olifanten spotten in Chobe National Park

Chobe National Park; wildlife spotten in Botswana

Chobe National Park in Botswana is één van de vele indrukwekkende natuurgebieden die Afrika rijk is. Het park staat vooral bekend om haar grote aantallen olifanten en stond al jaren op mijn bucketlist. Met de boot en per jeep gingen we op zoek naar wildlife en ontdekten zelf waarom zo veel mensen dit park bezoeken.

Chobe National Park

Chobe is het eerste nationale park van Botswana en het park met de meeste biologische diversiteit. Het gebied staat het meest bekend om de grote populatie leeuwen (die wij helaas niet zagen) en olifanten. Volgens de schattingen zijn er rond de 50.000 olifanten. Dit is de grootste concentratie van olifanten in heel Afrika.In de droge tijd vind je de olifanten voornamelijk in het gebied rond de rivier, in de natte tijd migreren ze naar de zuidoostkant van het park.

olifanten spotten in Chobe National Park

 

Chobe National Park kent vier verschillende delen. Rondom de Chobe rivier (Serondela), dat aan de noordoostkant van het park ligt, zijn er bosgebieden en overstromingsvlaktes. Het is het meest bezochte en makkelijkst te bereiken deel en ligt dichtbij de Victoria Falls.

Daarnaast zijn er de moerassige gebieden van Savuti en Linyanti en als laatste het droge gebied tussen deze moerassen. Ieder gebied trekt ander wildlife. Als je het park echt eer aan wilt doen kun je er dagen verblijven. Wij hadden slechts een ruime dag en bezochten alleen het Serondela deel.

Een avondsafari met de boot

Na een lange dag rijden door de Afrikaanse natuur stappen we uit de bus. We pakken snel onze spullen uit want er staat een boottocht over de Chobe River op ons programma. Gewapend met verrekijkers en camera's stappen we niet veel later aan boord en varen de rivier op.

Bij de aanlegsteiger geniet de lokale jeugd volop van het water. Van hoge takken springen ze onder luid gegil het water in. Er wordt gezwaaid en geroepen en ik denk "zou ik het durven om hier te water te gaan" ? Het Chobe National Park is het thuis van veel diersoorten waaronder nijlpaarden en krokodillen. Dieren die ik persoonlijk graag van een veilige afstand observeer.

Niet veel later spotten we de eerste olifant aan de oever van de rivier. Staand op de achterpoten trekt hij hoog boven zich op zijn dooie gemak bladeren van een boom, alle tijd van de wereld.

Chobe National Park, Chobe River

 

Chobe National Park, olifant langs de Chobe River

Wildlife aan het water

We steken de rivier over en genieten van de natuur en de rust om ons heen. Een krokodil ligt op te warmen in het laatste zonnetje en een eenzame arend roept vanaf een hoge boomtak over het water. Op de grasvlakte in het midden spotten we buffels, op hun rug de zo typische ossenpikkers. Vanuit het water kijkt een groep nijlpaarden ons nieuwsgierig aan en vanaf het observatiedek kijken we dapper terug.

Chobe National Park, Chobe River safari

 

Chobe National Park, Chobe River safari

 

Chobe National Park, Chobe River safari, krokodil

 

bootsafari Chobe National Park, buffel met ossenpikker

 

Chobe National Park, Chobe River safari, nijlpaarden

De olifanten!

De boot vaart steeds verder het gebied in en al snel staan we oog in oog met een grote groep olifanten. Sjokkend langs de oever, al grasetend en zwaaiend met de slurven. De groten voorop, de kleintjes een beetje verstopt tussen al die brede poten. Dit is waarom Chobe National Park al zo lang op mijn bucketlist staat. Oog in oog te kunnen staan met één van de meest machtige beesten van Afrika. Vriendelijk, sociaal en één van mijn grote favorieten!

Als het licht bijna weg is staken we onze zoektocht. In de verte steekt een groep olifanten de rivier over, slurf boven het water uit. Wat een geweldige tocht, ik kan niet wachten tot morgen.

olifanten spotten in Chobe National Park

 

olifanten spotten in Chobe National Park

 

olifanten spotten in Chobe National Park, arend

 

olifanten spotten in Chobe National Park

 

Op jeepsafari

Op de tweede dag gaan we met op pad met twee grote jeeps. Het is het eind van de droge tijd en dat kun je overal merken. Als je op het land komt is het stoffig en de begroeiing is bedekt met een laagje stof en zand. De kleine struiken zijn dor en hebben hun blad verloren. Al snel spotten we onze eerste olifanten en het zijn zeker niet de laatsten. Elk nieuw pad dat we indraaien, elke bocht die we omgaan....steeds staat er minimaal 1 exemplaar. Ze steken het pad over of trekken aan de droge takken om ze vervolgens in de bek te steken. Na een uur roept iemand voor de grap "ik ben er wel klaar mee met die olifanten", nou ik niet hoor!

olifanten spotten in Chobe National Park

 

olifanten spotten in Chobe National Park

 

Gelukkig is er ook nog genoeg ander mooi wild om iedereen te plezieren. Voor we het weten is de ochtend voorbij en zoeken we een veilige plek voor de picknicklunch. Het is altijd oppassen geblazen in een park waar je de big five kunt tegenkomen. Na de lunch speuren we nog een tijd verder en eind van de middag komen we voldaan in onze lodge terug. Wat een mooie eerste kennismaking met dit uitgestrekte gebied.

Game drive in n Chobe National Park

 

Game drive in n Chobe National Park bijeneter

 

Game drive in n Chobe National Park, Mongoose

 

Game drive in n Chobe National Park, neushoornvogel

 

Game drive in n Chobe National Park

 

Game drive in n Chobe National Park

 

Game drive in n Chobe National Park, picknicklunch

Handig om te weten over wildlife spotten in Chobe National Park;

  • Welk wild je spot is afhankelijk van de tijd van het jaar en het gebied waarin je zit. Natuurlijk speelt ook geluk een grote factor. Wild blijft wild en daardoor onvoorspelbaar.
  • De beste tijd voor het spotten van wild is vaak aan het begin van de dag of tegen de schemer.
  • Als je op safari gaat is een verrekijker een fijn ding om mee te kunnen speuren naar wat kleiner wild of dieren die verder weg zijn.
  • Voor mooie foto's is een camera met goede (tele)lens aanbevolen
  • Zorg voor zonnebrand en/of bedekkende kleding. Denk ook aan lippenbalsem met zonnebescherming.
  • Denk ook aan genoeg drinken want de temperaturen zijn vaak hoog.
  • Wil je nog meer weten over dit mooie park? Klik dan hier even door naar de eigen site!
  • Wil je liever georganiseerd op pad? Er zijn genoeg leuke groepsreizen die Chobe Nationaal park in hun programma hebben opgenomen.
  • Veel plezier, ik ben benieuwd wat je ziet tijdens je safari!

 

Wat is jouw favoriete park voor het spotten van wildlife?

Zoek je nog meer gave Afrikaanse parken? Lees dan ook mijn eerdere blog over het Etosha National Park.

 

Geplaatst in Afrika, Botswana, bucketlist, hotspots, Things to do, wildlife.

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *