Wandelen in noord Limburg, Poelentocht Sevenum

Wandelen in noord Limburg, Poelentocht Sevenum

De laatste tijd schreef ik veel over de mooie wandelingen die ik in mijn eigen Brabant maakte. Ook Limburg is een provincie waar je heerlijk kunt wandelen. In het verleden kwam ik er regelmatig, maar de laatste jaren was ik Limburg eigenlijk een beetje "vergeten". Tijd om ook dit prachtige deel in het zuiden van Nederland weer meer aan te doen dachten we een paar weken geleden. We wandelden de geweldig mooie trage tocht bij Gulpen, in het zuiden. Deze keer gingen we weer wandelen in noord Limburg. We liepen een prachtige tocht langs diverse poelen en kleinschalige (nieuwe) natuurgebieden in de buurt van Venlo. Wandel je mee?

Een mooie zondag in het voorjaar....

Na onze heerlijke dag in Gulpen een paar weken geleden gaan we op de eerste zondag in mei wandelen in noord Limburg. Mijn oog valt op een mooie wandeling vanuit het plaatsje Sevenum, net voor Venlo, We stappen in de auto en rijden in een half uur die kant uit. De auto kunnen we makkelijk en gratis kwijt in het centrum op het Raadhuisplein. De Poelentocht die ik uit heb gekozen leent zich prima voor een wandeling in het voorjaar. Het zonnetje schijnt volop als we via de buitenwijken van Sevenum al snel het dorp uitlopen.

wandelen in limburg

wandelen in limburg Sevenum

 

Kleine stukjes natuur

Het eerste deel van de wandeling kenmerkt zich door de afwisseling van kleine stukjes groen langs weilanden met een enkele sloot of kanaal. Diverse keren lopen we vrij dicht langs een weg en in het landschap staan kassen. Het voelt nog niet echt landelijk, meer als een kleine groene zone tussen de bebouwing door. Eerlijk gezegd zijn we nog niet echt onder de indruk, wat ons betreft is het te druk en te weinig natuurlijk. Af en toe komen we langs één van de 12 poelen die de tocht rijk is. Helaas zijn die altijd op privé land te vinden en kunnen we ze niet van dichtbij bekijken. Na een paar kilometer wordt het een stuk beter en gaan we de wandeling steeds meer waarderen.

Nieuwe natuur en meanderende beekjes

De route die we lopen beschrijft een grote acht en komt twee keer bij knooppunt 79 langs. De tweede lus vinden we echt prachtig. Meanderende beekjes en ruige stukken natuur en dat op een steenworp afstand van de snelweg. Bizar hoe snel je van de bewoonde wereld in de rust terecht kunt komen. Vogeltjes schieten in en uit bomen en struiken en boven ons zweeft een buizerd, op jacht naar een lekker hapje. Door de aanwezigheid van het zonnetje fladderen de vlinders dat het een lieve lust is, een heel verschil met een paar dagen geleden.

We komen in het stroomgebied van de Elsbeek en de Groote Molenbeek. We genieten, dit is zoals we het wandelen in noord Limburg in gedachten hadden. Het mooie is ook nog dat we op de hele route slechts 3 keer een andere wandelaar tegenkomen, echt even één met het land om ons heen.

Wandelen in Limburg

Eenzame boerderijen en dikkopjes

Af en toe komen we langs een eenzame boerderij. Een koppeltje koeien komt enthousiast aanrennen als we aan komen lopen. De schapen in de volgende weide lijken niet onder de indruk van wandelaars. Onderweg passeren we diverse poeltjes en in één ervan treffen we een net uitgekomen koppel dikkopjes aan. Een andere poel heeft een prachtige wal, klaar voor een koppeltje broedende zwaluwen. Overal kun je zien dat er hard gewerkt wordt om een zo mooi mogelijk stuk natuur te creëren. Dat zouden ze op meer plekken moeten doen!

Wandelen in Limburg koeien

Wandelen in Limburg

Wandelen in Limburg

Wandelen in Limburg

Wandelen in Limburg

Wandelen in Limburg dikkopjes

Een fijne afsluiter

De route buigt af richting het centrum van Sevenum. Het groen mengt zich langzaam aan met de bebouwing en na nog een kwartiertje wandelen staan we weer op het punt waar het allemaal begon. We sluiten de dag af op een terras om optimaal te genieten van dat heerlijke zonnetje. Eerst een lekker drankje en daarna fish and chips.  Loom maar voldaan stappen we rond een uur of 8 weer in de auto. Ook deze dag wandelen in noord Limburg is ons weer prima bevallen en we komen zeker terug voor meer!

Wandelen in Limburg

Wandelen in Limburg

Wandelen in Limburg

 

Het wandelnetwerk Sevenum.

Het Wandelnetwerk Knopenlopen Sevenum telt ongeveer 100 kilometer aan wandelpaden. Het netwerk is opgebouwd uit 80 wandelknooppunten waarmee je zelf een wandelroute uitstippelt. Het Wandelnetwerk Limburg sluit aan op het Wandelnetwerk van Brabant en België. Indien je wilt kun je de routes dus zonder al te veel moeite uitbreiden tot langere wandelingen. Sevenum is gelegen in gemeente Horst aan de Maas. De omgeving van Sevenum is een open, agrarisch gebied met mooie vergezichten, meanderende beken en een overvloed aan vogels. De route is aangeduid door middel van kleine rode bordjes met gele cijfers en pijlen. (In Brabant zijn ze geel en groen)

Handig om te weten over wandelen in noord Limburg

 • De totale afstand van de Poelentocht is 12 kilometer en gaat over vlak landschap. Het grootste deel van de paden is onverhard.
 • Begin en eindpunt  van de wandeling is  het plaatsje Sevenum. Hier kun je de auto gratis parkeren op diverse plekken.
 • Ik vond deze knooppunten route op het internet. Klik voor de complete route naar de pagina.
 • Onderweg vonden we nergens een overzichtsbord met alle knooppunten. Mocht je de route willen kunnen wijzigen bekijk dan thuis al wat de mogelijkheden zijn.
 • In Sevenum vind je diverse restaurants. Wij aten bij IJssalon en lunchroom Lo Solé. Lekker eten voor een goede prijs. (Ook een dinerkaart)

Ben je op zoek naar meer fijne wandelinspiratie in eigen land? Klik dan even door naar mijn pagina met alle Nederlandse wandelingen.

Wat is jouw favoriete wandeling in Nederland?

Geplaatst in Limburg, Nederland, wandelen, Wandelen in Europa, wandelen in Limburg, Wandelen in Nederland.

11 reacties

 1. Dat ziet er heerlijk uit! Ik wandel veel in eigen provincie op dit moment en ook dat vind ik heel fijn. Die knooppunten vind ik ook heel handig. Leuk om je eigen route uit te stippelen.

  • Sommige mensen vinden de knooppunten “tuttig” maar ik ben een groot fan. Je kunt perfect een route naar eigen smaak uitstippelen. Ook je plan veranderen terwijl je loopt gaat heel makkelijk.

 2. Een wandeling die eventjes op gang moet komen dus. 🙂 Kan me voorstellen dat je dan in het begin even je twijfels hebt, maar de foto’s van verderop in de wandeling geven goed weer hoe mooi het is. Ik ben geboren en getogen in Limburg, maar heb er echt veel te weinig van gezien nog… we gingen vroeger vaak naar dezelfde plekken en nu is het eigenlijk net even te ver voor zo’n mooie zondag.

  • Apart dat je toch vaak weer op dezelfde plekken terecht komt hé. Ik ben de laatste tijd juist bewust op pad naar mooie nieuwe plekjes. Heb al heel wat ontdekt in het zuiden van het land.

 3. Wat een mooie omgeving om te wandelen. Weet dsr Limburg mooi is en dit bevestigd dat maar weer! Ben zelf niet zo wandelaar in Nederland terwijl ik in het buitenland hikes maken. Misschien toch is wat meer hier in ons kikkerlandje gaan doen.

  • Ik kan het je echt aanbevelen, zeker in de lente en de herfst. Veel gebieden zijn dan echt op hun mooist. Nederland heeft super veel mooie natuur en binnen handbereik, da’s ook wel fijn!

 4. Dat ziet er uit als een mooie wandeling. Hele mooie foto’s heb je ook gemaakt. Ik moet eerlijk bekennen dat ik niet van die lange wandelingen maak in Nederland. In het buitenland dan weer wel soms. Van Limburg heb ik nog heel weinig gezien, behalve Maastricht 🙂

 5. Wat een mooie route! Zo heerlijk door de natuur en 12 kilometer is voor mij (geen wandelfanaat) een fijne afstand. Gaaf dat je zoveel kunt zien in een landschap, meanderende beekjes, geweldig!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *