Het Dorenweertsepad wordt door veel mensen als het mooiste klompenpad van Gelderland gezien. Op een mooie zomerse dag wandelde ik samen met Frank deze route en het is inderdaad een heerlijke wandelroute. Lees hier ons verslag met mooie foto's, handige tips, bezienswaardigheden en meer.
Het mooiste klompenpad van Gelderland
Het Dorenweertsepad is een fijne wandelroute van 13 kilometer. Deze wandeling start bij Kasteel Doorwerth, gaat door het prachtige Landgoed Duno, over de hoge stuwwal en door de uiterwaarden. Een mooie, gevarieerde route met bijna alleen zandwegen waarbij je weinig andere wandelaars tegenkomt. Ik snap wel waarom dit door veel mensen als het mooiste klompenpad gezien wordt en kan hem je van harte aanbevelen.
→Wist je dat je in Gelderland ook mooie bollenvelden kunt vinden?
Een goed begin bij kasteel Doorwerth
Voor ik Frank leerde kennen woonde ik in de gemeente Renkum en ontdekte veel mooie wandelroutes. Gek genoeg fietste ik voornamelijk in de buurt van Doorwerth en ging pas vorig jaar voor het eerst wandelen, op zoek naar bosuilen op landgoed Duno. Deze wandeling, die ook bij het kasteel begon, was zo leuk dat ik me direct voornam om met Frank weer een keer die kant uit te gaan.
Waar het vorige keer wat grauw en grijs was laat het zonnetje zich nu volop zien. Het kasteel staat er stoer bij en nadat we de auto geparkeerd hebben wandelen we eerst een rondje om het kasteel heen voor we aan het klompenpad beginnen. Via een met bomen omzoomd pad langs de uiterwaarden wandelen we richting de hoge stuwwal. Aangekomen bij de doorgaande weg steken we over en gaan het bos in waar we linksaf slaan. Het leuke is dat je het klompenpad twee kanten uit kunt wandelen dus het kan nooit mis.
→Je vindt alle door mij gewandelde klompenpaden op deze speciale pagina.
De paden op de lanen in, bos en vergezichten
Al snel klimmen we naar boven en wandelen door het bos bovenop de stuwwal. Deze 63 meter hoge stuwwal tussen Doorwerth en Oosterbeek is ontstaan in de voorlaatste ijstijd. Iets verderop komen we bij de de uitkijktoren op de Boersberg waar je een mooi uitzicht hebt op de uiterwaarden en ook Arnhem ziet liggen. Bij echt helder weer kun je er zelfs het Duitse Reichswald zien.
Helaas staan er meerdere mensen op de toren die geen haast lijken te hebben daarom wandelen we vrij snel verder. Op slingerende bospaden, tussen de oude beuken van landgoed Duno en begeleid door het geluid van de fluitende vogels. Zo ziet een goede boswandeling er uit!
Ook erg mooi: het Lint en Liniepad langs de Nieuwe-Hollandse Waterlinie (Utrecht)
De Italiaanse weg
Na een tijd bereiken we één van de meest bijzondere wegen van de wandeling. Omzoomd door meer dan 200 jaar oude beuken en via diverse haarspeldbochten slingert de Italiaanse weg zich door het landschap. Deze bijzondere klinkerweg werd in 1848 door Baron van Brakell aangelegd om vanuit kasteel Doorwerth naar het station van Wolfheze te kunnen rijden. De weg is geïnspireerd op de Italiaanse bergweggetjes.
Ook voor ons wandelaars is het flink slingeren over kleine bospaadjes en dalen we weer een aardig eind af. Daar genieten we van het uitzicht over de uiterwaarden en een mooi stuk nieuwe natuur. Hier slaan we weer linksaf en gaan opnieuw het bos in. Toen ik hier vorige keer wandelde vond ik vooral de oude bomen en het feit dat niet alles opgeruimd wordt geweldig. Goed voor de natuur én een speelparadijs voor de grote kinderen 😉
Het Dunobruggetje
Even verderop komen we uit het bos tevoorschijn en wandelen onder het Dunobruggetje door. Dit met veldkeien versierde bruggetje heeft geen echte functie en ligt midden in het landschap. Het verderop gelegen weitje wordt elk jaar ingezaaid met ruim 30 soorten zaden en is een paradijs voor insecten, vlinders en vogels.
From nature with love....
Wandelen door een stukje geschiedenis, de cottages van Heveadorp
Op een groot bord aan de rand van Heveadorp, waar vroeger de fabriek stond, lezen we over de geschiedenis van Heveadorp. Een piepklein dorp dat in het begin van de 19e eeuw ontstond rondom modelboerderij Huis ter Aa. Toen het complex niet levensvatbaar bleek werd het gekocht door een grote rubberfabrikant. Naast de Heveafabriek werden er huizen in cottage stijl en met rieten daken gebouwd voor de werknemers. De fabriek is inmiddels afgebroken maar de huizen staan er nog in al hun pracht en praal. Echt van die droomhuizen waar ik mezelf best in zie wonen!
Heveadorp ligt midden in een heuvelachtige omgeving die goed zichtbaar is als we aan de andere kant het dorp weer verlaten. Op deze mooie plek gaan we even lekker zitten om onze boterhammen op te eten.
De mooiste uitzichten van het klompenpad
Het mooiste klompenpad blijft verrassen. Even later worden we op nog zo'n mooi uitzicht getrakteerd en dit keer hebben we alle tijd en ruimte om de omgeving rustig in ons op te nemen. Het pad gaat verder door de bossen langs de rand van de stuwwal. Iets verderop wandelen we voor de tweede keer door Heveadorp en langs een oude beek en waterzuivering.
Zicht op de uiterwaarden bij Doorwerth
Een stukje geschiedenis
Via een lange trap klimmen we naar de Hunneschans. Deze oude ringwal was één van de uitkijkposten van het echtpaar Balderik die hier rond het jaar 1000 regeerden. Vanaf hier hield het echtpaar de scheepvaart in de Rijn beneden zich goed in de gaten. Ook nu is het uitzicht nog fenomenaal.
Terwijl ik om me heen kijk en van het uitzicht geniet valt het me op dat een achter ons diverse enorme donkere wolken aan komen waaien. Niet te lang dralen maar verder. We hebben de regenjassen bij ons maar het is natuurlijk fijner als we het droog kunnen houden. Een tijd volgen we de rand van het plateau en wandelen dan naar één van de mooiste overgebleven stukken van het oude Landhuis Duno; de toegangshek en de azalealaan. In juli is alles natuurlijk uitgebloeid maar zelfs nu is het nog mooi om door de laan te slenteren. Maar eens terug in april/mei wanneer alles in bloei staat. Dat moet spectaculair zijn!
Donkere wolken
Na het oversteken van de weg komen we bij het oude stuwencomplex van Driel met de grote sluis en vispassage. Dit complex wordt zowel bij (te) hoog als laag water gebruikt om de omgeving te beschermen en schepen te kunnen laten doorvaren. Terwijl we rondkijken is het eerst muisstil en gaat het vervolgens hard waaien. Tijd om verder te lopen en de voorspelde onweersbuien voor te blijven.
Donkere wolken boven de stuwen bij Driel
Wat een klompenpad een klompenpad maakt
We genieten volop van de wandeling maar vragen ons af waarom het Dorenweertsepad een klompenpad is. Op dit laatste deel van de wandeling komen we er erachter. Via een opstapje komen we in een weide terecht zodat we recht op kasteel Doorwerth af kunnen wandelen. Links van ons de Nederrijn, rechts de velden en de stuwwal waarop we eerder wandelden.
Na een laatste ronde om het kasteel komen we weer bij de parkeerplaats van het kasteel. Een mooi einde van onze wandeling die we ook nog droog weten af te maken. Eenmaal veilig in de auto barst de bui los.
Handig om te weten over het mooiste klompenpad
- De totale afstand van het Klompenpad Dorenweertsepad is 13 kilometer.
- Het klompenpad wordt goed aangegeven door bordjes met een lichtblauwe klomp.
- Startpunt van de wandeling: kasteel Doorwerth, Fonteinallei 2b, Doorwerth.
- Kom je met de auto? Dan kun je gratis parkeren bij het kasteel (achterste parkeerplaats).
- Liever met het O.V.? Bus 51 rijdt tussen Arnhem en Wageningen. Stap uit bij halte Van der Molenplein en dan is het nog ruim 15 minuten lopen.
- Schoenen waarop je lekker wandelt zijn voldoende voor deze wandeling.
- Honden mogen helaas niet mee op dit klompenpad i.v.m. het vee dat op de privé terreinen loopt.
- Horeca: aan het startpunt Kasteelcafé de Zalmen, onderweg Fletcherhotel Doorwerth, Kabeljauwallee 35 Doorwerth en Westerbouwing in Oosterbeek met geweldig uitzicht!
- Alle informatie over het mooiste klompenpad vind je op deze pagina.
- Of download de speciale klompenpad app om de route te volgen en voor leuke weetjes onderweg!
- Nog niet uitgewandeld? Meer leuke wandelroutes vind je op deze pagina
Deze vorige maand gelopen. Wat een prachtige rondwandeling. Wat klimmetjes en heel afwisselend. Perfecte bewegwijzering, super pad.
Ik vind het één van de mooiste klompenpaden die ik tot nu toe wandelde, maar ik heb er nog veel te gaan dus wie weet verandert die mening nog eens. Het is in ieder geval een hele mooie wandelroute.