heuvelachtig heidelandschap bij Heerde

De mooiste heidewandelingen van Nederland

Nu de zomer volop in gang is begint het bij mij weer te kriebelen. In augustus en september bloeit de heide in Nederland. Geniet van één van de mooiste dingen die de Nederlandse (na) zomer te bieden heeft. Wandel dwars door de paarse velden terwijl de bijen om je hoofd zoemen en en vlinders volop fladderen. Dit zijn mijn tips voor de mooiste heidewandelingen en heidevelden in Nederland.

De mooiste heidewandelingen van Nederland, de Posbank

1-heide in Nederland; de Posbank (Gelderland)

De Posbank ligt in Nationaal Park de Veluwezoom in de buurt van Rheden en is mijn favoriete plek voor het maken van de mooiste heidewandelingen. De hoogteverschillen in het landschap maken voor mij het gebied zo bijzonder. Er zijn diverse wandelroutes in- en om het gebied, waaronder een NS wandeling. Ook het lange afstand wandelpad het Maarten van Rossumpad gaat door het gebied. Let op; in het weekend kan het erg druk zijn, ga dan vroeg of wat later op de dag op stap.

Tips voor de mooiste wandelroutes in en om de heide van de Posbank vind je hier.

voetstappenpad Hilversum Schotse Hooglanders

2- De Bussumerheide, Westerheide en de Zuiderheide (Noord Holland)

Tijdens de bloggers verjaardag van Wanda kwam ik weer terug op de plek waar ik jaren woonde. De heidevelden rondom Hilversum zijn echt geweldig om in te spelen, te fietsen en vooral om door te wandelen. Een mooi en rustig gebied midden in de drukte van het Gooi. Het voetstappenpad gaat deels door de prachtige heidevelden en is een echte aanrader. Zelf een fijne route uitstippelen kan ook makkelijk. Vergeet dan zeker niet om even wat te drinken bij Theehuis 't Bluk of in het La Place restaurant voor de mooiste uitzichten op de heide.

Lees meer over dit prachtige gebied in mijn blog over het voetstappenpad bij Hilversum

Of wandel Etappe 1 van de heuvelrughike van Huizen naar laren, ook erg mooi!

mooiste heidewandelingen, de Cartierheide

3- De Cartierheide (Brabant)

Eén van de gebieden waar ik veel wandel is de Cartierheide, die slechts op een paar kilometer van mijn woonplaats Eersel afligt. De laatste jaren is er hard gewerkt om het gebied steeds aantrekkelijker te maken. Er is een mooie route van 7 kilometer uitgezet (Paarse route) die je meeneemt door het centrale deel van het gebied en dwars door de heide gaat. Zelf een wandeling uitstippelen kan ook via de knooppuntenpaaltjes. De Cartierheide en omringende bossen zijn mijn favoriete plek om even van de zon te genieten, de benen te strekken of uit te waaien op een frisse winterse dag. Let op; op zondag, met name in de middag, kan het erg druk zijn.

Lees hier meer over wandelen (en fietsen) bij de Cartierheide.
4- Nationaal park Dwingelderveld (Drenthe)

In mijn jeugd kwam ik er met mijn ouders regelmatig in de herfstvakantie en we wandelden en fietsten er volop. Sinds die tijd heeft het Nationaal Park Dwingelderveld een speciaal plekje in mijn hart veroverd en ook zonder ouders bezoek ik het regelmatig. De heidevelden zelf zag ik alleen maar in het voor- en najaar en zelfs dan zijn ze geweldig. Midden in de uitgestrekte heide vlaktes vind je de zo typische dennen en veel grote en kleine vennen. In het voorjaar kwaken de kikkers dat het een lieve lust is en in het najaar schieten de paddenstoelen (als paddenstoelen 😉 ) uit de grond.

Meer informatie over het Nationaal Park Dwingelderveld vind je op de eigen site.

Mooiste heidewandelingen Brunssummerheide

5- De Brunsummerheide (Limburg)

Vanuit het bezoekerscentrum (Schaapskooiweg 99, 6414 EL Heerlen) stap je direct het glooiende gebied van de Brunssummerheide in. Er zijn 3 kortere wandelroutes en een wat langere trailrun, die je natuurlijk ook kunt wandelen. Volgens de boswachter vind je nergens anders in Nederland zulke uitgestrekte heidevelden als op de Brunssummerheide en dat kan ik wel beamen. (En als je toch in de buurt bent en net als ik fan van Streetart? Dan is Heerlen ook de place to be). Een fijn dagje weg in Limburg.

Lees hier onze route over de glooiende heuvels van de Brunssummerheide.

de mooiste heidewwandelingen van Nederland, schaap Ermelosche heide

6- De mooiste heidewandelingen; de Ermelosche heide (Gelderland)

Tijdens mijn wandelingen voor de wandelcampagne van de Gelderse Streken kwam ik op de Ermelosche Heide. Ik was nog nét op tijd om de heide in al haar glorie te kunnen bewonderen. Op de warme nazomerdag zoemden honderden bijtjes er lustig op los en waren er heel veel kleine heidevlinders. Als je het goed uit mikt kun je schaapherder Marion of één van haar collega's tegenkomen. Het tevreden geknor van de schapen geeft een extra dimensie aan je wandeling.

Lees meer over de Ermelosche Heide én ontmoet de schaapherder met haar kudde.

heidevlinder Ermelosche Heide

mooiste heidewandelingen in Nederland, voetstappenpad Bussummerheide

Handig om te weten over wandelen op de heide in Nederland

  • Hoewel veel van deze heide en bosgebieden het hele jaar door aantrekkelijk zijn maak je de mooiste heidewandelingen natuurlijk als de heide bloeit.
  • De beste tijd voor het zien van de bloeiende heide in Nederland is in augustus, begin september. Dit is afhankelijk van het weer rond die tijd en kan per jaar iets verschillen.

Nog meer leuke heide- en boswandelingen:

Meer mooie wandeltips vind je op mijn uitgebreide wandelpagina. Veel plezier!

 

 

Geplaatst in Brabant, Nederland, wandelen, wandelen in Brabant, wandelen in Drenthe, Wandelen in Europa, wandelen in Gelderland, wandelen in Limburg, Wandelen in Nederland, wandelen in Noord Holland.

6 reacties

  1. Wat een fijne tips! Ik was vorige week op de Posbank maar ga dit weekend zeker nog een keer een mooie heidewandeling maken. Genoeg mooie gebieden, dank voor de tips.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *