San Gimignano

Één van de mooiste wandelroutes van Europa, de Via Francigena

Net als de beroemde Camino de Santiago in Rome, is de Via Francigena een oude pelgrimsroute. Het pad begint in het Verenigd Koninkrijk bij de kathedraal van Canterbury en neemt pelgrims door heel Europa mee naar de eeuwige stad Rome. Deze epische wandelroute is 1900 km lang en volgt de route van de aartsbisschop van Canterbury Sigeric the Serious.

Hoe lang duurt deze wandelroute?

Het duurt ongeveer drie maanden om de gehele lengte van de Via Francigena te lopen en ongeveer anderhalve maand om de route te fietsen. De meeste pelgrims geven er echter de voorkeur aan om een gedeelte van de route te lopen of te fietsen en daar een ​​paar weken of dagen over  te doen.

Wanneer is de beste tijd om te reizen?

De lente tot de herfst is de beste tijd om de route te wandelen omdat je onderweg waarschijnlijk meer fietsers en wandelaars zult ontmoeten. Hoewel deze wandelroute in de winter ook te doen is, zal het wel een stuk eenzamer zijn.  Daarnaast zullen meerdere hotels en andere accommodatiemogelijkheden waarschijnlijk gesloten zijn in de winter.

De meest aangename temperaturen zijn er in oktober en september. Daarnaast zie je onderweg ook de regionale wijnoogsten. Feestdagen zoals Pasen zijn behoorlijk speciaal en drukbezocht in Rome, dus het is essentieel dat je van tevoren accommodatie boekt tijdens deze periodes in het jaar.

De meest populaire stukken van de Via Francigena route

Wandelen door Toscane

Dit gedeelte omvat het wandelen tussen Siena en Lucca en is een favoriet onder toeristen. Het stuk duurt acht dagen om te wandelen en het is een regio met een rijke geschiedenis en schoonheid. Mooie steden onderweg zijn onder andere Siena en  San Gimignano. Hier kun je ook een mooie rondwandeling maken die een klein deel van de Via Francigena mee pakt.

→Voor het eerst naar Toscane? Dit zijn onze favoriete bezienswaardigheden.

Facade kathedraal van Sienna

De imposante kathedraal van Sienna

Camino naar Rome

Het gedeelte van de Via Francigena van Viterbo naar Rome is een stuk dat onder vele wandelaars populair is. Nadat je Rome bent binnengekomen, kun je namelijk je pelgrimscertificaat ophalen.

De St. Franciscusweg

Deze alternatieve route naar de Eeuwige Stad is geïnspireerd op het leven van St. Franciscus van Assisi. Het stuk duurt vier weken en loopt van Florence naar Assisi, de Rieti-vallei en uiteindelijk Rome. Dit stuk is vooral geschikt als je ervaren wandelaar bent die op zoek is naar een uitdagende wandelroute.

Wat neem je mee voor onderweg?

Als je langere tijd onderweg bent is het natuurlijk slim om goed voorbereid op weg te gaan. Naast goede wandelschoenen en je goede humeur wil je niet al te veel meenemen. Hoe meer je meeneemt, hoe meer je moet dragen. Daarom is het verstandig om vooral lichtgewicht kleding mee te nemen zodat je meerdere laagjes kleding kunt aantrekken als het frisser wordt.

Naast kleding en goed schoeisel wil je misschien ook wat elektronica meenemen zodat je tijdens het uitrusten jezelf kunt vermaken met een leuke serie of foto’s kunt sturen naar het thuisfront. Hierbij kan het handig zijn om gebruik te maken van een VPN verbinding.

Genieten van het uitzicht onderweg

Rome is natuurlijk een prachtige stad, maar onderweg is er ook veel te zien en te beleven op de Via Francigena wandelroute. Als je er de tijd voor neemt bezoek dan ook zeker de steden Siena, Lucca en San Gimignano. Niet zo’n zin om te lopen? Dan kun je ook naar Rome fietsen. Veel plezier!

Geplaatst in wandelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *