Het Noorse Vesteralen is één van de beste plekken voor het spotten van wildlife in Noorwegen. Tijdens een whalewatchtour kun je niet alleen diverse walvissoorten tegenkomen. Ook heb je er kans op het spotten van orka's, zeearenden, zeehonden en papegaaiduikers. Wij stapten op een kleine zodiac (rib boat) en maakten een fantastische whalewatch tour waarbij we diverse orkas spotten. In dit blog lees je onze tips en ervaring van een middag whalewatching bij Andenes.
De Vesteralen
Tijdens onze lange reis met de camper door Noorwegen bezochten we ook de Vesteralen. Deze kleine eilandengroep ligt in het uiterste noorden van de provincie Nordland, in het noordwesten van Noorwegen. Veel mensen denken dat de Vesteralen onderdeel uitmaken van de Lofoten maar dat is niet waar. Vanuit de Lofoten rijd je wel makkelijk door naar de Vesteralen, die er net ten noorden van liggen.
De grootste eilanden van de Vesteralen zijn Andøya, Hadseløya, Langøya en Hinnøya. Je kunt er met de auto naartoe rijden maar ook de Hurtigruten stopt op de Vesteralen evenals meerdere lokale veerdiensten. Wil je het echt decadent maken dan is er zelfs een klein vliegveld op de Vesteralen te vinden.
Wij reden met onze camper vanuit de Lofoten naar Andenes. Daarna pakten we de ferry naar Gryllefjord op Senja. Een ideale route wanneer je op weg bent naar de Noordkaap en het uiterste noorden van Noorwegen.
Tip: tussen september en april kun je op de Vesteralen genieten van het Noorderlicht.
Andenes
Het meest bekende plaatsje op de Vesteralen is Andenes. Andenes is een klein dorpje en de meest noordelijke plaats van de Vesteralen. In Andenes vind je meerdere winkels waaronder een REMA 1000 supermarkt en enkele restaurants. In het oude centrum staan nog diverse houten panden en een vuurtoren.
Rond de vuurtoren vind je een haven (waar de whalewatch tours vertrekken) en enkele van de langste en mooiste stranden van Noorwegen. En straks is Andenes ook het thuis van een nieuw Whale center in een spectaculair gebouw dat er uitziet als een walvis.
Wil je in Andenes of het nabijgelegen dorpje Bleik overnachten dan kun je kiezen uit een camping (juli en augustus, daarbuiten op aanvraag) en diverse huisjes en hotels.
Whale watching en wildlife op de Vesteralen
Op de Vesteralen kun je mooie wandelingen maken maar het is ook dé plek voor whale watching in Noorwegen. Dit doe je het best vanuit Andenes of Bleik op het eiland Andøya of Stø op de noordpunt van het eiland Langøya. Voor je tour kun je kiezen uit diverse maatschappijen en een grote boot of 10-persoons rib boat (Zodiacs).
De zee rond de Vesteralen stikt van het leven en is de thuisbasis van de potvis (Sperm Whale). De beste tijd voor het spotten van een potvis is in de wintermaanden wanneer ze het dichtst bij de kust komen. Met wat geluk kun je dan zelfs tot 10 potvissen in één groep tegenkomen.
Enthousiast geworden? Boek hier direct je tour en ga walvissen spotten met een rib boot. |
Orka's en Papegaaiduikers
Ook in de zomermaanden is de potvis de meest gespotte walvissoort bij de Vesteralen maar dan wel iets verder van de kust. Daarnaast is het een perfecte tijd voor het spotten van bultrugwalvissen en orka's. En ben je er op de juiste tijd? Dan kun je op de Vesteralen naast walvissen ook zeearenden en papegaaiduikers spotten. Deze schattige vogels broeden in het voorjaar en de zomer op het eiland Bleiksøya, dat voor de kust van Bleik ligt.
Wij zagen in de haven ook een zeehond. Dit is de prooi van orka's en één van de redenen dat ze soms dicht bij de kust rond Andenes komen.
Eén en al papegaaiduikers bij Bleiksoya en de Vesteralen
Onze whalewatch tour bij de Vesteralen
Whale watching is één van de favoriete activiteiten op de Vesteralen en kan het hele jaar door. Wij zijn in juni op de eilanden en boeken een tour bij Whale2Sea. Een prima organisatie die gebruik maakt van kleine zodiacs voor hun tochten. Het voordeel van deze zodiacs is dat ze wat meer op de golven liggen dan een grotere boot en daardoor meer wendbaarder zijn. Voor mij een groot voordeel omdat ik gevoelig ben voor zeeziekte. Voor we boeken kijken we ook goed naar de weersvoorspellingen want het kan behoorlijk spoken op de Vesteralen.
We boeken onze tour in het kantoortje in de kleine haven van Andenes. De dag dat we aankomen zit al vol maar de dag erop is plek. We zijn flexibel, dus dat is prima. Na het boeken rijden we nog lekker naar het strand om daar een lange wandeling te maken en eten we een hapje op één van de terrasjes. Daarna zoeken we een leuk kampeerplekje op.
Het witte strand en de vuurtoren bij Andenes
Orka's!
De volgende ochtend melden we ons op de afgesproken tijd bij het kantoortje. Op de tour gaat ook een marinebioloog mee en terwijl hij ons het e.e.a. uitlegt komt de eigenaar van de whale watch enthousiast op ons aflopen. "We moeten opschieten" zegt hij, "er zijn orka's gespot vlakbij de kust. Ik ben vandaag jullie driver, wat heb ik een geluk".
In rap tempo wandelen we naar een nabijgelegen loods waar we de speciale warme pakken en een zwemvest aangemeten krijgen. Daarna is het instappen geblazen. Na een korte veiligheidsinstructie varen we even in rustig tempo de haven uit. Onze kapitein zegt "wat willen jullie. Orkas of verder de zee op varen en andere walvissen spotten. Als je voor de orka's kiest hebben we geen tijd meer om daarna nog ver uit te varen, zeg het maar"."ORKA'S!!!" roepen we in koor. Ok, orka's it is!
Fan van orka's? Je kunt ze ook spotten in de wateren rond Vancouver Island (Canada)!
Whale2sea maakt gebruik van zodiacs voor hun whale watching tours
Vlakbij de kust
Terwijl we vlak langs de kust varen kijken we gespannen om ons heen. Wildlife blijft wildlife en altijd lastig te voorspellen maar we hebben geluk. Het duurt niet lang voordat we een enorme orka spotten. De marinebioloog kijkt even en zegt "Dit is het oudste mannetje van een groep orka's die we hier wel vaker zien. Hij is 15 jaar oud en nog steeds in de buurt van zijn moeder te vinden. Blijf goed kijken want ik verwacht de rest van dit groepje ook te spotten".
De reden waarom de orka's zo dicht bij de kust zitten is puur natuur. De rotsen langs de kust zijn namelijk een perfecte plek voor zeehonden om te slapen en laten die nu net één van de favoriete hapjes van de orka zijn. Persoonlijk mogen ze er van mij wel even geen vinden op dit moment maar ik vind het wel tof om zo dicht bij een orka te kunnen komen.
Even later spotten we ook de rest van de groep. Mama orka met een ander jong en nog twee vrouwtjes en één jong. Wat gaaf! Elke orka heeft eigen kenmerken en een net iets andere vin. Na studie zijn ze daarom door de crew makkelijk van elkaar te onderscheiden. Zo weten ze bijvoorbeeld precies hoe oud de orka's zijn. Een in het wild levende orka kan tussen de 15 en 90 jaar oud worden!
Orka's bij de Vesteralen
Orka's op de Vesteralen
We genieten volop van onze ontmoeting met deze imposante beesten. Omdat ze dicht bij de rotsen zitten moet de schipper goed laveren maar dat doet hij vlekkeloos. Wij kunnen alleen maar zitten en onze adem inhouden als er weer een kop boven het water uitkomt en het water als een mist uit het spuitgat omhoog komt.
Met de kleine onderwater microfoon probeert de bioloog hun geluiden op te vangen maar het blijft doodstil. "Omdat ze jagen zijn ze stil zodat de zeehonden niet weten dat de orka's eraan komen" zegt hij na een tijd "ik haal de microfoon eruit". Klinkt logisch. Wel jammer. Tijdens het whale watching aan de oostkust van Amerika hoorden we volop geluid van de etende bultruggen. Nog steeds kippenvel als ik daar aan denk!
Terwijl we de orka's langzaam volgen duiken ze soms links en dan weer rechts van ons op. De ene keer wat verder weg, de andere keer vlakbij de boot. Het is verbazingwekkend hoe snel de groep zicht verplaatst, zelfs nu ze in een rustig tempo langs de kust zwemmen. Iets verderop vaart nog een grotere boot en er is ook een klein bootje met onderzoekers die de orka's bij de Vesteralen volgen en monitoren.
Vlak naast de boot
En dan weer voor ons.....
Papegaaiduikers bij de Vesteralen
Nadat we de orka's een tijd hebben gevolgd is er even een overleg momentje. "We hebben de orka's geweldig kunnen bewonderen maar er is ook nog tijd voor een ander mooi dier. De papegaaiduiker (puffin) broed nog volop op dit moment, willen jullie die ook nog zien? Zo ja, dan verlaten we de orka's en varen we naar Bleiksoya waar ze nestelen".
Het zien van een papegaaiduiker staat al heel lang op mijn verlanglijstje dus ik ben gelijk voor en ook de rest is enthousiast. En zo varen we langzaam aan richting het eiland. Om ons heen komen er steeds meer papegaaiduikers tevoorschijn. Ze vliegen boven ons of stijgen op van het water als we in de buurt komen. Wat een koddige beestjes zijn het toch!
Bleiksoya eiland
De papegaaiduikers nestelen op Bleiksoya eiland tussen grofweg april en en augustus dus we zitten midden in het broedseizoen. Hoe dichter we het eiland naderen hoe meer papegaaiduikers er boven ons cirkelen. De jongen zitten veilig verstopt in de nestplaatsen in de rotswand. Veilig voor de zeearenden die continu overvliegen op zoek naar een lekker papegaaiduiker biefstukje....
Een tijdlang dobberen we in de buurt van het eiland. Ik had nog overwogen om een speciale papegaaiduiker tour te boeken in Bleik maar dat is niet meer nodig. Vandaag heb ik alles wat mijn hartje begeerd in één mooie tour.
Het leven is mooi
En dan is het tijd om afscheid te nemen. Van de prachtige rotskust en de majestueuze dieren van de Vesteralen. Het weer slaat om en de voorspelde mist komt in rap tempo binnendrijven. Net op tijd varen we de haven weer binnen, een perfecte timing. Het team van Whale2Sea houdt continu de vinger aan de pols en volgt nauwlettend de weersomstandigheden.
We praten nog even na bij een bakje koffie en daarna rijden we met ons campertje naar de pier voor de ferry naar Senja die we morgenochtend vroeg willen pakken. Hier geldt vol is vol maar je mag op de pier overnachten. Omringd door een dichte mist vallen we tevreden in slaap. Het leven is mooi!
Op de pier van de ferry Vesteralen naar Senja
Handig om te weten over whalewatching op de Vesteralen, orka's en papegaaiduikers
- Er zijn meerdere organisaties die whalewatch tours organiseren op de Vesteralen.
- Wij kozen Whale2Sea vanwege de zodiacs maar er zijn ook tochten op een grotere boot te boeken.
- Het weer op de Vesteralen kan behoorlijk tekeer gaan en bij slecht weer kan een tour niet doorgaan of wijzigen.
- Ben je gevoelig voor zeeziekte? Misschien slik je dan liever een pil of plan je de tour op een mooie dag
- De papegaaiduikers waren een bonus maar er zijn ook speciale papegaaiduiker tours te boeken in Andenes en Bleik.
- Het seizoen voor het spotten van papegaaiduikers is grofweg april tot augustus.
- Niet naar de Vesteralen? Papegaaiduikers kun je ook spotten op het eiland Runde in de Noorse Fjorden!
- De beste tijd voor het spotten van orka's is in de zomermaanden wanneer ze dichter bij de kust zitten.
- Een whale watch tour is niet goedkoop (rond de €150 p.p.) maar enorm de moeite waard.
- Reken voor de duur van de tour een uur of 5 a 6, dit is inclusief aanmelden, omkleden en napraten.
- Op vakantie naar Noorwegen? Lees alle tips, wandelingen en blogs op deze pagina.