Zwölf Apostels Altmühltal Panoramaweg

De Altmühltal Panoramaweg; Solnhofen naar Dollnstein

De 200 kilometer lange Altmühltal Panoramaweg is één van de "Top Trails of Germany". Wij liepen er één etappe van en waren onder de indruk. Een route vol met bijzondere rotsformaties, uitkijkpunten en héél veel bankjes om van dat prachtige uitzicht te genieten. Onderweg passeerden we één van de hoogtepunten van de route, de Zwölf Apostel. Wandel je met ons mee?

De Altmühltal Panoramaweg.

De Altmühltal Panoramaweg is een gevarieerde route in Zuid-Duitsland dwars door het Naturpark Altmühltal in Beieren. Het begin/eindpunt is Gunzenhausen of Kelheim (tussen Nürnberg en München). Je kunt de route twee kanten uitlopen en hij is goed bewegwijzerd. Het hoogste punt is de Hahnenkamm bij Spielberg op ongeveer 750 meter hoogte. Al wandelend krijg je de meest fraaie uitkijkjes voorgeschoteld en is de rivier de Altmühl nooit ver.

Wandel over smalle paadjes langs fraaie rotspartijen, door bossen, langs heidevelden  en over weides vol alpenbloemen en vlinders. Voor je "natje en droogje" kun je terecht in één van de vele biergartens en restaurants onderweg. Neem zeker ook even de tijd om sfeer te proeven in één van de gezellige dorpjes waar de tijd stil lijkt te hebben gestaan. Geniet van één van de mooiste wandelroutes van Duitsland!

Altmühltal Panoramaweg de Altmühl

 

Altmühltal Panoramaweg vlinder

Het startpunt van onze route

Wij slapen in het kleine plaatsje Möhren en kiezen ervoor om de auto in Solnhofen bij het treinstation te parkeren. Daarna kopen we een kaartje en stappen op de trein naar Dollnstein. Onderweg krijgen we al een mooi voorproefje van wat ons te wachten staat. Vanaf het station moeten we nog ongeveer een kilometer lopen richting de begraafplaats en het infocentrum aan de rand van het dorp. Daar pikken we de route op. Al snel zitten we midden tussen de velden en fluiten de vogels om ons heen dat het een lieve lust is. Na de regen van gisteren is het nog vochtig en bewolkt, maar er is beter weer beloofd.

Altmühltal Panoramaweg station Solnhofen

 

Altmühltal Panoramaweg start Solnhofen

 

Altmühltal Panoramaweg bij Solnhofen

Bloemen, vlinders en uitzicht

Al snel lopen we naar boven via een smal pad op een begroeide helling. Het uitzicht op de vallei beneden ons wordt steeds beter. De route maakt haar naam Altmühltal Panoramaweg helemaal waar. Af en toe breekt de zon tussen de wolken door en doet de vlinders dwarrelen en mijn hart wat sneller kloppen. Er zijn zo veel leuke bankjes om even neer te ploffen en zo veel mooie uitkijkjes.....

Altmühltal Panoramaweg wandeling

 

Altmühltal Panoramaweg vlinder

 

Altmühltal Panoramaweg

 

Altmühltal Panoramaweg uitzichtpunt

"Gruss Gott"

We bereiken de top van de rand en wandelen een tijd langs de kloof. Af en toe komen we een paar andere wandelaars tegen en komt ons een vrolijk servus of gruss gott tegemoet. Tussen de begroeiing door is er plek genoeg voor prachtige panorama's over het Altmühltal. De zon laat zich steeds vaker zien en we stoppen even voor een banaantje mét uitzicht. Geen haast vandaag op deze mooie wandeldag.

Altmühltal Panoramaweg bank met uitzicht

 

Klimmen en weer afdalen....

Na deze korte stop dalen we langzaam af naar de vallei. Iets verderop kunnen we kiezen voor een verkorte route naar het dorpje Mörnsheim. Wij kiezen ervoor om de hele route te lopen en moeten daardoor opnieuw een flink stuk omhoog klimmen door het bos om daarna weer af te dalen. (Kies je voor de kortere route dan bespaar je je deze klim).

Eenmaal in het dorp blijkt alles gesloten zijn voor de lunchpauze en missen we ons kopje koffie met wat lekkers, jammer. In plaats daarvan klimmen we nogmaals het dal uit en genieten maar weer eens van het uitzicht. We krijgen het nu zo warm dat we de pijpen afritsen. Handig ding hoor zo'n afritsbroek !

Altmühltal Panoramaweg

 

Altmühltal Panoramaweg Mörnsheim

 

Altmühltal Panoramaweg

 

Altmühltal Panoramaweg uitzicht

Lunchtime

Op een groot plateau eten we ons broodje. Om ons heen wordt het gras gemaaid en speurt een eenzame roofvogel naar muisjes die worden opgeschrikt. Eigenlijk best wel jammer van dat "gemaai", die bloemen zijn zo gezellig. Daarna gaat het verder door het bos en over het terrein van de leisteen fabriek. Hier staan kisten vol met prachtige leisteen platen waar de regio zo beroemd om is. Uiteindelijk komen we bij de bijzondere rotsformaties van de Zwölf Apostel. Hier drinken we onze kop koffie in de biergarten van Apostel 13 maar voor de kuchen is helaas geen plek meer.

Altmühltal Panoramaweg lunchtime

 

wandeling Altmühltal panoramaweg , Top Trails of Germany

 

Altmühltal Panoramaweg Zwölf Apostel

De Zwölf Apostel

Wanneer je met de auto of de trein door het dal rijdt kun je ze niet missen. De bijzondere rotsformaties van de Zwölf Apostel zijn een lust voor het oog. Als we na de koffie via een pad bovenop de rotsen komen zijn we nog veel meer onder de indruk. Hier zie je pas goed hoe machtig de rotsen boven het landschap uittorenen. Ik snap wel waarom dit één van de hoogtepunten van de Altmühltal Panoramaweg is!

Na de nodige tijd en de nodige foto's is het tijd voor het laatste deel van de route. De langzame afdaling tot in Solnhofen waar we weer richting het treinstation lopen om onze auto op te pikken. Tevreden en voldaan rijden we weer naar ons home away from home in Möhren.

Altmühltal Panoramaweg Zwölf Apostel

 

 Panoramaweg Zwölf Apostel

 

Zwölf Apostels Bayern

 

Altmühltal Panoramaweg

 

Altmühltal Panoramaweg Dollnstein

De Altmühltal Panoramaweg praktisch.

 • De route helemaal lopen of slechts een etappe? Het is beide goed mogelijk door gebruik te maken van het bus en treinnetwerk in de regio. Klik op deze link naar de Deutsche Bahn om je route uit te stippelen!
 • Wil je de Altmühltal Panoramaweg als geheel lopen? Onderweg zijn er meer dan genoeg overnachtingsadressen in de dorpjes langs de route. Er zijn ook (enkele) campings.
 • Kom je met de auto dan kun je gratis parkeren bij de treinstations van Solnhofen naar Dollnstein. Let op; in Solnhofen zijn er slechts enkele plekken bij het station.
 • De trein gaat één keer per uur en de kosten voor een enkele reis voor 2 personen zijn €5,40 ( prijs 2018)
 • De route is duidelijk gemarkeerd d.m.v. bordjes met het speciale logo en/of het woord Altmühltal Panoramaweg. Een wandelkaart is handig, maar dus niet per se nodig om deze etappe te lopen.
 • De etappe van Solnhofen naar Dollnstein is 18 kilometer lang. Reken nog een kilometer extra om van het station op de route te komen.
 • Voor deze etappe zijn wandelschoenen of goede gympen waarop je fijn wandelt beiden goed te gebruiken.
 • Horeca; in Solnhofen en Dollnstein keuze genoeg. Onderweg in het plaatsje Mörnsheim en bij de bierstube 13 Apostel bij de Zwölf Apostel (Esslingen 1, Solnhofen). NB: let bij alle horeca goed  op de wisselende openingstijden om teleurstelling te voorkomen!
 • Picknicklunch met uitzicht kan op heel veel plekjes op de speciaal geplaatste bankjes.
 • Alles wat je nodig hebt om (een deel van) de route zelf te wandelen vind je op deze site. Veel plezier!

Altmühltal Panoramaweg routebordje

 

Ga je op vakantie in Beieren en ben je op zoek naar nog meer mooie wandelroutes? Dit zijn mijn tips;

De bijzondere route over de Jägersteig (6 kilometer)

Of klik voor nog meer fijne wandeltips hier even door naar mijn wandelpagina!

Zoek je nog een bijzondere plek om te overnachten?  Bij Schloss Möhren kun je slapen in een vakantiehuis in een kasteel. Echt een aanrader!

 

 

Geplaatst in Duitsland, meerdaagse wandelroute, wandelen, Wandelen in Europa, wandelvakantie.

2 reacties

  • Wij bezochten dit gebied in het centrale deel en daarna een stuk tegen de Oostenrijkse grens aan. Beieren is heel groot en er is zo veel te doen. Genoeg om nog vele jaren terug te keren 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *