Berghen wandelschoenen de MORILLON High Anthracite Blue

Getest; Berghen wandelschoenen

Naast lage wandelschoenen gebruik ik voor het wandelen graag een paar hogere schoenen. Het vinden van de juiste hoge wandelschoen is voor mij, met een grote voet en litteken op mijn scheenbeen, een aardige uitdaging. Toen ik werd benaderd of ik een paar Berghen wandelschoenen wilde uitproberen was ik gelijk enthousiast.

De juiste maat bepalen

Berghen is een Belgisch familie bedrijf dat sinds 1994 wandelschoenen, laarzen en kleding ontwikkelt. Helaas is de winkel in Den Haag  voor mij te ver van huis om de schoenen zelf te passen. Gelukkig beschikt het bedrijf ook over een prima webwinkel. Mijn schoenmaat is 42 1/2 en wandelschoenen bestel ik het liefst iets groter, maar welke maat is dan juist?

Na wat overleg kan ik de door mij uitgekozen schoen in twee verschillende maten bestellen en rustig thuis passen. Ik krijg er zelfs nog een paar fijne wandelsokken bij! Met de bijgevoegde retour sticker lever ik na de keuze het andere exemplaar in mijn eigen dorp weer in, net zo makkelijk.

 

Bestellen.

Na enig zoekwerk bestel ik de MORILLON High Anthracite/Blue. Deze halfhoge schoen met ruime schacht lijkt mij uitermate geschikt om mijn litteken niet te belasten. Bij mijn vorig paar drukte de schoen op mijn scheenbeen en kreeg ik bij langere wandelingen steeds weer last van pijnlijke schaafplekken, waardoor ik hem uiteindelijk heb weggedaan. Het bestellen van mijn Berghen wandelschoenen is zo gepiept en 2 dagen later heb ik ze al in huis.

Berghen wandelschoenen en sokken Bearable

De Morillion High is van het type B en geschikt voor ruig terrein, bergwandelingen en meerdaagse trekkingen. Hij is licht, maar stevig en met de grijs-blauwe kleur ziet hij er leuk uit. (Het oog wil ook wat toch?) Daarnaast heeft hij diverse fijne dingen die me goed van pas zullen komen. Zoals het ademend en waterdicht membraan, zodat je ook bij natte omstandigheden kunt lopen, en een Vibram®- zool met uitzonderlijk grip op ruw en nat terrein die gelijk een goede demping geeft.

Berghen wandelschoenen

 

Het echte werk

Het bestellen en passen van schoenen is natuurlijk pas het begin. Het echte werk begint tijdens het wandelen. Ik test de Berghen wandelschoenen uit op een zondagmiddag wandeling bij de Peelse heide en Reusel. Ze lopen heerlijk en mijn voeten blijven warm én droog, zelfs als we worden overvallen door een flinke regenbui. Doordat mijn broek in de schacht valt is de sok bij de enkel nat. Bij regen moet je dus even opletten.

Na deze eerste test gaan ze mee naar Fins Lapland waar ik er diverse wandelingen mee maak in de prachtige, maar natte omgeving. We wandelen meerdere routes in het Oulanka Nationaal Park en worden halverwege de eerste tocht wederom door de regen overvallen. Ook nu blijven mijn voeten lekker warm en droog en de grip is prima. Slechts op de allergladste rotsen laat ook de MORILLON High Anthracite/Blue het afweten, maar dat zou geen enkele schoen redden denk ik.

Berghen wandelschoenen MORILLON High Anthracite Blue in de Finse modder

Geen enkel probleem in de Finse modder.

 

Geen last van blaren

De schoen zit comfortabel en schuurt nergens. Daardoor heb ik geen geen last van mijn litteken en krijg ik geen blaren. Het enige nadeel van de iets ruimere schacht is dat er sneller een klein steentje of iets dergelijks in komt. Gelukkig is de schoen zo uit- en ook weer aangetrokken waardoor het er makkelijk weer uit te schudden is. Ik kan er met dikkere sokken in lopen, maar ook met dunne. Voor het draagcomfort maakt het niet veel verschil. Zo kan ik dikte van de sok aan de temperatuur aanpassen, handig.

Eindconclusie van de Berghen wandelschoenen- test

De schoenen zitten geweldig lekker en maken voor mij waar wat ze beloven. Een prima schoen die er ook nog eens leuk uitziet. Alleen de ultieme test op een meerdaagse wandeling met zwaardere rugzak ontbreekt nog. Voor middellange dagwandelingen op wisselend terrein en met hoogteverschillen kan ik ze je absoluut aanbevelen.

NB:

Na een ruim jaar (intensief!) gebruik laat helaas de zool aan de voorkant los, een onomkeerbaar proces. Omdat de schoenen nog in de garantietijd  (2 jaar) zitten pleeg ik overleg met Berghen en mag ik het oude exemplaar terugsturen in ruil voor een nieuwe wandelschoenen. Hiervoor kan ik het retourlabel gebruiken om de schoenen via DPD te versturen. Een week later heb ik het nieuwe exemplaar in huis.

 

Zoek je nog een mooie wandelroute om je schoenen uit te testen? Je vind al mijn tips op de speciale wandelpagina. Veel plezier!

Geplaatst in reviews, wandelen, wandeluitrusting.

5 reacties

  1. Wij hebben sinds kort ook wandelschoenen aangeschaft. Wij hebben een paar van Lowa en zijn tot nu toe heel tevreden. Die jij hebt klinken ook goed en ze zien er inderdaad voor wandelschoenen nog best mooi uit. Wat ik zelf stiekem toch best belangrijk vind, want ja, zoals jij ook al zegt; het oog wilt ook wat.

  2. Ik had schoenen van meindl maar die waren binnen 4 mnd versleten, terwijl ik er alleen op liep als ik echt ging wandelen en dat was nog geen 450 km toen ze op waren.
    Dus ik zoek een nieuw merk en wil deze best uit proberen en de prijs van deze schoenen valt ook nog wel mee.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *