wandel app Strava op smartphone

Een (gratis) wandel app voor je smartphone kiezen

Apps voor op je Smartphone, tot voor kort hield ik me er totaal niet mee bezig. Ik had een prepaid telefoon en was afhankelijk van wifi ter plekke. Navigeren deed ik met een los navigatiesysteem. Ik gebruikte geen wandel app maar zocht mijn wandelroutes van te voren uit en nam wandelboekjes of kaarten mee. Als fervent consuminderaar bleef ik de aankoop van die smartphone maar naar achter schuiven tot ik me besefte dat ik mezelf toch best wel tekort deed. Hello modern world!

Een wandel app kiezen

Er zijn enorm veel verschillende wandel apps. Van eenvoudige apps met slechts een routebeschrijving tot die met veel extra's als geluid, film en fotobeelden. Je kunt ervoor kiezen om alleen de route of het GPX bestand  te downloaden, een knooppunten app te gebruiken, of gespecialiseerde apps van bijvoorbeeld de Klompenpaden om er maar een paar te noemen. Ook zijn er apps die je gewandelde kilometers bijhouden, hoeveel stappen je hebt gezet of hoeveel calorieën je hebt gebruikt. Je kunt het zo gek niet bedenken of het is er.

Welke wandel app je kiest hangt af van het soort gebruiker dat je bent. De meeste apps tonen je een kaart van het gebied waarin je bent met een stipje waar jij op dat moment staat of wandelt. Thuis een route uitzoeken en downloaden en gelijk op pad, zo simpel is het tegenwoordig.

Voor mijzelf geldt dat ik in principe niet wil betalen om een wandelroute te lopen, tenzij het een bijdrage is aan het natuurgebied waardoor de route gaat. Daarnaast heb ik geen behoefte aan foto's en filmpjes ter plekke of andere uitgebreide functies. Ik ging dus op zoek naar een eenvoudige, gratis wandel app.

→Lees ook de leukste cadeaus voor wandelaars.

De app van Strava

Na wat zoekwerk kwam ik terecht bij de app van Strava. Frank gebruikt hem voor het hardlopen maar ook voor mijn wandelingen is hij prima geschikt. Het is een hele gebruiksvriendelijke app waarmee je routes uit kunt stippelen, activiteiten bijhouden en analyseren en achteraf kunt delen met andere gebruikers. Zo kun je o.a. zien hoeveel kilometers je gewandeld hebt of je hoogtemeters/profiel zien.

De basis app is gratis, wil je meer functies dan kan dat ook tegen betaling. Op de site van Strava maak je een account aan en dan kun je beginnen met het gebruiken.




De app van Maps.me

Tijdens onze reizen zijn we enorm gehecht geraakt aan de app van Maps.me. Het grote voordeel is dat je deze app offline kunt gebruiken. Handig als je net als wij vaak op plekken komt waar er geen of een slechte internetverbinding is of data gebruiken erg duur. Wij navigeren ermee als we in de auto zitten en wandelen ermee.

Met maps.me kun je offline gedetailleerde kaarten bekijken en zien waar je op dat moment bent. Je kunt er ook routes mee uitstippelen maar daar hebben wij geen ervaring mee. Daarnaast kun je er gedownloade routes op zetten.

Let op: Laad thuis de routekaarten al op je telefoon of computer want daar heb je internet voor nodig! Ook is het aan te raden om je route thuis al in te laden.

 

Omzetten van een GPX naar KML bestand voor je wandel app.

Wil je een GPX bestand gebruiken op Maps.me dan kan dat helaas niet rechtstreeks. Met deze eenvoudige stappen en via een site kun je thuis het bestand al omzetten.

1- Download het GPX bestand op je computer of telefoon.

2- Ga naar deze site: en kies in het menu select conversion GPX to KML

3- Selecteer het bestand via bladeren en klik op convert.

4- Het bestand dat je dan krijgt (een KML) kun je in maps.me openen

Nog wat praktische tips voor het gebruiken van een wandel app:

  • Download je wandel app of route thuis al, of op een plek waar je goed internet hebt.
  • De meeste apps vind je in de App Store (voor de iPhone) of in de Google Playstore (voor Android toestellen).
  • Let erop dat je telefoon goed opgeladen is.
  • Kies je een app lees dan ook de ervaringen van andere gebruikers, zo voorkom je verrassingen onderweg.
  • Test je wandel app eerst even uit op een bekende lokatie of een uitgezette wandelroute voor je er echt mee op pad gaat.
  • Zoek hier een leuke wandelroute of gebied om je app uit te proberen!

 

Een alternatieve wandel app:

Zoals ik al schreef is er een overvloed aan leuke en praktische apps. Zoek je liever nog verder naar een andere wandel app? Klik dan eens door naar deze pagina van Wandel.nl en lees hun tips voor nog veel meer fijne apps!

 

 

Wat is jouw favoriete wandel app? Deel je ervaring met ons onderaan het blog.

Geplaatst in wandeluitrusting.

10 reacties

  1. Handige tips. Ik gebruik zelf Strava om te hardlopen maar vanaf nu dus ook als wandel app. Fijn dat je ook uitlegt hoe je een wandelroute in maps.me kunt inlezen want dat lukte me nog niet. Weer een heel stuk wijzer. Dank je wel.

    • Hallo Ludo, wanneer ik een route start op de app van Strava en dan weer stop (of pauzeer) na het wandelen dan zie ik staan: tijd, afstand en gemiddeld tempo. Daarna kun je alles opslaan in de app en een naam geven. Ik hoop dat dit je vraag beantwoord. Groet, Ivonne

  2. Twee vraagjes

    Kun je ook wandelen zonder een route te plannen want dat doe ik altijd en
    Geeft die app ook tijdens het wandelen aantal kilometers en de gemiddelde snelheid door?

    • Hoi Natasja. Je kunt in Strava een route starten en opnemen en dan zie je achteraf de informatie over afstand, tijd en dergelijke. Zelf gebruik ik de app nooit op die manier dus ik kan je helaas niet echt verder helpen. Je kunt hem er natuurlijk altijd uploaden en dan een tijdje met de mogelijkheden spelen.

      Groetjes,
      Ivonne

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *