vleermuis baby in Tolga Bat Hospital

Vleermuizen in Australië; het Tolga Bat Hospital

De onbegrepen en mysterieuze vleermuis. Al jaren vergeleken met vampieren en gebrandmerkt als eng, overbrenger van ziektes en dieren die tegen schemer uitvliegen en op insecten "jagen". Wij gingen op zoek naar het verhaal achter de vleermuizen in Australië en bezochten het Tolga Bat Hospital. Als kers op de taart kregen we ook nog een fantastische tip!

 

Het Tolga Bat Hospital

Tijdens onze lange reis door het oosten van Australië komen we in de Atherton Tablelands, een bergachtige regio in het binnenland bij Cairns. Van vriendin Inge kregen we de tip om een bezoek te brengen aan het Bat Hospital in Tolga. Hier vangen ze vleermuizen op die in de problemen zijn geraakt. Tegelijkertijd wordt er onderzoek gedaan naar de leefomstandigheden van vleermuizen in Australië.

Als dierenliefhebbers is dit echt iets voor ons en dus maken we een afspraak om een kijkje achter de schermen te kunnen nemen. "Visitors have the best experience if they keep to the 3-6pm time slot as it is feeding time for the bats. The flying foxes come down from their 6 metre high roost down to eye level". En zo staan we aan het begin van de middag voor de deur waar we welkom geheten worden door één van de vrijwilligers.

 

De vleermuizen.....

Op deze doordeweekse dag buiten het seizoen zijn we de enigen en hebben we een privé tour. We wandelen langzaam aan door het centrum en terwijl we de diverse soorten bekijken krijgen we een uitleg. Zo leren we over de diverse soorten vleermuizen in Australië waarvan de kleinste (de zogenoemde Microbats) slechts een paar centimeters groot zijn. Naast Microbats worden er diverse soorten Flying Foxes opgevangen en zien we een minder vaak voorkomende Tube Nosed Bat met bijzondere neus!

Veel vleermuizen komen hier omdat ze met menselijke elementen in aanraking zijn gekomen. Zo raken vleermuizen regelmatig verstrikt in prikkeldraad of vliegen tegen een hoogspanningskabel aan. Helaas raken bij sommige vleermuizen de vleugels zo beschadigd dat ze niet meer kunnen vliegen en moeten zij permanent opgevangen worden.

Vleermuizen in Australië

Tube nosed Bat

 

Gekkenhuis

Als we één van de grotere kooien binnen gaan is het een gekkenhuis. Alle dames en heren vleermuis hangen op de kop en maken een aardig potje herrie. Er wordt wat aan elkaar geduwd en getrokken en in de tussentijd wordt er driftig gegeten van het aanwezige fruit. Het is een continu keren van de konten waarbij er grote flatsen (de plas) naar beneden storten. We horen het op de vloer pletsen en het ruikt ook behoorlijk. Terwijl we zo staan te observeren probeert een handige jongen ons te slim af te zijn en de kooi uit te kruipen.....

Het is één grote bende, maar als je die koppies ziet ben je toch gelijk verliefd?

vleermuizen in Australië

 

vleermuizen in Australië

 

Weesjes

Naast menselijke oorzaken worden vleermuizen in Australië ook bedreigd door natuurlijke oorzaken. Een dier dat veel schade aanricht is een tekensoort, die een verlamming veroorzaakt waardoor veel van de gespikkelde Flying Foxes sterven. Van oktober tot december vallen de meeste slachtoffers. Vrijwilligers gaan dan dagelijks op pad om vleermuizen die op de grand gevallen zijn op te sporen, maar zijn vaak toch te laat om de vleermuizen te redden.

Het trieste is dat dit midden in de tijd is dat er veel jonge vleermuizen geboren worden die niet zonder de ouders kunnen leven. Terwijl wij er zijn zijn er enkele baby's maar tijdens de drukste dagen worden er vele weesjes opgevangen. De kleintjes worden gevoerd met speciale mini pipetjes en zijn in een doek gewikkeld, hoe schattig is dat!

vleermuis baby in Tolga Bat Hospital

 

Een gouden tip!

De tijd vliegt en al veel te snel komt er een eind aan de rondleiding. Ik koop een schattige magneet in de kleine souvenirwinkel en daarna krijgen we nog een gouden tip. We rijden door naar de plek waar vele duizenden Flying Foxes (Vleerhond) in de bomen hangen. Nadat we de veestapel hebben bekeken lopen we naar de rand van het bos en wachten tot de schemering valt voor het spektakel van ons leven!

vleermuizen vliegen uit bij Tolga

 

Het lijkt wel of er een signaal is afgegaan als er  ineens van alle kanten vleermuizen uit de bomen komen en het luchtruim kiezen. Als één grote continue stroom van vliegend geweld die maar niet op lijkt te houden. De precieze tijd hebben we niet opgenomen maar ik schat dat we zeker een half uur lang met open mond naar boven staren waar de hemel zwart ziet van fladderende vleermuizen vleugels. Wat een spectaculair eind aan onze dag! Klik maar eens op onderstaande korte filmpje! Als je hier niet van onder de indruk bent.....

 

Vleermuizen in Australië; the movie!

Uitvliegen vleermuizen

Wow, nog nooit zagen we zoveel vleermuizen uitvliegen als in Tolga, (Queensland/Australië). We hebben ons met open mond vergaapt aan de meer dan een half uur durende continue zwerm die over kwam vliegen. Luister maar eens naar het commentaar van Frank!

Geplaatst door myfootprints.nl op woensdag 21 oktober 2015

 

Het Tolga Bat Hospital bezoeken

Tijdens een reis door Australië kom je regelmatig vleermuizen tegen. Wil je ze een keer op je gemak bekijken en ben je toch in de regio? Breng dan zeker een bezoek aan het Tolga Bat Hospital. Niet alleen steun je met je bijdrage de opvang maar ook help je mee aan onderzoek naar  en verbetering van de leefomstandigheden van vleermuizen in Australië. Daarnaast krijg je inzicht in het leven van de vleermuis en zie je hoe ontzettend leuk ze zijn! Na ons bezoek kon ik het ze zelfs vergeven toen ze in Port Douglas 2 nachten lang onze tent en auto onderkwatsten 😉

Voor het maken van een afspraak en meer info klik je hier even door naar de eigen site van het Tolga Bat Hospital.

 

Ben je nieuwsgierig wat we nog meer zagen tijdens onze reis door Australië? Klik dan even door naar de pagina met alle berichten.

 

Heb jij al eens een vleermuis van dichtbij gezien?

 

 

Geplaatst in Australië, wildlife.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *