beekdal van de Swalm Limburg

Mijn mooiste wandelingen van 2020

Wat was 2020 weer een heerlijk wandeljaar. Juist nu is het zo fijn om een mooie wandelroute uit te kiezen en de wandelschoenen aan te kunnen trekken. Even helemaal weg te zijn van de drukte en te genieten van de mooie natuur en de vrijheid en ruimte van het wandelen. Zin in wat inspiratie? Ook dit jaar deel ik graag mijn persoonlijke ervaringen met je en tip mijn mooiste wandelingen van 2020. Welk van deze fijne wandelroutes ga jij op je wandel to do lijstje zetten?

De mooiste wandelingen van 2020

Wat was 2020 een bijzonder jaar. Een jaar dat we nooit zullen vergeten, met veel ellende maar ook met kansen en nieuwe mogelijkheden. In 2020 bleven we dicht bij huis en ontdekten veel mensen (opnieuw) de mooie natuur in Nederland en vaak was dit tijdens het maken van een wandeling.

Even er op uit, de gedachten de vrije loop laten, een frisse neus halen, een rondje om....Wandelen is weer hip, het is niet langer een bezigheid voor gezinnen en ouderen want ook jongeren zijn massaal aan het wandelen geslagen. Dit is één van de positieve dingen die 2020 ons gebracht heeft.

Zelf probeerden we dit jaar rustigere wandelroutes in onze eigen omgeving te ontdekken maar ook wandelden we weer veel tijdens onze twee reizen met de camper in Europa. In dit overzicht vind je de mooiste wandelingen van 2020 die wij maakten. Wat is jouw favoriete wandelroute?

→Lees ook: dit zijn de leukste cadeaus voor wandelaars

Het mooiste klompenpad van Gelderland

Ik ben fan van het concept achter klompenpaden waarbij je niet om het boerenland heen hoeft te lopen maar er overheen mag. Het Dorenweertsepad wordt door veel mensen gezien als het mooiste klompenpad van Gelderland en ook ik ben fan. Deze wandeling start bij Kasteel Doorwerth, gaat door het prachtige Landgoed Duno, over de hoge stuwwal en door de uiterwaarden. Een mooie, gevarieerde en rustige route met bijna alleen zandwegen. Let in de winter extra op want dan kun je op Landgoed Duno ook bosuilen spotten!

→Lees hier mijn uitgebreide verslag van de wandeling over het Dorenweertsepad

opstapje uiterwaarden Doorwerth

Het ultieme klompenpad gevoel, uiterwaarden Doorwerth

Wandelen op de Malerweg in de Sächsische Schweiz (Duitsland)

In het juni gingen de grenzen weer open en trokken we met onze camperbus naar het noorden van Duitsland. Een regio waar je enorm veel mooie wandelingen kunt maken door vlak land maar ook in heuvelachtig landschap. Vooral dat laatste trok ons, als fan van bergwandelingen, enorm aan. Tijdens deze reis konden de wandelschoenen en spieren goed aan het werk! We wandelden een tweetal etappes van de Rothaarsteig in de buurt van Winterberg, in het indrukwekkende Harzgebergte en slenterden door Dresden en Berlijn.

De Malerweg

Het wandelhoogtepunt van deze reis waren onze dagen op de Malerweg, één van de mooiste langeafstandswandelingen in Duitsland. Deze meerdaagse route in het uiterste oosten van Duitsland dankt haar populariteit vooral aan het indrukwekkende en afwisselende landschap rond de Elbe.

De imposante rotsformaties van het Elbsandsteingebirge staan voor altijd op ons netvlies gebrand. Met recht één van de mooiste wandelingen van 2020.

→Lees hier meer over onze wandelvakantie op de Malerweg

mooiste wandelingen van 2020 Malerweg Duitsland

De indrukwekkende rotspartijen van de Utewalder Grund

De Trage Tocht Planken Wambuis (Veluwe, Gelderland)

Mijn ouders wonen in Gelderland, een provincie waar ik zelf ook woonde en mijn hart aan verloren heb. Dit jaar ben ik begonnen met het combineren van een bezoek met het maken van een mooie wandeling en zo ontdekte ik weer enorm veel mooie gebieden.Omdat ik gek ben op Trage Tochten kan het natuurlijk niet missen dat er in dit overzicht ook een Trage Tocht staat.

Eén van de mooiste wandelingen die ik dit jaar in Gelderland maakte was de Trage Tocht Planken Wambuis op de Veluwe. Deze prachtige wandelroute neemt je mee door uitgestrekte bossen en over de heide, gaat voor 100% over onverharde paden, en is in elk seizoen weer totaal anders. Wie er geluk heeft kan een ree of één van de wilde zwijnen spotten want die leven volop in dit prachtige gebied.

→Lees hier mijn wandelblog van de Trage Tocht Planken Wambuis

op de Planken Wambuis Ede

Wandelen rond de Swalm (Limburg)

Vriendin Marina stippelde voor ons een prachtige wandeling uit rond haar favoriete Swalm. Op een mooie voorjaarsdag reden we naar Limburg waar we een dagje bij kletsten, wandelden en heerlijk relaxten aan het water. Wij hadden geen geluk maar wie dat wel heeft kan ik het dal van de Swalm bevers of een ijsvogel tegenkomen. Een route die we je enorm kunnen aanbevelen!

→Lees hier alles over deze relaxte wandelroute (en download de gps)

wandeling langs de Swalm Limburg

Relaxen en bijpraten aan de Swalm

De Trage Tocht Gasteren (Drenthe)

Eind april waren we een paar dagen op de grens van Friesland en Drenthe en wandelden er 3 prachtige routes. Door de Kale Duinen, Boswachterij Gees en één van mijn favoriete wandelgebieden in Drenthe het Nationaal Park Drentsche Aa.

De Trage Tocht Gasteren gaat dwars door het park en begint in het kleine brinkdorp Gasteren. In 13 kilometer wandel je langs het beekdal van het Gastersche Diep, het Anloërdiepje en het Oudemolensche Diep. Stuk voor stuk prachtige, natte natuurgebieden waar je helemaal tot rust komt. Ook passeer je een groot heidegebied en een hunebed. Tip: rond eind mei kun je in het Drentsche Aa ook orchideeën spotten.

→Lees hier meer over onze route in het Nationaal Park Drentsche Aa.

brugje over het Anloërdiepje Drenthe Mijn mooiste wandelingen van 2020

Duin en strandwandeling; de Groene wissel Castricum (Noord-Holland)

Voor een mooie duin en strandwandeling mag je mij altijd wakker maken. De Groene wissel Castricum gaat door één van de mooiste duingebieden van Nederland, het Noordhollands Duinreservaat, en is een topper van de eerste tot de laatste stap. Neem je handdoek mee want het strand halverwege de wandeling is té verleidelijk om niet even te stoppen!

Let op voor het Noordhollands Duinreservaat heb je een toegangskaartje nodig. Deze koop je online of ter plekke bij een kaartjesautomaat

→Lees hier alles over onze dag op de Groene Wissel Castricum

duinwater bij Castricum PWN waterinlaat

De Trage Tocht Slenaken (Zuid-Limburg)

Hoewel wandelen in Limburg altijd een goed plan is heeft wandelen in Zuid-Limburg toch wel een speciaal plekje in mijn hart verovert. Wandelen door het heuvelachtige landschap in het uiterste zuiden van Nederland is als wandelen in het buitenland. Reden om elk jaar weer minimaal één keer richting Limburg te trekken en er een paar mooie wandelroutes uit te kiezen.

Deze herfst wandelden we de Trage Tocht Slenaken. Dwars door het bos, door het dal van de Gulp en over hoge hellingen met spectaculaire vergezichten. Hoewel deze route altijd mooi is tippen wij hem als herfstwandeling wanneer de bomen hun mooiste kleuren laten zien.

→Klik hier door naar het uitgebreide wandelblog van de Trage Tocht Slenaken

herfstkleuren tijdens de Trage Tocht Slenaken Zuid-Limburg

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Wandelen door boswachterij Westerschouwen (Zeeland)

In november trokken we met de camper richting Zeeland om onze trouwdag te vieren en een week later reden we nog een keer die kant uit. We zijn verliefd op de Zeeuwse kust en de uitgestrekte duingebieden op Walcheren en Schouwen-Duiveland. In Zeeland kun je namelijk eindeloos wandelen en fietsen en genieten van gezellige Zeeuwse stadjes En wat dacht je van wildlife als zeehonden, reeën en flamingo's!

Boswachterspad Westerschouwen is 12 kilometer lang en makkelijk uit te breiden met een langer stuk over het strand. Een fijne wandelroute om uit te waaien en je beenspieren en longen aan het werk te zetten op één van de klimmetjes naar de hoge duinen. Een hoge notering in de lijst met onze mooiste wandelingen van 2020!

→Lees hier alles over het boswachterspad in boswachterij Westerschouwen

golfbrekers op strand Westenschouwen Zeeland

Verliefd op de golfbrekers op het strand bij Westerschouwen!

Wandelen over de Utrechtse Heuvelrug (Utrecht)

In de buurt van Rhenen vind je de bossen van de Utrechtse heuvelrug. Wij wandelden een prachtige route door natuurreservaat Kwintelooijen en over Plantage Willem III. Een gebied dat ons verraste door de enorme variatie en de uitgestrekte natuur zo dicht bij een druk gebied in Nederland. Tijdens de wandeling kom je door het bos, over een heidegebied en uitgestrekte grasvlaktes en het uitzicht op een heldere dag is fenomenaal. Met de herfstkleuren in de oude beuken en eikenbomen was het dubbel genieten.

→Lees hier alles over onze wandeling over de Utrechtse Heuvelrug bij Rhenen

konikpaarden op Plantage Willem III bij Rhenen Trage Tocht Kwintelooijen

Konikpaarden en herfstkleuren op Plantage Willem III

Wandeling rond het Wekeromse Zand (Gelderland)

Ik geeft het eerlijk toe, ik wandel het liefst op een zonnige dag. Blauwe luchten met kleine wolkjes en aangename temperaturen daar word ik blij van. Toch staat in dit overzicht met de mooiste wandelingen van 2020 ook een route die ik op een koude, veelal mistige dag, wandelde.

Het klompenpad Valkschepad gaat door de bossen en het indrukwekkende stuifzandgebied van het Wekeromse Zand. Ik wandelde via het mooie bos waar de zon gevangen werd in mistvlagen naar het zonnige stuifzand. Vooral het laatste deel van deze wandeling, in de omgeving van de oude ijzertijdboerderij bij Lunteren, kreeg door de mist een sprookjesachtige sfeer. Hier voelde ik me één met de geschiedenis van deze bijzondere plek.

Lees hier mijn ervaring op dit afwisselende klompenpad

ijzertijdboerderij bij Wekerom Geldersch Landschap

Voel de geschiedenis bij de ijzertijdboerderij

Het Loondermolenpad (Noord-Brabant)

Natuurlijk mag een mooie wandelroute in mijn eigen woonprovincie niet ontbreken op dit lijstje. Het Loondermolenpad is slechts 6 kilometer lang en bewijst dat een wandeling niet lang hoeft te zijn om toch enorm veel moois te bevatten. Deze rondwandeling begint bij de Volmolen in Riethoven en gaat door het (natte) dal van de Dommel. Genieten van de eerste tot de laatste stap. Houdt je ogen open tijdens het wandelen want wij spotten er al reeën en ijsvogels!

→Lees hier mijn uitgebreide verslag van het Loondermolenpad

mooiste wandelingen van 2020 het Loondermolenpad langs de Dommel

Wandelen in en om de mooiste landgoederen van Arnhem (Gelderland)

Arnhem is één van mijn favoriete steden in Gelderland en ik kom er graag. Zo maakte ik al eens een prachtige stadswandeling langs de mooiste bezienswaardigheden en Street Art in de binnenstad. Dit najaar wandelde ik met een vriendin de Trage Tocht Arnhem Noord. Een prachtige wandeling die je laat zien hoe mooi stad en natuur gecombineerd kunnen worden.

Deze wandeling is fijn in elk jaargetijden maar een echte aanrader in de herfst wanneer fotografen zich helemaal uit kunnen leven op de vele paddenstoelen en de gekleurde bossen.

→Lees hier mijn uitgebreide verslag van de Trage Tocht Arnhem Noord

mooiste wandelingen van 2020 herfstkleuren in Park Sonsbeek Arnhem

Herfstkleuren in Park Sonsbeek

Benieuwd naar nog meer favoriete wandelroutes? Lees dan snel verder:

Geplaatst in Duitsland, Europa, Nederland, wandelen, Wandelen in Nederland.

2 reacties

  1. Kun je de klompenpaden zonder brochure puur op de markeringen lopen? Zie op de website geen routebeschrijving of GPS link en de brochure zal op een zondag nergens te koop zijn.

    • Hoi Marina. Alle klompenpaden zijn te volgen via bordjes met een klom en de naam van de route erop. Je kunt ze dus volgen puur op de bordjes maar ook via de gratis te downloaden klompenpad app. Die vind ik persoonlijk erg handig en houd ik erbij. In de app geven ze ook goed aan waar je de route eventueel kunt verkorten plus handige weetjes en plekken langs de route.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *