Uitkijkpunt wandelen bij Vianden

Wandelen in Luxemburg en de Eifel Duitsland; rondwandeling vanuit Vianden

De Duitse Eifel is een favoriet wandelgebied onder Nederlanders en ook wij komen er graag. Tot nu toe wandelden we delen van de Eifelsteig maar de afgelopen dagen verkenden we een nieuw gebied. Het NaturWanderPark delux is een grensoverschrijdend wandelgebied met maar liefst 23 fraaie rondwandelingen door de Eifel Duitsland en Luxemburg. De route in dit wandelblog start vlakbij de gezellige stad Vianden, Een pittige uitdaging, door de diverse klimmetjes, maar wel een hele mooie. Wandel je met ons mee?

startpunt route NaturWanderPark delux vanuit Vianden

Het NaturWanderPark delux.

Het NaturWanderPark delux is een gebied met oneindige wandelmogelijkheden, ontstaan uit een samenwerking tussen meerdere regio’s in de grensstreek van Duitsland en Luxemburg. In de Eifel Duitsland, de Luxemburgse Ardennen en het Müllerthal - (Kleine Luxemburgische Schweiz) vind je maar liefst 23 rondwandelingen waarvan er diverse grensoverschrijdend zijn.

Wandel tussen bijzondere rotsformaties, door dichte bossen, langs kabbelende rivieren en uitgestrekte weiden en velden. Een pittige klim wordt standaard beloond met een geweldig uitzicht. Onderweg nodigen kastelen, kleine dorpjes en fijne picknickbankjes je uit om even te stoppen en een pauze in te lassen. Luister tijdens het wandelen naar het ritselen van bosmuisjes of de roep van de rode wouw en als je geluk hebt spot je een hazelworm, ree, das of misschien zelfs wel een otter!

Wie er op zoek is naar een mooi en rustig wandelgebied op korte afstand van Nederland vindt dit in het NaturWanderPark delux. Heerlijk voor een weekendje weg of een langere wandelvakantie. Wij zijn verkocht!

kasteel Vianden

Het startpunt van de route.

Na het ontbijt wandelen we richting het kasteel van Vianden. Dit is niet het officiële startpunt van de route maar ons hotel ligt er vlakbij, dus waarom moeilijk doen, en in de auto stappen, als het ook makkelijk kan? Bij de ingang van het kasteel treffen we de routebordjes aan. We kunnen twee kanten uitwandelen en kiezen ervoor om de route rechtsom te lopen. Via een klein dal door het bos wandelen we naar het kerkhof aan de rand van de stad. Ik ben gek op mooie kerkhoven en loop een klein rondje tussen de prachtige graven, daarna wandelen we verder. Al snel klimt het pad omhoog. Achter ons ontvouwt zich een mooi panorama met uitzicht over het kerkhof, de rivier en kasteel van Vianden. Hier zie je gelijk al hoe enorm groen de omgeving is.

Lees meer over Vianden, het kasteel en de omgeving in het uitgebreide blog.

wandelen Eifel kerkhof net buiten Vianden

wandelen Eifel uitzicht op kasteel Vianden

Klimmen en vergezichten.

Na het passeren van de rivier de Our lopen we een klein stukje naast de autoweg 10 maar al snel steken we de weg over en schieten opnieuw het bos in. Er wacht ons een pittige klim maar onderweg kunnen we regelmatig stoppen, op adem komen en genieten van spectaculaire vergezichten. Overal waar we kijken zien we de rivier en de met bomen bedekte oevers.

Tussen de bomen, aan de overkant van het water, verschijnt het kleine kapelletje van Bildchen dat we op de terugweg zullen passeren. De natuur is groen en fris en bloemen bloeien. Geurende gele brem met zoemende bijtjes en hommels en andere kleurrijke bloemen zorgen voor een prikkeling van alle zintuigen. We boffen enorm want het is heerlijk wandelweer. Niet te warm en een aangenaam zonnetje. Al snel wandelen we voor de derde dag op rij in ons T-shirt. Genieten!

wandelen Eifel het bos bij Vianden

Uitkijkpunt wandelen bij Vianden

wandelen Eifel in de route zitten diverse pittige klimmetjes

wandelen Eifel uitzicht over de vallei van de Our en het kapelletje van Bildchen

wandelen Eifel bloemen

 

Op weg naar kasteel Falkenstein.

Aan het eind van een lange klim staan we ineens midden tussen de weilanden. Een grote groep koeien met hun jonge kalfjes kijkt ons nieuwsgierig aan en loopt achter ons aan langs het hek. "Je lijkt wel een cow whisperer" zeggen we lachend tegen elkaar. Ik kan het niet laten om gras te plukken en de koeien te voeren. Na wat gesnuif komt er steeds een lange tong die het gras uit mijn hand plukt. Dit kan ik uren volhouden, maar we moeten verder. Bij de rand van het weiland nemen we afscheid en lopen via de velden en een laatste randje bos naar kasteel Falkenstein. Bij de poort blijkt dat het terrein helaas niet open is, dan maar even gluren. Ook mooi.

 koeien op de hoogvlakte in de Eifel

 the cow whisperer koeien in de Eifel

 Eifel op weg naar kateel Falkenstein

wandelen Eifel kasteel Falkenstein

De grens

Het pad gaat richting het dal en al snel passeren we via een lange brug de Our én de grensovergang tussen Duitsland en Luxemburg. Deze wandelroute gaat deels door de Eifel Duitsland en deels door Luxemburg en de grens tussen beide landen ligt hier midden in het water. Net als op de andere routes die we in het park liepen komen we onderweg meerdere malen bordjes tegen en pingelt mijn telefoon "welkom in.....".

In het plaatsje Bivels wandelen we langs de Our over de fraai aangelegde wandelpromenade die tussen het water en de weg ligt. Niet veel later steken we de weg over en wacht ons wederom een klim. We gaan op pad naar het kapelletje en daarna door naar Vianden.

grensoverschrijdend wandelen in Luxemburg en Duitsland

informatiebord Naturwanderpark Delux route 5

De laatste loodjes.

Het pad blijft maar stijgen. Als we bij de kapel zijn puffen we even uit en maken ons op voor het laatste stuk. Al zigzaggend gaan we via het bos omhoog. Onderweg staan we regelmatig stil, kijken om ons heen en komen op adem. Op het hoogste punt klimmen we nog een klein beetje verder. Vanaf het plateau van de kleine stoeltjeslift heb je het beste uitzicht op het kasteel van Vianden en de stad zelf. We kletsen even met een stel Nederlanders dat met de lift naar boven is gekomen is (de eerste mensen die we tegenkomen vandaag!) en eten onze lunch. Daarna dalen we weer af richting het kasteel dat we bezoeken voor we naar ons hotel terug lopen. Moe maar voldaan zitten we even later op een terrasje en genieten van een kopje koffie. Die hebben we wel verdiend!

kapelletje van Bilchem

Wandelen Eifel genieten van het uitzicht

 

 pittige klim op weg naar Vianden

wandelen Eifel uitzicht op Kasteel en Vianden

 

Een mooie uitvalsbasis.

Alle wandelroutes zijn in de buurt van het gezellige stadje Vianden dat daardoor de perfecte uitvalbasis is. Wij sliepen in het bijzondere Restaurant-Hotel Auberge Aal Veinen Beim Hunn. Dit is een van de oudste gebouwen (1683) in Vianden en diende vroeger als smederij van het kasteel. Tegenwoordig is het een rustiek hotel-restaurant met 9 gerenoveerde kamers, voorzien van alle moderne gemakken maar met een Middeleeuwse touch. Het restaurant staat nummer 1 op tripadvisor en wij hebben er heerlijk gegeten.

Auberge Aal Veinen Beim Hunn Vianden

 

 

 

Handig om te weten over wandelen in Luxemburg en de Eifel Duitsland:

 • De afstand van deze rondwandeling is ruim 12 kilometer en wordt goed aangegeven door routemarkeringen en bordjes met Nat'Our Route 5 - Vianden-Falkenstein
 • Indien gewenst kun je ook een GPX route downloaden.
 • Wij wandelden de route in mei en genoten volop van de ontwakende natuur.
 • Startpunt: bij de dam van het het stuwmeer, Rue de Vieux Marché. Wij pikten de route op bij het kasteel van Vianden.
 • Er zitten een aantal pittige klimmetjes in de route en je passeert onderweg de grens van de Eifel Duitsland met Luxemburg
 • Wandelen kan met (wandel) schoenen waar je lekker op loopt.
 • Parkeren. Net buiten Vianden aan de Rue de Diekirch is een gratis parkeerplaats. Wij hadden er altijd plek. (In de stad is het max 3 uur en betaald).
 • Horeca: diverse restaurants en terrasjes in Vianden. Onderweg Café-Camping du Lac in Bivels. (was gesloten toen wij er liepen in mei op een donderdag).
 • Lees hier alle informatie over deze wandeling en het Naturwanderpark Delux op de site van Eifel Tourismus.
 • Deze wandelroute combineer je makkelijk met een bezoek aan het kasteel Vianden. (toegang €7, prijs 2019)

*NB: Ik wandelde deze route op uitnodiging van het NaturWanderPark delux. In mijn blogs deel ik altijd mijn eigen mening.

routeaanduiding in NaturWanderPark delux

 

Meer over wandelen in de Eifel:

Fijne wandelgids met meer wandelingen in de Duitse Eifel:

Geplaatst in bergwandeling, Duitsland, Luxemburg, wandelen, Wandelen in Europa, wandelvakantie.

2 reacties

  • Hoi Jolanda. Wij hadden in totaal 4 dagen. We reden heen en maakten een wandeling op diezelfde dag. De volgende twee dagen ook een wandeling en de laatste dag bezochten we de kopermijn en reden daarna naar huis. In het gebied kun je nog veel meer wandelroutes kiezen. Als je een week gaat zul je je niet vervelen maar een lang weekend of midweek is absoluut een aanrader. Note; in de weekenden is het drukker dus houd je van rust ga dan lekker doordeweeks als je kunt! Binnenkort meer over deze mooie wandelregio!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *