De Rheinfall is de grootste waterval van Europa. Deze imposante waterval ligt bij Schaffhausen, op de grens met Duitsland, en is een perfect begin van je roadtrip door Zwitserland. In dit blog krijg je handige tips voor je bezoek aan de Rheinfall.

De indrukwekkende Rheinfall stond al op mijn verlanglijst sinds ik hem voorbij zag komen in het programma "Langs de Rijn" met Huub Stapel. Toen ik plannen begon te maken voor onze vakantie in Zwitserland was dit de plek waar ik onze route wilde beginnen.

De Rheinfall is een toeristische plek maar één die je zeker niet moet overslaan als je naar Zwitserland of het Zwarte Woud in Duitsland gaat. Je kunt de waterval al wandelend bekijken of tot redelijk dichtbij varen met één van de boottochtjes. Wat je ook kiest, ik weet zeker dat deze plek een onuitwisbare indruk op je zal maken. Wij vonden de Rheinfall in het echt nog indrukwekkender dan we van te voren bedacht hadden.

De Rheinfall bij Schaffhausen

Bij een grote waterval verwacht je waarschijnlijk een hoge waterval maar bij de Rheinfall is dat net even anders. Met een breedte van 150 meter en een hoogte van 23 meter is de Rheinfall de grootste waterval van Zwitserland en zelfs van Europa. De grootste waterval vanwege de breedte dus! De Rheinfall ontstond in de laatste ijstijd en de grootst gemeten water doorvoer is 600 kubieke meter water per seconde (in de zomer).

Je kunt de waterval makkelijk zelf van alle kanten bekijken. Omdat de plaats al lang toeristisch is heb je er volop restaurants, parkeerplaatsen, goede wandelpaden, een toeristen info en overnachtingsmogelijkheden. In het midden van de waterval steekt een enorme rotspartij uit het water met daarop een klein platform. Deze rots, de Mittelfelsen, kun je alleen met de boot bezoeken en op deze plek sta je midden in het donderend geweld.

Schaffhausen zelf schijnt trouwens ook een heel leuk historisch centrum te hebben maar dat hebben we niet bezocht. Ook de Grand Tour of Switzerland ( 1600 km) komt langs de Rheinfall.

Eerste blik op de Rheinfall Schaffhausen

Onze eerste blik op de waterval

Hoe en waar kun je de Rheinfall het best bekijken?

Je kunt de Rheinfall vanaf meerdere plekken bekijken. Wij overnachtten op een paar kilometer van de Rheinfall in Jestetten (Duitsland) en fietsten vanaf daar naar de waterval. De fietsen parkeerden we gratis bij de grote parking aan de noordkant van de waterval waar ook de boten vertrekken.

wandelen langs de Rheinfall

Al wandelend zie je de waterval van alle kanten

*Vanaf Schloss Laufen, aan de zuidkant van de Rheinfall

Schloss Laufen is een prima plek om je bezoek aan de Rheinfall te beginnen. Het slot ligt op een hoge rotswand waardoor je er een fantastisch uitzicht hebt over de waterval. Vlakbij het kasteel gaat er een pad naar beneden naar de bootjes en kun je de waterval van bovenaf bekijken. Wil je een nog mooier uitzicht koop dan een toegangskaartje en bekijk de Rheinfall vanaf meerdere uitkijkpunten (entreeprijs CHF 5, rond de €5) voor een volwassene).

Bij het slot kun je ook makkelijk parkeren. Helaas is dat niet goedkoop. Voor het eerste uur betaal je CHF 5, daarna 2 Zwitserse Frank per uur.

uitkijkpunt Rheinfall vanaf Schloss Laufen

Uitkijkpunt Rheinfall vanaf Schloss Laufen

*Vanaf Neuhausen, aan de noordkant

Bij begonnen ons bezoek aan de Rheinfall vanaf de noordkant. Bij Neuhausen zijn diverse parkeerplaatsen en er is ook een camperplaats waar je kunt overnachten (meer een dure parkeerplaats). Voor het parkeren moet je betalen. Let op: dit kan alleen contant in Zwitserse Frank!

Vanaf de noordkant starten diverse boottochtjes en je kunt er wandelen. Onze tip: wandel naar dit hoog gelegen uitkijkpunt voor een spectaculair uitzicht over de waterval én de directe omgeving. Hier zie je pas goed hoe enorm groot de Rheinfall is!

Rheinfall Schaffhausen Zwitserland vanaf uitkijkunt noordoever

Zie jij het bootje richting de waterval varen?

 

*Wandelen over de Rheinfall Rundweg

Wil je de waterval graag te voet bekijken dan is er een mooie wandelroute uitgezet. Deze Rheinfall Rundweg is 7 kilometer lang en begint officieel in het plaatsje Dachsen dat net ten zuiden van de Rheinfall ligt. Natuurlijk kun je ook op een andere plek beginnen met wandelen.

Vanaf het startpunt kom je al vrij snel bij Schloss Laufen. Daarna daal je af en wandel je langs de Rijn tot net voorbij Neuburg waar je het water weer oversteekt. Een fijne wandelroute waar je een uur of 2 voor nodig hebt. Tijdens het wandelen bekijk je de waterval van alle kanten. Meer informatie over deze rondwandeling vind je op deze pagina.

wandelen rond de Rheinfall Zwitserland

Een boottocht maken bij de waterval

Wil je de waterval van dichtbij bekijken dan kun je kiezen voor één van de boottochtjes. Je kunt kiezen uit 4 verschillende boottochten:

  • De Rhine crossing (rode lijn) brengt je naar het kasteel, 3 minuten varen, vertrek elke 15 minuten
  • Rock tour 1 (de gele lijn), vaart naar de grote rots Mittelfelsen waar een uitkijkpunt is midden in de Rheinfall, 30 minuten, vertrek elke 30 minuten.
  • Short Tour (blauwe lijn), kort rondje van 15 minuten, vertrek elk half uur
  • Audio Guide Tour (roze lijn), duurt een half uur, vertrek ieder uur.
  • Tickets voor de boten koop je ter plekke of via deze website.

Schlössli Wörth start boootochten Rheinfall

Schlössli Wörth is het startpunt van de boottochten
Wanneer stroomt er het meeste water door de Rheinfall?

De Rheinfall is op haar indrukwekkendst in juni en juli, de zomer dus. In die tijd stroomt er het meeste water door, ongeveer het dubbele van de wintermaanden. Waterstanden van de rivier kunnen natuurlijk ook wat verschillen per jaar. Heb je in de zomer geen tijd voor een bezoek? Niet getreurd, de waterval is het hele jaar door spectaculair om te bekijken!

Heb jij deze indrukwekkende waterval al eens bezocht?

Meer verhalen over onze reis naar Zwitserland volgen snel!

Fijne reis en wandelgids voor je vakantie in Zwitserland:

Geplaatst in Europa, Zwitserland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *