Zuiderwaterlinie wandelpad door het Saspoldertje

De mooiste wandelroutes in Brabant deel 2

Het is alweer een tijd geleden dat ik een overzicht maakte van mijn 10 favoriete wandelgebieden in Brabant. Een overzicht dat nog lang niet compleet is want er is zo veel te zien  in "mijn achtertuin". De afgelopen tijd ontdekten we weer diverse mooie wandelroutes in Brabant. Vanuit de grote steden in de provincie zit je binnen no time in de meest gevarieerde natuur. Nieuwe indrukken en nieuwe gebieden die garant staan voor vele uren wandelplezier. 

Wandelen bij Eindhoven, route langs de Kleine Beerze

Het beekdal van de kleine Beerze ligt tussen Vessem en Hoogeloon, niet ver van grote stad Eindhoven. De laatste jaren is er heel hard gewerkt om de vallei van de Kleine Beerze weer natuurlijk te maken. Het stroompje kreeg haar kronkels terug en het natuurbeheer werd aangepast. Tijdens het wandelen struin je langs het met riet omzoomde water, sta je oog in oog met Schotse Hooglanders en loop je over zandpaden langs de akkers. Geniet van de nieuwe natuur en de rust van het platteland op één van mijn favoriete wandelroutes in Brabant..

Lees meer over deze bijzondere route in het uitgebreide blog.

wandelen langs de Kleine Beerze wandelroutes in Brabant

Wandelen bij Uden, de Bedafse Bergen in De Maashorst

De Bedafse Bergen liggen ten westen van Uden aan de rand van het grote natuurgebied De Maashorst. Dit gebied ontstond tijdens de laatste ijstijd toen de Maas breed meanderend door het landschap stroomde en delen ervan omhoog drukte. Een gebied waar de natuur het voor het zeggen heeft en thuis van veel mooie wandelroutes in Brabant.

Het meest bijzondere deel, voor mij althans, van de Bedafse Bergen zijn de grote stuifduinen. Tijdens een wandeling kom je naast de stuifduinen met houtwallen ook nog wat kleine stukken heide en akkers tegen. Er zijn natte gebieden met slootjes en wilgen en in de herfst stikt het van de paddenstoelen. Tijdens het wandelen kun je ook  Schotse Hooglanders tegenkomen.

Lees hier meer over een wandeling door en rondom de Bedafse Bergen

Bedafse Bergen stuifduinen
Wandelen bij  Den Bosch; Pettelaar en Bossche Broek.

Op nog geen 10 minuten lopen van het station Den Bosch vind je een bijzonder natuurgebied; de Bossche Broek. Dit natte, open gebied sluit perfect aan op nog een ander pareltje; de Pettelaar. Beide gebieden bevinden zich aan weerszijden van de A2 en worden verbonden met een tunnel voor fietsers en voetgangers. Vanuit de drukte van de stad wandel je binnen korte tijd naar kleinschalige bosgebieden waar zompige weides, kleine stukjes bos en stroompjes elkaar afwisselen. Het Bossche Broek is één van de belangrijkste weidevogelgebieden van Brabant en een walhalla voor vogelaars. Naast vogels is de kans op het zien van één of meerdere reeën groot.

Wandelen bij Den Bosch

Wandelen bij Boxtel: de Kampina

In het eerste deel tipte ik één van mijn favoriete wandelroutes in Brabant door de Kampina maar het gebied zelf kwam niet zo uitgebreid aan bod. Het gevarieerde landschap van de Kampina is bosrijk, maar je vind er ook veel vennen en heide. Echt een gebied dat in elk seizoen mooi is zoals veel van de Brabantse natuurgebieden. Vriendin Miriam en ik namen de grijpers mee en gingen wandelen én afval rapen, twee vliegen in één klap.

Lees hier het uitgebreide bericht over onze wandeling in de Kampina.

Wandelen en afval oprapen, de Kampina Boxtel

Wandelen bij Tilburg; de Regte heide en landgoed de Hoevens

Al zoekend naar een leuke route in de buurt van Tilburg kwamen we op een mooie wandeling bij Goirle terecht. Een gevarieerde route door het bos, over de Regte heide en landgoed de Hoevens. Het startpunt van deze wandeling is natuurpoort de Roovertsche Leij maar je kunt ook starten bij het in de bossen gelegen klooster van Nieuwkerk.

Wandel over brede zandpaden langs vennen en door het bos. Rust uit op een rustig bankje midden in de nieuwe natuur of zoek beschutting onder oude beukenbomen. Onderweg passeer je twee van de zeven goed zichtbare grafheuvels van de Regte Heide en een klein Mariakapelletje. De route omschrijft een 8 die je eenvoudig in twee delen kunt opsplitsen.

Meer over deze route in het uitgebreide blog.

Bos en vennenwandeling bij Goirle ven

Wandelen bij Eindhoven: de Malpie

Tijdens mijn eerste bezoek was ik nog niet zo onder de indruk van de Malpie, maar inmiddels ben ik fan. De bossen, vennen en heide maken het gebied tot een heerlijk gebied voor een lekkere wandeling in elk jaargetijde. Je kunt zelf een route uitstippelen via de knooppunten of  gewoon lekker vrij wandelen. Mijn tip: start in Borkel en Schaft dan kom je de mooiste paden tegen.

Meer over mijn ervaring in dit prachtige gebied lees je hier.

Wandelen in de Malpie

Wandelen bij Breda: het Mastbos

Een gebied waar ik al veel goeds over heb gehoord is het Mastbos bij Breda. Ik ontdekte een mooie route van een kleine 10 kilometer langs het water van de Mark en door het Mastbos. In het bos vind je verschillende vennen en wandel je regelmatig over slingerpaadjes. Ook is er een prachtig vlonderpad in het Mastbos te vinden.

Wil je liever een iets kortere route lopen dan kun je ook beginnen met wandelen vanuit Eetcafé de 7 Heuveltjes en je route uitstippelen via wandelknooppunten.

ven in het Mastbos Breda

Wandelen bij Eindhoven, de Peelse Heide bij Reusel

Vanuit natuurpoort de Brandtoren bij Reusel duik je direct het bos in. Via de wandelknooppunten bepaal je makkelijk een route rond de Peelse heide en door de omringende bossen. Bij het Kroonven zijn een aantal prachtige houtsnijwerken te bewonderen en niet veel later passeer je enkele oude grenspalen. In het laatste deel van deze route wandel je langs de grote en kleine cirkel en de Stenen der Zaligheden voor je weer het bos induikt. Na al dat wandelen is het heerlijk op het grote terras van de Brandtoren!

Lees meer over deze route in het uitgebreide blog.

wandelen rond de Peelse heide

Wandelen bij Bergen op Zoom: het Zuiderwaterlinie wandelpad

De Zuiderwaterlinie is de oudste, langste én meest gebruikte van alle Nederlandse waterlinies en loopt van Bergen op Zoom tot aan Grave. Een unieke ketting van 11 Brabantse vestingsteden en hun omgeving. Waar vroeger de soldaten aan de grens stonden vind je nu Brabantse gezelligheid. Geniet onderweg van de gezellige historische vestingsteden, bezoek de stoere forten of ontspan in de bijzondere natuur.

Langs de linie vind je één van de nieuwe langere wandelroutes in Brabant. Het totale pad is 290 kilometer lang en uitgezet over het Brabantse wandelknooppuntensysteem. Wij wandelden twee etappes vanuit Bergen op Zoom, langs diverse forten, waterrijke natuurgebieden en over dijkwegen door de polders. Een prima eerste kennismaking met dit lange afstands wandelpad waar historie en natuur elkaar ontmoeten.

Meer over de route lees je in het uitgebreide blog.

Zuiderwaterlinie wandelpad wandelroute Dintelse Gorzen

Wandelen bij Eindhoven: het Brabants Vennenpad.

Ik ben gek op de natuur in mijn eigen regio, thuis van veel van de mooiste wandelroutes in Brabant. Na het lopen van de 136 kilometer lange Walk of Wisdom (Gelderland) wil ik zeker meer langere routes gaan lopen. Het Brabants Vennenpad is daarbij een goede kanshebber! De totale  route is 233 kilometer lang en loopt in een ruime bocht rondom Eindhoven. Onderweg passeer je diverse leuke dorpen en veel van mijn favoriete natuurgebieden. Meer over deze route vind je op de site van Visit Brabant onder deze link.

Wandelen en afval oprapen, koeien op de Kampina Boxtel

Nog niet uitgewandeld?

Heb jij nog een mooie route of favoriet wandelgebied in Brabant? Deel hem hier en wie weet staat hij straks in een derde deel.....

 

Geplaatst in Brabant, Nederland, wandelen, wandelen in Brabant, Wandelen in Europa, Wandelen in Nederland.

3 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *