opstapje op het Rijnstrangen Klompenpad Zevenaar

Rijnstrangenpad Klompenpad Oud Zevenaar Gelderland

Ontdek het mooie buitengebied van Zevenaar met het Rijnstrangenpad Klompenpad. Op deze 14 kilometer lange wandelroute wandel je door ruig rivierenlandschap rond Zevenaar waarbij je maar liefst twee trekpontjes tegenkomt. De kerk van Oud Zevenaar is je baken op deze route. Klompen aan en gaan!

Het Rijnstrangenpad Klompenpad bij Zevenaar

Op Instagram ontdek ik een tulpenveld in de buurt van Zevenaar dat ik graag wil fotograferen. Daarna ga ik op zoek naar een mooie wandelroute in de buurt. Al vrij snel ontdek ik het Rijnstrangenpad Klompenpad bij Oud Zevenaar. De reacties van andere wandelaars zijn lovend dus de knoop is snel doorgehakt.

En zo rijd ik de volgende dag richting Zevenaar. Een fotostop bij het tulpenveld  waar ik met een grote glimlach rondloop en geniet van de kleuren. Daarna rijd ik door naar Oud Zevenaar waar ik in de buurt van restaurant Thoen & Thans parkeer. Het is bewolkt maar de zon komt er regelmatig door, prima wandelweer dus. Op deze zaterdagochtend is het al gezellig druk. Wandelschoenen aan en gaan!

bollenveldenin Gelderland in de buurt van Zevernaar

Bollenvelden op de N813 tussen Didam en Zevenaar

Startpunt van de wandeling: het kerkje van Oud Zevenaar

De route begint bij het kerkje van Oud Zevenaar, de Sint-Martinuskerk. Vanaf de hoge heuvel waar de kerk op ligt heb je een panoramisch uitzicht over het omringende landschap. Het is nog fris, de wolken schuiven in rap tempo voor de zon om daarna weer te verdwijnen en daarom blijf ik niet lang hangen en begin snel met wandelen. Op het routebord lees ik dat het Rijnstrangenpad Klompenpad recentelijk aangepast is. Vanaf de kerk gaat er een breed en nog wat kaal pad dwars door de velden. Als ik achter me kijk steekt de Sint-Martinuskerk als een baken boven het landschap uit.

routebord Rijnstrangenpad Klompenpad Zevenaar

Overzichtsbord Rijnstrangenpad aan het beginpunt van de wandeling

kerkje bij Oud Zevenaar

Sint-Martinuskerk Oud Zevenaar op Rijnstrangenpad Klompenpad

Als een baken: de Sint-Martinuskerk in Oud Zevenaar

Klompenpad bij Zevenaar

 

Uitzicht vanaf de grasdijk

Aan het eind van het brede pad volgt een stuk over een breder grindpad. Gelukkig sla ik al vrij snel weer linksaf en wandel daarna boven op een brede grasdijk. Terwijl de kerk achter me steeds kleiner wordt geniet ik van het uitzicht vanaf de dijk. Links van me het akkerland, rechts het natte gebied van het Nieuwe gat en de Kleine Geldersche Waard waar ik omheen wandel.

Na het passeren van de grote plas wandel ik langs een ruige, met riet omzoomde rivier tussen de nieuwe natuur. Het pad is bestrooid met houtsnippers dus natte voeten krijg ik vandaag niet. Bij een boomstam zie ik vraatsporen van de bever die hier zijn leefgebied heeft. De bever zelf vindt het vast te druk met al die wandelaars en blijft verstopt.

Ook gek op Klompenpaden? Klik dan zeker even door naar deze pagina met alle Klompenpaden

grasdijk op het Rijnstrangenpad Klompenpad

Het Nieuwe Gat bij Zevenaar

wandelen bij de Kleine Geldersche Waard

Wandelen rond de Kleine Geldersche Waard

wandelen nieuwe natuur Zevenaar

Klompenpad Rijnstrangenpad Oud Zevenaar

Het eerste trekpontje op het Rijnstrangen Klompenpad

Tijdens het wandelen van het Klompenpad Rijnstrangenpad kom je twee trekpontjes tegen. Hier steek je het water over door jezelf naar de overkant te trekken. Bij de eerste pont wacht ik even op een groepje wandelaars en samen steken we over. Ik maak een foto van ze en terwijl één van de mannen een foto van mij maakt gaat de rest even opzij zodat ik er ineens alleen voor sta. "Gaat goed hoor", roept zijn echtgenote, "Lekker makkelijk zo". Gelukkig komen ze mij weer helpen op het laatste stuk want hoewel het te doen is is het toch wel zwaar om een pont met 5 man te trekken.  We nemen lachend afscheid en wisselen de wacht met wandelaars die de andere kant uit willen wandelen.

trekpontje bij Zevenaar Rijnstrangenpad Klompenpad
Kleurrijk grasland, knotwilgen en een saaie dijk

Het volgende deel van de wandeling gaat door ruig grasland vol kleurrijke voorjaarsbloemen. Diverse keren stap ik over een opstapje maar vee is er vandaag niet. Wel jammer eigenlijk want dat vind ik altijd wel gezellig. Aan het eind van het grasgedeelte kom ik bij een klein nat stuk met oude knotwilgen en wandel ik via een graspad richting de dijk.

Daarna volgt een wat saaier stuk over de dijk richting het Gemaal Oude Rijn. Gelukkig is het een rustige dijk en kan ik goed doorwandelen maar ik ben blij dat ik bij het gemaal weer af kan dalen.  Daar passeer ik wederom een klompenpadbordje en wandel verder op rand van bos en akkerland langs de Oude Rijn.

opstapje op het Rijnstrangen Klompenpad Zevenaar

Opstapje op het Rijnstrangen Klompenpad

bloemrijke akkers op Klompenpad Zevenaar

knotwilgen op Klompenpad Rijnstrangenpad

wandelen over de dijk bij Rijnstrangen

wandelen over een Klompenpad

rand bos en akkers Zevenaar

Het tweede trekpontje op Klompenpad Rijnstrangenpad

Iets verderop kom ik dichter bij het water en bij het tweede trekpontje van dit Klompenpad. Als het droog is kun je verderop over een brug wandelen maar vandaag is er genoeg water. Ik ben alleen maar heb de smaak te pakken van de vorige keer en glijd in gestadig tempo over het water. Eenmaal aan de overkant wandel ik langs oude knotwilgen naar een verhard fietspad. Aan het eind van het fietspad wandel ik niet de dijk op maar ga onderlangs door een nat gedeelte.

wandelpad langs de Oude Rijn

oude knotwilg langs Oude Rijn

onderlangs de dijk richting Oud Zevenaar

De Groote Geldersche Waard

Op weg naar Zevenaar wandel ik op een smal voetpad dwars door het grasland van de Groote Geldersche Waard. Een boer maait zijn gras, een eenzame valk is op zoek naar een hapje en de grote groep ooievaars idem. Terwijl achter mij de zon nog schijnt wordt de lucht voor me steeds donkerder. Als ik het maar droog houd denk ik terwijl ik wordt ingehaald door een flink doorstappend stel. De kerk van Oud Zevenaar lijkt nog ver.

grasland bij de Groote Geldersche Waard

Valk op Rijnstarngenpad Klompenpad

wandelen bij de Groote Geldersche Waard

appelbloesem

Kerk in zicht, de laatste kilometer van het Rijnstrangenpad

Het laatste deel van mijn wandeling gaat over een smal pad langs het water. Gelukkig is het dikke, donkere wolkendek inmiddels naast waar ik wandel en houd ik het droog zodat ik ook op dit deel maximaal kan genieten. En dan ineens duikt het kerkje van Oud Zevenaar weer voor me op. Ik beklim het kleine dijkje en wandel nog even pal langs de kerk  voor ik weer tevreden in de auto stap. Op naar de koffie bij mijn vader!

wandelroute Zevenaar

koolzaad en riet

kerkje Oud Zevenaar vanaf de dijk

Handig om te weten over Rijnstrangenpad Klompenpad  Zevenaar

 • De totale afstand van het Rijnstrangenpad Klompenpad is 14 kilometer.
 • Het Rijnstrangenpad wordt goed aangegeven door bordjes met een paarse klomp.
 • Startpunt van de wandeling: Restaurant Thoen & Thans, Kerkweg 10, Oud Zevenaar
 • Kom je met de auto? Dan kun je gratis parkeren in de buurt van het restaurant
 • Liever met het O.V.? Dan kun je de route oppikken vanaf Treinstation Zevenaar.
 • Goede wandelschoenen zijn handig op de soms natte paadjes en in het hoge gras.
 • Honden mogen helaas niet mee op dit klompenpad i.v.m. het vee dat op de privé terreinen loopt.
 • Horeca: aan het startpunt restaurant Thoen en Thans, en bij het Gemaal Oude Rijn.
 • Alle informatie over het Klompenpad Rijnstrangenpad vind je op deze pagina.
 • Of download de speciale klompenpad app om de route te volgen en voor leuke weetjes onderweg!
 • Nog niet uitgewandeld? Meer leuke wandelroutes vind je op deze pagina

Tip: mooie wandelgids van de Klompenpaden:

Geplaatst in Europa, Gelderland, klompenpaden, Nederland, wandelen, Wandelen in Europa, wandelen in Gelderland, Wandelen in Nederland.

4 reacties

 1. Ik heb jouw verslag van het Rijnstrangenpad Klompenpad met veel plezier gelezen. Wat leuk dat die andere mensen een foto van je hebben gemaakt op het pontje. En die bollenvelden… prachtig!

  • Bijzonder eigenlijk wanneer je je beseft dat de bollenvelden een reden waren om dit pad te gaan wandelen, anders had ik het misschien niet zo snel gevonden. Het Rijnstrangenpad is een heel mooi klompenpad om te wandelen, zeker in het voorjaar en de zomer als alles groen is en bloeit.

 2. Wat een mooie klompenpad: leuk zoveel onverhard. De afgelopen periode heb ik 2 klompenpaden gelopen waarbij dat minder was, zo jammer. En die trekpontjes: geweldig. Ik ga ‘m onthouden Ivonne!

  • Ik lees altijd even de reviews van wandelaars onder de Klompenpaden want ze kunnen inderdaad behoorlijke stukken over verharde paden gaan. Persoonlijk ben ik fan van onverhard dus daar zoek ik ze graag op uit!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *