Mandarijneend bij Landgoed Groot Warnsborn

Wandelen rond Landgoed Groot Warnsborn Arnhem: Klompenpad Schaarsbergenpad

Landgoed Groot Warnsborn is één van vele bezienswaardigheden langs Klompenpad Schaarsbergenpad. Een mooie wandelroute in het buitengebied van Schaarsbergen en Arnhem. Deze gevarieerde wandeling van 10 kilometer loopt via brede beukenlanen, langs weides en heidevelden, vijvers en sprengen. Klompen aan en gaan!

Wandelen bij Arnhem: Klompenpad Schaarsbergenpad

Na een gezellig vriendinnenuitje in Arnhem zoek ik een mooie wandelroute. Omdat het begin april nog te vroeg is voor een bloesemwandeling kies ik voor Klompenpad Schaarsbergenpad. Volgens veel wandelaars is dit klompenpad bij Schaarsbergen het hele jaar door mooi en een fijne boswandeling.

Het startpunt van de wandelroute ligt tactisch tussen mijn vriendin en mijn vader in zodat ik er niet extra voor hoef te rijden. Vanuit Pannenkoekenrestaurant Schaarsbergen is het een korte aanlooproute en dan start de rondwandeling. Een route door het bos en buitengebied van Schaarsbergen met Landgoed Groot Warnsborn als centraal punt.

Klompenpad Schaarsbergenpad wandelen bij Pannenkoekenrestaurant Schaarsbergen

Prima wandelen bij Pannenkoekenrestaurant Schaarsbergen

routebordje Klompenpad Schaarsbergenpad; wandeling Landgoed Groot Warnsborn

Klompenpad Schaarsbergenpad is goed aangegeven met routebordjes

Wandelen over brede beukenlanen

Het eerste deel van het Klompenpad Schaarsbergenpad gaat door brede beukenlanen en smalle, met bomen omzoomde, wandelpaadjes. Al snel passeer ik een hek met daarop Geldersch Landschap en Kastelen. Omdat ik veel in Gelderland wandel ben ik inmiddels alweer enkele jaren donateur. Leuk om te zien welke landschappen er van de donaties aangekocht en onderhouden worden. Op dit moment zijn de loofbomen nog kaal en dat valt me wel een beetje tegen maar .... De zon schijnt en het is aangenaam wandelweer. Het kan erger.

beukenlaan Klompenpad Schaarsbergen

Nog iets te vroeg, over een paar weken is het hier prachtig groen.

Richting Landgoed Groot Warnsborn

De route gaat al snel richting Landgoed Groot Warnsborn. Het kleine koepeltje langs het pad staat op de zichtlijn richting het voormalig landhuis. Tegenwoordig is het landhuis in gebruik als Hotel Landgoed Groot Warnsborn waar je via het klompenpad pal langs wandelt.

Via bospaden wandel ik rond het centrale deel van Landgoed Warnsborn. Een fraai heidegebied met wat stuifzand en naaldbomen waar een fietspad dwars doorheen loopt. Voor het bankje is het nog te vroeg maar het zal heerlijk zitten na een inspannende fietstocht.

Koepeltje met uitzicht op Hotel en Landgoed Groot Warnsborn

Tactisch geplaatst dat koepeltje, met zicht op Landgoed Groot Warnsborn

Heide op het centrale deel van Landgoed Groot Warnsborn

Heide op het centrale deel van Landgoed Warnsborn

Historische blikvangers rond Groot Warnsborn

Ik wandel vandaag op de routebordjes maar heb ook de Klompenpaden app aanstaan. Het leuke van deze app is namelijk dat je een signaaltje krijgt als er langs de route iets bijzonders te zien is. Het duurt niet lang voor ik het eerste pingeltje hoor.

Het Schaarsbergenpad passeert diverse monumentale panden waarvan Boerderij De Grote Kweek er één is. Deze historische boerderij is van origine gebouwd als tabakskwekerij en stamt uit (ongeveer) 1900. Een prachtig pand met een verhaal en een blikvanger langs de wandelroute.

Boerderij De Grote Kweek rijksmonument bij Schaarsbergen

Boerderij De Grote Kweek, rijksmonument bij Schaarsbergen

Het Hanzeverleden van Arnhem en Schaarsbergen

Iets verderop passeer ik een gietijzeren ANWB bord uit het begin van de 20e eeuw. De Harderwijkerweg maakte onderdeel uit van de oude Hanzeroute tussen Arnhem en Harderwijk. Bij Hanzesteden denk ik eigenlijk altijd aan de steden langs de IJssel zoals Deventer en Zwolle maar ook Arnhem mag je aan het rijtje toevoegen. Een stad waar ik gek op ben en die een mooie binnenstad heeft.

Gietijzeren ANWB bord uit begin 20e eeuw

Dit gietijzeren ANWB bord stamt uit begin 20e eeuw

Heide rond Landgoed Groot Warnsborn

En dan sta ik ineens op een bekend plekje. Die had ik niet aan zien komen. Ik wist dat ik al eerder bij Landgoed Groot Warnsborn had gewandeld maar niet exact waar. Samen met vriendin Marina ontdekte ik in de herfst de mooiste landgoederen rond Arnhem. Toen waren we aangenaam verrast door de glooiende heide van de Schaapsdrift en ook nu weet deze plek me dus weer te verrassen. Stiekem moet ik er wel een beetje om lachen.

De zon is inmiddels verdwenen en ik krijg het fris. Niet te lang stilstaan en lekker verder wandelen. In het verleden werden de schapen vanuit de schaapskooi via de Schaapsdrift naar de heidevelden van de Hoge Veluwe en Planken Wambuis gedreven. Vandaag is het er grijs maar de vorige keer liet het gebied zich van haar beste kant zien.

Ven op Schaapsdrift Landgoed Groot Warnsborn

Ven op Schaapsdrift, Landgoed Groot Warnsborn

Heide Landgoed Groot Warnsborn Arnhem

Slingerend wandelpad tussen de heidevelden

heide en bos op Landgoed Groot Warnsborn Arnhem

Prachtig met die herfstkleuren

Grafheuvels op Warnsborn

Niet veel later passeer ik nog een historische plek bij Landgoed Groot Warnsborn. Verscholen tussen de bomen zijn in het gebied 11 grafheuvels te vinden van tussen 2500 en 1200 voor Christus. In de graven zijn diverse gebruiksvoorwerpen en een vrouwenskelet gevonden. Ik verlaat de heide via een klaphekje en sla linksaf.

Landgoed Vijverberg

Naast Warnsborn staat er nog een ander fraai landgoed op het wandelprogramma. Landgoed Vijverberg is het thuis van diverse vijvers, meanderende beekjes, watervalletjes en zelfs een kleine grot.

In het gebied stikt het van de prachtige oude bomen. Een ideaal leefgebied voor de boommarter die zich helaas niet aan mij wil laten zien. Wel spot ik een aantal mandarijneenden in een vijver én een kabouterhuisje :). Ook het zonnetje piept er af en toe weer door en de jas kan weer uit.

Landgoed Vijverberg Arnhem

Ook mooi zonder een boommarter

Wandelen op Landgoed Vijverberg

Mandarijneend Landgoed Vijverberg Arnhem

Fraaie kleuren: de mandarijneend

kabouterhuisje in oude boorm

Hoogteverschillen

Aan de rand van het landgoed tikt het Schaarsbergenpad bijna de N224 aan. Net voor de doorgaande weg gaat het linksaf en zijn het weer de oude beukenlanen en grasvelden die het landschap bepalen. Samen met het hoogteverschil dat zo kenmerkend is voor het landschap op veel plekken in de Veluwe. Kleine klimmetjes en vergezichten maken goed wat het landschap vanwege de kaalheid van de bomen nog mist.

Oude, bemoste beukenboom

hoogteverschil landschap op de Veluwe bij Arnhem

Hotel Landgoed Groot Warnsborn

Straks zag ik hem vanuit de verte, nu sta ik aan de andere kant. Hotel Landgoed Groot Warnsborn ligt op een prachtige plek midden in het landgoed. Een bijzondere (en luxe) plek om te overnachten. Wel jammer dat het terras van Landgoed Groot Warnsborn niet open is voor wandelaars. De vorige keer lunchte ik met Marina nog aan een picknicktafel bij één van de vijvers. Ook gezellig.

Hotel Groot Warnsborn

Hotel Landgoed Groot Warnsborn ligt prachtig in het landgoed

wandelaars bij Hotel Groot Warnsborn

Wandelpaden genoeg rond Landgoed Groot Warnsborn

Beukenlaan bij Schaarsbergen

Wat is dat eigenlijk, een Klompenpad?

Vanochtend had ik het er nog met Bianca over. "Wat is dat eigenlijk, een Klompenpad?" vroeg ze. En terwijl ik over de brede beukenlanen richting Schaarsbergen wandel en me besef dat ik geen enkele keer over boerenland ben gelopen denk ik "o ja". Ik zeg altijd dat een klompenpad zo heet omdat het deels over boerenland gaat maar dat is niet altijd zo.

Klompenpaden gaan over privé eigendom dat opengesteld is voor wandelaars, zoals het gebied rond Landgoed Groot Warnsborn. En zo kan een bos, landgoederen en heidewandeling toch ook gewoon een Klompenpad zijn. Voelt een beetje gek maar de wandeling wordt er niet minder mooi om.

Al mijmerend geniet ik van het zonnetje en dan sta ik weer voor Pannenkoekenhuis Schaarsbergen. Vandaag voor mij geen pannenkoek maar koffie en koeken bij mijn vader.

Op deze pagina vind je wandelblogs van alle door mij gelopen Klompenpaden.

Handig om te weten over Klompenpad Schaarsbergenpad

  • De totale route is 10 kilometer en gaat bijna geheel over onverharde paden
  • Startpunt van het Schaarsbergenpad is Pannenkoekenhuis Schaarsbergen, (Kemperbergerweg 673 Arnhem).
  • Parkeren kun je (gratis) bij het pannenkoekenhuis en langs de ventweg.
  • Openbaar vervoer: bushalte Schaarsbergen, bushalte De Leeren Doedel Arnhem, treinstation Oosterbeek (aanlooproute)
  • Honden mogen mee op deze wandeling.
  • De route wordt bewegwijzerd via bordjes met paarse klompen en de naam Schaarsbergenpad.
  • Ik wandelde via de Klompenpad App en er is ook een brochure van de wandeling te koop.
  • Horeca onderweg; Restaurant Trix en Roadhouse Arnhem, beiden iets van de route.
  • Het Schaarsbergenpad is te combineren met het Rosandepad.
  • Informatie, route en gps van het Schaarsbergenpad vind je op deze pagina.

Tip: fijne wandelgidsen met nog meer mooie klompenpaden:

Geplaatst in klompenpaden, wandelen, wandelen in Gelderland, Wandelen in Nederland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *