Herperduinen uitkijktoren

Wandelen in de Maashorst; rondje Herperduin en de Herpse bossen.

Na een afspraak in Oss waren we op zoek naar een korte wandelroute in de buurt. Ik stuitte op het natuurgebied Herperduin en vond een route van ongeveer 6 kilometer langs de wandelknooppunten.  Een fijne wandeling door de Herpse bossen, langs diverse grote vennen en stuifduinen. Prima om even uit te waaien voor we weer naar huis reden. Wandel je met ons mee?

Natuurgebied Herperduin.

Het natuurgebied Herperduin, ook wel de Herpse bossen genoemd, ligt tussen Herpen en Oss en maakt onderdeel uit van De Maashorst. Vroeger was Herperduin een heide- en stuifzandgebied. Om het stuiven van het zand tegen te gaan is het gebied vanaf het einde van de 19e eeuw beplant met grove dennen. Je kunt er vrij wandelen maar ook een route uitstippelen via de wandelknooppunten. Onderweg wandel je langs diverse grote vennen, waaronder het Groot Ganzenven en recreatieplas het Klompven, door het bos en over stuifzand- en heide gebieden.

Voor de kinderen is er een speelbos met diverse klim- en watertoestellen. Wie er graag alles van bovenaf bekijkt moet zeker even de uitkijktoren beklimmen voor het beste uitzicht over de Herperduinen.

→Ook leuk in De Maashorst: wandelen bij de Bedafse Bergen, Uden.

uitkijktoren Herperduin

De start van onze wandeling.

We beginnen onze wandeling bij Natuurpoort De Kriekeput-De Maashorst. Hier is een enorme parkeerplaats waar we de auto makkelijk kwijt kunnen. Daarna steken we de provinciale weg over en beginnen te wandelen.  Het is een perfecte dag om er op uit te gaan en een frisse neus te halen!

Al snel lopen we tussen twee palen door en betreden we het hondenlosloopgebied van de Herperduin. Op deze zonnige zaterdag zijn we niet alleen. Er zijn veel mensen die lekker met hun hond aan de wandel zijn en ook de mountainbikers zijn al goed vertegenwoordigd.

winter wandeling Herpse bossen bij Oss

wandelen met de hond in Herperduin, de Maashorst

 

Het mooiste uitzicht op de Herperduin

Na een paar minuten passeren we een bord dat naar de uitkijktoren Herperduin verwijst en wijken we even van de route af. Het is een pittige klim. Niet alleen staat de toren op een heuvel maar hij is zelf ook nog eens een kleine 25 meter hoog. Eenmaal boven worden we getrakteerd op een geweldig uitzicht naar alle kanten. Links van ons ligt het bos, rechts kijken we uit over de grote stuifvlakte en het Klompven. Een mooi voorproefje van wat we gaan zien tijdens de wandeling. We dalen weer af en lopen terug naar de plek waar we de wandelroute verlieten.

Herperduinen uitkijktoren

 

Tussen heidevelden en vennen.

In eerste instantie blijft de route de buitenrand van de Herperduin volgen en wandelen we veelal langs het fietspad tot we weer bij een parkeerplaats komen. Net als we denken dat het misschien niet de leukste wandelroute is wijken we af en slaan een kleiner pad in. De bossen maken langzaam aan plaats voor een wat meer open stuk met heide en een groot ven. We wandelen over mulle zandpaden tussen grove dennen, het zonnetje even verstopt achter een dikke wolk.

bemoste bomen in de Herperduinen

 paddenstoel in de Herperduinen

 
Het mooiste deel van de Herperduin; het Klompven

Misschien komt het omdat het zonnetje de bomen en wolken zo mooi laat weerspiegelen in het het water van het Klompven. De recreatieplas van de Herpse bossen ligt er zo aanlokkelijk bij dat we ook hier besluiten van de route af te wijken. Officieel wandel je verder om het water heen tussen onder de bomen maar het is best zonde. Niet alleen vinden we het heerlijk om langs de oever van het ven te lopen maar een beetje vitamine V is ook niet verkeerd in de winter.

wandelen natuurgebied Herperduin

Kromven recreatieplas bij Herperduin

wandelen bij Oss natuurgebied Herperduin

Toren in zicht!

Langzaam aan zien we in de verte de uitkijktoren weer in beeld komen en gaan we richting de bossen. Terwijl in de verte de enthousiaste geluiden van spelende kinderen uit het speelbos klinken wandelen we de laatste meters richting de parkeerplaats. Nog even een sanitaire stop voor we weer in de auto stappen. Het was een goed plan om de afspraak te combineren met een wandeling, die houden we erin!

uitkijktoren Herpse bossen de Maashorst

Handig om te weten over wandelen in Herperduin en de Maashorst

  • De route die wij liepen volgt de knooppunten en is een kleine 6 kilometer lang.
  • Routeknooppunten: 51-52-89-88-87-17-15-53-13-51.
  • Startpunt is Natuurpoort de Kriekeput - De Maashorst  aan de Schaijkseweg 3A in Herpen.
  • Onderweg moet je zeker even afwijken van de route om de uitkijktoren te beklimmen (bordje langs de route) of meer door het stuifzand te wandelen langs het Klompven
  • Schoenen waarop je lekker wandelt zijn prima voor deze wandeling.
  • Horeca: Paviljoen de Kriekeput, bij de natuurpoort en (pannenkoeken) restaurant Pan & Zo
  • Bij Paviljoen de Kriekeput kun je ook zwemmen! Lekker na een zomerse wandeling door Herperduin.
  • Op diverse plekken in Herperduin mogen honden loslopen. Andere delen zijn afgezet voor honden. Alles is ter plekke goed aangegeven.
  • Klik hier door voor meer informatie over de Maashorst!

Nog meer leuke wandelingen in Brabant:

 

 

Geplaatst in Brabant, Nederland, wandelen, wandelen in Brabant, Wandelen in Nederland.

2 reacties

  1. Toevallig vandaag geweest. Ik zie nu deze post pas. Als je liever niet het fietspad volgt: er loopt een hoger gelegen zandpad naast. Check ook Komoot voor kaart en voorgestelde routes in dat gebied. Zelf liepen we eerst met de kinderen om het Ganzenven heen, daarna richting Klompven en de uitkijktoren en hielden we de speeltuin voor het laatst. Prima route!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *