bijzondere kwal op strand Scheveningen

Stads en strand wandeling bij Scheveningen

Tijdens een wandeling bij Scheveningen combineer je en bezoek aan de pier en het strand met kneuterige vissershuisjes in het dorp, kleine musea en de vissershaven. Een kortere wandeling die je naar hartelust kunt uitbreiden met veel meer kilometers over het strand en door de duinen. Wandel je met me mee?

Het startpunt

Het startpunt van mijn wandeling bij Scheveningen is het Kurhaus in " Scheveningen Bad". Niet alleen is deze plek makkelijk te bereiken met de tram vanuit Den Haag en Delft maar eventueel ook met de auto. Ik ben vooral benieuwd hoe na al die jaren van renoveren de boulevard en de pier van Scheveningen er uit zullen zien. Hoewel men nog bezig is met het laatste deel van de boulevard is het al een mooi stukje geworden waar het goed toeven is. Als eerste steek ik het strand over om de pier van alle kanten te bewonderen en wandel zowel onder, in als bovenop de pier.

Kurhaus Scheveningen

de pier van Scheveningen

Wil je meer lezen over de vernieuwde Scheveningse pier? Klik dan even door naar dit uitgebreide blog.

 

Slenteren over het strand

Vanaf de pier slenter ik over het strand naar de haven van Scheveningen. Op deze winterse dag staat er een lekker windje en de golven zijn goed voor surfers. Mij niet gezien dat koude water, ik blijf liever op het droge om naar schelpjes en andere leuke dingen te zoeken. De afstand naar de haven is ongeveer een kilometer. Eenmaal daar kun je om de haven heenlopen en eindeloos doorslenteren tot ver voorbij Kijkduin, aan de andere kant van Den Haag, maar ik keer hier om. In de haven zijn diverse restaurantjes waar je even wat kunt drinken of een visje kunt eten. Ik kies ervoor om nog even door te lopen en pas later in de route een strandtent in te  duiken.

wandeling bij Scheveningen

 

bijzondere kwal op strand Scheveningen

 

Oude vissershuisjes

Vanaf de haven loop ik terug richting het oude dorp van Scheveningen. Hier vind je de gezellige Keizerstraat met haar kleine winkeltjes en terrasjes. Wat ik nog leuker vind zijn de straatjes met de oude vissershuisjes achter de Keizerstraat. Op een open dag hebben we er al eens binnen mogen kijken, echte schatjes zijn het. Niet geschikt voor gezinnen, wel super als je alleenstaand bent en ook erg geliefd onder surfers. Waar anders kun je binnen enkele minuten vanuit je huis de golven induiken?

Je vind de leukste en meest kneuterige huisjes in de hoek rondom de Werfstraat, Zijlstraat en Ankerstraat. Hier maak je een stap terug in de tijd. Bij een parkeerplaats stuit ik op een mooie muurschildering. Op het bordje lees ik dat het door alle inwoners is geschilderd om de buurt wat aan te kleden, wat een goed idee!

wandeling bij Scheveningen, vissershuisjes

 

vissershuisjes Scheveningen dorp

 

muurschildering Scheveningen dorp

 

wandeling bij het oude dorp van Scheveningen.

 

De boulevard

Vanuit de Keizerstraat loop ik zo de boulevard op. Het brede bestraatte deel nodigt uit om te rolschaatsen en skaten. Ook staan er een aantal speelse beelden die horen bij het museum Beeld aan zee. Ik vind ze wel komisch, een leuke aankleding van de boulevard, en ik ben niet de enige. Iets verderop kom je langs het Sea Life Scheveningen, een ander leuk museum/aquarium. Tijdens deze dag in de kerstvakantie is het een drukte van jewelste. Ik ben er een andere keer al gewest en kan het je aanraden, met kinderen maar ook zeker zonder.

beeldjes op boulevard Scheveningen

Het laatste deel van de wandeling bij Scheveningen

Als ik weer bij het Kurhaus sta is het nog een klein stukje over de boulevard en dan houdt het op. Men is net begonnen aan de renovatie van het noordelijk deel van de boulevard. Een hijskraan en graver zijn druk bezig met het slopen van de oude panden. Ik duik nog even het strand op en loop nog ruim een uur heen en weer terug. Zomaar even wat uitwaaien en lekker nadenken. Daarna zit de wandeling bij Scheveningen erop. Na het drinken van een warme chocomel bij een strandtentje duik ik de tram weer in, terug naar Delft.

Ik ben tevreden. Heden, verleden en toekomst van Scheveningen en het hoofd helemaal leeg en dat in slechts een paar uur tijd.

Handig om te weten

 • De route van mijn wandeling bij Scheveningen is ongeveer 6 kilometer. Je kunt de route makkelijk uitbreiden met meer strand en duinen.
 • De mooiste duinen van Den Haag vind je net ten zuiden van Scheveningen, zie ook mijn wandel tip hieronder.
 • Met tram lijn 1 kom je aan de achterkant van het Kurhaus uit en loop je zo het strand op.
 • Kom je met de auto dan moet je op de meeste plekken betaald parkeren. In de wintermaanden sta je gratis aan het eind van de boulevard, vlakbij de Keizerstraat.
 • Horeca genoeg onderweg. In de winter zijn er diverse strandtenten, restaurants langs de boulevard en ook in de Keizerstraat. In de warmere maanden is het drukker met kleine snack tentjes (vis/friet/ijs/snoep) op de boulevard
 • Vlakbij het Kurhaus en in de Keizerstraat zijn kleine supermarkten. Hie koop je alles voor een fijne picknicklunch op het strand!
 • Meer informatie over Scheveningen vind je op de eigen site.

 

Wil je meer wandelen over het strand en in de duinen? Dan heb ik twee prachtige routes in de buurt van Scheveningen voor je!

Geplaatst in kustwandeling, Nederland, wandelen, Wandelen in Europa, Wandelen in Nederland, wandelen in Zuid Holland.

2 reacties

 1. Zo te lezen is het een heerlijke wandeling geweest. Ik heb wel heel lang gebiologeerd naar je bovenste afbeelding zitten staren. Gaaf om zoiets op het strand tegen te komen, het lijkt wel een fossiel!

  • Inderdaad een bijzondere kwal. Als je na een storm richting het strand van de Noordzee gaat is er vaak enorm veel aangespoeld. Ik verbaas me elke keer weer hoeveel leven er zit in die zee, veel meer dan je denkt. Er zwemmen zelfs diverse soorten haaien rond 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *