Pieterpad etappe 4 route Zuidlaren Rolde

Pieterpad etappe 4: wandelen van Zuidlaren naar Rolde

Pieterpad etappe 4 is ruim 17 kilometer lang en één van mijn meest favoriete etappes van het Pieterpad. Deze afwisselende route tussen Zuidlaren en Rolde gaat door het Nationaal Park Drentsche Aa en de heide van de Gasterse Duinen en het Balloërveld. In dit wandelblog lees je mijn ervaring en handige tips voor als je deze 4e etappe zelf gaat lopen.

Pieterpad etappe 4, routegegevens

  • Totale afstand van deze etappe: 17,5 kilometer, gemarkeerd in 2 richtingen.
  • OV. Bus tussen Zuidlaren en Rolde, reistijd 1 uur met 3x overstappen.
  • TIP: ik fietste terug van Rolde naar Zuidlaren!
  • Parkeren: Brink Zuidlaren of Hoek Gieterstraat/Grollooërstraat, Rolde.
  • Horeca: in Zuidlaren en Rolde. Halverwege de route: pannenkoekenboerderij Brinkzicht Gasteren
  • Startpunt: Brink Zuidlaren of Stationsstraat 14 Holten.
  • Eindpunt: Stationsstraat 14 Holten of Brink Zuidlaren.

Wandelbankje Drentsch landschap

U zit goed bij het Drentse landschap!

Het Pieterpadboekje

Wil je zelf het Pieterpad wandelen? Als voorbereiding op het Pieterpad adviseer ik je om de Pieterpadboekjes van Nivon te bestellen (hiermee steun je ook het Pieterpad):

Je vindt Pieterpad etappe 4 in het eerste deel van het Pieterpadboekje: Pieterpad 1: Pieterburen Vorden

Op een vroege ochtend in Drenthe...

Ik combineer mijn nieuwe Pieterpad avontuur met 2 nachtjes bij mijn nicht Astrid in Gieten. Omdat zij gewoon aan het werk is sta ik gelijk met haar op zodat we samen kunnen ontbijten. Daarna stal ik mijn fiets in Rolde en de auto in Zuidlaren. Omdat Pieterpad etappe 4 niet zo lang is heb ik nog tijd en puf om na het wandelen met de fiets terug te rijden. Een mooi alternatief voor de busritten die me anders veel tijd gaan kosten.

En zo sta ik rond 9 uur op de Brink in Zuidlaren, klaar voor een nieuwe wandel dag op het Pieterpad. Het is nog lekker rustig wanneer ik langs de synagoge wandel en via de brede straten Zuidlaren verlaat. Al snel wandel ik via lommerrijke paden het terrein van Dennenoord op. Een historische plek vol monumentale gebouwen en prachtige oude bomen. Wat een rust om hier deze etappe te beginnen.

Pieterpad etappe 4 Synagoge Zuidlaren

Pieterpad etappe 4 Wandelen Denneoord Zuidlaren

De Treurboom op terrein Denneoord Zuidlaren

De Pieterpaden op de lanen in

Nadat ik Denneoord heb verlaten steek ik al snel onder de N34 door en laat ik alle bebouwing achter me. De route gaat nu richting Nationaal Park Drentsche Aa, nu begint het echte werk! Dat het park een favoriet wandelgebied is bewijst het aantal wandelroutes dat hier loopt. Ik zie bordjes van het Groot Frieslandpad (LAW 14), het Drenthepad (SP 6) en natuurlijk die van het Pieterpad (LAW 9). Goed opletten hier dat ik de juiste markering volg want voor ik het weet ben ik op weg naar Friesland. Ook mooi maar vandaag niet het plan 🙂

routebordje Frieslandpad en Pieterpad

landweg etappe 4 Pieterpad Zuidlaren Rolde

Heerlijk zulke landweggetjes

Het hoogtepunt van Pieterpad etappe 4

Dat Nationaal Park Drentsche Aa geweldig mooi is ontdekte in al tijdens een eerdere wandeling met Frank. Ook vandaag geniet ik weer van het bekende, kleinschalig beeklandschap maar ik word ook verrast. Door de herder en haar schaapskudde die ik vrijwel aan het begin van het bosgebied tegenkom en door het mooie heidegebied van de Gasterse Duinen dat in volle bloei staat.

Na weken vol droogte ben ik blij dat ik toch nog water tegenkom langs de lommerrijke paden tussen de ruige velden. Wandelaars tref ik bijna niet, slechts één stel dat ook deze vierde etappe van het Pieterpad aan het lopen is en die ik vandaag vast weer meermaals zal tegenkomen. "Heerlijk rustig hier hè" zegt zij en dat kan ik alleen maar beamen. Mijn liefde voor Drenthe blijft onverminderd, juist ook door die rust en het natuurlijk landschap.

schaapskudde in de Drentsche Aa

Nationaal Park Drentsche Aa

Kleinschalig beeklandschap in Nationaal Park Drentsche Aa

Pieterpad etappe 4 Drentsche Aa

Nat en droog, van het Schipborgse Diep naar de Gasterse heide

Het is de afwisseling in het landschap die het Nationaal Park Drentsche Aa voor mij zo bijzonder maakt. Zo wandel ik nog langs de kronkelende Schipborgse Diep en kleine paadjes langs de akkers om niet veel later in het droge heidelandschap van de Gasterse Duinen terecht te komen. Tijdens onze wandeling kwamen Frank en ik ook op deze heide maar buiten de bloeitijd. Vandaag heb ik het goed uitgemikt en kan ik genieten van een paarse zee.

Zittend op een wandelbankje in de schaduw van een grote boom eet ik mijn broodje op. Even relaxen en uit de zon want die begint al behoorlijk warm te worden zeker in het open stuk waar ik zo doorheen ga wandelen.

wandelpad langs Schipborgse Diep Drentsche Aa

bospad Drentsche Aa

Pieterpad etappe 4 wandelen

De eerste heide van etappe 4 van het Pieterpad

Na de lunch wandel ik door de heide van de Gasterse Duinen. Ik ben blij dat ik net even wat schaduw heb gepakt want de warme lucht knalt bijna van de zandpaden af. Aan het eind van de paarse velden wandel ik langs één van de hunebedden die deze Pieterpad etappe rijk is. Het is altijd mooi om ze tegen te komen en te bedenken welke historie er achter deze bijzondere bouwwerken schuilt. Alle hunebedden in Drenthe hebben zelfs een eigen nummer en dit is hunebed D 10.

Heide in Gasterse Duinen Drenthe

heide Gasterse Duinen Pieterpad etappe 4

Hunebed D 10 Gasterse Duinen Drenthe

Gasterse Duinen heide

De kleur van de heide is nog behoorlijk paars, gelukkig maar

Even slikken in Gasteren

Nadat ik de heide verlaten heb kom ik in Gasteren waar Pannenkoekenboerderij Brinkzicht de eerste horecagelegenheid is en mede daardoor is het er best druk. Ik schuif aan bij een gezellige dame en bestel een Latte Macchiato. Nadat we een tijd gekletst hebben is het tijd om af te rekenen. "Dat is dan 4 Euro 10" zegt de serveerster zonder blikken of blozen. Ik moet even slikken en als de dame weg is zegt mijn tafelgenote "wow, dat is pittig. Deels snap ik het wel hoor maar deze hakt er wel in".

We nemen afscheid en daarna wandel ik via de hoofdstraat van Gasteren en het beekdal van de Rolderdiep naar het Balloërveld. Op het vlonderpad kun je goed zien hoe droog het is geweest want er staat geen water meer.

Boerderij in Gasteren

Vlonderpad Rolderdiep Drenthe

Wandelen over het Balloërveld

Gelukkig staat er wel water in het grote ven aan het begin van het Balloërveld. Fijn voor de kikkers en andere dieren want verder is de heide zinderend heet. Terwijl ik rustig over de brede zandpaden zonder schaduw wandel spot ik voor me een andere wandelaar die in de problemen lijkt te zijn.

Hij wankelt, bukt, wankelt weer en valt. Ik schrik en wandel snel door. "Gaat het?" vraag ik hem, bang dat hij door de hitte is bevangen wat ik best kan begrijpen in deze omstandigheden. "Ja hoor, niets aan de hand. Ik voel me goed maar wilde gewoon wat rusten en struikelde over een pol". De brace om zijn knie heeft hij al losgemaakt, dat verklaart waarschijnlijk het wankelen. We praten even en hij klinkt helder dus ik laat hem lekker zitten en vervolg mijn weg over de zinderende heide.

Ven op de Balloërheide

Zinderende zandpaden op de Balloërheide

heidewandeling Balloërveld Pieterpad etappe 4

Wandelen richting Rolde, eindpunt van etappe 4

De laatste kilometers van deze Pieterpad etappe gaan richting Rolde. Aan de rand van de heide passeer ik nog een grote hunebed waar iets minder van over is gebleven en ik heb medelijden met de Lakenvelders die het in hun grote grasveld zonder schaduw moeten stellen. Zelf ben ik bijna door mijn water heen maar Rolde is niet ver meer en in de verte zie ik de Jacobuskerk weer in mijn blikveld verschijnen. Nog een laatste stop bij Hunebed D18 en D 19 en dan hop, op de fiets en op naar een verkoelend drankje!

Lakenvelders bij Rolde

Jacobuskerk Rolde eindpunt Pieterpad etappe 4

Hunebed bij Rolde

Nog één Hunebed om het af te leren.....

→De GPS van de route en meer info over Pieterpad etappe 4 vind je op deze pagina van het Pieterpad.

Meer van het Pieterpad lopen?

Geplaatst in meerdaagse wandelroute, Pieterpad, wandelen, wandelen in Drenthe, Wandelen in Nederland, wandelvakantie.

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *