routebordje Frieslandpad en Pieterpad

Dit zijn de Lange Afstand Wandelpaden (LAW’s) van Nederland

Zoek je een mooie wandel uitdaging in Nederland? Zet je tanden dan eens in één van de Lange Afstand Wandelpaden van Nederland. Deze wandelroutes zijn minimaal 150 kilometer lang en in 2 richtingen bewegwijzerd met wit-rode markering. In dit blog krijg je een overzicht van alle Lange Afstand Wandelpaden (LAW's) die je in Nederland kunt wandelen.

Wat zijn Lange Afstand Wandelpaden?

Een Lange Afstand Wandelpad (afgekort LAW) is een wandelroute van minstens 150 kilometer. Inmiddels zijn er in Nederland 23 Lange Afstand Wandelpaden te lopen waarvan het Pieterpad (LAW 9) waarschijnlijk de meest bekende is. Gezamenlijk tellen deze wandelroutes meer dan 12.000 kilometer aan wandelpaden dus vervelen is er voorlopig niet bij.

Alle LAW's zijn in 2 richtingen bewegwijzerd d.m.v. een wit-rode markering. De routes lopen van noord naar zuid en van oost naar west en dwars door heel Nederland. Het leuke is dat alle LAW prima in losse etappes te wandelen zijn. Zelf wandelde ik inmiddels van de meeste LAW's één of meerdere etappes.

Wandelgidsen van de LAW's

De Nederlandse Lange Afstand Wandelpaden  worden beheerd, onderhouden en beschreven door Nivon en Wandelnet en zijn onderdeel van het Europese netwerk van GR-wandelpaden. Van elke routes is een eigen wandelgids uitgegeven. In deze wandelgidsen vind je routekaartjes, uitgeschreven wandel etappes en meer handige informatie over het door jou uitgekozen LAW. Op deze pagina vind je de wandelgidsen van alle LAW's

Streekpaden

Naast de Lange Afstand Wandelpaden vind je in Nederland ook 21 Streekpaden. Anders dan de Lange Afstand Wandelpaden blijven Streekpaden binnen één regio. Daarnaast zijn alle Streekpaden meestal rondwandelingen. Ze voeren je langs de mooiste natuur en bijzondere plekjes die de streek rijk is en zijn te volgen via een geel-rode markering.

Streekpaden zijn vaak nog net iets mooier dan de LAW's en gaan veelal over onverharde paden. Bekende Streekpaden zijn het Krijtlandpad en het Drenthepad.

Welke Lange Afstand Wandelpaden zijn er in Nederland?

 • Het Friese Woudenpad (LAW 1-1)
 • Het Pionierspad (LAW 1-2)
 • Het Floris V-pad (LAW 1-3)
 • Het Trekvogelpad (LAW 2)
 • Het Marskramerpad (LAW 3)
 • Het Maarten van Rossumpad (LAW 4)
 • Het Nederlands Kustpad (LAW 5), bestaat uit 3 delen
 • Het Grote Rivierenpad (LAW 6)
 • Het Pelgrimspad (LAW 7), bestaat uit 2 delen
 • Het Zuiderzeepad (LAW 8)
 • Het Pieterpad (LAW 9), bestaat uit 2 delen
 • Het Noaberpad (LAW 10)
 • Het Grenslandpad (LAW 11)
 • Het Overijssels Havezatenpad (LAW 12)
 • Het Hertogenpad (LAW 13)
 • Het Groot Frieslandpad (LAW 14)
 • Het Westerborkpad (LAW 15)
 • Het Romeins Limespad (LAW 16)
 • Het Waterliniepad (LAW 17)

Alle Lange Afstand Wandelpaden in één weekend

Heb je zin om een LAW te wandelen maar je kunt niet zo goed kiezen? Dan tip ik "De paden op" van Lydia Michiels. In deze leuke wandelgids beschrijft zij haar ervaring op 2 etappes van elk van de 23 Lange Afstand Wandelpaden in Nederland.

In het boek vind je 23 kant-en-klare wandelweekenden, inclusief tip voor een leuk hotel of B&B onderweg. Perfect om even te "snuffelen" aan alle Lange Afstand Wandelpaden van Nederland.

Wat is het langste wandelpad van Nederland?

Het langste aaneengesloten wandelpad van Nederland is het Nederlands Kustpad, LAW 5. Dit Lange Afstand Wandelpad is ruim 700 kilometer lang en is ontstaan uit meerdere wandelroutes die in 2013/2014 zijn samengevoegd. De westelijke tak van het Nederlands Kustpad begint in Sluis maar je kunt ook starten in Bergen op Zoom. Eindpunt van het pad is Bad Nieuweschans in Groningen.

Het Nederlands Kustpad volgt, zoals de naam het al zegt, de kust van Nederland en sluit aan op diverse LAW's. Een heerlijk pad voor liefhebbers van strand, duinen en gezellige kustplaatsjes. Onderweg wandel je o.a. door Haarlem en het prachtige Nationaal Park Zuid Kennemerland. Ook erg mooi zijn het duingebied tussen Egmond en Bergen aan Zee en natuurgebied Meijendel bij Wassenaar. In het voorjaar stelen de bollenvelden rond Lisse en die tussen Den Oever en Den Helder in de kop van Noord-Holland de show.

wandelen in Meijendel

Wandelen door Meijendel

Het Pieterpad (LAW 9)

Het Pieterpad is één van de oudste Lange Afstand Wandelpaden van Nederland. De route werd eind jaren 70 bedacht door vriendinnen Toos en Bertje en is inmiddels een begrip onder wandelaars. Tot op heden is het Pieterpad nog steeds één van de meest gelopen wandelroutes in Nederland.

Het startpunt van het Pieterpad is Pieterburen en het eindpunt, ongeveer 500 kilometer zuidelijker, de Sint Pietersberg. Onderweg passeer je alle soorten landschappen. Via het weidse landschap in Groningen wandel je door de uitgestrekte heide en bossen van Drenthe en Overijssel naar het heuvelachtige Zuid Limburg. Deze LAW heeft voor elk wat wils!

Zelf wandelde ik diverse etappes van het Pieterpad. Mijn wandelblogs en tips vind je op deze pagina.

Lange Afstand Wandelpaden Nederland: Pieterpad bij Groesbeek

Het Pieterpad voert je o.a door de bossen van het Duitse Reichswald en rond Groesbeek

Het Maarten van Rossumpad (LAW 4)

Eén van mijn eigen favoriete LAW's is het Maarten van Rossumpad. Deze wandelroute is 384 kilometer lang en loopt van 's-Hertogenbosch (Brabant) naar Steenwijk (Overijssel). Dit Lange Afstand Wandelpad is vernoemd naar de 16e-eeuwse legeraanvoerder Maarten van Rossum. Deze was in dienst van de Hertog van Gelre, het gebied waar het pad doorheen loopt. Een afwisselende, en verrassend groene wandelroute door uitgestrekte bossen, over glooiende heidevelden en langs grote rivieren.

Zelf ken ik het Maarten van Rossumpad uit de tijd dat ik in Gelderland woonde. Hier gaat je wandeling o.a. over de prachtige heide en bossen van de Posbank, door de Renderklippen en over de Grebbeberg bij Rhenen. Ook mijn favoriete stad Arnhem is in de route opgenomen.

Maarten van Rossumpad Lange Afstand Wandelpaden van Nederland

Glooiende paarse heide bij de Posbank in de Veluwezoom

Zelf één van de Lange Afstand Wandelpaden in Nederland lopen?

Wil je zelf één van de Lange Afstand wandelpaden van Nederland lopen? Alle wandelroutes zijn te vinden op de pagina van Wandelnet. Hier kun je ook de gps tracks van alle LAW's downloaden.

Wandel je liever met een uitgeschreven route of wandelgids? Op deze pagina vind je de wandelgidsen van alle LAW's. In "De paden op" vind je tips voor een mooie eerste kennismaking met elk van de wandelroutes.

Ook mooi om te wandelen: de Dutch Mountain Trail (101 km, Zuid-Limburg) en de Walk of Wisdom (136 km, Gelderland).

Wat is jouw favoriete Lange Afstand Wandelpad in Nederland?

 

 

Geplaatst in meerdaagse wandelroute, Nederland, wandelen, Wandelen in Nederland, wandelvakantie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *