Samen met vriendin Paula wandelde ik meerdere etappes van het Pieterpad in één wandelvakantie. In dit wandelverslag vind je mijn ervaringen op het Pieterpad Swolgen Venlo. Een afwisselende etappe van 21 kilometer in het noorden van Limburg. Met tips voor overnachten, het Pieterpad boekje, horeca en meer.
Pieterpad Swolgen Venlo, routegegevens
- Totale afstand van deze etappe: 21 kilometer, gemarkeerd in 2 richtingen.
- O.V.: Rechtstreekse busverbinding of met trein en bus via Venray. (40 min)
- Parkeren: Q Park P&R Kaldenkerkerweg Venlo of kerk Swolgen .
- Voornamelijk onverharde paden.
- Horeca: in Venlo, Grubbenvorst en Swolgen.
- Startpunt: Stationsplein 1 Venlo of Bosweg 10 Swolgen.
- Eindpunt: Bosweg 10 Swolgen of Stationsplein 1 Venlo.
- Overnachten: Vrienden op de fietsadres Toos en Bowie (Swolgen).
Het Pieterpadboekje
Wil je zelf het Pieterpad wandelen? Als voorbereiding op het Pieterpad adviseer ik je om de Pieterpadboekjes van Nivon te bestellen (hiermee steun je ook het Pieterpad):
Je vindt deze etappe van het Pieterpad in het tweede deel van het Pieterpadboekje: Pieterpad zuid, Vorden Maastricht
Pieterpad Swolgen Venlo, maar dan andersom
Samen met vriendin Paula ga ik 4 dagen wandelen op het Pieterpad. Na een fijne nacht in Groesbeek brengt Wim ons met de elektrische auto naar Venlo waar onze wandelvakantie begint. We starten met de etappe Swolgen Venlo maar lopen deze in omgekeerde volgorde zodat we na 4 dagen wandelen weer in Groesbeek eindigen. Dat kan prima door de routemarkeringen te volgen in combinatie met de gps van het Pieterpad die ik op mijn telefoon heb gezet.
Onze wandeling start bij station Venlo en gaat door het nog slaperige centrum van Venlo richting het noorden. Het is de tweede keer dat ik hier sta want in het voorjaar wandelde ik met Frank de etappe Venlo Swalmen. Venlo is één van de Hanzesteden die Nederland rijk is en in de brede straten met historische panden is genoeg te bekijken.
Er is genoeg te zien in het historische centrum van Venlo
Wandelen langs de oever van de Maas
Nadat we de laatste bebouwing achter ons hebben gelaten volgen we de oever van de Maas waar we over een fietspad en daarna over een wandelpad door de uiterwaarden lopen. Even wijkt de route af om langs de Kapel van Genooy te gaan. Een mooie plek om je te bezinnen en een kaarsje op te steken in nagedachtenis aan al die lieve mensen die ons ontvallen zijn. Op deze etappe van het Pieterpad tussen Swolgen en Venlo kom je meerdere kapelletjes tegen, we zijn per slot van rekening ook in Limburg.
Via het Pieterpad en de veerdienst van Velden naar Grubbenvorst
Bij het kleine plaatsje Velden wandelen we via het kleine Pieterpad (hoe leuk is dat) richting de Maas die we oversteken met een kleine veerpont. Tot onze verbazing moet ik zeggen want we dachten dat we over een brug zouden lopen. Als we tijdens het varen op de kaart kijken zijn we maar al te blij met het veer want de eerstvolgende oversteek is een behoorlijk eind weg.
Mooi doorsteekje naar de Maas via het Pieterpad
In Grubbenvorst
Lunchen in gezellig Grubbenvorst
Eenmaal aan de overkant komen we in het gezellige Grubbenvorst. Het is nog te vroeg voor een ijsje van ijssalon Clevers maar een lekkere lunch gaat er wel in. Iets van de route strijken we neer op het terras van Beej Toën waar het gezellig druk is en kiezen voor de Tapa's lunch. En prima keus waar we wel weer een tijdje op kunnen teren. Nog even een sanitaire stop en daar gaan we weer, op pad richting Swolgen. Onderweg passeren we nog het terras van hotel/restaurant In de Witte Dame, die ziet er ook gezellig uit. Volgende keer 🙂
Een stukje geschiedenis op het Pieterpad Swolgen Venlo
Na de lunch wandelen we nog een tijd door Grubbenvorst. Onderweg passeren we in het Ursulinenpark de oude klok en carillon van het voormalig klooster. Het Ursulinenpark was een weide van de kloosterboerderij en werd later geschonken aan de gemeente. Op de kloosterboerderij werkten nonnen die belast waren met het verzorgen van vee, waaronder het melken van de koeien. Het verleden leeft voort in verzorgingshuis La Providence én het beeld van het de melkende non op de weide.
Niet lang daarna laten we Grubbenvorst achter ons en wandelen we via de akkers naar het bos en de Houthuizerheide. Fijn om weer over zandpaadjes te wandelen zonder verkeer om ons heen. Dit is wat we het liefst doen.
De melkende non en carillon klooster in Ursulinenpark Grubbenvorst
Heerlijk die stille zandpaadjes....
Het Pieterpadbankje
Langs een stille landweg komen we een waar stukje Pieterpad geschiedenis tegen. Omdat er op dit deel van de etappe Swolgen Venlo geen horeca is zetten meneer en mevrouw van Eijk koffie, thee mét zelfgebakken vlaai voor de liefhebbers en dat inmiddels al meer dan 25 jaar!
Het Pieterpadbankje ligt pal aan de route en is een heerlijke plek om even te zitten. "Pak wat je wilt" zegt meneer van Eijk. "Er is ook zelfgebakken vlaai. Je kunt overdekt zitten of in de tuin, waar je zin in hebt". Dat laten we ons geen twee keer zeggen en zo zitten we niet veel later prinsheerlijk aan de taart. Zo kunnen we er weer tegen tot de eindstreep.
Schuitwater, het mooiste deel van het Pieterpad Swolgen Venlo
Het mooiste deel van deze etappe van het Pieterpad bevindt zich wat ons betreft op het laatste deel van de route. De natte natuur van Schuitwater verrast met modderige paden, sloten en meertjes vol libellen en kleine vlonderpaadjes waar kikkers verontwaardigd wegspringen. Het gebied is overgebleven uit de laatste ijstijd toen de Maas er nog stroomde. In de tijd van de turfwinning ontstonden de huidige, langgerekte slootjes.
In Schuitwater komen diverse diersoorten voor die je elders in Limburg niet kunt vinden waaronder meerdere soorten dagvlinders. Ook de das en bever zijn inwoners van het gebied. We begrepen dat er ook beverburcht te vinden is maar die weten we niet te spotten, jammer! Echt zo'n plek waar je uren kunt zitten, wat mijmeren en over het water staren. Een prima laatste stop om nog even wat te rusten en wat te drinken.
De laatste kilometers naar Swolgen
Na het natte Schuitwater wandelen we door een droger stuk met heide en bos. Ken je de geur van een zomers dennenbos? Die begeleidt ons op de kleine klimmetjes en mulle zandpaadjes op laatste kilometers richting Swolgen. Wanneer we via een klein paadje het dorp binnenwandelen komt er een eind aan de etappe Swolgen Venlo en onze eerste wandeldag op het Pieterpad.
Het is even zoeken naar ons overnachtingsadres. Voor onze eerste nacht kozen we voor een Vrienden op de Fiets adres, een concept dat ik al jaren ken via mijn ouders maar dat voor ons allebei nieuw is. Ons onderkomen is een klein tuinhuisje met eigen zitje buiten en we zijn reuze benieuwd en ook wel toe aan wat relaxen na 21 kilometer wandelen.
→Lees hier al onze tips voor Overnachten langs het Pieterpad.
Ruik je het bos al?
Vrienden op de Fiets en het Pieterpad
Moe maar voldaan bellen we aan bij het vrienden op de fiets adres waar we de nacht gereserveerd hebben. Helaas blijkt al vrij snel dat er een dubbele boeking is gemaakt en de andere gasten blijven meerdere dagen. De boodschap is subtiel maar duidelijk, of we maar even willen verkassen en op veel hulp hoeven we ook niet te rekenen. De heer des huizes ligt alweer binnen op de bank en mevrouw laat ons zelf een nieuwe plek zoeken. We balen maar gaan op zoek naar vervanging.
Onze reddende engel in Swolgen
Gewapend met de telefoon bellen we meerdere adressen af waaronder die van Toos, die ook een vrienden op de fietsadres in Swolgen heeft. "Eigenlijk heb ik geen plek voor gasten op deze dag want morgen moet ik vroeg weg en dat is zo ongezellig" zegt ze "maar als je nood hebt van harte welkom hoor".
En zo zitten we even later in de tuin bij Toos, aan een lekker warm soepje. "Normaal gesproken heb ik altijd Limburgse vlaai maar ik had natuurlijk op niemand gerekend". Wij vinden het allemaal prima. Toos en Bowie zijn goed gezelschap en wij hebben een plekje om te slapen vlakbij het Pieterpad. En dat noemen we nu Limburgse gastvrijheid. Dank je wel Toos, je bent onze reddende engel op ons Pieterpad avontuur! Op naar de volgende etappe.
→De GPS van de route en meer info over deze Pieterpad etappe vind je op deze pagina van het Pieterpad
Nog meer etappes van het Pieterpad:
- Pieterpad etappe van Venlo naar Swalmen ( 23 kilometer).
- Pieterpad etappe van Swolgen naar Vierlingsbeek ( 23 kilometer).
- Pieterpad wandelen van Vierlingsbeek naar Gennep (18 kilometer).
- Pieterpad Groesbeek Gennep (14 kilometer)
- Zelf het Pieterpad lopen? Op deze pagina lees je al onze tips en ervaringen.
Deze etappe van het Pieterpad (en nog 22 kant-en-klare wandelweekenden) vind je ook in:
Vanaf 17 augustus opent in Swolgen ligt bijna op de Pieterpad route Op Schoolstraat 19A afhaal Bej Ber met pizza’s burgers schnitzels koffie thee. Bij mooi weer is het heerlijk vertoeven in de dwaaltuin op 1 van de picknick banken onder het genot van een koffie/thee of een pizza burger of schnitzel.