Camping with a view, Eungella National Park

Frisse berglucht, regenwoud en de platypus; een detour naar het Eungella NP.

Tijdens onze reis langs de oostkust van Australië die ons van Sydney richting Cairns brengt maken we geregeld een detour die wat meer landinwaarts gaat. Zo reden we eerder al over de Waterfall Way en ook nu weer voert onze detour ons de bergen in. Eindbestemming is het Eungella NP, thuis van de bijzondere platypus en met regenwoud bedekte bergen.

 

De Finch Hatton Gorge.

Vanuit Mackay rijden we naar het westen. Langs de weg zien we grote velden vol met suikerriet en heel veel kilometers spoorlijn waarover het suikerriet, kolen en ook vee in lange treinen vervoerd worden. Als eerste draaien we naar de Finch Hatton Gorge af die op een paar kilometer van de doorgaande weg ligt.

rps20150513_161554

Om bij de parkeerplaats te komen moeten we een aantal kleinere rivierbeddingen doorsteken. We hebben geluk dat het niet zo veel geregend heeft de laatste tijd zodat er slechts een klein laagje water op de weg staat. Als het hier harder regent is er voor onze gewone auto geen doorkomen aan. Het is geen Gibb River Road, maar voelt wel avontuurlijk om zo met de auto door het water te rijden!

rps20150513_161809

Afkoelen in de rotspoeltjes.

In de gorge zijn een aantal kleinere wandelingen uitgezet zodat je alles goed kunt bekijken. Na de wandelingen kun je zwemmen in de rotspoeltjes en weer lekker opgefrist op pad gaan. 

rps20150513_162024

Camping with a view!

Als we de kleine dorpscamping (Explorers Haven) van het dorpje Eungella oprijden zijn we totaal verrast. Een geweldig panorama ontvouwt zich voor onze ogen. Ik ben direct verliefd op deze prachtige plek. Wie wil er nu niet wakker worden en ontbijten met dit uitzicht!

20150506_082502

De Platypus.

De platypus ofwel het vogelbekdier is een bijzondere verschijning en steelt de show met zijn bijzondere snavel waarmee hij (de bodem van) de rivier aftast op zoek naar o.a. kleine krabbetjes, kreeftjes en libelles.  Naast deze snavel heeft hij een brede, platte staart en bij de achterpoten een soort stekel waardoor diverse soorten gif afgegeven kunnen  worden. Het gif is niet dodelijk voor de mens, maar wel extreem pijnlijk. In principe gebruikt het mannetje dit alleen bij gevechten met andere mannetjes, maar als hij in het nauw gedreven wordt is het een geducht wapen.

platypus

De platypus komt voor in Tasmanië en het oosten van Australië en is een schuchter dier. Overdag verschuilt hij zich in zijn burcht in de oeverwanden van de rivier om met het invallen van het duister, in de nacht en vroeg in de ochtend op jacht te gaan. Het spotten van een platypus kan dus alleen maar rond schemer of in het donker en ook alleen maar als je redelijk stil bent. Ons is het gelukt om er één te zien. Bij de plaats Broken River, een kilometer of 6 voorbij Eungella is er een speciale plek om ze te bekijken. Ik had niet verwacht dat ze zo klein en snel waren. Wat een bijzonder beest!

rps20150506_211227

Wandelen.

Tussen Eungella en Broken River en vanuit Broken River zijn er diverse wandelpaden uitgezet. Ze variëren van korte wandelingen van tussen de 1 en 2 kilometer tot een tweetal langere wandelingen van 13 en 19 kilometer. Onderweg heb je, afhankelijk van welke je kiest natuurlijk, mooie uitzichtspunten, rivierzicht en jungle. Voor de langere wandelingen zijn goede wandelschoenen aan te bevelen, de kortere kun je ook goed met je sandalen lopen.

De rivier in dit deel in het park vonden wij niet geschikt om te zwemmen. Er staat nergens dat het niet mag, maar het water stroomde te hard of was te onaantrekkelijk. Bovendien zagen we dit plaatje, genoeg om mij de lust tot zwemmen te doen vergaan! Wel mooi om te zien trouwens!

rps20150513_161914

Eten en drinken.

In Broken River is een restaurant dat 's avonds open is  maar toen wij er waren (op twee doordeweekse dagen) was er echt niets te beleven en was het dus niet sfeervol. In Eungella heb je een kleine winkel maar daar hebben ze voornamelijk blikjes eten en wat andere kleine levensmiddelen. Als je dus, zoals wij, kampeert en ook zelf wilt koken is het raadzaam voor je de bergen inrijdt eerst groentes, fruit en bijvoorbeeld brood in te slaan. 

Alles bij elkaar genomen is het Eungella Np zeker weer de moeite van een detour waard!  Heb je geen zin om er te slapen dan kun je het vanuit de kust ook in één dag doen, maar persoonlijk vind ik dat zonde. Wij hebben er twee nachten geslapen en dat was precies goed.

rps20150513_162105

In Australië stikt het van de bijzondere dieren. Wil je net als wij op zoek naar de Platypus en nog veel meer bijzondere dieren? Lees dan zeker even dit blog over de bijzondere dieren die wij nog meer zagen tijdens onze reis door Australië.

 

Of klik even door naar mijn Australië pagina, voor alle verhalen en tips.

Geplaatst in Australië, Oceanie, wildlife.

14 reacties

  • Dank je wel! De platypus kun je maar op een paar plekken in Australië vinden en het is geluk hebben als je hem ziet. Wij zagen hem hier en nogmaals op een andere plek, dubbel geluk dus!

  • Dat is het leuke als je iets meer landinwaarts gaat. De oostkust van Australië kan redelijk druk zijn maar veel backpackers wijken niet echt af van de gebaande wegen, voornamelijk Australiërs hier in de “binnenlanden” en een enkele toerist, heerlijk!

  • Dat vind ik het mooie aan veel kampeerterreinen in Australië; de rust en het natuurlijke. Aan de oostkust is het wel wat meer zoeken, maar als je iets (meer) van het gebaande pad afgaat lukt het prima.

  • Normaal gesproken komen veel mensen via het zoekwoord Australië of mijn Australië pagina bij deze post, maar ik dacht wel direct heb ik zo slecht in het stuk duidelijk gemaakt het was? Ik heb het even nagelezen en het staat direct al in de eerste zin! Misschien bedoelde je te zeggen dat je niet direct wist op welke plek langs de Australische oostkust het lag?

 1. Wij hebben op dezelfde camping gestaan 😀
  Ik ben zowel in 2000 als in 2009 op deze plek geweest, de eerste camping was super, maar die bestaat niet meer, was direct bij de rivier. De tweede camping was ook top, maar wel erg vochtig. Vogelbekdieren blijven mooie, aparte beestjes. Wij zagen ze ook gewoon overdag, dus je hoeft niet persé in het donker. We zagen ze ook nog elders, volgens mij bij Atherton Tablelands, maar dat zou ik even moeten opzoeken. Top plek hé!

  • Grappig, en wat een leuke camping hè! Wij hebben ook even gekeken naar de camping aan de rivier maar die was niet zo sfeervol als deze. Wij zagen de platypus ook in Yungaburrah in de Tablelands, bij de Peterson Creek, daar heb jij ze vast ook gezien!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *