Gulpdal Zuid-Limburg

Mooiste wandelingen Zuid-Limburg, onze tips

In het glooiende heuvellandschap van Zuid-Limburg kun je eindeloos wandelen. Het is niet voor niets dat wandelaars al jaren massaal het uiterste zuiden van Nederland kiezen om hun wandelschoenen aan te trekken en ook wij zijn fan. In dit blog geven we jou onze tips voor de mooiste wandelingen in Zuid-Limburg.

Mooiste wandelingen Zuid-Limburg, onze tips

De laatste jaren komen we steeds weer terug om te wandelen in het glooiende heuvellandschap van Zuid-Limburg. Een dag wandelen in Zuid-Limburg voelt voor ons echt als vakantie in een ander land. Het landschap is met geen ander deel van Nederland te vergelijken. Van hellingbossen met holle wegen en uitgestrekte heidevelden tot kleine dorpjes en brede dalen met kronkelende beekjes als de Gulp en Geul. De eindeloze vergezichten en training van de kuitspieren krijg je er op elke wandeling standaard bij.

Bewegwijzerde wandelroutes in Zuid-Limburg, uitgezet met paaltjes of wandelen met een gps via de smartphone of routebeschrijving. Er zijn eindeloos veel wandelmogelijkheden in het zuiden van Limburg maar hoe kies je een mooie wandeling? Je maakt een goed begin met deze tips voor de mooiste wandelingen in Zuid-Limburg. Stuk voor stuk gratis wandelroutes die je op elk tijdstip kunt starten.Wandel met ons mee rond Slenaken, over de Brunssummerheide, rond Gulpen, Vijlen en Epen. Of ontdek de mooiste Street Art tijdens een stadswandeling in Heerlen.

Welk van deze tochten ga jij binnenkort wandelen?

herfstkleuren tijdens de Trage Tocht Slenaken Zuid-Limburg

1- De mooiste wandeling van Zuid-Limburg: de Trage Tocht Slenaken

De Trage Tocht Slenaken (17 kilometer) is onze persoonlijke favoriet. Deze heerlijke wandelroute gaat door het heuvellandschap rond Slenaken en een klein stukje Belgisch Limburg. Wij wandelden deze tocht in de herfst en wat ons betreft is het de ultieme herfstwandeling. Een groot deel van deze route gaat namelijk door het bos of loopt op de grens van bos en akkerland. Onderweg spot je paddenstoelen en geniet je van de mooiste vergezichten met herfstkleuren.

Het allerfijnst aan deze wandeling vinden we dat hij maar liefst voor 95% over onverharde paden gaat en dat is best bijzonder in Zuid-Limburg. Dit maakt de Trage Tocht Slenaken voor ons één van de mooiste wandelingen in Zuid-Limburg.

rollende heidevelden op de Brunssummerheide

2- Heide wandelingen Zuid-Limburg

De paarse heuvels van de Brunssummerheide zijn één van onze favoriete gebieden om een mooie heidewandeling te maken. Er zijn talloze routes door dit bijzondere heidegebied in Zuid-Limburg. Eigenlijk is elke route een goede keuze, zeker aan het eind van de zomer wanneer de heidevelden in volle bloei staan.

Wij wandelden meerdere routes maar tippen deze wandeling die we vonden op de site van Visit Limburg. In 10 kilometer wandel je dwars door de mooiste heidevelden, langs diverse vennen en door kleine stukjes bos.

→Tip: hier maak je de mooiste heidewandelingen van Nederland.

Trage Tocht Vijlen Mechelder beekdal

3- Wandeling rond het enige bergdop van Zuid-Limburg

Wij zijn groot fan van Trage Tochten en ook de Trage Tocht Vijlen (15 kilometer)  heeft ons hart gestolen. De Trage Tocht Vijlen heeft alles in zich wat Zuid-Limburg zo bijzonder maakt. Van de glooiende heuvels met geweldige vergezichten tot de holle wegen, de kronkelende Geul en het Mechelderbeekdal.

Je route begint in het kleine Vijlen, het enige bergdorp van Zuid-Limburg én van Nederland. Halverwege de wandeling kom je door het schaduwrijke Vijlenerbos waar het prima relaxen is op het terras van Boscafé 't Hijgend Hert. Hier starten meerdere wandelroutes want wandelen vanaf het Hijgend Hert is populair.

Prachtige B&B bij Epen

4- Wandelen Zuid-Limburg de Groene wissel Epen

De Groene Wissel Epen combineert het glooiende Limburgse landschap met dal van de Geul. Deze afwisselende wandelroute is 12 kilometer lang en heeft alles wat Zuid-Limburg te bieden heeft in één compacte wandeling. Wandel over glooiende hellingen, door een stukje bos,  langs leuke dorpjes en schattige vakwerkhuizen. Vergeet niet goede wandelschoenen aan te trekken want het kan soms flink drassig zijn onderweg!
Streetart Heerlen Zuid-Limburg

5- Street-Art spotten in Zuid-Limburg

Heerlen is één van die Nederlandse steden waar je enorm veel mooie Street Art kunt vinden. Samen met locals Bianca en Cindy wandelde ik een route langs de mooiste murals in de binnenstad van Heerlen. Met prachtige werken van Super A en Collin van de Sluijs, Inti en Finok om er maar een paar te noemen. Mocht je net als ik fan zijn van Street Art dan kan ik je een dagje Heerlen van harte aanbevelen!

→Tip: bezoek ook Maastricht en bekijk al wandelend de hotspots van de leukste stad in Zuid-Limburg.

Trage tocht Gulpen mooiste wandelingen Zuid-Limburg

6- De Trage Tocht Gulpen

De Trage Tocht Gulpen (15 kilometer) was één van onze eerste wandelingen in Zuid-Limburg en vanaf dat moment zijn we verslaafd. Sinds die tijd gaan we elk jaar wel een keer op pad om één of meer mooie wandelingen in Zuid-Limburg te maken.

Niet alleen start en eindig je in het gezellige Gulpen waar je de heerlijkste Limburgse vlaai kunt eten maar ook de route is een topper. Onderweg klim en daal je diverse keren. Je wandelt langs de Geul, over glooiende heuvels en door de zo typisch Limburgse holle wegen. Liefhebbers van een lekker biertje kunnen een rondleiding krijgen in de brouwerij van Brand.

Wandelen in Belgisch Limburg

Deze mooie wandelingen gaan allemaal door het Nederlands deel van Limburg. Ook in Belgisch Limburg is het prima wandelen. Lees hier de tips van Sarah over routes in Belgisch Limburg die je moet proberen.

De ultieme route en meer mooie wandelingen in Zuid-Limburg

Ben je meer een fan van lange afstandswandelingen? Dan is het Krijtlandpad misschien wel iets voor jou. Volgens Visit Zuid-Limburg is het Krijtlandpad de koning van de Zuid Limburgse wandelroutes. Deze rondwandeling is 91 kilometer lang, verdeeld over 6 etappes en begint in Maastricht. Diverse losse routes waaronder de Trage Tocht Slenaken en Holset komen ook over een deel van het Krijtlandpad.

Wij wandelden de Dutch Mountain Trail. Deze meerdaagse wandelroute gaat van Eygelshoven naar Maastricht over de hoogste toppen van Zuid Limburg en de Belgische Voerstreek. het is de ultieme wandelroute en onze favoriet van alle wandelingen in Zuid Limburg!

Dit waren onze tips voor de mooiste wandelingen van Zuid-Limburg. Natuurlijk zijn er nog veel meer mooie gebieden te ontdekken in het zuiden van Nederland. Heb jij nog een tip voor ons? Ik hoor het graag van je.

Zelf nog meer inspiratie nodig? Lees dan ook:

Ik wens je vast veel wandelplezier!

Mooie wandelgids voor Zuid Limburg:

 

Geplaatst in Europa, Limburg, Nederland, wandelen, Wandelen in Europa, wandelen in Limburg, Wandelen in Nederland, wandelvakantie.

2 reacties

    • Eén van onze eerste tripjes naar Zuid-Limburg was jaren geleden en ging naar Valkenburg waar we op een mooie winterdag een route wandelden. Gewoon één die we ergens gevonden hadden en die ik niet meer weet. Hij ging vanuit Valkenburg naar het Geuldal en ik keek mijn ogen uit. Zeker een mooie omgeving.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *