Wandelknooppunten. Ze zijn perfect om zelf een fijne wandelroute mee uit te stippelen en ik gebruik ze regelmatig. In dit blog leg ik uit hoe wandelknooppunten werken. Daarnaast krijg je van mij een aantal tips voor mooie routes die ik zelf via de wandelknooppunten liep.
Wat zijn wandelknooppunten?
Wie er regelmatig wandelt is ze vast al eens tegengekomen. Wandelknooppunten zijn paaltjes met nummers erop in een regionaal wandelnetwerk. Genummerde punten waar paden samenkomen.
Ieder knooppunt heeft een eigen nummer. Wie een route via deze punten wandelt hoeft alleen maar de tussenliggende bordjes met pijlen in de gaten te houden en die te volgen tot het volgende nummer. Zo kun je makkelijk een route maken én volgen zonder op een kaart te hoeven kijken.
Regelmatig kom je ook een groter informatiebord tegen. Hier heb je alle wandelknooppunten van een bepaald gebied in één handig overzicht bij elkaar staan. Vaak is dit bij de parkeerplaats waar je een route kunt starten en in Brabant bij de Natuurpoorten.
Er is slechts één ding wat ik jammer vind. Iedere provincie heeft een eigen wandelknooppunten netwerk en er zijn ook nog veel plekken waar je niet via de wandelknooppunten kunt wandelen. Daarnaast heeft iedereen een net iets ander type paaltje. De paaltjes die je hier ziet zijn van het wandel netwerk in Noord-Brabant. Zij hebben het grootste aanbod van wandelknooppunten en een makkelijk te gebruiken planner. Ook op de site van Wandelnet kun je een routeplanner vinden.
Zelf een route uitstippelen via wandelknooppunten.
Het is heel makkelijk om een wandeling uit te stippelen via de wandelknooppunten. Dit kan ter plekke door bij het overzichtsbord zelf diverse knooppunten aan elkaar te plakken. Op het bord zie je de afstand die er tussen de diverse punten zit en zo weet je precies hoe lang je route wordt. Ben je eenmaal aan het wandelen dan is je route op deze manier ook goed in te korten of langer te maken.
Bereid je liever thuis een route voor? Dat kan bijvoorbeeld op de site van Visit Brabant. Hier zet je zelf een route in elkaar door op de verschillende punten te klikken. In het overzicht zie je precies welke wandelknooppunten je hebt gebruikt en hoeveel kilometer de wandeling wordt. Makkelijk én leuk tegelijk!
Voor de liefhebbers zijn er ook speciale wandelknooppunten kaarten te koop.
Stippel je liever niet zelf de route uit?
Op het internet vind je veel tips voor de mooiste wandelingen via de wandelknooppunten. Hieronder vind je een aantal rondwandelingen die ik zelf via de wandelknooppunten heb gelopen. Stuk voor stuk aanraders.
Tip 1: wandelknooppunten route in het Mastbos en Markdal. (Brabant)
Deze afwisselende route van 12 kilometer begint bij een grote parkeerplaats aan de zuidrand van Breda. Vanaf hier wandel je door de imposante beukenlanen, langs de vennen en over het vlonderpad van het Mastbos. De wandeling eindigt met de nieuwe natuur in het uitgestrekte beekdal van de Mark.
Tip 2: Rondje Haarzuilens, wandeling rond Kasteel de Haar (Utrecht).
Deze korte wandeling is 6,6 kilometer lang en gaat door de natuur rondom Kasteel de Haar. Je start bij TOP Geertjeshoeve maar kunt de wandeling ook bij het kasteel oppikken. Een makkelijke route door het jonge Parkbos, de boomgaarden en weilanden op Landgoed Haarzuilens. Voor de liefhebbers is een bezoek aan het kasteel ook een aanrader. Bij dit toegangskaartje zijn de mooie tuinen van het Kasteel inbegrepen.
Tip 3: wandelen in de Mortelen, het Groene Woud. (Brabant)
In de Mortelen vind je een bijzonder landschap dat je bijna nergens meer tegenkomt. Hier vond geen grootschalige ruilverkaveling plaats maar tref je kleine, natuurlijke weides omringd met water en bos. Daarnaast is het er ook nog eens heerlijk rustig. Deze wandelknooppunten route is 12 kilometer lang en één van mijn persoonlijke favorieten in Brabant.
→Lees hier meer over deze rondwandeling in de Mortelen.
Tip 4- de Poelentocht Sevenum (Limburg).
Deze leuke route van 12 kilometer vond ik op de wandelpagina van Visit Noord-Limburg. Je wandelt langs diverse poelen en nieuwe natuur rondom het plaatsje Sevenum in de buurt van Venlo. Een echte aanrader in het voorjaar en de zomer wanneer de natuur in het gebied op haar mooist is.
→Lees hier alles over onze ervaring op de Poelentocht Sevenum.
Tip 5: wandeling rond de Peelse Heide (Brabant).
Deze afwisselende route van net geen 10 kilometer start in Reusel. Je wandelt door het bos en over de Peelse Heide met het Kroonven. Op het laatste deel van de wandeling kom je langs de grote en kleine cirkel. Hier vind je ook de stenen der zaligheden, waaronder die van mijn eigen woonplaats Eersel. Een rustige wandeling met enkele bijzondere stops.
→Lees meer over dit rondje vanuit Reusel in het uitgebreide blog.
Tip 6: de voormalig kweekvijvers van de Maaij-Liskes.
De Maaij-Liskes is een afwisselend, waterrijk natuurgebied rondom de voormalige kweekvijvers bij Bergeijk. Een rustige wandelknooppunten route van 5 kilometer die je makkelijk uit kunt breiden. Ben je vogelaar vergeet dan zeker je verrekijker niet mee te nemen want hier kun je op zoek gaan naar ijsvogels, de roerdomp, blauwborst en meer. Wil je graag een ree zien? Kies dan een tijdstip aan het begin of eind van de dag uit voor.
→Meer over deze korte wandelroute in de buurt van Bergeijk vind je in het uitgebreide blog.
Tip 7- rondje Herperduin via de wandelknooppunten.
Het natuurgebied Herperduin (Herperbossen) ligt tussen Herpen en Oss en maakt onderdeel uit van Nationaal park De Maashorst. Het rondje Herperduin is ruim 6 kilometer lang en neemt je mee door het bos, over heidevlaktes, langs diverse vennen en over de grote stuifvlakte. Vanuit de iets verderop gelegen uitkijktoren heb je een geweldig uitzicht over de omgeving. Een mooie gevarieerde rondwandeling die je makkelijk kunt uitbreiden via de wandelknooppunten.
→Meer over deze afwisselende rondwandeling vind je in het uitgebreide blog.
Ik wens je veel plezier met wandelen.
Ben je op zoek naar meer mooie wandelroutes? Klik dan zeker even door naar mijn wandelen in Nederland pagina!