Fotoboek van Fotofabriek; review

Wie mij kent weet dat ik een gepassioneerd fotograaf ben. Sinds het digitale tijdperk maakt mijn camera overuren maak ik op mijn reizen nóg meer foto's dan ik eerder al deed. Het is heel erg leuk om de foto's op de computer te bekijken maar nog leuker is het om een mooi fotoboek te maken en alles vanuit de luie stoel te kunnen bekijken met familie en vrienden. Toen ik de vraag kreeg van Fotofabriek of ik een album wilde maken greep ik de kans met beide handen aan en maakte een mooi fotoboek van mijn reis naar Alentejo. Mijn ervaringen met het maken van een fotoboek van Fotofabriek vind je hier.

 

De start is makkelijk. Ik ga naar de pagina waar je de fotoboeken kunt maken en klik door op de link "maak nu je eigen fotoboek". Het installeren van de offline software is binnen een paar minuten al klaar en dan kan het echte werk beginnen. Op de openingspagina kies ik voor nieuw project en dan verschijnen er direct alle albums waar je uit kunt kiezen. Ik kies voor een liggend exemplaar van het formaat A4. Het boek is standaard al voorzien van een harde kaft waar je je eigen foto('s) op kunt zetten en start bij 24 bladzijden die je aan kunt vullen tot maximaal 200 pagina's. Op deze eerste pagina staat precies wat er inbegrepen is bij het boek en wat de eventuele extra te kiezen opties zijn. Als ik weer op volgende klik krijg ik een scherm waar ik door kan klikken naar meer informatie in de vorm van veelgestelde vragen, uitleg via YouTube en nog meer informatie die ik nodig heb om het boek te maken. Ik heb zelf al regelmatig boeken gemaakt dus ik sla dit deel over en ga gelijk aan de gang.

Zo gepiept

Het uitzoeken van de foto's die ik wil gebruiken is zoals gewoonlijk weer het meeste werk. Eigenlijk is het maken van het fotoboek van Fotofabriek zo gepiept. Het is dat ik zelf nogal een pietlut ben en veel verschillende dingen probeer voordat ik tevreden ben, maar anders kost een boek maken verrassend weinig tijd. Het is zelfs mogelijk direct al te kiezen voor het laten invullen van je boek, maar ik vind dat niet leuk en doe het liever zelf. Als je het leuk vindt kun je ook nog gebruik maken van diverse achtergronden, randen en clipart om je boek leuker te maken. Ik kies er voor om het wat meer "basis" te laten. Binnen een paar uur ben ik klaar en ga verder met het bestellen van het boek. Hiervoor moet ik nog een account aanmaken bij Fotofabriek en dan kan alles digitaal opgestuurd worden. Na een aantal bladzijdes krijg ik een foutmelding dat er op één van de pagina's iets mis is gegaan. Wat nu? Ik besluit om verder te gaan met het uploaden en alles lijkt nu goed te gaan. Het blijft natuurlijk wel een beetje spannend of dat inderdaad zo is, pas als ik het boek heb gezien zal ik het zeker weten. Aan het eind van de upload krijg ik de mededeling dat alles goed is gegaan en kan ik door naar de betaling. Daarna begint het lastigste onderdeel van het boek; wachten tot de post mijn pakket aflevert!

 

Het resultaat

Na vier dagen komt het boek van mijn reis naar Alentejo binnen. Het is stevig ingepakt en kan gewoon door de brievenbus.  Het ziet er allemaal mooi uit, de foto's zijn goed van kleur en scherp. Ook de pagina waar ik zelf een taartje op de achtergrond heb geplaatst (en waar werd gewaarschuwd dat de fotokwaliteit niet goed genoeg was) ziet er goed uit. Ik ben tevreden over mijn boek  en kan het absoluut aanraden om een fotoboek van Fotofabriek te maken.

fotoboek van Fotofabriek1

 

fotoboek van Fotofabriek3

 

De Voor en nadelen op een rij:

De voordelen:

  • De software is makkelijk te installeren.
  • Duidelijke uitleg van de mogelijkheden en een makkelijk te bereiken klantenservice bij vragen/problemen.
  • Als je gewend bent fotoboeken te maken (met andere aanbieders) werkt het programma makkelijk.
  • Standaard een harde kaft met eigen foto.
  • Foto's kun je in het veld slepen en ook makkelijk weer verwijderen.
  • Keuze uit diverse sjablonen maar je kunt ook een eigen sjabloon maken en opslaan.
  • Duidelijke waarschuwingen als er iets mis dreigt te gaan (zoals een foto die deels buiten de pagina valt of een kwalitatief slechte foto).
  • Keuze uit diverse achtergronden, randen en clipart. Ook een eigen foto als achtergrond is mogelijk.

De nadelen:

  • Een bladzijde op een andere plek zetten lukte mij niet. In plaats daarvan maakte ik extra bladzijdes waarvan ik geen waarschuwing kreeg. (En waarvoor ik extra moest betalen)
  • Bij het uploaden kreeg ik een foutmelding maar er stond niet wat ik moest doen. Ik gokte en klikte op verder gaan, maar ik had liever even een advies gehad hoe ik verder moest gaan.

fotoboek van Fotofabriek

 

Ik maakte dit boek op uitnodiging van Fotofabriek. Op mijn blogs deel ik altijd mijn eerlijke mening.

Geplaatst in reviews, What makes me happy.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *