visum voor Myanmar

Wat moet je regelen voor een wereldreis.

Ik ben in de gelukkige omstandigheid dat ik inmiddels al drie keer in een aantal jaar tijd op wereldreis ben geweest. (voordeel van eerst werken en dan reizen) Als je zo’n lange tijd op pad gaat is dat natuurlijk heel anders dan een vakantie van een paar weken. Zowel ter plekke (je hebt veel meer tijd) als van te voren (er is veel meer te regelen). Ik houd zelf altijd van het maken van lijstjes omdat je anders dingen gaat vergeten.

Aangezien dit lijstje mij altijd goed helpt om de dingen op een rijtje te krijgen wil ik hem graag met jullie delen. Altijd handig toch?

portraits of the world Guatemala busstation Antigua

Eerst even de dingen die een groot verschil kunnen maken als je op wereldreis gaat.

-Wat doe je met je woonruimte?

Als je een huurwoning hebt, zeg je hem op ( en wat doe je dan met je spullen?) of verhuur je hem (mag dat dan wel of doe je het gewoon?)? Als je een koophuis hebt verhuur je hem (zo ja, doe je dat via een makelaar of liever alleen als je de mensen persoonlijk kent) of laat je hem leeg staan en komt er af en toe iemand binnen om te controleren en dingen bij te houden . Als je hem verhuurt en je hebt een hypotheek dan moet je vaak officieel toestemming hebben.

-Schrijf je jezelf uit bij de gemeente (Emigreren) of niet?

Als je langere tijd buiten Nederland verblijft dan zijn er regels over je inschrijving in Nederland. Officieel moet je jezelf uitschrijven bij de gemeente waar je woont als je langer dan 8 maanden in het buitenland verblijft. Meer informatie over de regels vind je hier. Houd er rekening mee dat als je emigreert je natuurlijk wel het e.e.a. moet regelen. Zo krijg je bijvoorbeeld te maken met een andere verzekering voor je ziektekosten. Ook bouw je bij emigratie geen AOW meer op. Dit kun je eventueel ook zelf bijverzekeren bij de Sociale Verzekeringsbank.

-Wat doe je met je werk?

Durf je ontslag te nemen? Staat er in je CAO dat je onbetaald verlof kunt aanvragen? Heb je al een paar jaar gespaard voor doorbetaald verlof via de werkgever? Ik heb zelf gemerkt dat er met een werkgever in een serieus gesprek veel te bepraten valt. Tegenwoordig werk ik met losse contracten en tijdelijke klussen, dus als ik vind dat ik genoeg gewerkt heb plan ik (even)geen nieuwe klus in, niet verkeerd toch!

-Wat doe je met je huisdier?

Vroeger had ik gelukkig mijn ouders in de buurt en die zorgden altijd met liefde voor mijn cavia’s en konijnen, maar wat als je familie niet zo dichtbij woont of je huisdier van een wat groter formaat is? Als je geluk hebt ken je iemand die voor hem (haar/ze) wil zorgen. Ben je bereid je huisdier naar een pension te doen dan wil je natuurlijk wel dat hij goed terecht komt, dus begin op tijd met zoeken. Ik heb op dit moment zelf geen huisdier meer en hoewel ik de dieren om mij heen mis is het ook een zorg minder als ik zo lang op pad ben.

-Wat doe je met je auto?

Heb je een leaseauto, kun je hem dan wel inleveren en op welke termijn? En wat ga je doen als de auto jouw eigendom is? Misschien ken je iemand die er een tijd in wil rijden maar wat doe je anders, verkopen? Of ga je de auto schorsen met als voordeel dat je dan je keuring uit kunt stellen en geen motorrijtuigbelasting hoeft te betalen? Wij hebben de laatste keer zelfs de verzekering van de auto stopgezet. Ook dit zijn dingen waar je niet op het allerlaatst nog over na wilt moeten denken.

Taj Mahal
 

Als je deze wat grotere zaken overdacht hebt zijn er nog heel veel andere dingen om te regelen voor je op wereldreis gaat. Een aantal ervan regel ik graag een paar maanden voor ik echt op pad ga.

-Wat wordt mijn budget voor de reis?

-Een grove route in elkaar draaien. Daarbij ook goed rekening houden dat je niet altijd overal gemakkelijk kunt reizen (denk bijvoorbeeld aan cyclonen en zware overstromingen)

-Vliegticket(s) boeken.-Hoeveel bagage mag ik meenemen in het vliegtuig, hoeveel tassen en van welk gewicht?

-Wat zijn de gewoontes en gebruiken in de landen waar ik wil reizen. Zijn er dingen waar ik rekening mee moet houden (kleding, eten)

-Neem ik een rugzak mee, of toch een rolkoffer?  (Moet ik die nog kopen?)

-Je ouders vertellen dat je weggaat zodat ze vast een beetje kunnen wennen aan het idee.

-Iets later ook de rest van de vrienden en familie op de hoogte brengen.

-Zijn er andere dingen die je wilt vastleggen voor je wereldreis? Treinreis, die ene speciale bestemming, kaartjes voor iets bijzonders?

-Welke dingen moet ik écht niet vergeten op mijn reis? (Ik maak zelf vast een plek in huis waar ik die dingen verzamel)

-Inentingen regelen, eventueel malariatabletten halen. Voor sommige inentingsschema’s heb je wel een half jaar nodig. Begin dus ruim op tijd. Goede info per land kun je hier vinden.

-Is je reisverzekering goed voor deze langere reis? Heb je werelddekking voor langere tijd?

-Welke visa heb ik nodig en moet ik die nu al regelen?

-Een reisboek aanschaffen, lekker veel inlezen op het internet (blogs, reizigersforums)

-De laatste vragen stellen aan mensen die “er al geweest zijn”.

-Denk ik dat in een creditcard nodig heb? Heb je er al één is hij dan lang genoeg geldig voor de hele wereldreis?

-Is je pinpas lang genoeg geldig, je paspoort, je rijbewijs? Let op dat er per land verschillende eisen kunnen zijn voor de geldigheidstermijn van reisdocumenten!

- Zorg dat je telefonisch bereikbaar bent.Denk aan een extra telefoon met lokale sim kaart en je telefoon uit Nederland met sim kaart, of een telefoon waar 2 simkaarten in kunnen.

-Zet je verzekeringen op automatische incasso. Mij is het ooit gebeurd dat ik een rekening kreeg in de vakantie en die uiteindelijk twee maanden te laat betaalde. Gelukkig is er toen niets voorgevallen, maar beter voorkomen dan genezen....

-Zijn er dingen die je op wilt zeggen? Denk bijvoorbeeld aan: verzekeringen, telefoon abonnement (of wijzigen bundel telefoon).

In de laatste paar weken kun je nog denken aan het regelen van:

-Een week of vier voor vertrek nog voor een laatste controle naar de tandarts.

-Een slaapplaats voor de eerste nacht(en).

-Je pinpas op werelddekking zetten.

-Al je spullen alvast een keer in je rugzak stoppen om te kijken of het wel past.

-Pasfoto’s laten maken voor onderweg. Ik heb altijd een setje bij me voor bijvoorbeeld visa.

-Zijn er dingen die ik nog moet weten over het eerste land waar ik naartoe ga (is het veilig, geen overstromingen e.d.) en eventueel de route een beetje aanpassen. Voor info kijk ik graag op de site van de Rijksoverheid.

-Waar zit de Nederlandse ambassade in het land waar ik naartoe ga? (Handig om op te schrijven/op te slaan in geval van nood).

-Nog lekker met iedereen afspreken, veel gezellige dingen doen.

-Spelletjes op je tablet zetten. Muziek uitkiezen.

-Belangrijke gegevens in “the cloud” of een dropbox zetten zodat je er altijd bij kunt. Denk bijvoorbeeld aan je paspoort, rijbewijs, verzekeringen en noodnummers, visum, vliegtickets. Verder ook ergens op de Tablet zetten en in een mail naar jezelf.

-Kopieën maken van paspoorten en rijbewijzen en andere belangrijke papieren.

-Een foto maken van je visum zodat je ook zonder paspoort aan kunt tonen dat je in een land mag verblijven.

-Indien nodig een internationaal rijbewijs halen (ANWB).

-Je voorraad eten helemaal opeten 🙂

-Als laatste maar zeker geniet het minst belangrijk geniet, geniet, geniet. Voorbereiding is al de halve pret! Dat je überhaupt al denkt aan een wereldreis is bijzonder, laat staan als je er echt één gaat maken!

wereldreis

En jij, heb je nog tips voor een goede voorbereiding van je wereldreis? Ik hoor ze graag en kan zo deze lijst nog aanvullen!

Geplaatst in backpacken, visum en reisbenodigheden, wereldreis.

21 reacties

  • Wij zijn 2 van de 3 keer een klein half jaar weggeweest en de derde keer drie maanden. Veel van de dingen die je moet regelen, of waar je over na moet denken gelden voor al deze reizen, maar zijn ook van toepassing als je bijvoorbeeld een jaar weg zou gaan. Ga je meer dan 8 maanden naar het buitenland dan moet je dat officieel bij de gemeente aangeven en emigreer je. Wij woonden en werkten in de USA zo’n kleine 10 jaar geleden en zijn toen ook officieel geëmigreerd. Dan heb je natuurlijk nog wel wat meer te regelen.
   Heb je zelf plannen voor een langere reis?

 1. Straks ga in naar Amerika om daar te werken en daar zal ik ten minste 1 jaar blijven. Ik ben echt dankbaar voor alle deze checkpoints, nu zal ik niets vergeten! Gelukkig, heb ik geen huisdier, maar wel een huis dat ik wil verhuren en ik heb helemaal over de toestemming vergeten! nou,ik ga dan die krijgen en dan hopelijk mijn huisje zonder probleem verhuren.

 2. Dank je voor de tips. Hoewel mijn 18 jarige zoon het zelf moet regelen ben ik hem aan het helpen voor zijn reis naar Australië waar hij op een Working Holiday visum reist. Ik ben al dagen aan het uitzoeken wat voor hem het beste is m.b.t. De ziektekostenverzekering. In ons geval extra lastig omdat wij in Duitsland wonen. Moet ik hem wel of niet uitschrijven uit de gemeente. Welke voordelen/nadelen zijn er en ga maar door. Ik ga je lijstje wel gebruiken. Het lijkt haast dat ikzelf ga maar helaas Haha. Hopelijk kunnen wij hem bezoeken.

  • Ik hoop het ook voor je, Australië is zo mooi Sandra! Heerlijk om samen door te trekken en wat van de omgeving te zien. Veel ouders bezoeken hun kinderen en maken dan samen een mooie roadtrip.

 3. Top. Bedankt voor de handige opsomming.
  Ik wil in februari een halfjaar door Azië reizen. Super spannend en ook nog eens voor het eerst alleen op reis.

  Dus ik heb wel heel veel aan dit lijstje. Dank je wel erg handig. Er is weinig over te vinden op internet namelijk.

  Groetjes,

  Sharon

  • Fijn om te lezen Sharon en wat een heerlijk vooruitzicht! Welke landen denk je te gaan bekijken op je reis? Ik heb al aardig wat in Azië gereisd, dus wie weet kan ik je nog meer tips geven! Heel veel plezier met het voorbereiden van de trip en voor straks een fijne reis!

 4. Hallo Ivonne,

  Ja zeker een heerlijk vooruitzicht.
  Ik wil naar Thailand, Laos, Vietnam, Cambodja, filipijnen, Borneo en eventueel hoop ik nog naar Sualwesi en Malediven te kunnen.

  Even kijken hoever ik kom met mijn geld. En misschien eventueel nog werken als dat kan.

  Zou leuk zijn als je nog tips voor me hebt 😊

  • Wij hebben nooit gewerkt tijdens onze reizen, dat doen we thuis en dan sparen we flink. Ik ga me binnenkort weer storten op de voorbereiding van onze langere trip door Midden-Amerika, dan volgen er vast wel weer wat tips! Ik wens je in ieder geval vast veel plezier met het voorbereiden.

 5. Helemaal mee eens dat het belangrijk is om minstens de eerste slaapplaats van tevoren te regelen. Ik heb altijd op een wereldreis willen gaan, maar ik had een baan, een huis etc. Dit jaar laat ik mijn droom eindelijk uitkomen! Ik zorg ervoor dat ik een paar accommodaties vind voordat ik vertrek.

  • Wat een super vooruitzicht Kiki! Heb je al concrete plannen voor een route? Ik wens je in ieder geval heel veel plezier met het voorbereiden en voor straks een fijne reis!

 6. k kreeg twee goede tips voor ik ging:
  1- zet een datum vast. Dan kun je er naartoe leven. 2- zeg dierbaren gedag alsof het de laatste keer zou zijn. Ik weet hoe dramatisch het klinkt, maar het heeft mij geholpen. Als er iets zou gebeuren is er geen spijt of “had/was ik maar..”

 7. Wij zitten eraan te denken om voor een onbepaalde tijd op reis te gaan. We weten alleen nog niet zo goed wat we precies met ons huurhuis willen doen. Onderhuren is een optie, alleen mag dat van de verhuurder niet. Opzeggen is ook een optie, alleen dan hebben we geen huis als we terugkomen en we willen niet bij vrienden/familie intrekken. En een huis krijgen in Den Haag (daar wonen we) kan erg lastig zijn. Heb jij tips bij het krijgen van een huis bij terugkomst?

  • Wij verhuurden ons huis in de tijd dat we in het buitenland woonden maar als dat niet kan wordt het lastig. Is er geen mogelijkheid om je woonjaren te bewaren en bij de actuele verhuurder ingeschreven te blijven staan? Dan kun je er weer op terugvallen als je terugkomt. Of misschien tijdelijk iets in een recreatiepark huren bij terugkomst? Dat doen mensen ook weleens. Ik wens je veel plezier met het verdere voorbereiden van je reis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *