kat Myanmar werelddierendag

In de spotlights op Werelddierendag.

4 oktober is een dag die iedere dierenliefhebber in de agenda heeft staan. Wist je dat de eerste werelddierendag in Nederland al in 1930 plaatsvond?  Met het vieren van deze dag tonen we niet alleen onze liefde voor het (eigen) huisdier maar wordt tegenwoordig ook veel aandacht besteed aan het feit dat dieren rechten hebben en (helaas) beschermd moeten worden.

Ik heb zelf op dit moment geen huisdieren meer omdat we te veel van huis zijn en ik anderen niet wil belasten met de zorg ervoor maar ik ben een echte dierenliefhebber. Tijd om op deze dag een paar van mijn (reisgerelateerde) favoriete instanties in de spotlights te zetten!

Het Elephant Nature Park, Chiang Mai, Thailand.

 Al eerder schreef ik een artikel over dit fantastische park net iets ten noorden van Chiang Mai, Thailand. De Thaise Sangduen Chailert, ook wel Lek genoemd en haar team bieden hier een thuis aan voormalig werkolifanten en zwerfhonden. Daarnaast gaat Lek veel op pad en praat met mensen uit de lokale dorpen en politici  om zo meer begrip te krijgen voor dieren, hun gevoelens  en te helpen met de diervriendelijke opvang.

Als je naar Thailand gaat en je hebt tijd is het zeker de moeite waard om een bezoek te brengen aan het park of er eventueel een tijdje te blijven en mee te helpen als vrijwilliger! Meer informatie over het Elephant Nature Park vind je hier!

afkoelen.jpg

 

 

Animal Welfare in Australië.

Ik schreef eerder over de opvang van dieren die in nood komen na een aanrijding of ongeluk  in Australië.  (Vaak omdat zij in contact komen met menselijke invloeden in de natuur). Zo vestigde ik wat meer aandacht op alle vrijwilligers die zich met hart en ziel inzetten voor de opvang van diverse Australische iconen zoals bijvoorbeeld de kangoeroe, wallabies, koala's,possums  en het weer uitzetten van dieren in een veilige omgeving.

Naast de Australische dierbescherming, de RSPCA, zijn er ook op heel veel plaatsen kleinschalige opvangcentra. Ik draag nog steeds een warme plek in mijn hart voor Kerry en Ross in Brisbane. Dankzij vriendin Inge kon ik daar een kijkje nemen en wat maakte foto's voor promotie materiaal.

rps20150430_200956

 

Nederlandse organisaties in de spotlights op Werelddierendag

(NB: ik pretendeer niet dat de organisaties die ik hieronder beschrijf de enige in hun soort zijn, of de beste. Dit is puur een opsomming van 3 organisaties die ik zelf een warm hart toedraag!)

-Een organisatie die ik al jaren steun is de World Animal Protection Nederland (Voorheen WSPA). Zij komen op voor de rechten van het dier en ondersteunen ter plekke bij noodsituaties in de wereld. Zo streden zij bijvoorbeeld tegen het gebruik van apen en beren die moeten dansen of op de foto  gaan met toeristen, vingen dieren op na de verwoestende aardbeving in Haiti in 2010, hielpen mee met het vaccineren van zwerfhonden in het Red Collar initiatief in de bestrijding van Rabies en komen al jaren op tegen het gebruik van dieren in de toeristenindustrie. Belangrijk is hier de samenwerking met wereldwijde partners en lokale politiek.

 

-Een tweede organisatie waar ik al heel lang donateur van ben is waarschijnlijk  bij iedereen bekend en is een grote initiatiefnemer in beschermen van onze prachtige aarde en de dieren die erop leven: het Wereld Natuur Fonds (WNF)

-De laatste organisatie waar ik de nadruk op wil leggen is de Vogelbescherming Nederland.  Deze organisatie spant zich al sinds ik me kan heugen in voor al die prachtige vogels die we in Nederland kunnen bewonderen. Tevens is Vogelbescherming is de Nederlandse partner van BirdLife International, de organisatie die wereldwijd opkomt voor vogels en hun leefgebieden.  Ik kreeg vorig jaar een speciale brief waaruit bleek dat ik al meer dan 30 jaar donateur ben, wow!

 

Ben jij ook weleens een bijzonder initiatief tegengekomen tijdens één van je reizen of ken je een andere organisatie die weleens in de spotlights mag staan? Deel hem vandaag op deze werelddierendag met ons in de commentaren onderaan het blog.

Jaar2014november

 

fietsen Chiangmai5

 

rps20150516_235529

 

rps20150614_221358

 

rps20150312_212304

 

etosha3

 

Geplaatst in From the heart, What makes me happy.

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *