Heb je een wandeling op het programma staan en belooft het een warme dag te worden? Als je gaat wandelen met warm weer zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Zo voorkom je problemen en kun je toch op pad.
Wandelen met warm weer
Als je gaat wandelen met warm weer krijg je te maken met een natuurlijke reactie van je lichaam. Die wil de temperatuur namelijk zo constant mogelijk houden (op 37°C). Als het heet is en je gaat ook nog een prestatie leveren dan reageert je lichaam door de warmte af te voeren. Normaal gesproken is dat niet zo'n probleem, maar bij hogere temperaturen wordt dat extra lastig. Zeker op dagen dat je te maken hebt met een hoge luchtvochtigheid of het ontbreken van wind. Lopen in de hitte kan zorgen voor duizeligheid, flauwvallen en in het slechtste geval een zonnesteek of oververhitting.
Warmte zorgt ervoor dat de bloedvaten in onze huid wijder worden. Daardoor moet het hart meer moeite doen om de bloeddruk op peil te houden en je bloed rond te pompen. Als het heet is gaat je hartfrequentie meestal omhoog en is het zaak om op te letten. Met deze simpele tips kun je een wandeling op een warme dag een stuk aangenamer én veiliger maken!
Mijn finish in de Vierdaagse van Nijmegen tijdens een heerlijke warme week.
Hoe weet ik of ik genoeg water drink?
Het geven van een juiste hoeveelheid water is heel erg lastig en voor iedereen anders. Waar voor de één 2 liter per dag voldoende is heeft de ander meerdere liters nodig. Ik weet van mijzelf dat ik minder nodig heb dan gemiddeld, maar daar ben ik door ervaring achter gekomen. Eén van de tips die ik zelf las is om jezelf te wegen voor en na het wandelen terwijl je tijdens het lopen bijhoudt hoeveel vocht je inneemt. Aan het eind van de dag kijk je of je aan bent gekomen of afgevallen. De maatstaf is één kilo lichaamsgewicht komt ongeveer overeen met één liter. Als je dit een paar keer probeert wordt je uiteindelijk steeds handiger in het inschatten van wat je nodig hebt.
Ook hier geldt; blijf altijd luisteren naar je lichaam. Krijg je dorst of hoofdpijn, voel je je flauw of misselijk negeer de symptomen niet. Koel af, drink wat of zoek de schaduw op.
Een zonnesteek oplopen bij warm weer
Jaren geleden was ik in Parijs tijdens een paar hete, zomerse dagen en bezochten we de Eifeltoren. Eenmaal boven kreeg ik enorme dorst maar ik dacht ik drink straks beneden wel, ik kan wel een half uur zonder drinken. Een foute beslissing waarbij ik niet goed naar mijn lichaam luisterde en die resulteerde in een zonnesteek waarbij ik enorm duizelig werd en uiteindelijk niet eens meer fatsoenlijk kon lopen. Na een lauwe douche, een nacht op bed en veel drinken kon ik de dag erop weer verder met mijn vakantie. Een wijze les geleerd!
Sinds die tijd ga ik eigenlijk altijd met een flesje water op pad, zelfs als het wat minder warm is. Af en toe een klein slokje en bij dorst wat meer, beter voorkomen dan genezen. En toen we op een snikhete dag door omstandigheden bij de Walk of Wisdom zonder water kwamen te zitten was het regelen van drinken de eerste prioriteit.
Wat kan ik zelf doen tijdens een dag wandelen met warm weer?
- Als het kan start dan wat vroeger op de dag wanneer de temperaturen nog laag zijn.
- Drink voldoende, water is prima net als thee of sportdranken. Let wel op; als je té veel water drinkt is dat ook weer niet goed.
- Wacht niet met drinken totdat je dorst krijgt maar probeer het voor te zijn.
- Controleer goed of er onderweg plekken zijn waar je water kunt krijgen en neem anders zelf voldoende mee.
- Drink (liever) geen alcohol en koffie tijdens het wandelen
- Gebruik een zonnebrandcrème. Als je wandelt en het is heet zweet je meer en verbrand je daardoor makkelijker.
- Denk eraan dat je ook wat eet. Zelfs al heb je geen honger dan moet je minimaal eten wat je normaal zou eten, liever een klein beetje meer.
- Eet een banaan, komkommer, druiven en ander lichter verteerbaar voedsel. Geen zware maaltijden waardoor je lichaam harder moet werken om ze te verteren.
- Zoek de schaduw op wanneer het mogelijk is.
- Verfris jezelf onderweg met een beetje koud water op je handen, polsen, gezicht en nek.
- Draag luchtige kleding, laagjes indien nodig als je vroeg start en het nog fris is.
- Draag hoofdbedekking. (Ik krijg er persoonlijk hoofdpijn van als ik een pet draag, dus ik loop zonder.)
- Let op symptomen als (extreme) dorst, hoofdpijn, duizeligheid of misselijkheid. Ik had zelf een zonnesteek omdat ik die symptomen negeerde.
Nooit op pad zonder een waterfles! (Lago di Tenno, Garda-Trentino)
Het belangrijkste advies dat ik je kan geven bij wandelen met warm weer; luister goed naar je lichaam! Jij bent degene die je lichaam kent en die de signalen opvangt. Neem pauzes indien nodig, gebruik de bovenstaande tips en ga nooit over je grenzen heen. Ik heb geleerd van mijn fouten en luister sinds die tijd goed naar wat mijn lichaam aangeeft!
Heb jij nog aanvullende tips voor ons? Ik hoor ze graag van je.
Meer lezen over wandelen en je gezondheid? Klik dan door naar deze pagina met heel veel tips van de Vereniging Koninklijke Wandel Bond.
Zoek je een leuke wandeling? Klik dan door naar mijn speciale wandelpagina met alle tips en routes.
Een tandje minder snel lopen wil ook wel eens helpen
Dat is ook een goeie, dank voor je aanvulling!
Mooi artikel en nuttig. Maar ik lees nergens iets over oogbescherming?
Dank voor je aanvulling Mark. Ik vind het eigenlijk zo normaal om een zonnebril op te hebben dat ik daar helemaal niet aan gedacht heb. Zeker een goede tip!
Ook belangrijk: let op de kleur van je urine. Is die lichtgeel en helder dan drink je voldoende. Donker en troebel met een sterke geur betekent dat je te weinig drinkt. Zoals Rowwen Hèze het zingt: “drinken es de pis geit stinke”.
Daar heb je een goed punt Marina. Dank voor de aanvulling.