Kasteel Slangenburg Doetinchem Achterhoek

De Trage Tocht Slangenburg wandelen in de Achterhoek bij Doetinchem

De Trage Tocht Slangenburg is een gevarieerde route van 17 kilometer door de prachtige natuur bij Kasteel en Landgoed Slangenburg Doetinchem. Wandel over brede beukenlanen, door het bos en langs bloeiende weides in het typisch coulissenlandschap van de Achterhoek. Luister naar het roffelen van een specht maar pas op en laat je niet verrassen door de  "Boerlekeerl" aan de waterkant. Een geweldige tocht in het voorjaar maar ook in de herfst wanneer de bomen hun kleuren tonen.

 

Kasteel en Landgoed Slangenburg.

Op een prachtige voorjaarsdag wandelen we vanuit onze camping in Zelhem de Trage Tocht Slangenburg. Het is een klein stukje fietsen om bij Kasteel Slangenburg te komen. Jammer dat alle horeca nog gesloten is want bij het koetshuis is het heerlijk zitten voor of na de wandeling.Vanaf het kasteel kun je meerdere uitgezette wandelroutes lopen van tussen de 2 en 10 kilometer. Wij gaan vandaag wat langer op pad om de mooie omgeving van het kasteel én het omringende landschap te bekijken.

Nadat we het kasteel van de buitenkant hebben bekeken wandelen we via een brede laan tussen waterpartijen richting het bos. Al snel gaan we wat dieper het bos in en wandelen over diverse brede en smallere paden. Om ons heen fluiten de vogels en horen we de roep van jonge spechten vanuit hun veilige nestjes in de oude bomen. Wat een goed begin van de wandeling!

Trage Tocht Slangenburg bij Kasteel Slangenburg

Het coulissenlandschap van de Achterhoek.

De Trage Tocht Slangenburg combineert het mooiste van Landgoed Slangenburg met het coulissenlandschap in de Achterhoek. Nadat we het bos achter ons hebben gelaten wandelen we op de rand van het bos en de akkers. Veel van de akkers zijn ruig en omringd door mooie bomen en struiken. Wij houden wel van deze kleinschalige gebieden waar de natuur een plek heeft naast het boerenland.

Een haas steekt voor ons het pad over en blijft even stil zitten tussen het lange gras voor hij weer verder gaat. Iets verderop passeren we een groot ven, verstopt tussen de akkers. Als ik even naar de waterkant loop springen de kikkers alle kanten uit om even verderop hun gekwaak weer voort te zetten.

coulissenlandschap Achterhoek bij Trage Tocht Slangenburg

haas op Landgoed Slangenburg Doetinchem

Trage Tocht Slangenburg wandelen in de Achterhoek

Vennen, waterplassen en een veldboeket.

In dit deel van de Trage Tocht Slangenburg passeren we diverse vennen. Het meeste indruk maakt de grote waterplas op Landgoed 't Veld. Hier wandel je over opengesteld privé eigendom. Bij de vogelkijkhut staat een picknickbank waar als welkom een mooi veldboeket is klaargezet. Een mooie plek om even te gaan zitten, te relaxen en onze boterhammen op te eten. Van die kleine geluksmomentjes.

Iets verderop steekt een arm het water uit.  Volgens oude legendes werden kinderen gewaarschuwd om niet te dicht bij de waterrand te komen want anders werden ze door de Boerlekeerl gepakt. Een mooie traditie die voortleeft in een speciaal wandelpad.

Slangenburg Doetinchem

veldboeket Trage Tocht Slangenburg

 

de Boelekeerl Doetinchem

bordje de Boelekeerl Doetinchem
Gefilterd zonlicht en klaprozen.

Na de picknick wandelen we verder langs diverse ruige weides waar alles in volle bloei staat. Het zonlicht gefilterd door de hoge bomen zodat het nooit te warm wordt. We komen in de buurt van de camping waar we via smalle paadjes tussen de akkers doorwandelen over het Kolkstroeterpad. Een initiatief van bewoners uit de regio en wat een mooi initiatief!

Een eenzame buizerd scheert boven de velden op zoek naar een hapje. Akkers met klaprozen en korenbloemen aan de rand die het geheel een kleurige aanblik geven. Het brengt goede herinneringen boven aan onze jeugd. Spelen langs de akkers, bloemen plukken ook al wist je niet of het wel mocht want ze waren zo mooi.....

wandelen in de Achterhoek de Trage Tocht Slangenburg

natuurlijke weide in de Achterhoek Trage Tocht Slangenburg

Trage Tocht Slangenburg wandelen Kolkstroeterpad bij Doetinchem

klaprozen Trage Tocht Sllangenburg wandelen Achterhoek

Weer terug op Landgoed Slangenburg.

Niet veel later wandelen we via een brede beukenlaan weer het Landgoed Slangenburg op. Langs een smaller, met varens omringd, pad staan borden die ons attent maken op de aanwezigheid van jonge reekalveren. We speuren goed om ons heen maar horen en zien ze niet. Spannend is het wel want dit lijkt ons een ideale schuilplaats.

Even verderop wandelen we langs de natuurbegraafplaats die vol bloemen staat, onder oude eikenbomen en daarna weer over kleine paden langs de bosrand en door natuurlijke weides. Al veel te snel komt er een eind aan onze wandeling. We hebben genoten van de eerste tot de laatste seconde. Een wandelroute die het mooiste van de Achterhoek laat zien en die we je 100 % kunnen aanbevelen.

wandelen Landgoed Slangenburg Doetinchem

 Slangenburg Doetinchem

varens landgoed Slangenburg Doetinchem

oude eikenboom op Landgoed Slangenburg Doetinchem

bloemen weide Landgoed Slangenburg Doetinchem

coulissenlandschap Achterhoek op Trage Tocht Slangenburg

Handig om te weten over de Trage Tocht Slangenburg.

  • De Trage Tocht Slangenburg is ongeveer 17 kilometer lang en gaat voornamelijk over goede, onverharde paden.
  • Startpunt van de wandelroute is kasteel Slangenburg, Kasteellaan 6 Doetinchem. Hier kun je gratis parkeren.
  • Kom je met het O.V.? Neem dan bus 74 van Doetinchem naar Enschede, halte kasteel Slangenburg (alleen doordeweeks).
  • Horeca: bij het kasteel, onderweg kom je langs Boerderij de Boldiek.
  • Honden zijn welkom op deze route, maar wel aangelijnd.
  • Je volgt de Trage Tocht Slangenburg d.m.v. een uitgeschreven route of GPX bestand.
  • Voor meer informatie en het (tegen betaling) downloaden van de route kun je terecht op deze pagina.

Meer Wandelinspiratie (in de Achterhoek):

Ben je net als wij ook onder de indruk van de Trage Tocht Slangenburg? Je vind het overzicht met alle Trage Tochten die wij liepen op de speciale Trage Tochten pagina.

Of wandel de route Nationaal Landschap Winterwijk, weer een heel andere ervaring.

We wensen je veel wandelplezier!

Geplaatst in Europa, Gelderland, Nederland, wandelen, Wandelen in Europa, wandelen in Gelderland, Wandelen in Nederland.

2 reacties

  1. Echt een prachtige wandeling, precies zoals beschreven wordt. Wat ook de moeite waard is, als je deze wandeling in het late voorjaar loopt, is de orchideeën weide. Deze vind je bij de Heidenhoeksche vloed bij de poelen (punt vier in de beschrijving van de Trage Tocht).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *