Op de bucketlist: 5 x wandelen in Engeland

Engeland is een heerlijk land voor een wandelvakantie en je bent er sneller dan je denkt. In welke regio je ook bent er is altijd wel een mooie route te vinden. Van korte stadswandelingen tot meerdaagse wandelroutes die het hele land doorkruisen. Oost, west, zuid of noord? Een keuze maken is bijna onmogelijk. Plan je binnenkort je eigen "Escape to the country"? In dit blog vind je een aantal wandelingen die je vast op je bucketlist kunt zetten.

Wandelen in Engeland

Engeland heeft een mooie variatie in landschappen. In het zuidoosten vind je golvende, bosachtige heuvels en parken, aan de westkust bedwing je hoge kliffen en wandel je langs baaien die ver landinwaarts reiken en in het noorden tref je heidevelden en ruig gebergte. Naast een prachtige kustlijn telt Engeland ook nog een grote schare aan meren en rivieren. De typisch Engelse dorpjes en steden en sfeervolle haventjes maken het plaatje compleet. Het is dan ook niet verwonderlijk dat Engeland al vele jaren geliefd is onder wandelaars.

Je bereikt Engeland makkelijk met de ferry of de trein die het Franse Calais met Dover verbindt. In nog geen twee uur sta je op Engelse grond en kan je avontuur beginnen.

#Het South West Coast Path

Aan de zuidwest kust van Engeland vind je het South West Coast Path. Dit prachtige kustpad is een ruim 1000 kilometer langeafstandspad en wordt tot één van de mooiste ter wereld gerekend. Het loopt van de hoogste kliffen van Engeland, aan de kust van Exmoor, tot aan de zandstranden van Dorset. De route loopt via twee Werelderfgoederen, vijf ‘Area's of Outstanding Natural Beauty’ en een nationaal park. Het is één van de meest afwisselende kustlandschappen op aarde.

Wie dit pad wandelt mag rekenen op een stevige route waarbij je aardig wat meters stijgt en daalt. Het beste uitzicht op de kust heb je vanaf één van de hoge kliffen. Een mooie route die je in één keer kunt lopen maar ook makkelijk in stukjes kunt hakken en is dus ideaal voor een kortere vakantie in Engeland. Op de eigen website vind je alles wat je nodig hebt  inclusief tips voor overnachten en kortere routes rond het South West Coast Path.

Zelf wandelde ik meerdere etappes van het South West Coast Path waaronder de prachtige etappe naar Golden Cap.

mooiste reisfoto's van 2017 , Sout West Coast Path Engeland

#Cotswolds Way

Ook de Cotswolds Way is een National Trail. Dit is één van de mooiste wandelroutes in het zuiden van Engeland. De route is 164 kilometer lang, start in Chipping Campden (Gloucestershire) en eindigt in de kustplaats Bath (Somerset). Al wandelend volg je het heuvelachtig landschap aan de westzijde van de Cotswold Hills.Naast glooiende, open velden wandel je door oude beukenbossen. Onderweg passeer je diverse dorpjes die gebouwd zijn met het speciale gesteente uit de regio.

De wandelroute is goed te doen voor de meeste wandelaars maar er zitten ook een aantal aardige klimmetjes in. Het hoogste punt van de route is Cleeve Hill, die 330 meter hoog is. Op de pagina van de National Trails vind je alle informatie over deze en andere fraaie wandelroutes in Engeland.

#Hadrian's Wall

In Cumbria en Northumbria, in het noorden van Engeland vind je in Hadrian's Wall. Dit lange afstandswandelpad is 135 kilometer lang en loopt van Wallsend aan de oostkust van Engeland tot Bowness-on-Solway aan de westkust. Tijdens deze relatief makkelijke wandelroute volg je de restanten van de 2000 jaar oude, Romeinse muur van Keizer Hadrianus.

Hadrianss Wall is één van de National Trails van Engeland en de meeste wandelaars lopen de route in 5 tot 6 dagen. Je route gaat door Northumberland National Park, een afgelegen gebied dat bijna de Schotse grens aantikt. Tijdens het wandelen proef je de historie van het gebied en de muur die inmiddels is opgenomen op de UNESCO Werelderfgoed lijst.

#The Dales Way

De Dales Way is één van de meest populaire wandelingen van Engeland. De route is 128 kilometer lang en voert je dwars door de idyllische valleien en hooggelegen veen- en heidegronden van Yorkshire Dales National Park. De route blijft grotendeels onder de 300 meter en is een prima wandelroute voor wie er eens wil uitproberen of wandelen in Engeland wat voor hem of haar is.

De Dales Way volgt de rivieren Wharfe, Dee en Lune en onderweg passeer je meerdere kleine dorpjes die soms niet meer dan een gehucht zijn. Daarnaast wandel je door open heidelandschappen naar de hoogvlakte Cam Fell in de Pennines Mountains waarna het verder gaat richting het Lake District.

#Nationaal Park Peak District

Voor echte oer natuur moet je zeker het Nationaal Park Peak District in het centrale deel van Engeland bezoeken. Dit is het oudste park van Engeland met een bijna buitenaards, heuvelachtig en beschermd landschap. Hier wandel je door oneindige veen- en heidevlaktes, glooiende heuvels met groene weides en langs grillige kalkrotsen. In het gebied vind je het ruigere Dark Peak met veel heide en veen en het wat meer bewoonde White Peak waar je in de kalksteen talrijke grotten vindt. De rotspartijen in het gebied zijn populair onder klimmers.

In het Peak District kun je eindeloos veel kortere routes lopen maar ook de meer fanatieke wandelaar komt aan zijn trekken. De Pennine Way National Trail (431 km) loopt een stuk door het Peak District net als de Limestone Way (74 km).

Tip: bezoek de regio eind augustus/begin september wanneer de heide in volle bloei staat en het landschap nog meer kleur krijgt.

 

Wat is jouw favoriete wandelroute in Engeland?

Geplaatst in Engeland, Europa, wandelen, Wandelen in Europa.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *