bosuilen in nederland spotten Myfootprints

Bosuilen in Nederland.

In Nederland komen 8 verschillende soorten uilen voor. De bosuil is de meest voorkomende uil in Nederland. Toch is het niet makkelijk om bosuilen te spotten. Het karakteristieke geluid had ik al regelmatig gehoord maar zien deed ik ze nooit. Tot ik gisteren op pad ging en er maar liefst drie spotte in 2 verschillende gebieden in Gelderland. Wat een schatjes!

 

Bosuilen herkennen

De bosuil is 38 centimeter groot, vergelijkbaar met een kraai, en weegt rond de 480 gram. Hij heeft een gedrongen lijf met grote ronde kop en bruine ogen. Er zijn drie verschillende kleuren bosuilen, variërend van roestbruin tot grijs en donkerbruin. De grote vleugels van de bosuil hebben lengtestrepen en als hij ze uitslaat is de totale spanwijdte een kleine meter.

Bosuilen zijn gek op oude bomen en komen voor in loof- en naaldbossen, (stads) parken, grote (stads) tuinen en soms ook in de duinen waar ze in oude konijnenholen broeden.

Tip: Op de pagina van de vogelbescherming vind je mooie geluidsopnames van alle soorten uilen waaronder de bosuil.

bosuilen in Nederland op landgoed Duno

 

Echte nachtdieren

Bosuilen zijn echte nachtdieren. Vanaf een hoog gelegen plaats gaat de uil 's nachts en in de schemering op jacht en kan zelfs alleen op het gehoor jagen. Op de menukaart staan kleine zoogdieren en vogels maar ook padden en kikkers, kevers en af en toe zelfs vis.

Het geluid van een roepend mannetje klinkt een beetje spookachtig en heb je vast weleens gehoord. Overdag rusten bosuilen meestal dicht tegen de boomstam aangedrukt en dat maakt het niet makkelijk om ze te spotten.

→Tip: ik spotte 1 van de bosuilen tijdens een mooie wandeling door het Renkums Beekdal. Twee vliegen in één klap.

→Tip 2: de andere bosuilen spotte ik tijdens een wandeling door landgoed Duno. Ook een hele mooie route die start bij kasteel Doorwerth

 

bosuil Beekdal Renkum

bosuil landgoed Duno Gelderland

Nestelende bosuilen

Bosuilen broeden in Nederland al vroeg in het jaar, meestal in maart maar soms al in februari. Het liefst broeden ze in holle bomen of ruimtes in gebouwen maar ook nestkasten, een gat in de grond of een oud konijnenhol in de duinen voldoen. Een nestje telt tussen de 1 en 7 eieren. Dit verschilt per jaar en is afhankelijk van het voedselaanbod. De broedduur is 28-29 dagen.

De jonge uiltjes zijn echte pluizebolletjes en worden takkelingen genoemd. Vanaf een week of 3 gaan ze al op stap buiten het nest en na drie maanden kunnen ze echt goed vliegen. In de herfstperiode verlaten ze de ouders en gaan op zoek naar een eigen territorium.




In de wintermaanden

Nadat de jongen het nest hebben verlaten breekt een wat rustigere tijd aan. In de wintermaanden kun je bosuilen terugvinden op hun rustplaatsen (roestplaatsen). Het liefst op een mooie plek tussen de takken in de buurt van een groot gat in een boom waar ze zich terug kunnen trekken. Zo zitten ze lekker beschut en als het te druk of te koud wordt zijn ze zo binnen.

rustende bosuil in de winter

bosuil in Renkums Beekdal

 

Tip: Wil je zelf een keer op pad om bosuilen in Nederland te spotten? Kijk dan op de pagina van waarneming.nl. Hier vind je tips van enthousiaste spotters van Nederlands wildlife. Dankzij deze tips spotte ik mijn eigen eerste uilen!

 

Nog meer Nederlands wildlife spotten?

Geplaatst in Europa, Gelderland, Nederland, wildlife.

2 reacties

  1. Dat is geluk hebben dat je die gezien hebt. Ik heb nog nooit zo’n gelukstreffer gehad dat je een bosuil overdag ziet. Zal misschien zijn vaste roestplek zijn. Bofferd!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *