Uitkijkpunt uitzicht Holterberg

Dit is de mooiste etappe van het Pieterpad! Van Hellendoorn naar Holten

Wat is de mooiste etappe van het Pieterpad? Voor mij is dat de route tussen Hellendoorn en Holten. Letterlijk en figuurlijk hoogtepunt van deze 11e etappe van het Pieterpad zijn de glooiende heidevelden van Nationaal Park Sallandse Heuvelrug. In dit wandelverslag vind je mijn ervaring en tips voor deze mooiste etappe van het Pieterpad.

Wat is de mooiste etappe van het Pieterpad?

Inmiddels heb ik ongeveer een derde deel van het Pieterpad gelopen. In het voorjaar wandelde ik diverse Pieterpad etappes in het zuiden en in de zomer een aantal in het noorden. Omdat veel van deze etappes grote gebieden met heide hebben mikte ik het zo uit dat de heide in bloei stond. En wat was het genieten! Van de stilte, de uitgestrekte heidevelden en de vele onverharde paden waar ik bijna geen mens tegen kwam.

Twee favoriete etappes

Het is lastig kiezen wat de mooiste etappe van het Pieterpad is want eigenlijk heb ik twee favorieten. De Drentsche etappe van Zuidlaren naar Rolde en deze etappe van Hellendoorn naar Holten in Overijssel. Beiden erg mooi en niet te lang waardoor je extra tijd hebt om te stoppen, foto's te maken of te relaxen op een fijn wandelbankje.

De glooiende bossen en heidevelden van de Sallandse Heuvelrug versus de hunebedden, bossen, heide en natte natuur in de Drentsche Aa. Kan ik eigenlijk wel kiezen uit deze twee mooie etappes?

Pieterpad Hellendoorn Holten, routegegevens

 • Totale afstand van deze etappe: 15 kilometer, gemarkeerd in 2 richtingen.
 • Er is geen ov langs de etappe. Tussen Hellendoorn en Holten OV Taxi of de bus (overstappen, ongeveer 40 minuten)
 • Parkeren: Zuid Esweg Hellendoorn of Waagweg 4 Holten.
 • Voornamelijk onverharde paden, bos en heide.
 • Horeca: in Hengelo en Holten. Eind etappe: Buitengewoon Holten en Rest/hotel Hoog Holten.
 • Startpunt: Dorpsstraat Hellendoorn of Stationsstraat 14 Holten.
 • Eindpunt: Stationsstraat 14 Holten of Dorpsstraat Hellendoorn.
 • Overnachten: B&B in de Dorpsstraat, Hellendoorn.
Tip: je kunt er ook voor kiezen om de auto en fiets mee te nemen. Je fiets staat veilig bij centraal station Holten. Daarna rijd je terug naar Hellendoorn en start je met wandelen. Vanaf het station fiets je weer naar het startpunt van de route en geniet je nóg een keer van de mooiste etappe van het Pieterpad.

 

De mooiste etappe van het Pieterpad ligt in Overijssel

Na 2 dagen wandelen in Drenthe is het tijd om weer wat af te zakken voor de volgende Pieterpad etappes. Na het ontbijt stap ik in de auto en rijd richting Hellendoorn waar ik een parkeerplaats heb gevonden bij het centrum. Daarna is het slechts een klein stukje wandelen voor ik bij het fraaie protestantse kerkje D'Oale Grieze ben, het startpunt van de route.

Ik ben benieuwd of deze etappe richting Holten net zo mooi is als ik verwacht. Nationaal park Sallandse Heuvelrug bezocht ik al eerder maar nog nooit in de tijd dat de heide bloeit. Omdat het de afgelopen weken erg droog en heet was maak ik me wel wat zorgen over de heide maar vanuit de auto zag alles er mooi paars uit.

→Ook mooi om te wandelen: de Trage Tocht Hellendoorn.

protestantse kerkje D'Oale Grieze start mooiste etappe van het Pieterpad

D'Oale Grieze is het startpunt van deze etappe

Van het dorp zo het bos in

Het duurt niet lang of ik laat Hellendoorn achter me en wandel de bossen in. Was het in Hellendoorn al rustig, hier is het nog stiller. Wandelaars kom ik niet tegen wel fietsers die op het naastgelegen fietspad rijden. Op warme dagen als deze ruikt het bos altijd zo lekker en ik geniet. Van de rust, de fluitende vogels en het ritselen van de bladeren. Voor ik het weet heb ik er al een lekker stuk opzitten.

Nadat ik de doorgaande weg ben overgestoken wandel ik Nationaal Park Twilhaar binnen. Ik passeer de nu lege schaapskooi en wandel over het terrein van het voormalig Joods werkkamp Twilhaar waar een bord informatie geeft over het verleden van deze plek. Het is vreemd om op zo'n mooie plek te staan en te lezen wat zich hier heeft afgespeeld.

Bospad bij Hellendoorn op mooiste etappe van het Pieterpad

Schaapskool Twilhaar langs Pieterpad

herinneringsbord in Werkkamp Twilhaar Overijssel

Het Pieterpadboekje

Wil je zelf het Pieterpad wandelen? Als voorbereiding op het Pieterpad adviseer ik je om de Pieterpadboekjes van Nivon te bestellen (hiermee steun je ook het Pieterpad):

Je vindt deze etappe van het Pieterpad in het eerste deel van het Pieterpadboekje: Pieterpad 1: Pieterburen Vorden

De mooiste heuvels en bergen.....

Langzaam aan wandel ik richting de Holterberg. Deze top is één van de hoogste punten van de mooiste etappe van het Pieterpad samen met de Noetselerberg die ik als eerste passeer. Het is klimmen en dalen maar dit is precies waarom ik zo verliefd ben op de Sallandse Heuvelrug. Juist al die hoogteverschillen geven het landschap dat beetje extra waardoor alles er nóg mooier uitziet.

Ik sta even stil bij het uitkijkpunt om het uitzicht in me op te nemen en wandel een klein stukje van de route af naar nog een ander uitkijkpunt. Als je het geheel zo ziet is het nog steeds één zee van golvende paarse heide. Iets dichterbij is de waarheid soms anders en laat de droogte van de afgelopen weken zich zien in wat vale en soms zelfs bruine struiken. Ook vandaag is het warm maar gelukkig is er op dit deel van de route nog genoeg schaduw van kleinere bomen en struikgewas.

wandelbankje Pieterpad Holten

Wandelbankjes genoeg op deze etappe van het Pieterpad

Uitkijkpunt uitzicht Holterberg

Een paarse zee van heide

De heide leeft!

Terwijl ik op een klein paadje neerkniel om een foto te maken hoor ik de bijen en hommels zoemen. Veel vlinders zie ik niet, wel een kleine zandhagedis die vlak voor me snel het pad oversteekt.

Even later kom ik wandelaars tegen die de route in tegengestelde richting lopen. "Heb je weleens een korhoen gezien?" vraagt zij. "Iets verderop zagen we hem langs het pad, misschien heb je nog geluk en kun je hem ook spotten". De Sallandse Heuvelrug is de plek waar de laatste wilde korhoenders van Nederland leven maar door de toename van stikstof raakt het gebied ook hier steeds ongeschikter. Zien doe ik deze zeldzame jongen niet, horen wel en dat is ook mooi en best bijzonder.

de mooiste etappe van het Pieterpad in Overijssel

zandpad op heide Holtenseberg tijdens wandelen Pieterpad

Het mooiste deel van de route op het Pieterpad

De volgende kilometers gaat het dwars door de glooiende heide van de Sallandse Heuvelrug. Over zandpaden zonder beschutting waar de zon genadeloos op mijn bolletje brandt. Het is behoorlijk warm maar het uitzicht op al dat paars om me heen maakt dat ik vrolijk doorwandel.

Op de kleine weg bovenop de heuvel zie ik af en toe een schim van een auto en ook nu kom ik slechts 1 wandelaar tegen. Of het aan de zomerse hitte ligt en mensen liever fietsen vandaag? Ik denk het wel want we zitten nog midden in de zomervakantie. Echt jammer vind ik het niet want ik houd wel van die stilte.

Heide Pieterpad Hellendoorn Holten Nationaal Park Sallandse Heuvelrug

mooiste etappe van het Pieterpad heidewandeling Sallandse Heuvelrug

Mooiste etappe van het Pieterpad Hellendoorn Holten

heide Sallandse Heuvelrug Pieterpad Hellendoorn Holten

zandpad op de heide van de Sallandse Heuvelrug tijdens mooiste etappe van het Pieterpad

Blij met de verkoelende schaduw

Ik ben blij dat ik uiteindelijk de heide verlaat en weer in de verkoelende schaduw van het bos terecht kom. Op een omgevallen boom eet ik mijn lunchpakket mét uitzicht op de heide. Wanneer ik verder wandel raak ik al snel in gesprek met een ander stel dat ook deze mooie etappe wandelt. Samen wandelen we een stuk op en terwijl we lopen steekt er in de verte een jonge ree het pad over. Wat een mooie verrassing.

Als we een tijd later bij de horeca rond de Holterberg aankomen besluiten we een lekker drankje te pakken op het terras van Buitengewoon Holten. Het is de eerste horeca die we tegenkomen op de route en het drankje gaat er goed in. Daarna vullen we de waterflesjes en nemen we afscheid van elkaar. Ik loop nog even naar het toilet en zij beginnen vast met wandelen. "We zien elkaar vast zo wel weer"

Bos Sallandse Heuvelrug

schaduwrijk bospad Sallandse Heuvelrug

Richting Holten

Omdat deze etappe niet zo lang is komt Holten sneller in zicht dan ik verwacht had. Op het laatste stuk van de route word je nog getrakteerd op mooie heide en dan wandel je via een lange weg het bos uit richting het station. In de verte spot ik het gezellige stel van straks weer.

De mooiste etappe van het Pieterpad eindigt in het centrum van Holten. Zij nemen een ijsje en ik duik even de supermarkt in voor wat fruit en een toetje. Die ga ik straks lekker oppeuzelen bij mijn overnachtingsadresje. Alweer een mooie dag op het Pieterpad!

→De GPS van de route en meer info over deze Pieterpad etappe vind je op deze pagina van het Pieterpad.

Uitkijkpunt over de heide op de mooiste etappe van het Pieterpad

Een laatste blik op de heide

mooiste etappe van het Pieterpad bij Holten

mooiste etappe van het Pieterpad centrum Holten

Klein maar gezellig, het centrum van Holten

Wat maakt dit de mooiste etappe van het Pieterpad?

Wat is de mooiste etappe van het Pieterpad die jij hebt gelopen?

 

Geplaatst in meerdaagse wandelroute, Pieterpad, wandelen, Wandelen in Nederland, wandelen in Overijssel, wandelvakantie.

2 reacties

 1. Dit is echt mijn all time favoriet natuurgebied in Overijssel. Ik kom er elk jaar minimaal 1 x om te wandelen en ik snap helemaal dat je dit de mooiste etappe van het Pieterpad vindt. Dat van de korhoen wist ik niet dus nog een mooie reden om weer die kant uit te gaan. In de herfst weer!

  • Ik heb de Sallandse heuvelrug inmiddels in diverse jaargetijden bezocht. Hoewel het natuurlijk jammer ia dat de heide niet bloeit is de herfst ook prachtig. Veel plezier straks en doe de groeten aan de korhoen 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *