Wandelen en afval oprapen, de Kampina Boxtel

Wandelen en afval oprapen in de Kampina

Erger jij je ook zo aan het afval dat je tegenkomt in de natuur? Samen met vriendin Miriam ging ik een dag wandelen en afval oprapen. Heerlijk bijkletsen en intussen ook nog een goede daad verrichten. Is dit misschien ook iets voor jou? Lees dan hier onze ervaring.

Wandelen en afval oprapen, de Kampina Boxtel

Afval

Het lijkt wel of het elk jaar erger wordt met de hoeveelheid zwerfafval in Nederland. Het is één van mijn persoonlijke ergernissen, asociaal gedrag ten top, overal tref je troep aan. Langs de snelweg en de doorgaande fietsroute, bij het stoplicht en tegenwoordig ook steeds vaker in de natuur. Achteloos weggegooide blikjes, flesjes, resten van afhaalmenu's, sigarettenpeuken, snoeppapiertjes en noem het maar op. Boos kan ik er van worden en snappen doe ik het al helemaal niet, zeker niet als ik in de natuur ben. Hoe klein is die moeite om je eigen troep mee naar huis te nemen? Je hebt het per slot van rekening ook mee naar het bos gesjouwd, toch?

Ploggen

Gelukkig zijn wij niet de enigen die ons druk maken over al die troep. Op Facebook zie ik regelmatig berichtjes voorbij komen van vrienden die aan het ploggen zijn. Ploggen is een combinatie van de woorden ‘joggen’ en het Zweedse ‘plocka’, wat zoveel betekent als verzamelen. Als je gaat ploggen ga je simpelweg joggen terwijl je in de tussentijd afval verzamelt. Een geweldige ontwikkeling.

Natuurlijk zou het beter zijn als iedereen zijn eigen afval gewoon mee naar huis, of naar de dichts bijzijnde prullenbak neemt, maar helaas is dat nog niet het geval.

wandelen en afval oprapen

Petje af voor onderstaand initiatief dat ik tegenkwam op Facebook!

Wandelen en afval oprapen met Miriam

Ik wandel of fiets regelmatig met vriendin Miriam om even bij te kletsen. Sinds kort is zij betrokken bij het oprapen van zwerfvuil in de gemeente waar zij woont. Het afval dat Miriam en haar vriend verzamelen wordt op regelmatige tijdstippen opgehaald. Als we afspreken vraag ik haar de grijpstok mee te nemen zodat we kunnen wandelen en afval oprapen. We ergerden ons tijdens eerdere wandelingen al aan het afval en nu kunnen we er zelf wat aan doen! Volgens Miriam is het heel verslavend als je er eenmaal mee begint. Het geeft een heel goed gevoel om zo te kunnen bijdragen aan natuurbehoud en het is eigenlijk zo'n kleine moeite.

Wandelen en afval oprapen, de Kampina Boxtel

Grijpers mee en gaan....

We hebben afgesproken bij de parkeerplaats van de Kampina in Boxtel. Daar halen we de grijpers uit de achterbak en 2 plastic tasjes om de opgeraapte spullen in te doen. Al snel speuren we met onze ogen al kletsend het landschap af. Het eerste deel van de route gaat langs de Beerze. We rapen kleine stukjes plastic op, snoeppapiertjes en wat metaal en ik merk direct hoe verslavend het is. Het is best wel schoon op het eerste deel van de route en ik voel me zelfs een klein beetje teleurgesteld. Waar zijn al die flesjes en blikjes die ik zo graag had willen oprapen?

Wandelen en afval oprapen, de Kampina Boxtel

 

Wandelen en afval oprapen, de Kampina Boxtel

Stimulerende marsmuziek

We wandelen lekker door en zo stiekem aan komt er steeds meer in het zakje te zitten. Na een tijd stoppen we even voor een appelflap op een bankje met mooie tekst;  "Ware vriendschap duurt levenslang". Dat we nog maar vele mooie wandelingen mogen maken samen!

Wandelen en afval oprapen, de Kampina Boxtel

 

Wandelen en afval oprapen, de Kampina Boxtel

 

Als we in de buurt van het open gedeelte komen horen we een fluit en al snel zien we de eigenaar van de fluit op een bankje zitten. "Ik oefen hier graag op een mooie dag als deze. Zo hoef ik niemand te storen en heb ik een prachtig uitzicht". Meneer blijkt een fervent wandelaar en er is genoeg gespreksstof. Na een tijd moeten we toch echt verder. "Ik zal een mooi marsmuziekje voor jullie spelen, dat wandelt fijner". En inderdaad, het wandelt een stuk fijner, we worden er zowaar vrolijk van!

Heide en vennen

Wandelen op de Kampina is niet compleet zonder de nodige heide en een ven. In de koelte van de bomen treffen we een koppeltje paarden aan en niet veel later wandelen we langs een grote groep koeien. Het zonnetje schijnt volop en het open deel van de wandeling is best wel pittig vandaag. Je ziet overal dat het al best lang droog is en we stuiven er flink op los. Het laatste deel van onze wandeling gaat weer over het pad langs de Beerze. Tijd voor een drankje en een lekkere pannenkoek!

Wandelen en afval oprapen, de Kampina Boxtel

 

Wandelen en afval oprapen, koeien op de Kampina Boxtel

 

Wandelen en afval oprapen, de Kampina Boxtel

 

Wandelen en afval oprapen, de Kampina Boxtel

 

Wandelen en afval oprapen, de Kampina Boxtel

Onze "buit" na 12 kilometer wandelen en afval oprapen.

Handig om te weten over wandelen en afval oprapen in de Kampina

 • Startpunt van onze route is de parkeerplaats aan de Koevoortseweg 24 te Boxtel.
 • We liepen in totaal ongeveer 12 kilometer
 • Je kunt een route uitstippelen via de wandelknooppunten
 • Horeca; onderweg niet, maar vlakbij de parkeerplaats ligt Pannenkoekenhuis De Rode Haktol.  (Elke dag open, wisselende tijden)
 • Natuurlijk is een grijper handig als je gaat wandelen en afval oprapen maar je kunt het afval natuurlijk ook met bijvoorbeeld een handschoentje aan oppakken
 • Honden zijn welkom, mits aangelijnd
 • Meer informatie over de Kampina vind je op de eigen site. Kijk zeker ook even onderaan de blz. voor de excursies in het gebied!

vlinder de Kampina Boxtel

De Rode Haktol is één plek om je wandeling door de Kampina te beginnen. Een ander fijn uitvalpunt is Boerderijterras Jacobushof.

Zoek je nog meer wandeltips? Kijk dan zeker even op mijn speciale wandelpagina!

 

Heb jij al aan ploggen of wandelen en afval oprapen (woggen?) gedaan?

 

 

Geplaatst in Brabant, Nederland, wandelen, wandelen in Brabant, Wandelen in Europa, Wandelen in Nederland.

2 reacties

 1. Toevallig heb ik gisteren op het stand van monster allerlei plastic opgeraapt
  Dacht eerst: waar doe ik het in ?want het was een spontane reactie toen ik met de honden aan het wandelen was.
  Toen besefte ik dat ik poepzakjes bij me had, dus heb er 3 tot aan de nek toe gevuld
  Gaf me best een goed gevoel

  • Goed bezig geweest Nel, lang leve de poepzakjes! (waar ik er helaas ook regelmatig van tegenkom in de omgeving, maar dat terzijde) Fijn dat meer mensen zich er iets van aantrekken.Ga zo door.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *