flamingos in Nederland Battenoord Goeree-Overflakkee

Flamingo’s in Nederland, hier kun je ze spotten

Flamingo's in Nederland? Dat kan toch alleen maar in de tropen? Ik kon het bijna niet geloven toen ik een paar jaar geleden voor het eerst foto's zag en sinds die tijd wilde ik ze dolgraag van dichtbij bekijken. Een mooie reden om op weg naar Zeeland een stop te maken bij het Grevelingenmeer. Wat een tropische verrassing!

Waar vind je flamingo's in Nederland?

Flamingo's vind je op diverse plekken in Europa. Je ziet ze bijvoorbeeld in de Portugese Algarve en Andalusië in Spanje. Het koudere Nederland is de laatste plek waar je een flamingo zou verwachten en toch is het zo. En niet alleen vind je ze er, het worden er ook elk jaar meer!

Sinds enige jaren overwintert er een groep flamingo's in de Zeeuwse wateren. Deze groep broedt net over de grens in Duitsland, vlakbij Groenlo in het Zwillbrocker Venn. Na de broedtijd, tussen pakweg half oktober en april, zijn de flamingo's in Nederland te vinden. In het Lauwersmeer, het IJsselmeer en in Zeeland. De makkelijkste plek om deze prachtige vogels met eigen ogen te spotten is in de Grevelingen op de grens van Zeeland en Zuid-Holland.

→Ook leuk: bosuilen spotten in Nederland.

Verschillende soorten flamingo's

In Nederland komen meerdere soorten flamingo's voor waaronder de Chileense en Caribische flamingo. De laatste ken je vast wel van plaatjes van Curaçao en Bonaire. Met hun knalroze kleuren zijn ze al van kilometers ver in het landschap te herkennen.

De Europese flamingo is een stukje minder kleurrijk. Zijn veren zijn lichtroze, en lijken van afstand wit. De vleugels zijn knalroze met zwarte punten en de poten zijn ook roze. Op onderstaande foto zie je zowel Caribische als Europese flamingo's. Het verschil is duidelijk te zien.

Flamingo's zijn tussen de 1 meter 20 en de 1 meter 50 groot en de jongen zijn grijsbruin. In Zeeland zie je alleen volwassen flamingo's omdat ze hier alleen overwinteren en niet broeden.

Tip: Op de pagina van de vogelbescherming vind je geluidsopnames van de flamingo.

flamingos in Nederland Battenoord Goeree-Overflakkee

Verschillende soorten flamingo's in Nederland (klik om te openen)

Flamingo's spotten bij Battenoord aan het Grevelingenmeer

Als ik thuis zie dat onze route naar Schouwen-Duiveland ook boven langs kan weet ik het gelijk. Wij gaan een tussenstop maken bij Battenoord!

Het haventje van Battenoord ligt aan het Grevelingenmeer en is dé plek om de flamingo in Nederland in het wild te kunnen spotten. Terwijl we aan komen rijden kijk ik al goed of ik ze zie staan, maar er is nog niets te zien. Nadat we de camper geparkeerd hebben wandelen we richting de verderop gelegen uitkijktoren.

Wanneer we het kleine dijkje oplopen zien we ze ineens staan. Een lange rij knalroze, en iets minder roze, vogels. Met hun langgerekte poten staan ze naast elkaar in het water. Wat een geweldig gezicht!

→Tip: Wil jij ook zo graag de bollenvelden in Nederland bekijken? In dit blog lees je waar je de mooiste bollenvelden vindt, leuke tips voor bollenroutes en evenementen en wanneer de bollenvelden in 2022 bloeien.

Het haventje van Battenoord

Van te voren las ik dat de flamingo's altijd bij het haventje van Battenoord zitten maar dat de exacte plek verschilt. Vandaag zitten ze net links van het haventje en kunnen we ze zowel vanaf de dijk als vanuit de uitkijktoren zien. De flamingo's zitten in een klein stukje beschermd gebied dat wij niet mogen betreden. Daardoor kun je redelijk dichtbij komen zonder dat je ze opschrikt.

De verrekijker komt goed van pas. Terwijl Frank de flamingo's van dichtbij observeert maak ik foto's. Het is rustig op deze doordeweekse ochtend, er is slechts één andere vogelaar met camera en statief. Extra genieten dus van de stilte van de natuur en het "gakken" van de flamingo's.

De lange snavels gaan handig in het water op en neer op zoek naar Algen, kreeftjes en andere kleine waterdiertjes. Het water van de Grevelingen zit er vol mee. Een ideale plek om weer op krachten te komen van het afgelopen broedseizoen.

Na een half uur is het tijd om verder te rijden. Zeeland wacht!

flamingo op Curacao

Deze knalroze flamingo spotten wij eerder op Curaçao
Zelf flamingo's spotten in Nederland?

Wil je zelf een keer wilde flamingo's spotten in Nederland? Dan kan ik je het haventje van Battenoord echt aanraden. Zoek naar haven Battenoord op Google. Parkeren kun je bij de haven zelf en is gratis.

Denk er wel aan dat de flamingo's er alleen in onze wintermaanden zitten en dat je er geen jonge vogels of nesten ziet. Daar moet je voor naar Duitsland, naar Naturschutzgebied Zwillbrocker Venn.

Vergeet niet je camera met telelens en statief mee te nemen of een verrekijker. Kies een doordeweekse dag dan heb je meer kans dat het rustig is zodat je optimaal kunt genieten van deze bijzondere dieren.

→Op weg naar Zeeland? Dit zijn onze tips voor de leukste bezienswaardigheden van Zeeland.

golfbrekers op strand Westenschouwen Zeeland

Geplaatst in Europa, Nederland, wildlife.

19 reacties

 1. Ik heb ze inderdaad op Curacao meerdere keren gespot, maar in Nederland nog nooit. Tot voor kort wist ik zelfs niet dat dit kon, dus dat was wel heel leuk om te lezen. Misschien toch maar eens een tripje plannen om ze te spotten.

  • Volgens mij zit jij nu in Portugal toch? Daar kun je ook flamingo’s zien in Natuurpark Rio Formosa (Algarve), een groep eilanden en schiereilanden in de buurt van Faro. Ook in de Lagune van Aveiro vind je flamingo’s. Ik las dat je ze al wandelend kunt zien in de buurt van de zoutpannen. Bij “Marinha da Troncalhada” direct naast de A25 of vlakbij de stad Murtosa die ook aan de lagune ligt. Wij hadden vorig jaar helaas geen tijd meer maar dit is zoals ik het toen op internet heb gevonden. Wie weet heb je nog tijd en gelegenheid, anders zijn die in Battenoord nog de hele winter “beschikbaar”;)

 2. Ik was hier vorig jaar om de flamingo’s te spotten, net als jij op weg naar Zeeland, maar kreeg een week later een onaangename verrassing in de bus. Een bekeuring voor een paar kilometer te hard rijden op de N57 bij Goedereede. Echt heel zuur. Omdat ik niet precies snapte waar ik die bekeuring voor kreeg (je zou er maar 50 mogen buiten de bebouwde kom) heb ik in Google ingetypt en wat blijkt, het is een heel bekende plek. Hier worden jaarlijks tienduizenden mensen bekeurd, zelfs als je maar 1 of 2 kilometer te hard rijdt. Zoek maar eens op flitspaal N57 Goedereede en er komen diverse artikelen langs. Een gewaarschuwd mens telt voor 2!

 3. Ja, ik wil er ook naartoe! Ik postte er laatst ook over, omdat ik een foto van iemand op instagram had gezien! Als ik een auto had was ik er allang naartoe gereden inmiddels. Met het OV is het stukken lastiger helaas.
  Wel heb ik ze in Griekenland een keer gezien.

 4. Ik hoorde inderdaad toevallig een paar maanden geleden dat er best veel flamingo’s in Nederland vertoeven. Meeste zijn ooit ontsnapte exemplaten. Maar ben nog niet in de gelegenheid geweest ze te zien. Volgende keer dat ik bij mijn moeder in Hellevoetsluis ben toch maar eens een tochtje aan wagen…

 5. Wat leuk! Ik volg je al een tijdje en had jouw blog hierover gemist. Toen ik gisteren op weg was naar mijn moeder in Zeeland spotte ik vanaf de N59 aan de rechterkant de flamingo’s in het Grevelingen meer. Mijn man dacht dat ik een grapje maakte. Toen ik ging Google vond ik meteen jouw blog. Vandaag dus terug maar er stond zo’n harde wind dat foto’s maken erg lastig was. Van de week maar even terug dan. Ze staan nu onderaan de dijk bij Oude Tonge.

 6. Die flamingo’s in het Grevelingen meer heb ik in 1980 al gezien, zeilend in een boot daar. Inmiddels zal de groep wel groter geworden zijn. Toen misschien zo’n 50 vogels.
  Groetjes, Eveline

 7. Leuk! Ik hoop ze dit jaar te zien. We wonen in Amerika, maar ik ben Nederlander en in sept / october komen we even “thuis”
  Duimen dat de flamingoes er dan al zijn!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *