startpunt Dutch Mountain Trail op station Eygelshoven

Dutch Mountain Trail etappe 1: Eygelshoven naar Bocholtz

Begin juni wandelden wij de Dutch Mountain Trail. Deze uitdagende wandelroute is ruim 100 kilometer lang en gaat over de hoogste bergtoppen van Nederland. In dit blog lees je onze ervaringen op de Dutch Mountain Trail. Etappe 1, van Eygelshoven naar Bocholtz. Wandel je met ons mee?

Dutch Mountain Trail Eygelshoven naar Bocholtz, routegegevens.

  • Totale afstand van deze etappe: 19 kilometer, 21 inclusief extra stuk naar station Heerlen en overnachtingsadres Bocholtz
  • Trein: Arriva van Heerlen richting Kerkrade Centrum, 2x per uur, prijs ruim €2 met ov chipper
  • Voornamelijk onverharde paden
  • Summit: Wilhelminaberg
  • Horeca: in Heerlen, Kerkrade en Bocholtz, iets van de route af
  • Startpunt: station Eygelshoven, of bij B&B The Project ( Sittarderweg 81 Heerlen)
  • Eindpunt: Drakentanden grens Nederland/Duitsland, of Hoeve Gillishof (Zandberg 20 Bocholtz)

Fijne wandelgids van de Dutch Mountain Trail:

De Dutch Mountain Trail in 5 etappes

De totale Dutch Mountain Trail  (of DMT) is ruim 100 kilometer lang en in te delen zoals je wilt. Wij kiezen ervoor om de Dutch Mountain Trail in 5 etappes te wandelen en onderweg in hotels en b&b's te overnachten. Hierdoor hebben we genoeg tijd om naast het wandelen ook te relaxen, een gezellig terrasje te pakken of hapje te eten. Een echte wandelvakantie met alles erop en eraan!

Uiteindelijk wandelen we ongeveer 10 kilometer extra om van en naar onze overnachtingsadressen te komen zodat de totale afstand  van onze Dutch Mountain Trail rond de 110 kilometer is.

Tip: wandel de route met de gps óf het speciale boekje om foutlopen te voorkomen. Onderweg ontbreekt het regelmatig aan goede routeaanduidingen.

 

Dutch Mountain Trail Kaart etappe 1 Eygelshoven naar Bocholtz inclusief overnachten

Dutch Mountain Trail etappe 1, route en overnachten

Dutch Mountain Trail etappe 1: van Eygelshoven naar Bocholtz

We beginnen onze wandelvakantie op de Dutch Mountain Trail met een overnachting in Heerlen bij B&B The Project. Deze sfeervolle B&B ligt op loopafstand van het station en de binnenstad. Zo slenteren we op zondagmiddag al lekker langs de mooie Street Art in Heerlen en eten een hapje op een gezellig terras.

Niet alleen overnachten we op een bijzonder plekje ook kunnen we de volgende dag uitgerust aan onze wandeling beginnen. Heerlen ligt namelijk op nog geen 10 minuten met de trein van het startpunt van de Dutch Mountain Trail af.

Ook zo'n zin in een goede start van je wandelvakantie? Boek je overnachting via de eigen website óf via Booking.com.

Bed & Breakfast The Project in Heerlen

start Dutch Mountain Trail Myfootprints

Onze start van de Dutch Mountain Trail, fotocredits Hennie van B&B The Project, Heerlen

De start van de trail; station Eygelshoven

Na een rustige nacht en uitgebreid ontbijt stappen we op de trein en nog geen 10 minuten later staan we aan het startpunt van de Dutch Mountain Trail: het station van Eygelshoven. De zon schijnt en we hebben er zin in!

We starten tegelijk met een ander stel maar zij gaan de tocht in 4 etappes lopen. Nadat we wat foto's van elkaar hebben gemaakt scheiden onze wegen. "Veel plezier" zeggen we tegen elkaar en terwijl zij direct op pad gaan bekijken wij nog even rustig de route van vandaag. Daarna steken we de weg over, wandelen een klein paadje in en laten het station achter ons.

→Lees hier al onze tips voor overnachten langs de Dutch Mountain Trail

startpunt Dutch Mountain Trail op station Eygelshoven

Start van de Dutch Mountain Trail op station Eygelshoven

klaprozen langs de Dutch Mountain Trail

Na een koud voorjaar bloeit alles volop begin juni

Dutch Mountain Trail etappe 1

Welkom in Zuid-Limburg, de eerste afdaling 🙂

Door het  Strijthagerbeekdal naar de Wilhelminaberg

De Dutch Mountain Trail kent 7 summits of bergtoppen. De eerste van deze toppen, de Wilhelminaberg bij Landgraaf, treffen we vrij snel op deze eerste etappe. Het duurt niet lang of de eerste klim dient zich aan met een stijgingspercentage van wel 10 % en het is puffen op de weg naar boven.

 

Dutch Mountain Trail start etappe 1

flink stijgen op de Dutch Mountain Trail

Op weg naar de Wilhelminaberg

Nadat we uitgepuft zijn wandelen we verder door een glooiend stuk bos door het dal van de Strijdhagerbeek. Daarna is het tijd voor de tweede klim naar de Wilhelminaberg (225 meter), een kunstmatige heuvel aan de rand van Landgraaf. Omdat er verbouwd wordt moeten we soms wat klunen maar we bereiken de top. Eerlijk gezegd zijn we niet heel erg onder de indruk van het uitzicht maar ver kijken kun je wel.

Na een korte blik op het omringende landschap wandelen we weer verder en beginnen we aan de afdaling. Ineens zien we daar het stel van vanochtend en nog drie andere stellen die allemaal de trail lopen. Grappig want op weg naar de Wilhelminaberg zagen we niemand.

summit 1 van de Dutch Mountain Trail Wilhelminaberg Landgraaf

Boven op de Wilhelminaberg

onder een tak door Wilhelminaberg

En weer naar beneden.....

Volop lente in het Strijthagerbeekdal

Wat hebben we toch een goede week uitgezocht voor deze wandelvakantie op de Dutch Mountain Trail want na een koude start is de natuur helemaal tot leven gekomen. We genieten met volle teugen van het frisse groen, de kleurrijke bloemen, de kwakende kikkers en de vrolijk fluitende vogeltjes. Zon en schaduw wisselen elkaar af en het is heerlijk wandelweer. Etappe 1 van de Dutch Mountain Trail wordt steeds mooier!

Strijthagerbeekdal Limburg

bos op de Dutch Mountain Trail

Dal van de Strijthagerbeek in Zuid Limburg

zwaan met jongen

Richting Kerkrade

Vanuit Landgraaf wandelen we verder richting Kerkrade. Wanneer we bij Kasteel Erenstein aankomen stel ik voor even een kopje koffie te gaan drinken op het terras maar Frank wandelt liever nog even verder. Op de kaart zien we ook horeca in de buurt van het Miljoenenlijntje, maar die blijkt gesloten. Jammer want daardoor hebben we vandaag geen gelegenheid meer om koffie te drinken tot we in Bocholtz zijn.

Net voorbij Kerkrade wandelen we ongemerkt de grens met Duitsland over. We merken het pas als ons een wandelaar met hond tegemoet komt. De Nederlandse natuur vloeit naadloos over in de Duitse, hallo blijft hallo en naast de fluitende vogels horen we helemaal niets. .

Tip: horeca langs de route is schaars en vaak wat verder van de route. Grijp je kans wanneer die zich aandient!

wandelen bij Kerkrade

Dutch Mountain Trail etappe 1 Kasteel Erenstein

Ivonne van Myfootprints op de Dutch Mountain Trail

Ongemerkt wandelen we Duitsland binnen

Amstelbach Duitsland

Dutch Mountain Trail in Duitsland

Wandelen langs de Amstelbach

Dutch Mountain Trail etappe 1, de laatste loodjes

Tijdens het laatste deel van de eerste etappe wandelen we door het Duitse boerenland en diverse windmolens. Van tevoren had ik gelezen dat dit deel best saai is en het is inderdaad het minst mooie stuk van de route van vandaag. We wandelen over brede wegen tussen eindeloze akkers en windmolens. Daarnaast brandt het zonnetje er ongenadig op los en dat maakt die laatste kilometers extra zwaar.

Vlakbij de grens en de drakentanden slaan we af richting Bocholtz en verlaten de route om ons overnachtingsadres op te zoeken. We maken nog een korte stop bij de lokale supermarkt en dan is het nog een kleine kilometer wandelen tot Hoeve Gillishof waar we vannacht gaan slapen.

Zelf op pad? Op de Myfootprints Dutch Mountain Trail pagina vind je al onze tips voor het plannen van je route.

engeltjes in holle boom langs Dutch Mountain Trail

Dutch Mountain Trail Duitsland

windmolens en akkers in Duitsland

wandelen door Duitsland op Dutch Mountain Trail

Overnachten langs de Dutch Mountain Trail, Hoeve Gillishof

Vannacht slapen we op een bijzonder plekje. Hoeve Gillishof is al meer dan 500 jaar in het bezit van de familie van Jaqueline en ligt aan de rand van Bocholtz, omgeven door groen. Speciaal voor wandelaars is er een mooie wandelkamer maar wij krijgen een upgrade en slapen een nacht in één van de appartementen. Na het inchecken is het tijd om te relaxen en dat kun je hier perfect!

Alle gasten van Hoeve Gillishoef kunnen gebruik maken van de koffiecorner, zitjes op de binnenplaats en in de rusttuin. Na een lekker kopje koffie lig ik prinsheerlijk in de hangmat. Daarna is het tijd om te douchen en een hapje eten te koken. 's Avonds zitten we nog lang buiten voor we rozig ons bed in duiken. Morgen is er weer een wandeldag!

Boek je kamer of appartement via de website van Gillishof of via Booking.com.

Overnachten Dutch Mountain Trail Hoeve Gillishof Bocholtz

Geplaatst in bergwandeling, Dutch Mountain Trail, Europa, Limburg, meerdaagse wandelroute, Nederland, wandelen, wandelen in Limburg.

3 reacties

  1. Volgend jaar gaan we zelf de eerste 2 etappes van de Dutch Mountain Trail wandelen. Omdat mijn man niet zo ver kan lopen is jouw etappe precies goed voor ons. De Gillishof ziet er ook erg fijn uit. Die ga ik onthouden. En dan op dag 2 naar Vaals wandelen en dag 3 naar Vijlen. We hebben er al zin in. Wandelgroeten van Kees en Henny.

    • Hoi Kees en Henny, wat een mooi plan. Ik vond de Dutch Mountain Trail heel mooi om te wandelen en op deze manier is de eerste etappe net iets korter en breek je het wat minder mooie stuk in Duitsland in 2 delen, dat vond ik ook wel fijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *