krokodillen in Australie Saltie

Krokodillen in Australië; waar vind je ze en hoe gevaarlijk zijn ze nu echt?

Er zijn veel verhalen en legendes over krokodillen in Australië. Jarenlange jacht zorgden ervoor dat het dier bijna was uitgestorven, maar de laatste jaren komen er weer steeds meer bij. En dat is goed nieuws, want het zijn prachtige dieren die er mogen wezen. Tijdens een reis in Australië, zeker in het noordelijk deel van het land, zul je ze vast wel een keer tegenkomen. Een dier om van te genieten, maar ook om rekening mee te houden.

Freshies

Australische krokodillen of "freshies" zijn in principe niet gevaarlijk voor de mens en zwemmen normaal gesproken weg als ze je aan zien komen. Voelen ze zich echter bedreigd dan kunnen ze wel tot de aanval over gaan, dus het blijft altijd opletten. Zo konden wij rustig met de kano op de Ord rivier varen, waar alleen Freshies voorkomen, maar erin zwemmen deden wij absoluut niet. Er was genoeg ruime voor ons én de krokodillen en zij zwommen inderdaad rustig weg als wij eraan kwamen.

Freshies  zijn een stuk kleiner dan hun grote neef, de zoutwaterkrokodil of "Salty", worden maximaal ruim 3 meter lang en hebben een lange smalle snuit. De soort komt alleen in Australië voor en leeft in het noorden van het land in de staten West-Australië, Queensland, en in het Noordelijk Territorium. Een Australische krokodil leeft vooral in kleine riviertjes, poelen en moerassen maar ook op het land kan de Freshie snelheden behalen tot 18 kilometer per uur.

Tip: fijne reisgids voor Australië:

krokodillen in Australië

Lees meer over ons 3 daags kanoavontuur in dit blog.

Salties

Een heel ander verhaal zijn de "salties" of zoutwaterkrokodillen. Zij zijn territoriaal en als je in hun gebied komt vallen ze aan! Tijdens onze eerste reis door het westen van Australië kwamen we bij een kleine opvang en daar leerden we hoe voorzichtig je moet zijn met deze jongens. We stonden bij een hele kleine, ogenschijnlijk lege en troebele plas (veilig buiten het hek) en de verzorger gooide een bal in het water. Als een flits kwam er een enorme Salty uit het water, pakte de bal in de bek en schudde er ruw mee. Je moet er toch niet aan denken dat jij dat bent in die bek!

En dat is dus precies wat het zo gevaarlijk maakt ; je ziet ze vaak niet, maar ze zijn er wel!

Salties leven zowel in zoet als in zout water en hebben een groot verspreidingsgebied van tropisch Azië, Noord Australië tot Solomon-eianden. Een salty kan wel tot 7 meter lang worden en tussen de 1000 en 2000 kilo wegen. De zeekrokodil kan een enorme sprong maken om een prooi te grijpen, zowel recht uit het water omhoog als om op de oever te komen. Het is niet voor niets dat er op veel plekken in het noordelijk deel van Australië waarschuwingsborden staan dat je niet kunt zwemmen in de rivier en op bepaalde plekken in de oceaan. Daarnaast moet je oppassen als je te dicht bij de waterkant komt. Elk jaar sterven er diverse mensen die zo onfortuinlijk zijn om met een zoutwater krokodil in aanraking te komen.

salty

Hoe bang moet je zijn voor krokodillen in Australië?

Onze ervaring is dat je altijd goed moet luisteren naar lokalen. Zij weten precies wat de actuele situatie in een gebied is en welke gebieden er altijd gevaarlijk zijn. Let op de waarschuwingsborden en kom niet te dichtbij het water, hoe rustig het er ook uitziet. Als er staat dat je niet mag zwemmen i.v.m. krokodillen, doe het dan ook echt niet. Dit geldt zowel voor zoet water als in de zee.

Tijdens onze eerste reis kwamen wij een maand na de regentijd in het noordwesten van het land. In de regentijd zijn diverse gebieden overstroomd  en is het water meters hoger dan gebruikelijk. Salties gebruiken die gelegenheid om vanaf zee landinwaarts te zwemmen. Als het water zich dan terugtrekt na de regentijd dan blijven ze achter, gevangen in kleine riviertjes en poeltjes.

Na het terugtrekken van het water wordt een gebied eerst gecontroleerd op overgebleven Salties. Zo mochten wij eind mei bijvoorbeeld nog niet zwemmen in Litchfield NP of de kano pakken om in de Katherine Gorge  te varen. Natuurlijk vonden we dat erg jammer, maar we hebben respect voor krokodillen in Australië en bleven op veilige afstand. Gelukkig waren er nog diverse andere mooie plekken waar we wel het water in konden.

Je eerste keer in Australië? Lees dan dit blog vol cijfers en praktische tips voor je reis naar Australië.

krokodillen-in-australië

salties

Een krokodillentour maken

Zoals ik schreef ben ik een enorme bewonderaar van de krokodillen in Australië en zeker van de Salty. Er zijn diverse plekken waar je op een verantwoorde manier op zoek kunt gaan en de dieren van (redelijk) dichtbij kunt bewonderen. Op heel veel plekken kun je een tour boeken die je vind via Google. Ook bij de lokale Touristinfo, je camping of hotel kun je zat informatie vinden.

Eén van de mooiste tours die we zelf maakten was met Bruce Belcher op de Daintree rivier (Vlakbij het Daintree national Park). Het was een frisse dag en daardoor lagen er diverse Salties op de oevers van de rivier om op te warmen.  Bruce en zijn team maken deze tours al jaren en onze gids Andy vertelde met liefde over de krokodillen. Bruce gelooft in natuur "puur sang" , niet mee bemoeien en niet voeren dus! Naast een aantal "stamgasten", die ze regelmatig in hun deel van de rivier tegenkomen, zagen we een aantal andere krokodillen, een azuurblauwe ijsvogel en een witte reiger.  In het winkeltje zijn trouwens de meest leuke souvenirs te koop en de koffie smaakt goed! leuk om even bij te kletsen na een mooie tocht.

krokodillen in Australië

krokodillen in Australië

Wil je meer lezen over een tour met Bruce? Klik dan even door naar deze link

Steve Irwin en "zijn" krokodillen.

Ik denk dat iedereen wel van Steve Irwin, ofwel the Corodile Hunter, heeft  gehoord. Een man met een grote liefde voor de natuur en een passie voor krokodillen in Australië.  Steve is in het harnas gestorven (nee, niet door een krokodil, maar door een steek van een Stingray) en heeft een dierentuin opgericht die nu door zijn vrouw en kinderen wordt bestierd. De Australia Zoo is een geweldige plek om meer te leren over krokodillen in Australië en ze van dichtbij te kunnen bekijken. Naast krokodillen zijn er nog enkele andere typisch Australische diersoorten te vinden.

De Australia Zoo ( www.australiazoo.com.au)  vind je in de plaats Beerwah op een uur rijden ten noorden van Brisbane aan de Sunshine Coast.

krokodillen in Australië

 Ben jij ook een fan van krokodillen, of blijf je liever op een veilige afstand?

Australië stikt werkelijk van de bijzondere dieren. Wat dacht je bijvoorbeeld van deze mooie exemplaren:

 

Kijk voor nog meer verhalen en tips over onze reizen op mijn speciale Australië pagina met alle blogs.

 

 

Geplaatst in Australië, Oceanie, wildlife.

15 reacties

  1. Wat een fijn artikel. Op Travelaar komt binnenkort iets soortgelijks online, want ik ben helemaal gefascineerd door alle krokodillen hier. Helaas hebben wij (nog) geen salties gezien, maar wel heel veel freshies. Bij mijn werkt komt er vrijwel iedere dag eentje buurten. Blijft tof om te zien!

  2. Leuk artikel! Ik heb zelf één keer krokodillen in het wild gezien, in Ghana, maar helemaal niet zoals dit hoor. Dit is echt veel bijzonderder! Mocht ik ooit daar down under komen dan wil ik zeker zo een tour doen!

    • Ik kan het je echt aanraden.Een krokodil in het echt zien is heel bijzonder. Je kunt op diverse plekken tours boeken, dus mocht je er ooit komen dan kun je op Google zoeken. Die van Bruce vond ik het aanbevelen waard.

  3. Ik ben wel een fan van krokodillen, het zijn mooie dieren. Maar een beetje eng vind ik ze zeker wel. In Australië zagen we zulke gigantisch grote krokodillen, brrr. Daar blijf ik toch liever een beetje uit de buurt. 🙂

  4. We hebben ze in Zuid-Afrika gezien. Een paar van afstand in het wild maar echte grote exemplaren in een opvang. Het zijn hele indrukwekkende dieren en je hebt gelijk. Dat je ze niet ziet wil niet zeggen dat ze er niet zijn. Dat maakt het gevaarlijk.

  5. Ik heb ooit een krokodillencruise gemaakt op de Adelaide River in het Northern Territory. Gigantische krokodillen sprongen er uit het water om het vlees te pakken wat onze gids ze voorhield. Erg indrukwekkend!

  6. Judith en Ivonne. Hoe denken jullie over het voeren van vlees door ee gids van Judith? Is dat niet zo’n beetje het laatste wat je moet doen als je je groepen toeristen veilig wil houden. Je bent bezig om deze dieren een link te laten leggen tussen voedsel en mens. Waarschijnlijk doet ie zoiets ook nog eens op ongeveer dezefde plek op zijn route. en dan natuurlijk straks jankend op het nieuws dat ie zo zielig is dat zo’n monster zijn arm rtaf scheurde. Want dat zit eraan te komen

    • Hoi Saskia. Ik ben zelf tegen het voeren van wilde dieren, gevaarlijk of ongevaarlijk. Je breekt in op hun natuurlijk gedrag. We zagen het pas ook bij de Iguazu watervallen. Mensen die neusbeertjes voeren ondanks verbod en gevaar voor agressief gedrag naar mensen toe.
      In Australië maakten wij een tour met Bruce Belcher die de natuur laat voor wat ze is. Dat past bij ons.
      De Australia Zoo is educatief en vind ik daardoor een ander verhaal, maar dat is mijn persoonlijke mening.

  7. Ik ben mijn hele leven al gek geweest op krokodillen en vorige maand kwam mijn hartenwens uit, een bezoek aan Australië met volop kans om een zoutwaterkrokodil te ontmoeten. Ik heb er zelfs een in mijn armen gesloten en geknuffeld, in Darwin. Staat op YouTube. En op Green Island stond ik oog in oog met Cassius, de oudste en grootste krokodil in gevangenschap ter wereld. Om nooit te vergeten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *