Met haar 23 kilometer lengte is de Aletschgletsjer de grootste gletsjer van de Alpen. Je kunt deze imposante gletsjer bekijken vanaf meerdere uitkijkpunten maar nóg mooier is om rond de Aletschgletsjer of er zelfs op te wandelen. In dit blog lees je onze tips voor je bezoek aan de Aletschgletsjer.
Vanaf het eerste moment dat ik de enorme Aletschgletsjer in Zwitserland op een foto zag was ik verliefd. Op de machtige gletsjer die zich een weg baant dwars door de hoogste bergtoppen van Zwitserland. Hoe gaaf zou het zijn om zelf een keer de grootste gletsjer van de Alpen van dichtbij te kunnen bekijken?
Tijdens onze reis door Zwitserland kwam mijn droom uit en stond ik zo wel boven, als naast en zelfs even op de Aletschgletsjer. Het was de mooiste dag van mijn vakantie, wat een ervaring!
De Aletschgletsjer
De Aletschgletsjer is een gletsjer in de Berner Alpen in Zwitserland. Deze enorme gletsjer ligt op de grens van de kantons Berner Oberland en Wallis en is vanaf beide kanten te bereiken én te zien. Het centrum van het Aletschgebied wordt gevormd door het rotsmassief van de Eiger, Mönch en Jungfrau en de Aletschgletsjer.
Vanaf de hoge Jungfraujoch in het noorden kun je kilometers over de Aletschgletsjer uitkijken. Ook aan de zuidelijke kant van de gletsjer zijn er meerdere kabelbanen naar de uitkijkpunten Eggishorn, Moosfluh en Bettmerhorn. Hier starten diverse wandelroutes.
De gletsjer stroomt naar het zuiden en kronkelt bijna als een grote rivier tussen de hoge bergen. Op 13 december 2001 werd het gebied rond de Aletschgletsjer samen met de aangrenzende gebieden Jungfrau en Bietschhorn (net ten zuiden) opgenomen in de lijst van werelderfgoed van UNESCO.
De Aletschgletsjer is redelijk vlak met een vrij regelmatige structuur. Bovenop de gletsjer vind je steen en gruis en in de lengterichting liggen grote spleten die vaak gevuld zijn met water.
Aan de voet van de Aletschgletsjer, hoe dik is dat ijs!
De Aletschgletsjer smelt!
Het is een gegeven waar we niet onderuit kunnen. De meeste gletsjers in de wereld, waaronder de Aletschgletsjer, smelten en vooral de laatste jaren gaat het hard! Door de opwarming van de aarde is er sinds 1870 al 2,5 kilometer van de lengte afgesmolten en is de gletsjer ongeveer 100 meter dunner geworden. Als de voorspellingen uitkomen is de Aletschgletsjer rond het jaar 2080 volledig gesmolten. Een trieste gedachte die je bijna niet kunt bevatten als je oog in oog staat met deze enorme ijsmassa.
Een paar jaar geleden bezochten we de Perito Moreno gletsjer in Patagonië. Deze imposante gletsjer groeit nog elk jaar aan en dat maakt hem bijzonder. Het is enorm gaaf om te zien hoe er af en toe een groot brok van de gletsjer afbreekt, een spektakel van moeder natuur.
Wandelen bij de Aletschgletsjer
Het gebied rond de Aletschgletsjer is een paradijs voor wandelaars en er zijn diverse (berg) wandelpaden. Als je wilt kun je naar boven wandelen maar dat is een behoorlijke klim. Beter pak je één van de kabelbanen naar boven om te gaan wandelen. Hierbij kun je ook een stuk afdalen. Voor diverse paden is een goede wandelconditie vereist, mede vanwege de hoogte.
Vanwege de hoge ligging is de beste periode om rond de gletsjer te wandelen juni, juli, augustus. Als het veel gesneeuwd heeft kan het gebied in juni nog onbegaanbaar zijn.
Wil je wandelen rond de Aletschgletsjer dan doe je dat het makkelijkst vanaf de zuidkant. Er zijn prachtige, maar stevige, bergwandelingen te maken vanuit de Bettmeralp, Riederalp en de Fiescheralp. Wil je iets bijzonders? Dan kun je ook met een gids in ongeveer 6 uur dwars over de Aletschgletsjer wandelen. Meer informatie over deze gletsjer wandelingen vind je hier.
Onze wandeling bij de Aletschgletsjer
Van te voren twijfelden we welke route we wilden wandelen vanuit onze camping in Fiesch. De pittige route vanaf de Eggishorn via de alpineweg naar Bettmerhorn en de Bettmeralp en de Fiescheralp leek ons echt geweldig. Omdat we niet helemaal topfit waren kozen we uiteindelijk voor de route van Eggishorn via Gletscherstube Märjelen terug naar de Fiescheralp. Dit is ook een stevige route maar minder uitdagend dan de alpineweg. Op deze route kun je de Aletschgletsjer zowel van bovenaf bekijken als er zelf bij staan. Het beste van twee werelden dus!
Wandelen: route Eggishorn-Gletscherstube Märjelen-Fiescheralp
Het is een kraakheldere ochtend. Ideaal voor een wandeling op hoogte. Na het ontbijt wandelen we vanuit camping Eggishorn naar de kabelbaan die ons via de Fiescheralp naar de Eggishorn brengt. In de tweede kabelbaan is het even spannend. een paar dagen geleden had ik enorme hartkloppingen op de Furkapas (2300 meter) die pas over gingen toen we afdaalden. Vandaag gaan we een stuk hoger maar alles gaat goed en ik kan gerust ademhalen. En genieten want binnen no time staan we oog in oog met het object van mijn verliefdheid: de imposante Aletschgletsjer. WOW!
TIP: met de (gratis) Gästekarte van de camping kregen we 25% korting op de kabelbaan. Heb je een Swiss Half fare Card (Kinderen 120 CHF en volwassenen 185, prijs 2022) dan krijg je zelfs 50% korting! |
De Top van de Eggishorn
Als eerste maken we een korte klim naar naar de top van Eggishorn op 2926 meter. Een wandeling van een kleine 20 minuten over grote rotsen. Het is stevig klimmen en klauteren maar goed te doen voor de ervaren bergwandelaar. Eenmaal op de top genieten we wederom van een spectaculair uitzicht op de enorme ijsmassa onder ons. Daarna dalen we af en beginnen we aan de wandeling naar Gletscherstube Märjelen waar we straks een hapje gaan eten.
Langs de gletsjer wandelen en de afdaling
Vanaf de Eggishorn dalen we weer af. Bij het restaurant pikken we de route weer op en slaan linksaf. We beginnen aan een afdaling van ongeveer anderhalf uur naar Gletscherstube Märjelen, nu nog een klein gebouwtje in de diepte.
Aan het begin van het pad volgen we opnieuw de gletsjer en genieten van de geweldige vergezichten. Hier zie je goed hoe de Aletschgletsjer kronkelt en zich vertakt. Ook het zicht op de omringende bergtoppen en zelfs de Jungfrau is enorm. Wat zijn wij blij dat we een dag gewacht hebben en deze kraakheldere dag uitgekozen hebben voor onze wandeling!
In een gestadig tempo dalen we af. Het pad begint steil en rotsachtig maar wordt vlakker en makkelijker naarmate we lager komen. Onderweg genieten we van de alpenweides, de vergezichten, bergtoppen en diverse prachtige bergmeren. En de gletsjer is nooit ver weg, wat een wereld!
Uitkijkpunt: zicht op de Aletschgletsjer en Jungfrau
Lunch bij de Gletscherstube Märjelen
Na de lange afdaling komen we bij de kleine berghut waar het gezellig druk is met wandelaars en fietsers. We nemen een lekkere koffie en ook de goulashsoep en appeltaart gaan er prima in. Berglucht maakt hongerig!
Na de lunch beginnen we aan de wandeling naar de gletsjer, het verste punt dat we vandaag bereiken. Het sprookjesachtige bergmeer met veenpluis vlakbij de hut doet mijn hart sneller kloppen en de camera klikt er weer vrolijk op los.
Een sprookjeswereld op grote hoogte
De Aletschgletsjer van dichtbij bekijken
Vanaf de Gletscherstube is het nog ongeveer 20 minuten wandelen tot aan de gletsjer. Het is bijzonder dat je zo makkelijk tot aan de gletsjer kunt wandelen. Het laatste deel gaat over grote rotsen en we passeren een paar waterstroompjes. Niet altijd makkelijk maar we doen het rustig aan en onze wandelschoenen zijn prima.
En dan staan we ineens naast de enorme ijsmassa. Hier zien we goed hoe de gletsjer is opgebouwd. Je kunt onder de gletsjer kijken en het ijs is hier prachtig blauw. Niet te dichtbij want we willen niet onder het ijs terecht komen.
Bovenop de gletsjer ligt wat gruis en zie je de meridianen (bruine strepen) en spleten. Voorzichtig doen we een paar passen op het ijs, verder gaan we niet. Het is gaaf, glad en het ijs enorm scherp. Hier zou je niet graag vallen. Eerder wandelden we al eens met een gids op een gletsjer in Chili en wie dat wil kan het hier ook doen. Veilig en heel bijzonder zo'n gletsjerwandeling!
Vanaf deze plek kunnen we via de alpineweg langs de Aletschgletsjer naar de Bettmeralp wandelen. Wij draaien om en wandelen terug naar de Fiescheralp.
Hier staat een gelukkig mens!
Door een lange tunnel naar de Fiescheralp→
We wandelen terug naar de Gletscherstube en dan gaan de jassen aan. Het volgende deel van de wandeling gaat namelijk door een 900 meter lange en koude tunnel die dwars door de rots gaat. Uitgehakt voor watervoorziening maar tegenwoordig ook open voor wandelaars en fietsers.
Daarna is het nog een kleine anderhalf uur wandelen naar de Fiescheralp. Via een breed, makkelijk pad gaat het rustig aan naar beneden. Op het eerste deel krijgen we nog een laatste glimp van de Aletschgletsjer te zien en dan gaan we de bocht om en komt de Fiescheralp in zicht.
Tevreden pakken we de kabelbaan terug naar het dal. Nog een korte wandeling naar de camping en dan is het tijd om te relaxen op onze luie stoel en na te genieten van onze dag. Een wat voor één, een dag met een gouden randje! Het hoogtepunt van mijn reis door Zwitserland.
→Lees hier al onze tips voor Zwitserland
Fijne reis en wandelgids voor je vakantie in Zwitserland:
Beste Ivonne,
Ik ben in juli 2006 op de Aletsch gletsjer geweest en was benieuwd of er verschil te zien is in de foto’s.
Op deze foto https://photos.app.goo.gl/L71kpd8mM13spm35A lijkt er mij weinig verschil.
Maar heb je ook een foto van het zicht naar het dal?
De gletsjer stube toen
https://photos.app.goo.gl/86eL32FdbujSiy4Y7
Beste Geert. Wat leuk dat je de Aletschgletsjer ook bezocht hebt. Ik denk dat het verschil van bovenaf wat minder te zien is maar wat meer in de lengte en dikte van de gletsjer ligt. Laten we hopen dat we nog lang van dit mooie gebied kunnen genieten.
Hallo, wij gaan begin September naar Ober Bernerland. Hoeveel uur is deze wandeling? En evt hoogtemeters? Kan ik ergens een gpx-file terugvinden?
Alvast bedankt
Hoi Annelies. In totaal wandelden wij vanaf de bovenste lift in een kleine 4 uur de hele route. Dit is natuurlijk ons tempo dus een indicatie.
Eerst ga je in 20 minuten heen en weer terug naar uitkijkpunt Eggishorn. Hier stijg (en daal) je ongeveer 80 meter via een pad over stenen rotsen.
Daarna daal je in anderhalf uur af richting de hut waar je ook wat kunt eten en drinken. Het eerste deel iets steiler, daarna meer geleidelijk. Totale daling ongeveer 400 meter.
Vervolgens daal je rond de 100 meter (20 minuten) af tot je aan de voet van de Aletschgletsjer staat.
Op de terugweg wandelden we weer 20 minuten omhoog tot vlak bij de hut en vanaf daar in nog eens anderhalf uur gestadig naar beneden via een korte tunnel en over een goed pad. Deze daling is wat kleiner, zo tegen de 250 meter.
Ik vind dit een prachtige wandeling naar de Aletsch gletsjer en de hoogteverschillen goed te overbruggen. Ik heb helaas geen gps maar wij wandelden hem via de bordjes aangevuld met maps.me, daar kun je ook wandelpaden zien.
Hoi,
Ik wil ff reageren op het gegeven dat de Aletschglesjer niet volledig in 2080 is verdwenen.
Op het station Fiesch naar de Eggishorn ligt een kaart waarop te zien is in welke jaren de gletsjer terug is getrokken. In het jaar 2080 is het zeer goed teruggetrokken, een kleine gletsjer is overgebleven.
Dank voor je toevoeging Harold. Gelukkig blijft er nog iets van de Aletschgletsjer over maar triest blijft het.