Nationaal Park de Biesbosch is één van die Brabantse gebieden die je echt een keer gezien moet hebben. De afgelopen week stonden we een paar nachten met onze tent op Natuurcamping de Knotwilg en ontdekten wat de Biesbosch te bieden heeft. Twee dagen lang fietsten en wandelden we door de mooie natuur. We gingen op zoek naar de bever en de ransuil, stapten op een fluisterboot en genoten van prachtige zonsondergangen. Een mooie eerste kennismaking met een gebied waar we zeker vaker terug zullen keren.
Nationaal Park de Biesbosch
De Biesbosch was oorspronkelijk polderland (De Sint-Elizabethsvloed) In 1421 veranderde het in een binnenzee en dankzij het water uit Maas en Waal werd het een zoetwaterdeltagebied. Uit zand en rivierslib ontstonden zandplaten. Vooral biezen groeiden daar goed op. Vandaar de naam 'Biesbosch'. Eeuwenlang verdienden griendhakkers, rietsnijders en biezenvlechters er een karige boterham.
In 1970 werd het Haringvliet afgesloten. De grote verschillen tussen eb en vloed verdwenen en daarmee de griend- en rietcultuur. De wilgenakkers verruigden en de natuur kreeg vrij spel. Water, rietlanden en kreken vormen het grootste deel van het landschap. En natuurlijk is de Biesbosch het thuis van de bever! (bron Staatsbosbeheer)
Kamperen in de Biesbosch; natuurkampeerterrein de Knotwilg.
Onze uitvalsbasis is Natuurkampeerterrein de Knotwilg, net iets ten zuiden van Dordrecht. Op doordeweekse dagen in het voor en najaar kun je makkelijk op de bonnefooi richting deze camping gaan. Er zijn plekken met- en zonder elektra die behoorlijk ruim zijn en het sanitair is netjes. De bezoekers zijn een mengeling van jong en oud, gezinnen en stellen, fietsers, tenten en campers.
Het leukste is dat iedereen die er staan van natuur houdt. Het valt ons op dat het er heerlijk rustig is. Geen storende radio's en tv's maar geluid van diverse vogels en de schapen in het naastgelegen weiland. Wij kunnen de camping echt van harte aanbevelen.
*NB: wil je in de zomer kamperen of in het weekend? Reserveer dan om teleurstelling te voorkomen! Voor deze camping heb je een natuurkampeerkaart nodig (€15,95 voor max. 4 personen)
Fietsen in de Biesbosch- naar Dordrecht
Het was behoorlijk warm in de week dat wij de Biesbosch bezochten dus de fiets was echt een heerlijk vervoermiddel. Op de dag dat we aankwamen fietsten we een mooie route naar Dordrecht. Onderweg spotten we diverse watervogels. Dordrecht heeft een mooie oude binnenstad met grachten, winkels en gezellige terrasjes. Om van de Biesbosch in Dordrecht te komen neem je de veerpont. Let op, deze vaart slechts tot uiterlijk 8 uur. De fietspaden in het gebied zijn voornamelijk geasfalteerd en breed en veelal gescheiden van de autoweg.
Wandelen in de Biesbosch
Op de tweede dag pakten we wederom de fiets. We reden naar de Polder Jantjesplaat waar we een mooie struintocht van een kleine 5 kilometer wandelden. Het was al behoorlijk warm dus had ik mijn korte broek aan maar achteraf bekeken zou ik liever even een lange broek aan hebben gehad. De paden zijn prima, maar het is een natuurlijke omgeving met af en toe ruigere stukken. We gingen op zoek naar de bevers, die zich in dit gebied ophouden, maar hadden geen geluk. Wel zagen we veel vogels en ik spotte mijn allereerste Nederlandse ijsvogel ooit.
In de Biesbosch zijn diverse wandelpaden die goed aangeduid zijn. Op de knotwilg kun je een mooie (gratis) overzichtskaart krijgen. Of stippel een route uit via de wandelknooppunten in de Biesbosch en ga zelf op zoek naar wildlife. Op de meeste plekken is het heerlijk stil en hoor je alleen de vogels fluiten.
Kanovaren, fluisterboten en het Biesbosch museum.
Na onze wandeling stapten we weer op de fiets richting het Museumeiland waar we op de fluisterboot stapten. We maakten een mooie tocht door diverse kleinere kreken en over grotere plassen en kregen veel info over de geschiedenis van de Biesbosch. Helaas zagen we geen bevers. Wel vraatsporen en glij-gangen op de oevers waar ze het water in gaan. De prijs van de boot: €33 voor 2 personen, inclusief een bezoek aan het museum. In het museum is ook een restaurant waar je kunt lunchen of wat drinken, zowel binnen als op een groot terras. Er zijn trouwens meerdere plekken waar je een fluisterboot kunt nemen, maar deze was voor ons perfect.
*Tip van de schipper: wil je de beverburchten in de Biesbosch zien kom dan in de winter als ze niet zo achter de begroeiing verstopt liggen.
In Nationaal park de Biesbosch kun je ook geweldig kanovaren. Er zijn kano's te huur maar je kunt ook op pad met je eigen kano. Wij hebben het overwogen maar vonden het te heet op de dagen dat wij er waren. Een volgende keer staat het vast op het programma.
Wildlife in de Biesbosch
De waterrijke natuur van de Biesbosch is een perfecte plek voor diverse soorten wildlife, maar het zien van wildlife blijft vaak een kwestie van geluk. Zo waren er de weken voor we kwamen jonge ransuilen te zien en horen vlak bij de ingang van de Knotwilg. Helaas lieten die zich niet (meer) zien en horen toen wij er waren. Naast uilen kun je in het gebied ook reeën tegenkomen, ijsvogels, diverse watervogels waaronder zee- en visarenden. Ook de bever doet het goed in de Biesbosch.
In de weekenden en zomermaanden kun je mee op speciale bevertochten, maar je kunt ook zelf op zoek. Wij kregen een tip over een kanaal en brug waar je de bevers meestal ziet en fietsten tegen de schemer van dag 2 die kant uit. Wat een geluk, wel drie bevers, rustig zwemmend en knagend aan wilgentakken. Toen het te donker werd reden we terug naar de camping waar we afsloten met een perfecte zonsondergang.
Liever een hotel dan een camping?
Wij vonden het echt geweldig om te kamperen. De Knotwilg is één van meerdere kampeerterreinen in de Biesbosch. Slaap je liever in een hotel kies dan voor Hotel Logis de Brabantse Biesbosch (8.6). Dit fijne hotel ligt midden in het Nationaal Park de Biesbosch, ideaal voor een paar dagen in de mooie natuur.
Onze eindconclusie:
Nationaal Park de Biesbosch is een geweldige plek om een paar dagen te relaxen én actief bezig te zijn in de mooie Brabantse natuur. We spraken mensen die er regelmatig komen en wij snappen helemaal waarom. Het fijne is ook dat je slechts een korte tijd in de auto zit (of combineer de trein en fiets) en daarna lekker op de fiets kunt stappen, de benenwagen kunt gebruiken of varen.
Meer over Nationaal Park de Biesbosch en wat je er allemaal kunt zien en doen lees je op de eigen site.
Wij komen al een paar jaar op de Knotwilg. Een hele fijne camping met fijne gasten. Lekker rustig, daar houden wij wel van.
Daar ben ik het helemaal mee eens. Een plek om aan te bevelen.