Samen met vriendin Paula trok ik er op uit om een dag te wandelen in De Maasduinen. Dit nationaal park, in het noorden van Limburg, staat bekend om de grote duinen, het stuifzand en de vennen. We kozen een route van ongeveer 17 kilometer en waren aangenaam verrast door de grote variatie in het landschap. Wandel je met ons mee?
Nationaal Park De Maasduinen
Een uniek gebied waarin zich de langste rivierduinengordel van Nederland bevindt. Deze rivierduinen zijn door de eeuwen heen door een samenspel van water, wind en mens gevormd. Vooral de invloed van het water, in de vorm van de rivieren Rijn en Maas, heeft een grote stempel op het landschap gedrukt. Daarna heeft de wind het klusje afgemaakt en het gebied verder vorm gegeven.
Het beheer van De Maasduinen wordt gedaan door de Gemeente Bergen, Stichting het Limburgs Landschap, Staatsbosbeheer en particuliere grondbezitters. Samen zorgen zij ervoor dat wij vandaag kunnen genieten van de prachtige, gevarieerde natuur tijdens het wandelen in De Maasduinen.
Het startpunt van de wandeling
Als je wilt wandelen in De Maasduinen kan dat op meerdere plekken. Paula heeft voor ons een mooie route gevonden vanuit het dorpje Afferden. Omdat we een aardig eind uit elkaar wonen spreken we af bij restaurant Bleijenbeek voor een kopje koffie en een korte pitstop. Daarna stappen we in de auto en rijden een paar kilometer naar het centrum van Afferden, waar de route start. Af en toe valt er een klein beetje miezerregen maar de voorspellingen voor de rest van de dag zijn goed. De regenjassen blijven voorlopig in de rugzak.
Kerken en kapelletjes
Limburg heeft een Katholiek verleden en dat zien we terug in de grote hoeveelheid kerken en kapelletjes die we tijdens het wandelen tegenkomen. Al in de eerste minuten van de wandeling komen we langs de Mariakapel. Na een kijkje binnen lopen we verder. Al snel hebben we het dorp verlaten en lopen we direct het bos in.
Nationaal Park De Maasduinen
Het duurt niet lang of we staan aan de rand van het Nationaal Park De Maasduinen. Via een groot hek komen we in een gebied met stuifzand. We wandelen over brede zandpaden tussen heidestruiken en bomen door en na een korte klim komen we bij Het Quin. Een heide en vennengebied in een kom in de rivierduinen. Onderweg passeren we diverse bankjes waar je kunt genieten van het omringende landschap. Wij schuilen even voor de regen en drinken wat onder de takken van één van de brede dennen. Wist je dat dit deel van de route is ook opgenomen in het Maas-Niederrheinpad én het Pieterpad? Misschien herken je het wel van één van je eigen wandelingen.
Klaphekjes en Schotse hooglanders
We wandelen verder en komen door kleine stukjes bos en langs wat meer open stukken. Onderweg passeren we een aantal keer een klaphekje. Het gebied wordt begraasd door schapen en Schotse hooglanders. Prachtige beesten waar je wel een beetje rekening mee moet houden. Zeker als ze, zoals nu het geval is, een aantal kalfjes in de groep hebben. We passeren op gepaste afstand terwijl de dames ons rustig aankijken. Iedereen tevreden.
Het is lente!
De route gaat verder door het stuifgebied en komt bij een uitkijktoren. Vanaf de top heb je een prachtig uitzicht over het Duitse Reichswald. Het valt ons ook op hoe enorm veel bos er in dit stukje Limburg te vinden is. Helaas is het op deze wat grijze ochtend te heiig om echt ver te kijken. Op een mooie zonnige dag kun je naast al het bos ook de contouren van een aantal dorpjes en de Maas zien liggen. We dalen weer af en komen bij een klein ven vol waterlelies. Als we dichterbij komen springen de kikkers aan alle kanten voor onze voeten weg. Op deze voorjaarsdag is het een gekwaak vanjewelste.
Slingeren door het bos
Na het passeren van alweer een klaphekje slingert de route zich een tijdje door het bos. Het is even goed opletten want er zijn veel kleine paadjes die alle kanten uitgaan. Gelukkig is de wandeling heel duidelijk opgeschreven en vinden we vlot onze weg. Na een tijd gaan we even van het pad af om het oude "Paoters kapeltje" te bekijken. Daarna laten we al vrij snel het bos achter ons en komen langs wat akkers en een golfterrein. Ook passeren we de ruïnes van het kasteel Bleijenbeek.
Van al dat wandelen hebben we trek gekregen en daarom wijken we even van de route af om te gaan lunchen bij restaurant Bleijenbeek. Het ligt prachtig "verstopt" midden tussen de golfbanen. Tijdens het eten bedenk ik me voor de zoveelste keer op wat voor mooie plekjes die terreinen toch altijd liggen. Alleen daarom al zou ik best zelf ook willen gaan golfen! We zitten heerlijk maar het laatste deel van de route lonkt, tijd om weer verder te gaan.
De Duuvelskuul
Na een korter stuk door het bos en langs een waterloop komen we in het gebied waar deze route haar naam aan dankt, De Duuvelskuul. Net als het Quin is dit een uitgestorven kom in de rivierduinen. We passeren een paar prachtige vennen en beklimmen even een kleine heuvel om alles van bovenaf te bekijken. Dit onder het toeziend oog van een koppel schapen dat de heuveltop in bezit heeft genomen.
Zoals het hoort
Voor het laatste deel van de wandeling kunnen we kiezen uit 2 varianten. Om een klein beekje heen over verharde paden of een gemaaid pad door het grasland. Het wordt optie 2. Er staat dat het nat kan zijn maar zelfs na de regen van afgelopen nacht is het er droog. Het grasland staat vol bloemen en allerlei soorten gras. Dit is, wat mij betreft, zoals alle bermen en perkjes er uit zouden moeten zien. Een klein stuk waar je kunt lopen en de rest lekker wild! Na het passeren van een kleine brug is het nog een paar minuten lopen en komt er een eind aan ons dagje wandelen in De Maasduinen. Een prachtige route die ik je echt kan aanbevelen.
Handig om te weten over wandelen in De Maasduinen
- De route die wij liepen is de verkorte versie van de Duuvelskuul route en ongeveer 17 kilometer lang. Wil je lunchen in restaurant Bleijenbeek dan is het ongeveer anderhalve kilometer extra.
- Voor de echte liefhebbers van wandelen in De Maasduinen is er de volledige Duuvelskuulroute van 22 kilometer.
- De route die wij liepen kun je terugvinden op de wandelzoekpagina. Vanaf hier kun je de route printen, bekijken of de GPS track bewaren.
- Parkeren doe je in het centrum van Afferden en het is gratis. Kom je met het ov dan raad ik je aan even op de wandelzoekpagina te kijken.
- Op enkele korte klimmetjes na is de wandeling vlak. Comfortabele (wandel) schoenen zijn aan te raden evenals enige wandelconditie.
- Vind je deze route te lang? Bij het restaurant kun je een kaartje krijgen met een route van 10 kilometer langs een aantal knooppunten.
- Wil je overnachten langs de route? Tijdens het wandelen kwamen we langs een paar kleine B&B's. Googel maar eens op "t streepje voor of de Heide Poort ;).
- Beste tijd voor het wandelen van deze route; voorjaar, zomer en herfst.
- Let op; een aardig deel van deze route is door open gebied en het kan dus pittig zijn op warme dagen.
- Wil je meer weten over Nationaal park De Maasduinen klik dan hier even door naar de eigen site
Als je dit een leuke wandeling vond dan kan ik je vast nog inspireren met meer mooie wandelingen. Klik dan hier even door naar mijn speciale wandelpagina, vol met tips voor nóg meer mooie routes!
Heb jij zelf al eens een wandeling in De Maasduinen gemaakt?
Leuk om als routemaker een uitgebreid verslag van de wandeling te lezen. Het is inderdaad een mooi gebied vooral de beheersmaatregelen van inmiddels weer een paar jaar geleden hebben het gebied veel aantrekkelijker gemaakt. De omgeving rond stuifduinen en de vennen is toen opener gemaakt, bij de vennen is dit gedaan om verdroging van de vennen tegen te gaan.
Hoi Adrie, Ik schreef zelf één keer een kortere route uit. Wat een werk is dat zeg om alles zo op te schrijven dat iedere wandelaar het snapt. Dank je wel voor het uitzetten!