Wombat Australia

Dieren in Australië; de meest bijzondere soorten

Wie wildlife zegt, zegt Afrika, hét continent waar je de meest prachtige dieren kunt aanschouwen in hun natuurlijke omgeving. Persoonlijk ben ik ook een groot fan van de Australische natuur. Op de campsites en zelfs in de steden kom je geweldig veel wildlife tegen. In dit blog laat ik je een aantal van de meest gekke en mooie dieren zien die wij tijdens onze reizen zagen en geef ik  je tips waar en wanneer je ze het best kunt spotten. Ik ben benieuwd welk van deze bijzondere dieren in Australië jij zelf weleens gezien hebt.

Boomkikker op de camping in de buurt van Darwin.

Waar vind je al die bijzondere dieren in Australië?

Als je aan wildlife denkt is Australië niet het land dat direct in je opkomt. Reis je er, net als wij, langere tijd rond dan ontdek je dat de natuur veel gevarieerder is dan de meeste mensen denken. Door de jarenlange isolatie van het land en het droge klimaat telt Australië veel bijzondere diersoorten. Denk bijvoorbeeld aan buideldieren als de koala en kangoeroe, die je nergens anders te wereld kunt vinden. Voor mij is het één van de dingen die Australië zo bijzonder maakt.

Als je op zoek gaat naar bijzondere dieren in Australië dan moet je je goed oriënteren waar je bepaalde dieren kunt vinden en (eventueel) in welk jaargetijde anders kun je ze zomaar mislopen. Dit zijn een aantal van mijn favoriete dieren in Australië en waar je ze tegen kunt komen.
Dieren in Australië; de Echidna

De Echidna

De Echidna, of Australische mierenegel, is een eierleggend zoogdier dat voorkomt in Australië, op Tasmanië en Nieuw Guinea.  Vreemd genoeg is het dier niet verwant aan de egel maar wel aan het volgende dier uit deze post; het vogelbekdier. De mierenegel eet vooral termieten en mieren. Als je te dichtbij komt rolt hij zich, net als een egel, op tot een balletje beschermd door zijn lange stekels.

Waar kun je ze vinden:

De Echidna komt in heel Australië voor en in bijna elke soorten habitat. Van bosachtige streken, gematigde bossen en regenwouden tot savannes, (half) woestijnen en berggebieden. (Niet hoger dan 1800 m). Je kunt deze bijzondere dieren in Australië dus altijd tegenkomen en ze zijn meestal alleen. 

 

Platypus Australia

Het vogelbekdier of Platypus.

Eén van de meest bijzondere dieren van Australië is het vogelbekdier of Platypus. Een eierleggend zoogdier en familie van de mierenegel. Het bijzondere aan de Platypus is de flexibele snavel dat het dier gebruikt voor de jacht op ongewervelden op de bodem van rivieren en ondiepe meren.

Daarnaast heeft hij een platte staart, dikke vacht en een gevaarlijke giftige stekel aan de enkels van de  brede achterpoten. (Alleen bij jonge vrouwtjes en bij alle mannetjes). Het gif  kan dodelijk zijn voor dieren tot de grootte van een hond. Voor mensen is het  niet dodelijk, maar het veroorzaakt een extreme pijn.

Waar kun je ze vinden:

Het vogelbekdier is endemisch voor Australië en daardoor beschermd. Je kunt ze vinden in het oosten van Australië in ondiepe zoetwaterbekkens als rivieren, stromen, kreken en meren. Nooit in zout water. Om er zelf één te spotten moet je voorzichtig te werk gaan, ze zijn namelijk heel erg schuw. Je spot ze het best rond schemering en rond de zonsopkomst. 

Wij zagen het vogelbekdier 2 keer. De eerste keer in het Eungella National Park en de 2e keer in de Atherton Tablelands, in het noorden van Queensland.

 

De voskoesoe of Brushtail Possum

De voskoesoe of Brushtail Possum

De voskoesoe is een buideldier dat voorkomt in Australië en Tasmanië. Het dier is tussen de 2 en 3 kilo zwaar en de lengte varieert tussen de 35 en 58 cm. Het bijzondere aan de voskoesoe is zijn lange, donkere pluimstaart. Zijn eten bestaat uit bladeren en vruchten en het zijn behendige klimmers.

Waar kun je ze vinden:

Overdag zit de voskoesoe voornamelijk verscholen onder het dak of in een holle boom. Je treft ze het meest aan in de schemer en nachtelijke uren. De voskoesoe is van oorsprong een bewoner van bosgebieden maar komt tegenwoordig overal voor waar mensen dicht bij de natuur leven.

Het exemplaar op de foto zagen wij in de botanische tuinen in Sydney, maar ook in de grote parken van Melbourne kun je ze zien evenals op campsites. In de staten Victoria en Tasmanië heb je de grootste kans om dit bijzondere buideldier tegen te komen.

 

Walvishaai bij Ningaloo Reef, Australië

De walvishaai

Walvishaaien vormen een bedreigde diersoort. Officieel zijn er zo'n 1000 exemplaren geregistreerd dus een ontmoeting met deze keizer van de zee is zeldzaam. De gemiddelde walvishaai is ongeveer 8 meter, maar ze kunnen wel tot 15 meter lang worden! Zo'n groot exemplaar weegt maar liefst 15.000 kilo. Gelukkig eten deze dieren alleen plankton, dus als mens loop je geen gevaar. Kijk wel uit om niet te dicht in de buurt van de staart te komen!

Waar kun je ze vinden:

Walvishaaien komen in alle wereldzeeën voor. Er zijn maar weinig plekken ter wereld waar ze met regelmaat komen. Eén daarvan is het Ningaloo Reef in  West Australië. Veel walvishaaien verblijven daar elk jaar rond april, de tijd dat er erg veel voedsel is. Wij maakten een speciale tour om de walvishaaien te spotten. Als je kunt ga dan zeker zelf op zoek naar deze imposante dieren in Australië,  het is niet goedkoop, maar wel heel bijzonder! 

 

Cassowary, Australië

De Casuwarius of Cassowary

De Cassowary is een grote, vleugelloze loopvogel. Na de struisvogel en de emoe is de Cassowary de derde grootste vogel en kan tot twee meter groot worden. In principe is het een schuwe vogel die voornamelijk leeft van fruit maar daarnaast ook bijvoorbeeld graszaad, bloemen, slangen, kikkers en muizen op menu heeft staan.  

Met haar blauwe kop met kuif erop ziet ze er guitig uit, maar pas op! Als zij zich in het nauw gedreven voelen of jongen hebben kunnen Cassowaries rake schoppen uitdelen met hun poten.

Waar kun je ze vinden:

Je vindt Cassowarys voornamelijk in het regenwoud van Australië (noord- oostkust)  en op de nabijgelegen eilanden.  Dit kan overdag, maar ook 's avonds en 's nachts. Wij zagen ze tijdens wandelingen in het Daintree National Park en bij Mission Beach.  Helaas worden ze nog regelmatig aangereden, dus rijd voorzichtig!

 

zeeslang Australië

(Zee)slangen

In Australië kun je overal slangen tegenkomen, zowel in de zee als aan land. Omdat het land diverse (zeer) giftige slangensoorten kent vind ik persoonlijk dat je nooit voorzichtig genoeg kunt zijn.

De zeeslang van deze foto lag gewoon een keer op het strand. Het leek of jij dood was en aangespoeld, maar niets was minder waar. Toen ik later mijn foto aan een Australiër liet zien vertelde hij dat hij heel giftig was, maar dat de gifklier achter in de bek zat. Tijdens een nachtelijk uitstapje  in Arlie Beach kwamen we een python tegen, een spannend avontuur met één van de gaafste dieren in Australië.

 

Dieren in Australië; de boomkangoeroe

 De boomkangoeroe

Boomkangoeroes brengen het grootste deel van hun leven door in bomen. Ze grijpen zich vast aan de stam met de sterke klauwen aan de voorpoten, en zetten zich daarna af met de achterpoten. Ze kunnen tot wel tien meter ver springen van boom naar boom. Aan de lange voorpoten hebben ze sterke klauwen. Boomkangoeroes leven voornamelijk van bladeren en vruchten.

Er zijn 12 soorten boomkangoeroes waarvan de meeste soorten bedreigd zijn.  Alleen de twee in Queensland voorkomende soorten, Bennet- en Lumholtzboomkangoeroe (als op de foto), zijn redelijk veilig.

Waar kun je ze vinden:

In Australië vind je de boomkangoeroe in Noord Queensland. Wij zagen dit exemplaar goed verstopt in een boom in de Atherton Table Lands. Overdag slapen ze vaak en komen pas tegen het schemer in actie.

*NB; helaas begreep ik van onze Australische vriend Dave dat dit niet de boomkangoeroe is maar de Ringtail Possum. Ook moor, maar toch weer anders 😉

Australian Bustard

De Australian Bustard of Plains Turkey

Tijdens eerdere reizen in Afrika zagen we familie van deze jongen. De Kori Bustard is de grootste  (max 1 m 20) vogel van het land. Hij kan vliegen  maar leeft voornamelijk op de grond.  De Australian Bustard was een verrassing die we niet verwacht hadden.

Waar kun je ze vinden;

Het leefgebied van de Bustard bestaat uit savanne en steppelandschap met laag gras en struikgewas. Je vind ze in deze open en in landbouwgebieden in het noorden van Australië. Wij zagen dit exemplaar toen we via de Great Inland Way, van Cairns terug naar Brisbane reden. Het drogere gebied van de outback is een geweldig leefgebied voor deze vogel.

 

Kangoeroes

Eén van de meest bekende dieren in Australië. Ik las ergens dat er net zo veel kangoeroes zijn in Australië als dat er vee is, dus tegenkomen doe je ze zeker! De imposante rode kangoeroe is een stuk zeldzamer. Wij hebben hem helaas niet kunnen spotten.

Wil je kamperen tussen de kangoeroes? Dan is Pebbly Beach the place to be!

Wombat at Wilsons Promontory, Australia

 De wombat

Eén van de meest bijzondere dieren in Australië vind ik de wombat. Een buideldier dat zo'n 70 tot 120 centimeter lang en 25 tot 40 kilo zwaar wordt met een piepklein staartje. Ze leven van gras, wortels en knollen. Elk jaar krijgen wombats 1 jong dat eerst een maand of 7 in de buidel zit en daarna in een nest onder de grond.

Waar kun je ze vinden:

Er zijn meerdere soorten wombats met ieder een eigen leefgebied. In het algemeen kun je zeggen dat ze in het oosten van Australië voorkomen. In de zomer zie je ze 's nachts, in de winter ook 's overdag. Ze zoeken dan naar voedsel of liggen in de zon. Wij zagen dit mannetje op de campsite van Wilsons Promontory. Geen eten in de tent, anders wordt hij open gekrabt :).

 

Kookaburra Australië

De Kookaburrah

De Kookaburra is grote soort ijsvogel met een flinke snavel die tussen de 28–42 cm groot wordt. Het meest bijzondere aan de vogel is de lach, die wordt vergeleken met die van een oude vrouw die giechelt. Een geluid waar ik persoonlijk heel blij van wordt. Er zijn diverse soorten, maar de soort van de foto zie je het meest.

Waar kun je ze vinden;

De Kookaburra voelt zich thuis in vochtig bosland, maar ook in drogere plekken en zijn door het land verspreid te vinden. Ze zijn behoorlijk brutaal en komen veel in bewoonde gebieden voor als er bomen en/of stromend water in de buurt zijn. Pas op, want voor je het weet stelen ze het eten uit je hand of van je bord 😉

 

papegaai Australië

Bijeneter

Papegaaien, parkieten, kaketoes en bijeneters

Deze kleurrijke vogels vind je in heel Australië. Er zijn enorm veel soorten in allerlei kleuren en maten. Je vindt ze in de natuur, in verstedelijkte gebieden en op de campsites waren er altijd wel een aantal die rondscharrelden. Laat je verassen!

De bijeneter is wat zeldzamer, maar niet minder mooi! Dit exemplaar zagen wij in het Litchfield National park, aan de westkust.

Pinguïns

Pinguïns verwacht je niet in het hete Australische landschap. De Australische pinguïn is een kleine soort die maximaal 43 centimeter groot wordt. In de broedtijd gaan de ouders vissen en komen tegen schemer weer aan land om naar hun nest terug te keren. (De Penguin Parade)

Waar kun je ze vinden;

De kleine pinguïn vind je verspreid over de zuidkust van Australië, grofweg tussen Port Stephens in New South Wales (oostkust)  tot Fremantle in Western Australia. Wij zagen ze op Kangaroo Island, maar een andere bekende plek is Philip Island. Ze zitten voornamelijk op eilanden waar ze veilig zijn voor roofdieren en verstoring door mensen.

Koala bij de Great Ocean Road

De Koala

Eén van de iconen van Australië is de koala. Dit pluizige buideldier is tussen de 60–85 cm lang en weegt tussen de 4–15 kg. Koala's in het noorden zijn vaak kleiner dan die in het zuiden. Het hoofdbestand van het dieet van de koala is het blad van de Eucalyptusboom, dat weinig caloriën bevat, Daardoor vind je koala's vaak slapend of rustend in de bomen. Wij stonden op een campsite midden in de paartijd. Elke dag was het een gebrom van jewelste, echt een mooi spektakel.

Lees meer over deze campsite in het blog met mijn 5 favorieten.

Waar kun je ze vinden;

Van te voren dachten wij dat je de koala overal kunt zien in Australië, maar niets is minder waar. Je treft ze aan in het oosten en het zuidoosten van het land. Wij zagen ze  veel langs de Great Ocean Road en sporadisch aan de oostkust boven Brisbane. Ga je alleen naar het westen van het land dan zul je ze dus niet aantreffen!

dromedaris red centre

Emoe Australië , Great Inland Way

Dromedarissen en Emoes

Over de dromedaris  (of Camel in het Engels) hoef ik je niet veel meer te vertellen denk ik.  Ook de Emoe is één van de bekendere dieren van Australië. Je treft ze aan in het centrale deel het land (The Red Centre en de outback) waar ze in de woestijngebieden leven. Deze dromedaris kwamen wij tegen in de buurt van Alice Springs. De Emoes staken de weg over toen wij via de Great Inland Way aan de oostkust naar beneden reden.

Wil je nog meer lezen over dit prachtige gebied? Klik dan door naar dit uitgebreide blog.

Dugong Australia

 Lady of the sea; De Dugong (zeekoe)

Dugongs vind je in tropische en subtropische wateren verspreid over de wereld en zijn verwant met de Manatee in Amerika. Zijn dieet bestaat voornamelijk uit zeegras waardoor je ze meestal in ondiepe baaien en mangrovegebieden aantreft. Na jarenlange jacht (vanwege het vlees en de olie) zijn er helaas nog maar weinig exemplaren te vinden. Dugongs hebben 2 kleinere vinnen aan de voorkant en een brede staart die lijkt op die van een dolfijn. Weer zo'n voorbeeld van de overvloed aan bijzondere dieren in Australië

Waar kun je ze vinden:

Dugongs komen voor in het kustwater in het noorden van het land. Wij zagen dit exemplaar bij Shark Bay, in het westen van het land.

Krokodillen in Australië

Er zijn veel verhalen en legendes over krokodillen in Australië. Jarenlange jacht zorgden ervoor dat het dier bijna was uitgestorven, maar de laatste jaren komen er weer steeds meer bij. En dat is goed nieuws, want het zijn prachtige dieren die er mogen wezen. Tijdens een reis in Australië, zeker in het noordelijk deel van het land, zul je ze vast wel een keer tegenkomen. Een dier om van te genieten, maar ook om rekening mee te houden.

Wil je meer lezen over de verschillende soorten, waar je ze kunt zien en nog meer? Lees dan dit uitgebreide blog.

Dingo Australië

De Dingo

De dingo is een inheemse wilde hond en komt in diverse landschappen voor. Er is veel gefokt met Dingo's er daardoor zijn er veel ondersoorten en kruisingen. De Dingo is een echte jager en kan veel overlast veroorzaken voor boeren in Australië.  Ze spelen een belangrijke rol in de verhalen en cultuur van de Aboriginals. Helaas wordt de Dingo inmiddels gerekend tot de bedreigde diersoorten.

Waar kun je ze vinden;

Er wordt weleens gezegd dat de meest zuivere Dingo soort op Frasier Island voorkomt. Daarnaast kun je ze tegenkomen in een groot deel van Australië, met uitzondering van Tasmanië. Wij zagen de Dingo in het Red Centre, zowel overdag op de camping (daar werd hij weggejaagd) als 's avonds onderweg. Een dier om rekening mee te houden, maar zeker één van de meest bijzondere dieren van Australië!

zeehonden op Kangaroo Island

Zeehonden genoeg op Kangaroo Island!

 

kraaghagedis Litchfield National park, Australië

Bijzondere kraaghagedis in het Litchfield national park (Northern Territory)

Zo maar een overzicht met een aantal van onze favoriete dieren in Australië. Reden genoeg om Australië op je bucketlist te zetten!

Welke van deze dieren in Australië zou jij graag een keer in het echt willen zien?

Ben jij ook zo nieuwsgierig naar wat Australië nog meer te bieden heeft? Neem dan zeker eens een kijkje op mijn Australië pagina

Geplaatst in Australië, Oceanie, wildlife.

6 reacties

  1. Ja aan afwisseling in Australië is geen gebrek. De laatste keer dat ik er was enorm genoten van de wombats en de kangoeroes. Iets minder van de slangen. Ohja en ook een echidna gezien, heel gaaf!

    • Ik vond de slangen die wel zagen wel heel erg mooi en indrukwekkend. Eén van de dieren waar ik zelf van schrok was de Leopard Shark. Steek ik net mijn kop met snorkel in het water, komt ie vlak onder me door zwemmen…. een behoorlijk groot beest. Gelukkig is hij absoluut niet agressief of echt geïnteresseerd in mensen, dus ik kon hem daarna goed bekijken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *