Jojanneke was altijd altijd al gek op Scandinavië en koos uiteindelijk met haar gezin voor het emigreren naar Zweeds Lapland. Als je haar verhaal leest en de foto's ziet wil je niets anders dan gelijk je koffer pakken. Wat een geweldige plek!
Emigreren, persoonlijke ervaringen in het buitenland.
Een aantal jaar geleden woonden Frank en ik een klein jaar in de Verenigde Staten. Sinds die tijd ben ik altijd nieuwsgierig gebleven naar de verhalen van andere geëmigreerde vrouwen. Het lijkt zo mooi om naar het buitenland te vertrekken, maar is het dat wel? Uit eigen ervaring weet ik dat het (hard) werken was voordat het leuk werd.
In de rubriek “Emigreren” vertellen Nederlandse vrouwen hun eigen verhaal over het wonen en leven in een ander land. Waar lopen zij tegenaan? Wat is er zo bijzonder aan het land of de regio waar zijn nu wonen? Wat zijn de leuke en minder leuke kanten van het het emigreren? Willen zij nog (wel) terug naar Nederland? En als laatste hebben zij nog tips voor andere vrouwen?
Vandaag het verhaal van Jojanneke over het emigreren naar Zweeds Lapland.
Emigreren naar Zweeds Lapland
Hej!
Ik heet Jojanneke (44) en woon in Jämtland. Jämtland is zo'n beetje de middelste provincie van Zweden, sommigen noemen het wel het zuiden van Lapland. Ik woon hier samen met mijn man Marco (46) en zoon Mik (9) in het pittoreske Rödön.
In augustus van dit jaar is het alweer 3 jaar geleden dat we van Amstelveen naar hier verhuisden om te Emigreren naar Zweeds Lapland. Begrijp me goed, we hadden het prima in Nederland. Allebei een goede baan, Mik had het fijn op school, maar ja... de ruimte, het buiten zijn, het meer en anders kunnen doen dan in de dagelijkse 9-5 routine blijven lopen. Na wat omzwervingen via noord Spanje en Nieuw-Zeeland zijn we uiteindelijk hier in Jämtland gaan wonen.
Scandinavië lonkt
Toen ik jong was, ben ik met mijn ouders en zus vaak op vakantie geweest in Scandinavië. Huttentochten in Noorwegen, van huisje naar huisje in Zweden. Zo hebben we heel wat heerlijke vakanties hier doorgebracht. In onze zoektocht naar de rust, het veel buiten kunnen zijn en ruimte om ons heen, zijn we natuurlijk ook naar de Emigratiebeurs geweest. Wat een belevenis is dat. Geen rust, geen ruimte, maar wel veel mensen om mee te praten over hoe en waar in Scandinavië. Want, heel veel verder dan de Scandinaviëhal zijn we niet gekomen. Nadat we met mensen uit Östersund hadden gesproken, was onze volgende vakantie gepland. Eenmaal hier was het pleit beslecht: Emigreren naar Zweeds Lapland werd onze keuze. Wat een magnifieke natuur! Wat een heerlijke rust, wat een schitterende vergezichten!
Het dagelijks brood....
In augustus van het jaar daarop zijn we naar hier verhuisd. Dat ging niet zonder slag of stoot. Natuurlijk moesten en moeten we ook hier wel in ons onderhoud kunnen voorzien. In Nederland waren we al als freelance fotograaf actief. Dat hebben we hier als onze professie opgepakt en ons eigen fotografiebedrijfje opgericht. Omdat het geen vetpot is om alleen van fotografie te leven, zeker niet als je pas net begint, hebben zowel Marco als ik er ook een baan bij.
We werken allebei als modersmålspedagog. Dit is een sjiek woord voor studiebegeleider voor Nederlandse en Engelstalige kinderen en leraar Nederlands voor Nederlandse kinderen. Het is hier namelijk bij wet geregeld dat kinderen die een andere taal dan Zweeds als moedertaal hebben 1 uur gratis moedertaal onderwijs mogen volgen. De kommun (de gemeente) is degene die dit onderwijs verzorgd door modersmålspedagogen naar de diverse scholen in de kommun te sturen. Zo kan het voorkomen dat ik in een week naar 10 verschillende scholen rij om op al die scholen mijn diverse leerlingen te bezoeken. Reuze leuk en prima voor het netwerk.
Ons kent ons
Net zoals er in Nederland verschillen zijn tussen Friezen en Amsterdammers (om maar iets te noemen), zijn er hier ook grote verschillen tussen mensen uit Zuid- en uit noordelijker Zweden. En dan reken ik Jämtland tot noordelijker Zweden. Het gaat hier allemaal een tandje langzamer. We doen het al jaren zo, waarom zouden we het veranderen. Ons kent ons, ondanks dat Jämtland ruim 8.000 km2 groter is dan heel Nederland.
Met geduld en vooral vanaf moment 1 de moeite doen om Zweeds te spreken, hebben we snel onze weg kunnen vinden hier. Het blijft af en toe wennen dat dingen niet zo snel of efficiënt gaan als we vanuit Nederland kennen, maar ach, dat heeft ook zeker weer zijn charme
We wonen hier op nog geen 100 meter lopen van school. Mik zit in een klas met in totaal 8 leerlingen. De 4 jongens in de klas zijn een hechte vriendengroep en er wordt veel bij elkaar en ook hier gespeeld. Nu ze groter worden, is het geregeld computer spelletjes of een film middag. 's Zomers wordt er veel buiten gespeeld en natuurlijk heel veel gevoetbald.
Als je met een kind gaat Emigreren naar Zweeds Lapland is goede scholing belangrijk.Op de hele school zitten nu 65 leerlingen, Mik was leerling nummer 63. De school telt in totaal 3 leerkrachten plus een assistent. De grundskola (Zweedse basisschool) heeft hier 9 klassen. Daarna ga je naar het 3-jarig gymnasium. Op het gymnasium heb je allemaal verschillende richtingen, van elektrotechniek tot natuurwetenschap tot sociale wetenschap of toerisme. Je hebt hier ook het skigymnasium. Als je helemaal into langlauf of alpine skiën bent, dan ga je daarheen. Per schooljaar hebben we minimaal 1 schoolreis waarbij we met de hele school gaan skiën in een skioord op zo'n 45 min rijden.
Het meer vlakbij ons huis!
Koud? Welnee!
Voordat we vertrokken, vroegen veel mensen ons wat we toch in dat koude donkere land moesten. En dan wonen er ook nog van die stugge Zweden! We zijn hier allerhartelijkst ontvangen en weet je? Het valt ons reuze mee met dat donkere en dat koude. Sure, de eerste herfst en winter hebben we al vanaf augustus in onze winterjas gelopen omdat we het toen al zo koud vonden. Moet je nagaan hoeveel laagjes we dan in onze eerste winter aan hebben gehad om nog een beetje warm te blijven! Maar het went. Echt! Nu snap ik die Zweden pas die we vroeger altijd tegen kwamen op vakantie. Dan was het amper 10 graden en ze liepen in tshirt en shorts. Geen wonder, na de temperaturen die ze hier al die tijd gewend zijn!
In onze vrije tijd gaan we heel veel hiken. 's Winters is het skiën en langlaufen dat de klok slaat.
Wat kun je aan anderen aanbevelen in Zweeds Lapland?
- Åre zowel in zomer (wandelen en fietsen) als winter ( wandelen en skieën).
- Östersund is een leuke stad, prima schaatsen hier. Het is een echte winterhoofdstad met veel langlauf en ook evenementen.
- Ga op zoek naar elanden en rendieren, die lopen hier gewoon in het wild!
Zou je ooit nog eens terug willen naar Nederland?
Na bijna 3 jaar weg te zijn uit Nederland kan ik rustig zeggen dat we het hier heel erg naar ons zin hebben. Ik zie het er niet van komen dat we ooit nog terug verhuizen naar Nederland. We zouden zomaar nog eens binnen Zweden kunnen verhuizen (wel noordelijk Zweden dan) of misschien zelfs naar Noorwegen, maar terug? Nee, dat zeker niet. Ondanks dat we de moorkoppen, kroketjes en hagelslag af en toe best missen....
Lees nog meer over het Emigreren naar Zweeds Lapland op mijn Facebookpagina.
Dank je wel voor je verhaal Jojanneke. Wow, wat een geweldig mooie plek hebben jullie gevonden! Persoonlijk zou ik niet willen emigreren naar Zweeds Lapland, omdat ik veel last heb van langdurig koud weer, maar boy wat wil ik nu graag jouw omgeving een keer komen bekijken.
Die plaatjes van de winterse kou zijn echt super, daar wil ik best (tijdelijk 😉 ) die dikke jas voor aantrekken!
Heb je het vorige deel van Emigreren al gelezen? Hierin vertelt Esther over haar leven in Queensland. Australië.
Ben je nieuwsgierig naar nog meer verhalen over het leven van de vrouwen? Klik dan zeker eens door naar de speciale pagina!
Wil je zelf ook een keer meedoen aan deze rubriek? Stuur dan een mail naar ivonne@myfootprints.nl.
Mooi verhaal weer, en leuk om te lezen dat je je ondanks de verschillen toch thuis voelt in een ander land. Na Finland en Noorwegen te hebben gezien, staat Zweden nog steeds op mijn lijstje. De natuur lijkt mij daar ook prachtig. Scandinavie is zo ontzettend mooi en voor die rust en die ruimte laat ik het drukke Nederland met alle liefde achter mij. Ik zou best kunnen emigreren naar een kouder noordelijk gelegen land, maar mocht ik alles achter mij laten, dan denk ik dat mijn eerste keus naar Frankrijk gaat. Ergens in of vlakbij een berggebied.
Er zijn veel mooie plekjes op de wereld Stéphanie. Ik was vroeger regelmatig in Frankrijk en zou er best willen wonen. Helaas spreken wij te weinig Frans om er serieus te werken en communiceren over belangrijke zaken, dat hield mij altijd een beetje tegen. Maar ergens lekker zijn en reizen is ook prima! Ik wil zelf graag naar Zweeds Lapland, zeker nu ik dit gezien heb, maar er wonen is voor mij te koud.
Wat een leuk verhaal (en een leuke rubriek)! Heel interessant om te lezen. Lijkt me zeker aantrekkelijk om niet je hele leven in één land te wonen. Dit gedeelte van Zweden ziet er onwijs mooi uit. Begrijpelijk om in zo’n mooi gebied te willen wonen!
Ik vind het ook nog steeds een super leuke rubriek.
Mooi verhaal… en wow, die foto’s! Mezelf zie ik er niet wonen, ik heb een hekel aan koude. 🙂 Maar ik zou er wel eens graag een keertje op ontdekking gaan.
Precies wat ik denk. Ik wilde er gelijk naartoe toen ik het las, maar er wonen….brr, iets te koud in de winter.
Afschuwelijk lijkt het me om in zulk een koud land te moeten blijven. Nooit zou ik daar willen zijn. Het zou het ergste zijn wat er in de wereld bestaat om daar te moeten zijn.
ik hou van de vries kou ik zoek een vrouw die daar woont of heen wil er vandaan komt of nederlandse vrouw . echte winter witte kerst lang donker echte zomers lang licht een wonder land.