Wandelen met Nordic Walking Stokken wordt steeds populairder. Naast een goede work-out voor het hele lichaam zorgen deze wandelstokken voor meer stabiliteit tijdens het wandelen. In dit blog krijg je een eerste introductie voor het wandelen met Nordic Walking stokken en handige tips om blessurevrij te kunnen wandelen.
Wat is Nordic Walking?
Nordic Walking is bedacht door Finse langlaufers die in de zomermaanden door wilden blijven trainen. In de Scandinavische landen is het Nordic Walking al jaren enorm populair en de laatste jaren begint het ook in Nederland en België terrein te winnen. Doordat de beweging net wat anders is dan bij gewoon wandelen vraagt het wel wat oefening. Zo maak je bij Nordic Walking bijvoorbeeld veel meer gebruik van je schouders en bovenarmspieren. De Nordic Walking stokken helpen je daarbij.
Nordic Walking is intensiever dan gewoon wandelen. Niet alleen gebruik je veel meer spieren maar je verbrandt ook nog meer calorieën tijdens het wandelen met Nordic Walking stokken. Een mooie work-out voor het hele lichaam dus!
De verschillen tussen gewone wandelstokken en Nordic Walking stokken
Het grootste verschil tussen gewone en Nordic Walking stokken (poles) is de lus (strap) aan het handvat van Nordic Walking stokken. Bij Nordic Walking moet de stok namelijk bij elke beweging aan je pols blijven zitten. De lus is zo ontworpen dat de stok altijd tussen de duim en wijsvinger blijft hangen, zelfs met geopende handen zoals bij Nordic Walking regelmatig het geval is.
De juiste lengte
Nordic Walking stokken zijn langer en flexibeler dan gewone wandelstokkenstokken. Meestal zijn ze uit één deel gemaakt zodat je er goed op kunt steunen tijdens het wandelen. De lengte van Nordic Walking stokken is essentieel voor een goede houding én de meest efficiënte workout. Daarnaast voorkom je met de juiste stok blessures tijdens het wandelen. Een belangrijk punt om op te letten bij de aanschaf van Nordic Walking Stokken.
Tijdens onze vakanties leen ik regelmatig Nordic Walking stokken als we met een gids een zware bergwandeling maken. Het geeft mij de juiste steun, vooral bij steile hellingen en als ik moe ben meer stabiliteit. Deze stokken zijn flexibel instelbaar om de juiste lengte in te kunnen stellen.
Blij met mijn Nordic Walking stokken tijdens de beklimming van de Santa Maria vulkaan in Guatemala!
De voet van Nordic Walking stokken
Een ander verschil is de onderkant van de stok, ook wel de voet genoemd. Bij Nordic Walking stokken loopt deze schuin af en heeft een keiharde en slijtvaste punt. Hierdoor heb je meer grip en flexibiliteit. Om te voorkomen dat je te diep wegzakt heeft de punt een klein dopje (de teller) bij de punt. Voor het wandelen met Nordic Walking stokken op een verharde ondergrond is er een speciale dop met profiel die je over de punt heen kunt doen voor de juiste stabiliteit.
Enkele tips voor als je gaat wandelen met Nordic Walking stokken
In principe kan iedereen wandelen met Nordic Walking stokken mits je het goed opbouwt en de juiste techniek gebruikt. Met deze tips haal je nog meer plezier uit het wandelen en blijf je blessurevrij.
- Zorg voor de juiste Nordic Walking stok met de juiste lengte
- Begin je wandeling met een kleine warming up van de spieren (been, arm, rug, schouders)
- Bouw het wandelen rustig op
- Maak krachtige passen die niet te groot zijn, aangepast aan je tempo
- Rol je voet goed af
- Zak niet door je knie bij het neerzetten van de voorste voet
- Gebruik de stokken vanuit de schouder, niet vanuit de elleboog
Leuke Nordic Walking routes
Heb je na het lezen zin om je Nordic Walking Stokken uit te proberen tijdens een mooie wandeling? Op de Wandelzoekpagina vind je een kleine 900 Nordic Walking wandelroutes, verspreid over heel Nederland. Ook op de wandelpagina van Myfootprints vind je mijn eigen favoriete wandelroutes in Nederland.
Heel veel wandelplezier!