wandelen op Madeira Levada do rei

De levadas van Madeira: Levada do Rei

Madeira is een paradijs voor wandel en natuurliefhebbers. Diverse van de mooiste routes gaan langs de eeuwenoude irrigatiekanalen ofwel de levadas. Op Madeira is er meer dan 3000 kilometer wandelpad langs de levadas te volgen door de mooiste natuur van het eiland. Ik maakte kennis met één van de makkelijk te bewandelen routes: de Levada Do Rei.

wandelen op Madeira de Levada do rei

 

De levadas van Madeira

Het woord levada is afgeleid van het Portugese woord levar, dat dragen betekent. Een levada is een irrigatiekanaal, gegraven om het water uit de hoge bergen in het noorden te verdelen over het lager gelegen landschap. Op Madeira vind je het grootste netwerk van levadas ter wereld en op de meeste ervan is er een voetpad langs het kanaaltje te vinden. Om het water door de bergen te kunnen leiden zijn er op diverse plekken tunnels aangelegd. Deze tunnels variëren van een paar honderd meter tot bijna 5 kilometer in lengte.

Wanneer je op Madeira bent kun je het eiland eigenlijk niet verlaten zonder minstens één levada wandeling te hebben gelopen. Je hebt de keus uit kortere en langere routes die variëren in moeilijkheidsgraad. Afhankelijk van je (wandel) ervaring zijn de routes zelfstandig te lopen maar er gaan ook veel mensen met een gids op pad.

wandelen op Madeira varens langs de Levada do rei

De Levada do Rei (pr 18)

De Levada do Rei is een gevarieerde wandeling van 5,1 kilometer heen (en ook weer 5,1 kilometer terug over hetzelfde pad). Wij wandelen hem op een grijze en natte dag met een gids. Nadat we de auto bij het startpunt in São Jorge hebben geparkeerd en een grote bui hebben afgewacht vertrekken we. De grond is modderig en vol plassen maar het is gestopt met regenen en de regenjassen kunnen in de tas blijven.

Na een klein stukje over een breed pad wordt het pad al snel een paadje. De bergwand rechts naast ons is begroeid met diverse mossen, varens en zelfs kleinere bomen. Verdwalen kunnen we niet op dit pad. We hoeven slechts te lopen, te kijken en af en toe te luisteren naar wat informatie die we van de gids krijgen.

uitleg van de gids Levada do Rei

wandelen op Madeira Levada do rei

Foto gemaakt door Stefan Maas van Hicle.nl

 

Tijd om te genieten

We passeren een open stuk met uitzicht over de velden en de bossen op de omringende berghellingen. Tijd om even stil te staan en te genieten van de prachtige natuur die zelfs op deze grauwe dag adembenemend is. Iets verder, op ongeveer de helft van de route, komen we door een bijzonder stuk bos. Dit bos is vrijwel onaangetast en bevat diverse unieke plantensoorten zoals de laurier- en mahonieboom. Slechts de eucalyptusboom is een vreemde eenden in de bijt. Ooit geïntroduceerd vormt hij nu een geduchte tegenstander die onder controle gehouden moet worden. (Lekker ruiken doen ze wel trouwens!)

wandelen op Madeira Levada do rei uitzicht

wandelen op Madeira Levada do rei

Een forel!

De zandgrond van de helling boven ons maakt plaats voor rotsen. Ineens ligt er op het pad voor ons een forel, wat een gek gezicht. Tijdens een periode van heftige regen overstromen de levadas en daardoor is deze jongen op het droge terecht gekomen. Dat had ik niet verwacht, vissen in de kanalen, wat een verrassing!

wandelen op Madeira Levada do rei rotswand

Forel langs de Levada do Rei Madeira

Natter

Op het laatste deel van de wandeling wordt het een stuk natter. Meerdere watervallen banen zich een weg over de levada. We gaan er overheen via stapstenen maar er ook onderdoor. De regenjas moet aan en de spullen even veilig in de tas. Overal groeien enorme varens en de rotsen zitten vol met mos. De bomen om ons heen worden steeds hoger en we worden ingesloten door een tunnel van groen. En dan komen we bij het eindpunt van de route waar de Ribeiro Bonito uit het woud tevoorschijn komt. Hoe graag zou ik de rivier nog een stukje verder willen volgen maar het pad stopt hier en het is tijd om terug te keren. We bereiken nét op tijd het eindpunt voor er een nieuwe bui losbarst.

wandelen op Madeira waterval langs Levada do rei

wandelen op Madeira Levada do rei waterval

wandelen op Madeira natte boel op de Levada do rei

Ook deze foto is gemaakt door Stefan Maasvan Hicle.nl

Levada do Rei, de Ribeiro Bonito

 

Handig om te weten over de Levada do Rei

 • Afstand; ruim 10 kilometer retour.
 • Het nummer van de wandeling is PR18 en aan het begin van de route vind je een informatiebord.
 • Begin en eindpunt: de waterzuivering Quebradas in São Jorge.
 • Makkelijke wandeling over een vrijwel vlak pad.
 • Let op; waterdichte schoenen en een regenjas zijn musts op deze route die erg nat kan zijn.
 • Horeca; geen aan de route dus neem zelf wat te eten en drinken mee.
 • Niet bereikbaar met het O.V. maar alleen met de auto. Je kunt je auto gratis parkeren.
 • In het voorjaar is de levada extra mooi door de bloeiende bloemen.
 • NB: Deze wandeling werd voor ons georganiseerd door het Madeira Promotie Bureau.  Zij hebben ons laten zien dat Madeira ook in de winter het bezoeken waard is!

Nog veel meer levadas!

De Levada do Rei is slechts één van vele levadas waar je kunt wandelen en geschikt voor iedere wandelaar. Enkele andere levadas waar routes langs uitgezet zijn;

 • PR 6- Levada de 25 fontes; bij Rabaçal, 4,6 km (en ook weer terug). Deze eindigt bij een groot meer. NB: kan in het seizoen druk zijn!
 • PR 6.1- Levada do Risco; bij Rabaçal. Eindigt bij een waterval en loopt op 1000 meter hoogte door veel heidegebieden .
 • PR 7 - Levada do Moinho (Levada Grande); 10,3 kilometer van Ribeira da Cruz naar Junqueira
 • PR 9- Levada do Caldeirão Verde; 6,5 km (en v.v) vanaf het Queimadas Forestry park. NB: warme kleren en een zaklantaarn (tunnels) mee.
 • PR10- Levada do Furado, 11 km van Ribeiro Frio naar Portela. Let op kan glad zijn, zaklantaarn mee voor de tunnels.
 • PR 14- Levada dos Cedros- 5,8 km van Fanal naar Curral Falso.
 • PR 16- Levada da Fajã dos Rodrigues: 3,9 km (en 3,9 retour) met veel tunnels en vergezichten
 • Meer informatie over De diverse wandelingen vind je op deze pagina van Visit Madeira!

 

 

Geplaatst in Portugal, wandelen, Wandelen in Europa.

6 reacties

  • Nee die heb ik niet, wel een boekje dat je bij Visit Madeira kunt krijgen Via hen (link in blog) kun je een plattegrond en routeboekje downloaden van de wandeling.

 1. De levadas staan er inderdaad om bekend. Wat ik heel mooi vond was de omgeving van de Pico do Arrieiro. Daar heb ik een stuk gewandeld. Meer in de bergen dus. Maar sowieso, waar je ook bent, Madeira is echt prachtig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *