Hike naar de Haugabreen gletsjer in Jostedalsbreen

Nationaal park Jostedalsbreen, wandelen bij de grootste gletsjer van Noorwegen

De Jostedalsbreen is een enorme gletsjer in het fjordengebied van Noorwegen met diverse zijarmen. In het gelijknamig nationaal park Jostedalsbreen kun je eindeloos veel wandelingen maken. Wij maakten een stevige hike naar de Haugabreen gletsjer en sliepen op een kleine camping midden in de natuur. Een mooie eerste kennismaking met de Jostedalsbreen gletsjer. In dit blog lees je mijn ervaring en tips voor je bezoek aan Jostedalsbreen.

De Jostedalsbreen gletsjer

De Jostedalsbreen is een enorme gletsjer in Noorwegen. De gletsjer bestaat uit een groot plateau met diverse zijarmen. Met een lengte van 100 kilometer en breedte van 15 kilometer is het zelfs de grootste gletsjer van het vasteland van Europa.

De Jostedalsbreen gletsjer is ontstaan in 500 voor Christus en was op haar grootst in de zogenoemde kleine ijstijd rond 1750. Sinds die tijd smelt de gletsjer elk jaar een stukje verder af, de laatste jaren harder.

Het plateau van de Jostedalsbreen gletsjer ligt tussen pakweg 1600 tot 1900 meter. Het laagste punt is de Nigardsbreen die in een enorme vallei ( Jostedalen) ingeklemd ligt. Dichtstbijzijnde plaatsen zijn Skjolden, Sogndalsfjøra, Olden, Loen, Skei en Stryn.

Nationaal park Jostedalsbreen

Nationaal park Jostedalsbreen werd opgericht in 1991 en is ruim 1300 km² in omvang. Dat maakt het tot één van de grootste wildernis gebieden in het zuidwesten van Noorwegen.

Nationaal park Jostedalsbreen kent maar liefst 9 van de 30 grootste gletsjers van Noorwegen. Enkele "kleinere" gletsjers van de Jostedalsbreen zijn Tunsbergdalsbreen, de Haugabreen, Briksdalsbreen, Bøyabreen, de Kjenndalsbreen en Austerdalsbreen.

Bezoekers van dit beschermde berggebied kunnen naar meerdere van de zijarmen wandelen. Heb je altijd al op een gletsjer willen hiken? Ook dat kan op de Jostedalsbreen gletsjer maar hiervoor heb je wel een gids en speciale outdoor materialen nodig. In de zomermaanden starten er elke dag wandelingen naar de diverse gletsjers.

Hike Jostedalsbreen gletsjer

Op de hike naar de machtige Jostedalsbreen gletsjer

Je bezoek aan Jostedalsbreen

Je bezoek aan Jostedalsbreen kan op diverse plekken starten. Kom je vanuit het zuiden dan kom je het park waarschijnlijk binnen in de buurt van de Bøyabreen gletsjer. Je kunt er parkeren en er starten diverse wandelroutes. In het nabijgelegen Fjærland vind je het eerste van drie bezoekerscentra de het nationaal park rijk is.

De Nigardsbreen, aan de oostzijde, is het meest bezochte deel van nationaal park Jostedalsbreen. Hier vind je ook bezoekerscentrum Breheimsenteret (open van mei t/m september) waar je ook een hike naar de gletsjer kunt boeken.

Veel reizigers starten hun bezoek vanuit het plaatsje Loen ten westen van het Jostedalsbreen. Loen is één van de meest populaire toeristenplaatsen van het Noorse Fjordengebied en heeft alle voorzieningen die je nodig hebt.

Hike naar de Haugabreen gletsjer

Tijdens onze campertrip door Noorwegen mag een bezoek aan Jostedalsbreen niet ontbreken maar waar beginnen we? Welk van de vele gletsjers gaan we bezoeken?

Grappig genoeg wordt onze beslissing gemaakt aan de hand van een tip die we van een Nederlands stel krijgen. We ontmoetten hen eerder in Denemarken tijdens onze reis naar het noorden. "Wow, Ivonne", schrijft Geert. "Ik heb nu toch een mooi plekje gevonden! We zitten op camping Hoyset. Deze ligt heel rustig in een mooie vallei en vanaf hier kun je heel mooi naar de Haugabreen gletsjer wandelen".

De bijgevoegde foto en zijn verhaal zijn overtuigend. Lot beslist, we gaan hiken naar de Haugabreen gletsjer.

De start van de wandeling naar de Haugabreen gletsjer

Maak je een hike naar de Haugabreen gletsjer dan doe je dat normaal gesproken vanaf deze parkeerplaats aan het eind van de kleine, onverharde tolweg. Hier vind je ook een toilet. Eventueel kun je de auto ook aan het begin van de tolweg parkeren en daar starten met je wandeling. Wij beginnen met een aanlooproute vanaf de camping Hoyset. Een aardige stijging en ongeveer een uur extra wandelen maar we hebben de tijd en het is prachtig weer.

We wandelen langs een wild stromende rivier en over de tolweg door een enorme vallei. Om ons heen kletteren diverse kleine watervallen naar beneden. Het is nu al enorm genieten en dan moet het echte werk nog beginnen.

Hike Haugabreen gletsjer vanaf Hoyset camping

Hike Haugabreen gletsjer, aanlooproute vanaf Hoyset camping

Aanlooproute hike Haugabreen gletsjer

We wandelen door een prachtig dal

De routemarkering van deze wandeling in Jostedalsbreen

De hike naar de Haugabreen gletsjer is uitgezet maar al snel twijfelen we over de richting. Met wat zoekwerk op maps lukt het en pikken we de route weer op. Onderweg merken we dat de wandeling, zoals wel vaker het geval is in Noorwegen, wat minder "strak" uitgezet is dan we van andere landen gewend zijn. Ook op deze route volg je de rode T maar die staan soms best ver uit elkaar. Tussendoor is er niet altijd een duidelijk pad en daardoor is het soms wat meer zoeken.

wandelen Jostedalsbreen gletsjer

Eén van de 2 wandelbordjes op de route, nog 2 kilometer naar Haugabreen

Over grote stenen door de rivier

Tijdens deze wandeling volgen we de oevers van een wildstromende rivier. Deze voert het smeltwater van de sneeuw rond de Jostedalsbreen in een rap tempo af. Het duurt niet lang voor we het water over moeten steken. Een kleine zijstroom die we met een paar grote stappen via enorme stenen snel over zijn. De volgende oversteek is al een beetje groter maar al hoppend zijn we ook daar weer zo over.

Niet veel later komen we bij de hoofdrivier die we lange tijd volgen. Ook deze moeten we oversteken en hier moet ik niet van lachen. Het zal niet de eerste keer zijn dat ik val tijdens het wandelen. De fotocamera gaat veilig in de tas en met de uitgestoken hand van Frank kom ik ook deze horde over. Pffft.

makkelijke oversteek rivier Haugabreen hike

Deze oversteek is goed te doen

Waterval en rivier Haugabreen gletsjer Jostedalsbreen

Waterval en brede rivier op weg naar de Haugabreen gletsjer

Klimmen naar de Jostedalsbreen gletsjer

Het eerste deel naar de Haugabreen gletsjer ging over een relatief vlak stuk maar dat wordt rap anders. Vanaf het moment dat we de stroom over zijn gestoken gaan we behoorlijk omhoog. Via rotsachtige paadjes en grote rotspartijen klimmen we richting de waterval en de hoge rotswand. De Jostedalsbreen zelf laat zich nog niet zien, die zit achter de wand verstopt.

Na een tijd komen we bij een onduidelijk stuk. Moeten we links aanhouden, rechts om de rots heen? De rode T is niet altijd meer goed zichtbaar en een echt pad is er ook niet meer. We weten waar we ongeveer naartoe moeten dus het zal wel loslopen. Toch krijgen we het voor elkaar om verkeerd te lopen maar als de klim even later echt onmogelijk wordt besluiten we terug te gaan. Uiteindelijk vinden we een pad en komen we op het hoogste stuk.

Wandelen Haugabreen gletsjer in nationaal park Jostedalsbreen Noorwegen

Richting de waterval. Jostedalsbreen nog niet in zicht

Hiking Haugabreen gletsjer

Hiking Jostedalsbreen, Haugabreen gletsjer

Geen echt duidelijk pad meer, wel een rode steen.....

Het eerste zicht op de Jostedalsbreen

Eindelijk krijgen we hem dan te zien; de Haugabreen gletsjer. Het is bijzonder om te bedenken dat deze grote gletsjer "slechts" één van vele zijtakken is van de enorme Jostedalsbreen. Dat zou ik weleens vanuit de lucht willen bekijken! De hoge rotswand is een prima plek om ons brood te eten en even uit te puffen van de klim. Lunch with a view!

Terwijl we lunchen bekijken we even hoe we verder kunnen wandelen want natuurlijk willen we ook aan de voet van de Jostedalsbreen gletsjer staan. Op de camping vertelden ze ons dat de sneeuw elke dag verder smelt en we het best links aan kunnen houden om veilig te kunnen wandelen. "Maar... dat moet je ter plekke nog even goed bekijken want dat gaat zo snel nu" en dat doen we.

Lunch bij de Haugabreen gletsjer in Jostedalsbreen

Naar de voet van de gletsjer wandelen

Verkwikt beginnen we aan de afdaling naar de voet van de gletsjer. Vanaf hier maak je je eigen route. Op diverse plekken ligt nog sneeuw en er is veel smeltwater wat het een natte boel maakt. We zijn niet de enige die wat zoekende zijn. "Heel wat anders die routeaanduidingen in Noorwegen hè", zegt een andere wandelaar tegen me. "Wij wandelen vaak in de Alpen maar dit is toch minder goed aangegeven".

Rustig aan naar beneden, echt mis kan het natuurlijk niet met zo'n grote gletsjer voor je wel lastiger 😉 En de trui kan aan want er staat een behoorlijk frisse wind aan de voet van de gletsjer. We passeren een bordje dat waarschuwt voor afbrekend ijs en om niet zelf op de gletsjer te wandelen of onder het ijs te komen. Een gletsjer blijft natuurlijk altijd in beweging, zeker nu het al een aantal dagen zo enorm warm is.

Haugabreen gletsjer in nationaal park Jostedalsbreen Noorwegen

Zie jij de kleine mensjes aan de voet van de Haugabreen gletsjer?

Blauw en imposant

Een half uurtje later staan we dan eindelijk aan de voet van de Haugabreen gletsjer. Het is niet de eerste keer dat we zo'n enorme gletsjer zien, vorig jaar wandelden we nog bij de Aletschgletsjer in Zwitserland, maar het blijft indrukwekkend. Van afstand lijkt een gletsjer vaak niet zo groot maar als je er eenmaal bij staat, wow! En de Jostedalsbreen is niet alleen enorm groot maar ook prachtig blauw, zeker als het zonlicht er op schijnt.

Terwijl we rondwandelen zien we onze buren van de camping die vandaag met een gids op de Jostedalsbreen gletsjer wandelen. Ze zijn begonnen aan de afdaling en staan niet veel later ook beneden. "En, hoe was het?" "Prachtig, dat kunnen we iedereen aanbevelen!"

Aan de voet van de Jostedalsbreen gletsjer

Sprookjesachtig blauw die Jostedalsbreen gletsjer

Blauw ijs Haugabreen gletsjer Jostedalsbreen Noorwegen

sprookjesachtig blauw de Jostedalsbreen gletsjer

De terugweg van onze hike naar de Haugabreen gletsjer

We hebben nog een aardige weg te gaan naar de camping en beginnen aan de eerste klim naar de rotswand. Nog een laatste blik op de Jostedalsbreen voordat die weer uit het zicht verdwijnt. Op het volgende deel van de wandeling is het weer oppassen waar je loopt. Gek genoeg hop ik de grote rivier nu zo over. Oefening baart kust!

Op het vlakke deel van de route kunnen we lekker kletsen en nagenieten van alweer een spectaculaire gletsjerwandeling. Daarna besluiten we de onverharde tolweg tot beneden te blijven volgen. Nog een lekkere frisse douche op de camping en dan stappen we in de camper. Op naar een mooi vervolg van onze reis door Noorwegen.

Bereid je goed voor op deze wandeling!

Wandelen in de bergen is niet zonder gevaar. Het weer kan in de bergen namelijk snel omslaan of op hoger gelegen delen heel anders zijn dan beneden. Kijk voor je vertrekt altijd even naar het laatste weerbericht, zorg dat je laagjeskleding bij je hebt en goede wandelschoenen draagt.

Blijf tijdens het wandelen altijd oppassen. Wij vonden elke wandeling die we in Noorwegen maakten op haar eigen manier uitdagend en vaak zwaarder dan we hadden verwacht. Door steile paadjes, gladde rotsen of oversteekjes en sneeuwresten.

NB: Een paar weken nadat wij deze hike naar de Haugabreen gletsjer hebben gemaakt is er een Nederlandse wandelaar omgekomen op deze route. Waarschijnlijk is hij gevallen en onderkoeld geraakt. Moet je daarom deze hike maar aan je voorbij laten gaan? Zeker niet want hij is prachtig. Onderweg kwamen we zowel senioren als wandelaars met kinderen in een draagzak tegen. Bereid je wel goed voor en blijf oplettend.

Handig om te weten over deze gletsjer wandeling in Jostedalsbreen

  • De hike naar de Haugabreen is ruim 4 kilometer (retour) vanaf de hoogste parkeerplaats.
  • Vanaf Hoyset camping is de aanlooproute nog 6 kilometer extra, totaal  ruim 10 kilometer heen en weer terug.
  • Wij wandelden, inclusief aanlooproute, ruim 5 uur over deze hike naar de Haugabreen gletsjer.
  • De auto parkeer je onderaan de tolweg of boven op de parkeerplaats (kosten 50 NOK in 2023). Hier is ook een toilet.
  • Draag goede wandelschoenen en laagjeskleding.
  • Op de route is geen horeca.
  • Wandelstokken zijn handig op deze wandeling bij de Jostedalsbreen gletsjer.
  • Beste tijd voor de wandeling: tussen grofweg juni en september.
Geplaatst in Europa, Noorwegen, wandelen, Wandelen in Europa.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *