Wandelen in Noorwegen, routebordje met verschillende kleuren en zwaartes

Wandelen in Noorwegen, mijn tips voor mooie hikes en wandelroutes door heel Noorwegen

Wandelroutes in Noorwegen zijn er in overvloed. Ga je wandelen in Noorwegen dan kun je kiezen uit een eindeloze hoeveelheid wandelroutes en wandelingen. Van meerdaagse huttentochten tot (stevige) dagwandelingen, van een paar uur wandelen tot een echte wandelvakantie.

Wij reisden met de camper van het zuiden naar het uiterste noorden van Noorwegen en onderweg maakten we veel mooie wandelingen. In dit wandelblog vind je mijn tips voor de mooiste wandelroutes Noorwegen. Met startpunt, aantal kilometers en zwaarte. We wensen je vast veel wandelplezier!

Wandelen in Noorwegen. Routeaanduiding met rode T

Routeaanduiding en bewegwijzering op de wandelroutes in Noorwegen

Ga je wandelen in Noorwegen dan zul je het beeld van bovenstaande foto zeker herkennen. De meeste wandelroutes in Noorwegen worden namelijk bewegwijzerd met een rode T, aangevuld met rode stippen en strepen op stenen, bomen en dergelijke.

In principe zijn de wandelingen goed te volgen maar men gaat er ook vanuit dat je zelf regelmatig je eigen pad kiest. Daarmee bedoel ik dat de rode T in de verte te spotten is en je daar zelf een route naartoe kiest. Over het algemeen vinden wij de wandelroutes minder goed aangeduid dan die in bijvoorbeeld Oostenrijk of Zwitserland. Je moet tijdens het wandelen meer op blijven letten maar dan is de route meestal goed te volgen.

Zwaarte van wandelen in Noorwegen

In Noorwegen worden de meeste wandelroutes aangeduid met een zwaarte en een bijbehorende kleur. Groen staat voor een makkelijke wandeling, blauw voor middelzware routes en rood voor zware wandelingen. Een enkele keer kun je ook een zwarte wandelroute lopen. Dit is de allerzwaarste van alle wandelroutes in Noorwegen. Zelf hebben wij geen zwarte routes gelopen.

Wandelen in Noorwegen, routebordje met verschillende kleuren en zwaartes

Wandelen in Noorwegen, routebordje met verschillende kleuren/zwaartes

Onderschat het wandelen in Noorwegen niet!

Onze algemene ervaring na 6 weken op diverse plekken wandelen in Noorwegen is dat wij de meeste routes zwaarder  zouden classificeren. Vanwege steile hellingen en soms het nodige klim en klauterwerk. En dan hebben we het nog niet over de laatste resten sneeuw (zeker in juni), het oversteken van rivieren via rotsblokken, hele smalle paadjes en af en toe een touw waarmee je jezelf al "lopend" naar boven trekt. Onderschat het wandelen in Noorwegen niet!

Is wandelen in Noorwegen wel wat voor mij?

Wandelen in Noorwegen vonden wij zwaarder dan in diverse andere landen waar we gewandeld hebben. Dat komt doordat je vaak flink wat hoogtemeters maakt en het landschap ruiger is. We hebben best weleens gezucht en ik heb af en toe wat angst moeten overwinnen, vooral bij de zoveelste steile afdaling over een paadje met losliggende steentjes.

Hadden we de wandelingen dan willen missen? Hell no! Wandelen in Noorwegen is echt prachtig en elke keer weer een verrassing. Je moet absoluut wel over een (flinke) dosis (berg) wandelervaring beschikken, geen hoogtevrees hebben en je goed voorbereiden.

Wandelen in Noorwegen? Bereid je goed voor

Ga je in Noorwegen wandelen houd dan de weersvoorspellingen goed in de gaten. Neem laagjes kleding mee want op de bergtop is het weer vaak heel anders (kouder) dan beneden aan de start van de hike. En soms komen er ineens wolken aandrijven, of een stevige regenbui. Of het gaat hard waaien.....

Zorg ervoor dat je genoeg eten en drinken meeneemt en trek wat meer tijd voor de wandeling uit dan op het bordje aangegeven wordt. Tenminste, dat is onze ervaring. We zagen ook regelmatig Noren vrolijk voorbij dartelen terwijl wij het zwaarder hadden. Kwestie van gewenning denk ik. Een kilometer in de bergen is natuurlijk anders dan in het vlakke Nederland.

Slechts 1 keer heb ik een wandeling moeten afbreken die ik echt te spannend vond maar die wordt hier niet omschreven.

Een handige wandel app voor Noorwegen

Terwijl ik me op onze reis naar Noorwegen aan het voorbereiden was kreeg ik een goede tip voor een handige website met bijbehorende (gratis) app. UT.no is een prima app om even te bekijken als je in een regio bent en staat boordevol wandelroutes in alle lengtes en zwaartes. Helaas is hij alleen in het Noors en dat is natuurlijk een groot minpunt.

De lokale toeristeninformatie

Naast apps en het internet zijn er in de meeste dorpen en steden ook lokale toeristenbureaus.  Zij kunnen je helpen met je vragen, voorzien van handige wandelkaarten en geven je graag tips voor mooie wandel- en fietsroutes en dergelijke.

Onze wandelingen in Noorwegen op de kaart:

In dit blog deel ik alle wandelingen die wij liepen in Noorwegen.Van wandelen op het meest zuidelijke punt van Noorwegen (Lindesnes) tot een wandelroute naar het meest noordelijke punt van Noorwegen, bij de Noordkaap.

Je vind al onze wandelroutes in Noorwegen terug op onderstaande overzichtskaart. Daaronder staan alle routes kort omschreven. Met een foto van de wandeling en een link naar een uitgebreider wandelblog (deze wandelblogs worden de komende tijd aangevuld dus sla deze post op voor later).

Wandelen in Noorwegen: de Noorse fjorden en het gebied ten zuiden van Trondheim

Het zuiden van Noorwegen is fantastisch en elke regio kent een schat aan mooie wandelroutes. Zo veel dat we bijna niet konden kiezen en daarom hebben we ter plekke beslist waar we gingen wandelen.

De enige routes die ik graag wilde wandelen in het zuiden van Noorwegen waren die naar de Preikestolen, Kjeragbolt en Trolltunga. Van deze drie heeft alleen de eerste het gehaald. In plaats daarvan maakten we diverse andere stevige hikes in de Noorse fjorden waaronder 2 fraaie gletsjer wandelingen.

Lindesnes meest zuidelijke punt Noorwegen

Zie jij de vuurtoren op de foto?

Wandelen bij het meest zuidelijke punt van Noorwegen

  • Op Lindesnes kun je kiezen uit diverse routes maar ook vrij wandelen.
  • Meest gewandeld: rondwandeling van ruim 4 kilometer (Agder).
  • Zwaarte van de wandelroutes: licht tot middelzwaar
  • Startplek van de wandelingen is deze parkeerplaats.

Kom je met de ferry aan in Kristiansand dan is het niet ver meer naar het schiereiland Lindesnes. Hier vind je het meest zuidelijke punt van het vaste land van Noorwegen en de vuurtoren van Lindesnes. Vanaf deze plek is het nog ruim 2500 kilometer rijden naar de Noordkaap in het uiterste noorden van Noorwegen.

Op het schiereiland kun je diverse fraaie wandelroutes lopen over de rotsachtige kust. Parkeren is gratis, je kunt er met de camper (tegen betaling) overnachten en de vuurtoren bezoeken.

Preikestolen wandeling Noorwegen

Wandelen in Noorwegen: De Preikestolen wandeling

  • Lengte: 8 kilometer retour.
  • Wandeltijd: 4 a 5 uur inclusief pauze op de top. Wij wandelden 3 1/2  uur.
  • 500 meter stijgen (in 4 km) en ook weer dalen via rotspaden en stenen trappen.
  • Classificatie middelzwaar. Wij vonden hem prima te doen.
  • Link naar het startpunt van de wandeling op Google maps.

De wandeling naar de Preikestolen is één van de bekendste wandelroutes van de Noorse fjorden. Hoewel het een wat druk belopen wandeling is moet je hem zeker niet overslaan. Naast het feit dat het zelf al een mooie route is word je vanaf de top getrakteerd op een prachtig uitzicht over de Lysefjord.

→In dit uitgebreide wandelblog krijg je naast mijn ervaring handige tips om de drukte te vermijden, waar te parkeren en overnachten.

Wandelen in Noorwegen Uitzicht Lysefjord vanaf Sokkaknuten hike

Sokkaknuten, rustig alternatief voor de Preikestolen wandeling

  • Rondwandeling van 6 kilometer
  • Wandeltijd: 4 a 5 uur inclusief pauze op de top.
  • 300 meter stijgen en ook weer dalen via rotspaden en stenen trappen.
  • Classificatie middelzwaar. Wij vonden hem wat zwaarder dan de Preikestolen maar erg mooi..
  • Link naar het startpunt van de wandeling op Google maps.

De Preikestolen is slechts één van de vele mooie wandelingen in het Noorse fjorden gebied. Omdat het de bekendste is kan het er best druk worden en daarom zochten wij naar een tweede wandeling rond de Lysefjord. Gewoon, om eens te kijken hoe dat is.

Wandelen naar de Sokkaknuten is zeker net zo prachtig en je vind er slechts een handvol wandelaars. Daarnaast is het parkeren ook een heel stuk voordeliger. Het uitzicht op de top is 360 graden. Deze wandeling is een echte aanrader en een goed alternatief.

→Lees onze ervaring en tips in dit uitgebreide wandelblog.

Wandelen in Noorwegen, hike Hovlandsnuten

Via Sherpatrappen naar de hoge Hovlandsnuten wandelen

  • Lengte: 14 kilometer retour.
  • Wandeltijd: ongeveer 7 uur heen én terug.
  • 950 meter stijgen en ook weer dalen via rotspaden en sherpa trappen.
  • Classificatie middelzwaar. Wij vonden deel 2 stevig o.a. door de laatste resten sneeuw.
  • Link naar het startpunt van de wandeling bij het Sauda Fjordhotel.

De wandeling naar de Hovlandsnuten is één van de favoriete wandelingen in de buurt van Sauda aan Scenic route Ryfylke. Start je, net als wij, bij het Sauda Fjordhotel dan wandel je de eerste kilometers over een wat saaiere route. Vooral de laatste kilometers van deze wandelroute zijn prachtig. Hier wandel je over Sherpatrappen door het rots en veenlandschap omhoog. Boven op de top wacht je een warme hut mét prachtig uitzicht op het dal beneden je.

Tip: wil je wat minder lang wandelen start dan bij de parkeerplaats van de Trollplassen. Vanaf hier is het nog ongeveer 31/2 kilometer wandelen 450 meter stijgen en de route is prachtig!

Hike Buerbreen gletsjer

Begin juni ligt er nog regelmatig wat sneeuw op de Buerbreen hike

Hike naar de Buerbreen gletsjer

  • Lengte ruim 6 kilometer retour.
  • Wandeltijd: wij wandelden ongeveer 4 uur heen én terug.
  • Ruim 500 meter stijgen en ook weer afdalen
  • Classificatie middelzwaar. Wij vonden het tweede deel behoorlijk stevig.
  • Startpunt: parkeerplaats Buarbreen (tegen betaling), met wat mazzel op de kleine parkeerplaats op 1 km eerder.

Ga je wandelen in Noorwegen dan tippen wij je om zeker een gletsjer wandeling te maken. De Buerbreen ligt in de buurt van Odda en is goed te bereiken, het laatste deel over een wat smallere onverharde weg. Een mooi alternatief voor de populaire Trolltunga wandeling, één van de populairste wandelingen van Noorwegen.

De wandeling naar de Buerbreen gletsjer start met een wat makkelijker pad door het bos. Onderweg steek je een paar keer het water over. Het laatste deel van de route gaat steil omhoog waarbij je je soms met een touw omhoog moet trekken over gladde rotsen. In juni liepen wij ook door de laatste resten sneeuw.

Eenmaal boven kom je vlakbij de gletsjer. Je kunt zelfs nog verder wandelen tot aan de gletsjer maar dit is nog een behoorlijk stuk extra stijgen.

4 watervallen hike bij Kinsarvik

Husedalen vallei hike, uitzicht op de Sotefossen waterval

De Sotefossen waterval is het eindpunt van deze stevige wandeling

  • Lengte: 12,6 kilometer retour.
  • Wandeltijd: ongeveer 6 uur heen én terug. Bij nat weer soms modderig .
  • Hoogteverschil 652 meter.
  • Classificatie middelzwaar. Wij vonden het een uitdagende wandeling met soms behoorlijk steile stukken.
  • Parkeer gratis op de Husedalen Valley Parking.

Vanuit Kinsarvik kun je meerdere mooie wandelingen maken. De stevige HM Queen Sonja’s panoramic hiking trail is één van de meest populaire wandelroutes van Noorwegen maar kost je zeker een dag. Wij kozen voor de iets kortere hike langs de 4 watervallen in de Husedalen vallei.

Na een klein wat vlakker stukje gaat deze wandeling, zoals vaak het geval is in Noorwegen, stevig omhoog. Door bos en veenlandschap, over grote rotspartijen en met prachtig uitzicht op de wilde Kinso rivier en enorme watervallen. Elke waterval is weer totaal anders.

Liefhebbers kunnen boven verder wandelen in Hardangervidda. Wij keerden om bij de hoogste waterval, de Sotefossen.

Wandelen in Noorwegen;  door de Aurlandsdalen

Wandelen in Noorwegen Aurlandsdalen bij Flam

  • Lengte van de wandeling: 19 kilometer.
  • Wandeltijd: 6 uur, plus 45 minuten met de bus
  • Zwaarte van de wandelroute: middelzwaar. Stevig dalen op het laatste stuk plus enkele spannende oversteekjes over het water.
  • Startplek van de wandeling is parkeerplaats Aurlandsdalen. (tegen betaling)

In de buurt van het populaire toeristenplaatsje Flåm kun je prachtige wandelingen maken. Wij kozen voor de wandelroute door de Aurlandsdalen. Deze mooie vallei wordt doorsneden door een brede rivier met meerdere zijtakken die je soms over moet steken. Ga je wandelen in Noorwegen? Zet deze route maar op je bucketlist. Niet alleen is de natuur er heel erg mooi maar ook enorm gevarieerd.

Het leuke van deze wandeling is dat er een wandelbus is zodat je de route slechts 1 kant uit wandelt. Het is één van de mooiste wandelingen die we in Noorwegen wandelden.

Hike naar de Haugabreen gletsjer in Jostedalsbreen

Tijdens deze hike kom je vlakbij de Jostedalsbreen gletsjer

Hiken in Jostedalsbreen nationaal park: de Haugabreen Gletsjer

De Jostedalsbreen is een enorme gletsjer in het fjordengebied van Noorwegen met diverse zijarmen. Met een lengte van 100 kilometer en breedte van 15 kilometer is het zelfs de grootste gletsjer van het vasteland van Europa. Een prachtige plek voor een stevige hike naar of eventueel (met gids!) op een gletsjer.

Wij kozen voor een wandeling naar de Haugabreen gletsjer vanaf een kleine camping in de buurt. Deze hike start op een hoger gelegen (betaalde) parkeerplaats en eindigt aan de voet van de gletsjer.

  • Lengte van de hike: 4 km retour, vanaf camping Hoyset 10 km retour.
  • Wandeltijd 4 a 5 uur, op het tweede deel van de route moet je veel klimmen.
  • Zwaarte van de wandelroute, middelzwaar.
  • Startplek van de wandeling is deze parkeerplaats.

→Lees alles over onze hike naar de Haugabreen gletsjer in Nationaal park Jostedalsbreen in dit wandelblog.

Op zoek naar Muskusossen in Dovrefjell

Wandelen in Noorwegen op zoek naar muskusossen in Dovjrefell

  • In Dovrefjell-Sunndalsfjella kun je kiezen uit diverse routes maar ook vrij wandelen.
  • Meest gewandeld: hike naar uitkijkpunt Snøhetta.
  • Zwaarte van de wandelroutes: licht tot middelzwaar.
  • Startplek van de wandelingen parkeerplaatsen langs de E6 in de buurt van Hjerkinn.

Op weg van de Noorse Fjorden naar het noorden reden we via de E6 door het Dovrefjell-Sunndalsfjella nasjonalpark. Dit toendra gebied staat vooral bekend om de muskusossen die er leven. In het park kun je meerdaagse wandelroutes lopen. De wandel parkeerplaatsen langs de E6 zijn een goed startpunt van je wandeling.

Het is anderhalve kilometer wandelen naar uitkijkpunt Snøhetta. Deze wandelroute stijgt gestadig maar geeft je een mooi uitzicht. Daarnaast is er een speciale muskusossen rondwandeling te lopen. Omdat wij al aardig wat wandelkilometers in de benen hadden kozen we voor een relatief vlakke hike. Een wandelaar voor ons zag de muskusossen, wij helaas niet. Wildlife blijft onvoorspelbaar.

Wandelen in Noorwegen, wandelroutes op de Lofoten, bij de Noordkaap en meer

Voor veel reizigers stopt de reis door Noorwegen ter hoogte van Trondheim. Omdat wij langer de tijd hadden reisden we ook nog naar de Lofoten en uiteindelijk helemaal naar de Noordkaap.

Ook in het noorden van Noorwegen kun je prachtige wandelingen maken. Er zijn alleen al enorm veel wandelingen te maken op de Lofoten, Vesterålen en Senja. En wat dacht je van een wandeling naar het uiterste noorden van het vasteland van Noorwegen, mét uitzicht op de Noordkaap? Dit zijn onze tips voor de mooiste wandelingen in het noorden van Noorwegen.

Wandelen in Noorwegen Torghatten gat in de berg

Wandelen naar Torghatten, het gat in de berg

  • Lengte van deze wandeling: een kleine 4 km retour.
  • Wandeltijd: 1 a 2 uur.
  • Zwaarte van de wandelroute: middelzwaar.
  • Startplek van de wandeling is deze parkeerplaats.

Ook tijdens onze roadtrip over de Kystriksveien of FV17 maakten we diverse wandelingen waaronder die naar Torghatten. Een relatief korte rondwandeling waarbij je naar een groot gat in de berg wandelt. Vanaf het hoogste punt heb je een mooi uitzicht naar beide kanten.

NB: in 2023 wordt er boven gewerkt en kun je daardoor alleen vanaf de wandelparkeerplaats naar boven wandelen en moet je via dezelfde route terug.

Wandelen en zwemmen bij Tortenkøta langs Kystriksveien

Deze wandeling is perfect voor een zomerse dag in Noorwegen

Wandelen en zwemmen bij Tortenkøta, perfect voor een zomerdag in Noorwegen!

  • Lengte wandelroute: nog geen 4 kilometer retour.
  • Wandeltijd: 2 uur plus tijd om te zwemmen en/of relaxen.
  • Deze wandelroute was onze minst zware wandeling in Noorwegen.
  • Link naar het startpunt van de wandeling op Google maps.

De relatief makkelijke wandeling naar Tortenkøta vertrekt vanaf de parkeerplaats en camperplek langs de Fv17. Een prachtige wandelroute waarbij je in anderhalve kilometer via de rotsen naar boven wandelt. Tijdens het wandelen geniet je van een fantastische uitzicht op de fjord beneden je en de vele kleine veenmeertjes.

Eenmaal boven komt het mooiste onderdeel van deze hike; een brede stromende rivier. Hier kun je op een warme zomerdag picknicken en in diverse kleine poeltjes zwemmen. Is het wat minder heet dan is het nog steeds een prachtige wandeling. Boven staat een hut waar je kunt zitten en een vuurtje stoken. Liefhebbers kunnen nog verder omhoog wandelen.

Reinebringen hike Lofoten Noorwegen

Uitzicht vanaf Reinebringen, één van de meest gefotografeerde plekken van de Lofoten

Wandelen op de Noorse Lofoten

Een bezoek aan de Noorse eilandengroep de Lofoten stond al jaren op mijn verlanglijstje en met reden! De natuur op de Lofoten is spectaculair en je kunt er prachtige wandelingen maken. Hier combineer je wandelen naar spitse bergtoppen en eindeloze vergezichten met groene bergweides en stranden. Er zijn enorm veel wandelingen om uit te kiezen, genoeg om meerdere (wandel) vakanties mee te vullen.

Tijdens onze eerste verblijf op de Lofoten maakten we drie wandelingen. We begonnen met de wandeling naar Reinebringen (de populairste wandelroute van de Lofoten). Daarna wandelden we naar de Tjeldbergtind die we nog een pak mooier vonden en de minder drukke Digermulkollen. Drie totaal verschillende wandelingen die naar meer smaken. Niet gedaan maar op de verlanglijst: de wandelroute naar Ryten en Kvalvika Beach.

Hike naar de Reinebringen, wandelen op de Lofoten

Wandelen in Noorwegen: naar de top van de Reinebringen

  • Lengte van de Reinebringen wandelroute: ruim 2 km retour.
  • Wandeltijd: 2 a 3 uur uur, afhankelijk van je wandelconditie.
  • Zwaarte van de wandelroute: middelzwaar.
  • Je start de wandeling hier, bij drukte vanaf één van de nabijgelegen parkeerplaatsen

De meest gelopen wandelroute op de Lofoten in Noorwegen is die naar de Reinebringen. Deze hoge top bereik je via maar liefst 2000 stenen traptreden. Een behoorlijke klim waarbij je ongeveer 500 meter stijgt. Eenmaal puffend bovengekomen wacht de beloning en geniet je van een spectaculair uitzicht op de zuidoostkust van de Lofoten rond Reine.

Tip: deze wandeling in Noorwegen kan erg druk zijn. Zorg ervoor dat je vroeg start of vertrek laat. In de zomerperiode is het lang licht en kun je ook prima 's avonds wandelen.

Lees hier alles over onze ervaring op de Reinebringen hike.

Wandelroute Tjeldbergtind Lofoten Noorwegen

Spectaculair uitzicht vanaf de Tjeldbergtind

360 graden panorama's vanaf de Tjeldbergtind bij Solvaer

  • Lengte van de wandeling naar Tjeldbergtind: ruim 4 km retour. Hoogteverschil ongeveer 500 meter.
  • Wandeltijd: 2 a 3 uur uur, afhankelijk van je wandelconditie.
  • Zwaarte van de wandelroute: middelzwaar.
  • Je start de wandeling vanaf deze parkeerplaats. Eventueel kun je ook een rondwandeling maken.
  • Tip: bij warm weer kun je zwemmen in het meer bij de parkeerplaats!

Zoek je een wat rustiger alternatief voor de Reinebringen wandeling? Kies dan voor de klim naar de Tjeldbergtind bij Solvaer. Wij vonden niet alleen de route mooier maar ook het uitzicht tijdens het wandeling én vanaf de top is spectaculair. Vanaf hier heb je een 360 graden panorama op de kust. En je deelt het met slechts een handvol andere wandelaars, ideaal!

Let op: eenmaal boven heb je 2 toppen. Het laatste stuk naar de hoogste top gaat via een kleine kloof met een touw.

Wandelen in Noorwegen, naar de Digermulkollen Keisersvarden

Wandelen naar de Digermulkollen Keisersvarden

  • Lengte van de wandeling 4 1/2 kilometer: Hoogteverschil 385 meter.
  • Wandeltijd: 2 a 3 uur uur.
  • Zwaarte van de wandelroute: middelzwaar.
  • Je start de wandeling vanaf deze parkeerplaats. Eenmaal boven wandel je via de andere kant verder.

De wandeling naar de Digermulkollen is een gevarieerde rondwandeling naar een hoge top. Wij kwamen er geen andere wandelaars tegen. Vanuit het gelijknamige dorpje wandel je via een langzaam stijgend pad door bos en veengebieden omhoog. Onderweg geniet je van de mooie panorama's en kun je wildlife tegenkomen. Wij zagen een soort patrijs en op diverse plekken elandenpoep maar helaas geen elanden.

Nadat je van het uitzicht hebt genoten ga je aan de andere kant weer naar beneden. Het laatste stukje gaat langs de weg maar die is heel rustig.

Wandelen Dronningruta hike bij Nykesund

Niet voor iedereen deze bergwandeling in Noorwegen

Dronningruta hike bij Nykesund op de Vesterålen eilanden

  • Lengte van de rondwandeling: 14 kilometer inclusief aanlooproute.
  • Wandeltijd: officieel 5 a 6 uur, wij wandelden ongeveer 7 uur over de route
  • Ruim 600 meter stijgen en ook weer afdalen.
  • Classificatie middelzwaar. Wij vonden deze wandeling behoorlijk stevig, zeg maar zwaar!
  • Startpunt: deze gratis parkeerplaats óf die iets verderop bij Nykesund

De Dronningruta hike of Queens Walk bij Nykesund is de zwaarste wandeling die wij in Noorwegen maakten. Hier wandel je over diverse smalle paadjes, trotseer je steile afdalingen en meerdere toppen waar je overheen wandelt. Deze wandelroute wordt geclassificeerd als middelzwaar maar is behoorlijk stevig, vooral het deel via de top. Boven kan het fris zijn dus neem genoeg kleding en wat te eten mee.

Tijdens het wandelen en boven heb je een prachtig uitzicht. Op de terugweg kom je langs een mooi strand.

Uitkijkpunt Alta Canyon Noorwegen

Genieten op het uitkijkpunt bij de Alta Canyon Noorwegen

Wandelen in Noorwegen; de Alta Canyon

  • Lengte van de wandeling naar Alta Canyon: een kleine 7 km retour. Hoogteverschil ruim 300 meter.
  • Wandeltijd: 3 a 4 uur.
  • Zwaarte van de wandelroute: licht/middelzwaar.
  • Je start de wandeling vanaf deze parkeerplaats.

Op de route naar de Noordkaap passeer je de plaats Alta. Hier maakten wij een mooie wandeling naar een uitkijkpunt bij de Alta (of Sautso) Canyon. Je wandelt dwars door een toendra en veengebied naar een uitkijkpunt boven de kloof. Onderweg steek je een paar rivieren over. Dit is (Sami) rendiergebied en wij spotten een kudde die in de verte aan het grazen was.

Een mooie route die een stuk minder zwaar is dan veel andere wandelingen die we maakten, met wat minder extreem stijgen en dalen. Slechts op de laatste paar honderd meter daal je even kort en stevig af.

Wandelen bij de Noordkaap; de Knivskjellodden

Wandelen naar het noordelijkste punt van Noorwegen: de Knivskjellodden

  • Lengte van de wandeling naar de noordpunt van Noorwegen: 16 km retour.
  • Hoogteverschil ruim 300 meter. Wandeltijd: 5 a 6 uur .
  • Zwaarte van de wandelroute: licht/middelzwaar.
  • Je start de wandeling vanaf deze parkeerplaats langs de E69

De Noordkaap staat bekend als het meest noordelijke punt van het vasteland van Noorwegen maar dat klopt niet helemaal. Dat punt ligt namelijk net iets ten noordwesten van de Noordkaap. Wij sloten onze reis met de camper door Noorwegen af met een wandeling op de Knivskjellodden.

Op de heenweg daal je langzaam aan af, op de terugweg gaat de wandeling weer omhoog. Onderweg kom je vast één of meer rendieren tegen en heb je een prachtig uitzicht op de Noordkaap. Wij spotten ook nog een zeerob in de zee die vis aan het vangen was. Hoe leuk is dat!

Vergeet niet om je naam in het wandel boek te zetten aan het eindpunt van de wandeling. Dit is het ultieme einde van je reis door Noorwegen!

→Lees meer over deze wandeling in dit uitgebreide wandelblog!

Wandelen in Noorwegen, onze tips

Dit waren al onze tips voor mooie wandelingen en hikes in Noorwegen. Heb je zelf nog tips voor mooie wandelroutes in Noorwegen? Deel ze met ons onderaan het blog en wie weet gaan we hem de volgende keer wandelen. Want dat we terugkeren naar Noorwegen, dat staat vast! Een waar wandel paradijs.

Wat is de mooiste wandeling die jij in Noorwegen maakte?

Fijne wandelgidsen voor je vakantie in Noorwegen:

Geplaatst in Noorwegen, wandelen, Wandelen in Europa, wandelvakantie.

10 reacties

  1. Wat leuk om te lezen! wij gaan volgend jaar 3,5 naar Noorwegen! de Lofoten slaan we voor nu wel over, we maken een rondje vanaf Oslo. Enorm benieuwd naar dit land, staat al jaren op 1 op mijn bucketlist. Wil sowieso wel lekker gaan wandelen. Ik ben wel benieuwd welke wandeling je hebt afgebroken in Noorwegen omdat je het te spannend vond? Dan vermijden wij die zeker ook haha.

  2. Afgebroken: een wandeling bij de zeven zusters langs de FV17. Je hebt er meerdere routes en wij kozen de zwaarste van alle wandelroutes denkend dat het te doen zou zijn. Niet dus (voor mij dan). Maar….diezelfde middag een prachtige hike en zwemmen bij Tortenkota dus het is weer helemaal goedgekomen die dag 🙂

    Veel plezier volgend jaar. Het is geweldig (maar stevig) wandelen in Noorwegen. Benieuwd welke wandelroutes jullie allemaal gaan ontdekken.

  3. Zijn deze routes goed te lopen met een kind op de rug? Ze zal ook tegen die tijd zelf stukken lopen, ze is dan 3 jaar, dus niet zelf de lange routes.
    Ik ga hem in ieder geval opslaan!

    • Wij hebben Preikestolen gelopen met onze dochter van 15 maanden in de draagzak, dat was goed te doen in ieder geval. Trolltunga kan denk ik wel maar daar is ze niet mee geweest. Vooral vanwege de lengte van de wandeling ook.

    • oe, lastig. Op een paar routes kwamen wij mensen tegen met kind in draagzak oid. Wij vonden dat steeds erg knap van ze. De Dronningruta, het hoge deel, zou ik zeker niet aanraden in ieder geval. En bijv de Buerbreen, delen met touwen, lijkt mij ook niet handig.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *