Myfootprints.nl langs de Ruta 40 route door Argentinië

Route: 3 maanden met de camper en het ov door Chili en Argentinië

In drie maanden tijd reisden wij met de camper en het openbaar vervoer langs de mooiste plekjes van Chili en Argentinië. Natuurlijk konden we nog lang niet alles zien van deze enorme landen maar wel veel. Deze route gaat langs de hoogtepunten. Van Buenos Aires, de watervallen van Iguazu, de kleurrijke woestijn en zoutvlaktes rond Salta en San Pedro de Atacama in het noorden tot de meren, gletsjers en ruige natuur van Patagonië, Vuurland en Ushuaia in het zuiden.

Een belangrijk deel van onze reis was de route met de camperbus waarbij we 40 nachten op de leukste plekjes stonden en veel wild kampeerden. Zo stonden wij aan het strand, op boerenland, in een oude steengroeve, aan de rivier, midden in de natuur maar ook op een dagcamping zomaar ergens langs de route en op de parkeerplaats van de ferry.... Home is where you park it!

campervan Bicha en Myfootprintsmerengebied route Chili en Argentinië

Klik op de foto's in dit blog om ze te openen.

 

Het startpunt van onze route, Santiago de Chili

Als je thuis bent en je gaat voor de eerste keer naar een bestemming is het bepalen van een geschikte route best lastig, zelfs als je langer de tijd hebt. Wij beginnen onze reis in Santiago Chili en 3 maanden later zullen we vanaf Buenos Aires vertrekken.

museo de la memoria y los derechos Humanos museum mensenrechten Santiago Chili

In Santiago huren we een paar dagen een leuke studio in het centrum. We slenteren door diverse wijken als Bellas Artes, waar we het Museo Nacional bezoeken, levendig Lastarria en authentiek Brasil en Yungay.

Tijdens het wandelen zien we de meest gave Street Art, we kopen groente en fruit op de grote centrale markt, genieten van het lekkere weer en bezoeken het indrukwekkende museum van de mensenrechten. (toegang gratis en een must see).

 

route door Chili Street art ijsvogel ValparaisoStreet Art in Valparaiso

Vanuit Santiago maken we een dagtrip om de Street Art in Valparaiso te bekijken. Een "rauwe" havenstad vol hoogteverschil, kleurrijke trappen, uitkijkjes en historische panden en een enorme hoeveelheid Street Art voor de liefhebbers. Er slapen zou ik niet aanbevelen want 's avonds wordt het niet als veilig beschouwd om rond te lopen terwijl je in Santiago nog lekker naar buiten kunt.

Na 3 dagen zijn we helemaal klaar voor het volgende deel van de reis en is het tijd om onze camperbus op te halen Laat het avontuur beginnen!

Route met de camper, in 40 dagen richting Patagonië

Voor het volgende deel van de reis hebben we een omgebouwde bus gehuurd bij Vanlife Chili. Met de lokale bus rijden we van Santiago naar Chillán waar we hebben afgesproken met Pedro en Susana, een super relaxed Chileens/Nederlands stel dat gek is op kamperen en natuur.

Ons busje Bicha is door hen zelf ingericht en is perfect voor wat wij voor ogen hebben. Kamperen staat in Chili en Argentinië nog in de kinderschoenen en wild kamperen wordt bijna overal toegestaan. (In de nationale parken mag je meestal niet wildkamperen, maar de campsites zijn prima) Zo kunnen we rustig aan naar het zuiden afzakken en onderweg slapen.

Van Pedro krijgen we uitleg en een enorm veel tips, zoals die van de app I overlander. Hier geven gebruikers campingspots aan die zij ontdekken tijdens hun reis. Van gratis tot betaald, van geschikt voor de tent, auto of camper en elke keer weer anders. Mocht je zelf willen kamperen dan is dit echt een ideale app die ik je kan aanbevelen.

wildcamping at the beach Chili myfootprints.nl route

Wildkamperen langs de route

Na de stadse drukte hebben we zin in een paar dagen zon, zee en strand. Daarom besluiten we richting de kust te rijden en daar lekker te relaxen. Het duister valt sneller dan we willen en we worden gedwongen onderweg te stoppen. Het is best wel spannend om zo maar ergens een plekje te zoeken en er de camper neer te zetten. Mag het echt wel? Worden we niet weggestuurd? Vannacht slapen we achter de bosjes langs een grote rivierbedding.

De volgende ochtend ontbijten we met uitzicht op de rivier en een paar paarden die in de bedding rondscharrelen. Wat een heerlijke nacht. We zijn nu al zo gelukkig met die vrijheid, top!

zeeleeuwen kust van ChiliBrullende zeeleeuwen en rollende golven.

Voor we verder rijden besluiten we de camper goed in te richten want gisteren hebben we alles er zo maar ingegooid. Daarna gaat het naar de kust waar we tussen de rotsen van de Iglesia de Piedra wandelen en de zeeleeuwenkolonie bij Cobquecura opzoeken.

De zon gaat zakt in het water en kleurt de lucht roze, oranje en rood. Enkele vissers werpen hun hengels uit en we vallen in slaap met het brullen van de zeeleeuwen.

Op dag 3 bezoeken we een paar kleine vissersdorpjes, lunchen in een lokaal restaurant en parkeren bij een ander strand waar we in slaap gesust worden door het rollen van de golven.

Na drie dagen rijden we volledig uitgerust terug naar Chillán waar we de tank volgooien en boodschappen doen bij de grote supermarkt. Via route 5 gaan we verder en stoppen na een paar uur bij een camping waar we even een wasje doen en lekker onder de douche stappen.

Leestip: Gemaakt om te lopen, te voet door Chili

Bestolen in Los Angeles

De volgende ochtend bedenken we dat we nog een paar boodschappen nodig hebben voor we de natuur in gaan en maken een stop in Los Angeles. We zijn niet lang weg maar dat is genoeg voor de gelegenheidsdief. We betrappen hem terwijl hij in de deuropening staat en als Frank vanuit de verte roept neemt hij snel de benen en is al weg voor wij bij de bus staan. Gelukkig hebben we de waardevolle spullen meegenomen maar de wifi router van het busje zijn we vergeten en die is weg...

Op het politiebureau

Ik besluit naar de politie te gaan en het is precies wat je altijd leest in de verhalen. Het duurt alleen al een kwartier voordat ze precies begrijpen wat ik bedoel. Mijn Spaans te gebrekkig net als hun Engels. Na een aantal pogingen tot communiceren gaat de één na de ander weer gewoon aan het werk. Mij laten ze in de stoel zitten. Misschien hopen ze dat ik vanzelf weer verdwijn als ze mij niet meer aanspreken? Ik weet het niet, maar blijf zitten terwijl ik op zoek ga naar een vertaalprogramma.

Uiteindelijk komt er een man van achter die vraagt wat ik hier doe en daarna het heft in handen neemt. Hij is de chef, spreekt een beetje Engels en fungeert als tolk. Terwijl ik binnen zit loopt hij heen en weer tussen het busje en het politiebureau. Frank staat buiten en belt met Susana. Gelukkig is er aan het busje niets beschadigd en kunnen we verder. En dan, na héél veel vragen, foto's en typewerk, komt er uiteindelijk een Spaanstalig rapport uit dat ik mag ondertekenen we mee kunnen nemen voor de verzekering. Wegwezen hier!

 

roadtrip chili en argentiniëDe wondere wereld van de Sierra Nevada.

Door alle toestanden in Los Angeles komen we laat aan bij onze volgende bestemming, Conguillío National Park, Aangezien het park na 6 uur sluit voor nieuwe bezoekers moeten we vlak voor de ingang stoppen.

Bijna gaat het mis wanneer we bij het keren onszelf vastrijden in de modder maar gelukkig is er een andere kampeerder met lier aan de auto. Met vereende krachten komen we los en slapen we op een super mooi plekje aan een rivier

De dagen erna maken we wandelingen tussen de imposante bergtoppen van de Sierra Nevada en rijden door uitgestrekte maanlandschappen vol gekke bomen en oude vulkanische kraters met witte toppen.

 

Zomerse drukte in het merengebied

Vanuit Conguillío gaat de route naar het merengebied met als eerste stop het gezellige Pucon. Helaas is het er, midden in de zomervakantie, enorm druk en dit geldt ook voor de rest van het merengebied van Chili en Argentinië. Er staan files, het is overvol en echt leuk is het niet. Zandvoort in het hoogseizoen.....

Na wat rekenwerk beslissen we om het reistempo wat op te voeren en de dagen elders te besteden. Het landschap wordt er gelukkig niet minder mooi om en we genieten terwijl we langzaam aan verder rijden. Van Pucon door de bergen naar San Martin de los Andes en via de route 40 en met de ferry richting Bariloche.

 

Thermas Geometricas Pucon ChiliWat we doen:

 • Wandelen op de hellingen van de Villarica vulkaan.
 • Een dag relaxen in de prachtige termen van Thermas Geometricas. (Doen!)
 • Kamperen in een weiland tussen de koeien net buiten Pucon.
 • Wandelen in het Huilo Huilo reservaat.
 • We maken een prachtige tocht met de ferry vanuit Puerto Fuy en steken de Argentijnse grens over. (Aanrader)
 • Zwemmen in frisse meren en kamperen aan de oevers.
 • Wandelen op het Llao Llao schiereiland bij Bariloche.

 

Epische route: de Carretera Austral

De Carretera Austral is één van de mooiste routes die je kunt afleggen in Chili. Alleen voor deze trip kun je gerust al een hele maand uittrekken. De route gaat over de Ruta 7. Hij begint in Puerto Mont en eindigt in Villa O'Higgins, zo'n 1300 kilometer zuidelijker. Vanaf hier kun je alleen nog maar met de ferry verder en ook onderweg moet je meerdere malen van veerboten gebruik maken.

Onze Carretera Austral start in het kleine plaatsje Villa Santa Lucia. Een week lang rijden we door verlaten landschappen en ruige bergen. Onderweg stoppen we regelmatig want wat is het mooi! We wandelen in de bossen van het Queulat NP en de steppe van het Patagonia NP. Hoogtepunt is de hike met gids op de Exploradores gletsjer waar we in helderblauwe ijsgrotten staan. Een ervaring om nooit te vergeten.

Meer over de Carretera Austral komt tzt in een uitgebreid blog. Wie er nu al nieuwsgierig is leest mijn reisdagboek.

Exploradores gletsjer Chili

 

 

Myfootprints.nl langs de Ruta 40 route door Argentinië

Een gewaarschuwd mens....de route 40

Kilometers lang gaat onze route verder over de desolate Ruta 40 richting El Chalten.

De jerrycan op het dak zit vol benzine en dat is maar goed ook want er is geen tankstation te bekennen op het eerste deel.

Op de parkeerplaats zomaar een paar vosjes, op zoek naar wat te eten, en onderweg veel guanacos en weinig verkeer.

 
Wild Patagonië: Los Glaciares en Perito Moreno

Vanuit El Chalten maken we diverse wandelingen en rijden daarna richting het zuiden van het nationaal park bij El Calefate. We staren uren naar de immense ijsmassa van de Perito Moreno gletsjer en juichen wanneer er onder donderend geweld een stuk ijs afbreekt.

Als er één gebied is dat voor eeuwig op ons netvlies gebrand is dan is het dit wel. De Patagonische natuur is echt overweldigend en mag echt niet ontbreken als je gaat backpacken door Chili en Argentinië.

Lees hier onze tips en ervaring in het Los Glaciares Nationaal park.

hike Laguna de Los Tres en Mount Fitzroy

 

Humpback Whale Vuurland Beagle Channel route door Chili en ArgentiniëNaar het einde van de wereld; Vuurland en Ushuaia.

Als ik aan Pedro app dat we richting Ushuaia gaan drukt hij ons op het hart om voorzichtig te rijden want de wind kan flink tekeer gaan in het zuiden van Patagonië. "Pas op die windvlagen, voor je het weet wordt je van de weg af geblazen".

Na een ruige rit op de ferry waarbij ik 7 kleuren bagger schijt beginnen we aan onze rit naar Ushuaia, aan het eind van de wereld, met de handen stevig aan het stuur.

Een week lang genieten we van de bijzondere wereld van Tierra del Fuego en het Beagle kanaal. Vol wildlife, ongerepte natuur, ruige kusten en wandelmogelijkheden. De wind valt na de eerste dag bijna stil en de zon schijnt volop wat een bof!

Lees hier meer over onze week op Vuurland en in Ushuaia.

Torres del Paine Chileens Patagonië W-trekDe W-trek in Torres del Paine

De roadtrip met campervan Bicha komt tot een eind in Puerto Natales. Zes dagen lang wandelen we met volle bepakking in het prachtige Torres del Paine Nationaal Park. We slapen met onze tent onder de sterren en horen de gletsjers kraken, ik wordt omvergeblazen (letterlijk en figuurlijk 😉 ) , vosjes proberen het eten te stelen en elke dag is een nieuwe uitdaging. Zwaar, zeker!, maar een "once in a lifetime" ervaring die we je totaal kunnen aanbevelen.

 

Lees hier onze ervaring en tips voor de W-trek in Torres del Paine. Ook voor wie er liever niet alles meesjouwt!

 

Buenos Aires

Nadat we weer zijn herpakt en opgefrist reizen we met de bus naar het oosten richting Rio Gallegos. Vanaf daar pakken we het vliegtuig naar Buenos Aires waar we via Air b&b een super leuk appartement met dakterras hebben gehuurd. We slenteren een paar dagen door de stad. Langs de gezellige drukte van en de street art in Plaza Mayo, San Telmo en Palermo. Over het indrukwekkende kerkhof van Recoleta en de teleurstellende Jardin Japonais.

Helaas ben ik niet helemaal fit, dus we zitten ook veel op ons eigen dakterras of kijken een filmpje op netflix. Ook prima. Op dag 4 ben ik gelukkig aardig opgeknapt zodat we met een goed gevoel in de nachtbus naar de Iguazu watervallen stappen. het begin van onze route door het noorden van Argentinië en Chili.

 

Donderend geweld, de Iguazu watervallen.

Als er één ding is dat je zeker moet bekijken als je in Argentinië bent dan zijn het de watervallen bij Iguazu. Ze zijn nóg indrukwekkender dan we dachten. het kost je 18 uur met de bus vanuit Buenos Aires, maar het is echt de moeite waard. Nergens kom je zo dichtbij zo veel oergeweld. Op dag 1 bekijken we de watervallen vanuit de Argentijnse kant en de dag erop vanuit Brazilië.

Lees hier al onze tips voor je bezoek aan de Iguazu watervallen.

Daarna stappen we wederom in de bus voor de lange rit naar Salta. We stoppen een dag in San Ignacio om daar de Jezuïetenkloosters te bekijken en wat te wandelen en de reis wat te breken. Daarna is het opnieuw een lange busrit richting Salta.

Iguazu watervallen Argentinië

Iglesia San Francisco Salta ArgentiniëSalta

De volgende ochtend stappen we enigszins geradbraakt uit de bus. Klaar om weer wat te gaan bewegen. Nadat we onze spullen af hebben gegooid drinken we een lekker kopje koffie met gebak. Daarna slenteren we door het oude hart van de stad, wisselen wat geld en eten een hapje.

De volgende dag gaan we langs bij de auto verhuur waar we een week een auto hebben gehuurd en klimmen naar een uitkijkpunt om de stad van bovenaf te bekijken.

Helaas blijken we niet naar San Pedro de Atacama en Chili, door te mogen rijden dus bedenken we een ander straf plan.

salinas grandes argentiniëDe Woestijn in

Met de auto maken we twee lussen vanuit Salta. De eerste route gaat naar de kleurrijke rotsen rondom Purmamarca en Humahuaca, en de indrukwekkende zoutvlakte en hoogvlakte van de Salinas Grandes.

De zuidelijke route brengt ons door de bergen naar Cachi en langs de wijngaarden van Cafayate. Ook maken we een geweldige dag tour naar Tafi del Valle.

 

De terugweg naar Salta gaat via de indrukwekkende rotsen van de de Quebrada de las Conchas.  We genieten weer volop van wat we zien en voor we het weten is het alweer tijd om de auto in te leveren.

Lees meer over deze geweldige roadtrip vanuit Salta in het uitgebreide blog.

wandelen tussen de rotsen bij Purmamarca

Verliefd op San Pedro de Atacama

In het begin van dit blog schreef ik dat het lastig is om vanuit huis een lange route te plannen. Terwijl we richting Salta reizen beseffen we dat we nog tijd genoeg hebben om ook naar San Pedro in Chili te gaan. Een lange omweg omdat we vanuit Buenos Aires zullen terugvliegen.

Omdat we de route al deels gereden hebben twijfelen we even maar gezien alle verhalen zijn we wel erg nieuwsgierig naar de Chileense woestijn en kopen we buskaartjes. Een actie waar we geen moment spijt van hebben want wat is het mooi. We fietsen door de indrukwekkende Valle de la Luna, maken een tour naar de geisers van El Tatio en huren een auto voor een dagtrip richting de Piedras Rochas.

Lees hier al onze tips voor San Pedro de Atacama.

valle de la luna San Pedro de Atacama

 

Drie maanden in Chili en Argentinië en nog tijd tekort.....

Daarna is het tijd voor de lange weg terug. Via Salta en Cordoba gaan we terug naar Buenos Aires waar ons reisje nog een kleine verlenging krijgt vanwege stakingen van de luchtvaartmaatschappijen. Gelukkig hebben we wederom het lekkere appartement met dakterras en Netflix en hoeven we nergens naartoe als we thuis zijn.

Drie maanden vakantie in Chili en Argentinië. Het hadden er gerust 4 of 5 kunnen zijn of misschien nog wel meer.... Wat hebben we veel gezien en gedaan, maar ook dingen die we op onze verlanglijst hadden staan en die niet meer in de route pasten.

Next time!

Fijne reisgidsen voor je reis door Chili en Argentinië:

 

Geplaatst in Argentinië, backpacken, camper, Chili, kamperen, Roadtrips, Zuid-Amerika.

15 reacties

  • Hoi Hanne, jazeker mag dat. Voor de camper waren we ongeveer €75 per dag kwijt. Dit is natuurlijk best een aardig bedrag maar wij vonden het absoluut de moeite waard. Bij dit bedrag zit inbegrepen drop off kosten voor het inleveren op een andere plek. Dat is best een aardig kostenplaatje die je zou kunnen besparen als je een rondje rijdt en de camper op dezelfde plek inlevert.
   Het grote voordeel van de camper is het zelf kunnen koken en wildkamperen, wat wij bijna elke dag deden. Hierdoor kun je weer veel besparen op je dagbudget. En de vrijheid is onbetaalbaar!

 1. Wat een geweldige reis en wat een prachtige natuur zeg. De W-trek lijkt mij heel bijzonder. Maar ook de woestijn ziet er geweldig uit, eigenlijk alles ook gewoon haha. Deze roadtrip zou ik ook wel willen maken, lijkt me echt een top ervaring

  • Wij zijn echt verliefd geworden op deze manier van reizen en willen sinds die tijd graag een camperbusje kopen. Het is nog even zoeken naar de juiste prijs kwaliteit verhouding

 2. Zoo, wat een droomreis. Dit is iets wat ik heel graag nog eens zou willen doen… Ik zou heel graag nog eens die kant op willen gaan, het lijkt me echt overweldigend. De natuur lijkt me er echt fantastisch.

 3. Wat een ontzettend mooie en gave route!

  Ik heb in Argentinië een klein stukje met de huurauto afgelegd en dat wat ontzettend tof. Maar die reis valt bijna in het niets met die van jullie.

  Balen van de inbraak.

  • Wij genieten zo van de lange reizen die we de laatste jaren maken. Heel wat anders dan de drie weken in de zomervakantie die ik jaren had. Het is echt een verrijking van ons leven.

 4. Dag Ivonne, wat een mooie site heb je. Ik werd erop gewezen door een vriendin van me. In september gaan we naar Argentinië
  Wat zou jij ons aanraden voor te kiezen? We houden van natuur en hikes maken en uiteraard gaan we paar dagen Buenos Aires doen.
  Aangezien we in de USA al droge en rode gesteentes gaan zien weer slaan we Salta e.d. graag over, dolfijnen en walvissen hebben we ooit al gezien … Pinguins zouden we wel graag gaan zien dit keer.
  We kiezen ook graag voor Foz de Iguazu, de rest staat nog open (juist naar puerto madryn, of ushuaia of el chalten of el calafate)? Binnenlandse vluchten geen enkel probleem, mede gezien de tijd en die zijn redelijk betaalbaar zag ik al … Welke plaatsen raad je ons als hikende natuurliefhebbers gezien onze wensen aan?

  • Hoi Monique, dank voor je complimenten en wat leuk dat je via via bij mij terecht bent gekomen!

   In september is de winter net afgelopen en kan het in het zuiden nog best fris zijn met kans op sneeuw en winterse omstandigheden. Natuurlijk kun je ook geluk hebben maar normaal gesproken is het dus kouder en is misschien niet alles open.

   Wij waren zelf het meest verliefd op hikes in Patagonië en Vuurland maar dan moet je wel mazzel hebben met het weer en rekening houden dat je niet overal terecht kunt. Ushuaia is een wintersportgebied, dit geldt ook voor de omgeving van Bariloche (merengebied).

   Wij waren er zelf in maart/begin april en hadden prima weer. Omdat we veel buiten wilden zijn en veel in Patagonië waren kozen we bewust voor een reis in die periode.
   Iguazu en Buenos Aires hebben rond die tijd aangename temperaturen en Puerto Madryn zit er tussenin. In september zitten er normaal gesproken pinguïns, dolfijnen, walvissen en zeeolifanten in Puerto Madryn. Dat klinkt goed toch?!

   De Pinguïns in het zuiden beginnen net weer te komen in september en maken zich dan op voor een nieuw broedseizoen. Voor meer info kun je op Google eens kijken naar Punta Tombo!

   Natuurlijk blijft het weer altijd onvoorspelbaar maar zo heb je een idee van wat je te wachten staat. Argentinië is geweldig mooi.
   Wil je liever toch niet helemaal naar het zuiden afzakken dan is Cordoba misschien een optie. Ik las dat je ook mooie hikes kan maken in de omgeving van Cordoba. (Zelf geen ervaring mee). Cordoba is een prima uitvalsbasis met een compact centrum met mooie kerk en winkelstraten, hotels en restaurants.
   Ook mooi (denk ik, want zelf geen tijd voor gehad) het Parque Nacional Iberá, dat ligt halverwege de (bus) rit naar Buenos Aires ten zuiden van Iguazu. Het is een wetland waar je o.a. capibara’s kunt spotten.

   Ik wens je veel plezier met de verdere voorbereiding.
   Groetjes,
   Ivonne

 5. Dag Ivonne,

  we hebben de reis nu grotendeels rond was ff puzzelen met vluchten en verblijven,
  want wat zit er al veel vol !! We komen helaas niet in de buurt van Cordoba of Parque Nacional Iberá en nemen warme kleren mee ook voor Ushuaia e.d. 😉
  Dank voor je berichtjes, groetjes,
  Monique

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *