picknick lunch in rugzak van Museum Bélvedère Oranjewoud

Eten & drinken koel meenemen tijdens het wandelen

Wij trekken er graag op uit voor het maken van een mooie wandeling. Dat doen we het liefst in het voorjaar maar ook de zomer en herfst zijn favoriete wandel seizoenen. Er gaat niets boven een actieve dag in de natuur en als het even kan zoeken we een mooi plekje op voor een picknick lunch.

Picknick in een rugzak

Voor onze wandeling door de landgoederen van Oranjewoud bij Heerenveen bestelden we iets heel leuks. De eigenaar van Museum Bélvedère, René, bedacht de picknick in een rugzak. Een speciale wandelrugzak inclusief lekkere hapjes en drankjes, borden, glazen en bestek.

Vanaf het museum kun je via de wandelknooppunten een mooie route uitstippelen en onderweg een leuk plekje uitzoeken voor de lunch. Hoe leuk (en lekker!) is dat. Perfect voor wie er graag op een rustige en natuurlijke plek van de lunch geniet. Wij vonden het een geweldig concept.

Op pad met een koelrugzak

Onze wandeling bij Oranjewoud was in het voorjaar. Daardoor was het nog niet nodig om het eten en drinken te koelen maar op een hete zomerdag is het een ander verhaal. Een lauw drankje, broodje kaas of salade smaakt toch een heel stuk minder lekker. Daarom zijn er speciale koelrugzakken te koop en om je eten en drinken koel te houden. Op de website van sunflake.nl kun je een goede indruk krijgen van welke types en maten koelrugzak er zoal te koop zijn.

→Nieuwsgierig naar onze wandeling? Lees hier het wandelblog van Oranjewoud.

Een koelvak met isolatiemateriaal

In de koelrugzak of koeltas rugzak zit een speciaal koelvak met isolatiemateriaal en je kunt er ook koelelementen instoppen. Met het juiste gebruik kun je drinken tot een uur of 16 koelen, meer dan genoeg voor een lange wandeling. Daarnaast zitten er meestal nog diverse andere vakken in. Hierin kun je bijvoorbeeld je telefoon, portemonnee of een wandelgidsje stoppen. Zo blijft je eten lekker koel en de rest van je spullen warm en droog.

Naast wandelen kun je de koelrugzak natuurlijk voor nog meer dingen gebruiken. Zo is hij bijvoorbeeld ook fijn om mee te nemen als je een dag naar het strand gaat. Of neem hem mee als je een mooie roadtrip maakt. Zo heb je altijd iets koels bij je en ben je niet meer afhankelijk van (dure) terrasjes of een winkel onderweg.

Een eigen koelrugzak kopen

Wil je een eigen koelrugzak kopen dan zijn er, net als bij een gewone dagrugzak, diverse dingen waar je rekening mee moet houden. Eén van de dingen waar je over na moet denken is de maat of inhoud van de rugzak. Ook het comfort en de prijs spelen een rol.

Wat is de prijs van een koelrugzak?

Koelrugzakken zijn er in diverse maten en prijscategorieën. Persoonlijk houd ik altijd van een scherpe prijs, maar wel met beleid. Onze ervaring is wel dat de echt goedkope rugzakken prima zijn voor een klein rondje, maar niet voor langere wandelingen. Ze zitten niet lekker genoeg of gaan vrij snel stuk en dan is goedkoop uiteindelijk toch duurkoop.

Welke maat rugzak voor welk doel

Wandel je liever met een kleine rugzak of mag hij ook iets groter zijn? Wanneer ga je de rugzak gebruiken en wat neem je mee tijdens je wandeling?

Wij hebben grote backpacks voor het reizen. Daarnaast hebben we een grotere (30 liter) én kleine (20 liter) dagrugzak voor het wandelen. Dat klinkt misschien wat overdreven maar ik gebruik ze allemaal regelmatig afhankelijk van het aantal wandeluren en het weertype. Ga ik bijvoorbeeld een paar uur wandelen dan is de kleine dagrugzak prima, maar toen ik meerdere dagen het Pieterpad ging lopen gebruikte ik de grotere. Met de warme zomertemperatuur had ik zo ook genoeg ruimte om wat extra water mee te nemen.

Wandelen in de Maasheggen Pieterpad Vierlingsbeek Gennep

Comfortabel

Een goede rugzak moet comfortabel zitten en dat geldt natuurlijk ook voor de koelrugzak. Je moet hem kunnen verstellen, hij moet lekker op de rug/heupen zitten en ademen om een bezwete rug te voorkomen. Al deze dingen zijn natuurlijk heel persoonlijk. Wat voor jou het best is leer je alleen door het proberen en vergelijken van verschillende rugzakken.

Na verloop van tijd ontwikkelen de meeste mensen wel een voorkeur voor een bepaald merk of type rugzak. Vergeet niet dat je ook het e.e.a. aan extra gewicht bij je hebt als je eten en drinken mee neemt. Comfort is daardoor extra belangrijk bij een koelrugzak en daar wil je graag iets extra voor betalen, tenminste dat vind ik.

Geplaatst in wandeluitrusting.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *