De Camino Português is een pelgrimsroute naar Santiago de Compostela. Het is na de Camino Frances de meest gelopen route van alle pelgrimstochten. Deze pelgrimstocht begint in Lissabon maar de meeste pelgrims wandelen het deel tussen Porto en Santiago de Compostela. In dit blog neem ik je mee op mijn voorbereidingen voor de Camino Português. Lees welke Portugese routes je kunt wandelen, handige tips en mijn paklijst voor de Camino de Santiago.
Het lopen van een pelgrimstocht naar Santiago de Compostela staat al jaren op mijn bucketlist en het liefst ga ik hem wandelen voor ik 60 word. En aangezien die datum met rasse schreden nadert werd het tijd om die knoop eindelijk eens door te hakken. Mijn vliegticket is geboekt en de het kriebelt enorm, "hallo 60"!
Camino Português
De Camino Português is één van de meest gelopen pelgrimsroutes naar Santiago de Compostela. De start van deze Camino is in Lissabon (621km) maar de meeste wandelaars kiezen voor een start in Porto (244 km) of Tui (119). Dit is tevens de laatste plek waar je kunt starten wil je de Compostela halen. Dit is hét document dat verklaart dat de pelgrim de Camino heeft voltooid. Voor de Compostela moet je namelijk minimaal 100 kilometer te voet (of te paard) afgelegd hebben.
Ga je de Camino Português lopen dan kun je kiezen uit drie verschillende routes. De centrale route, de Costal of de Litorial. En natuurlijk kun je de routes ook combineren en uitbreiden. Wandel je graag meer aan de kust of juist wat meer door het heuvellandschap? Hoe veel dagen wil je op jouw Caminho Português wandelen? Loop je liever wat vlakker of vind je het leuk om ook wat te klimmen en dalen? Het is helemaal aan jou.
Leestip: De Camino, bestverkochte boek van 2024:
Waarom juist deze Camino?
Omdat dit mijn eerste pelgrimstocht naar Santiago is wil ik graag onderweg veel pelgrims tegenkomen en dan kom je uit bij de Camino Frances óf Português. Ik hoorde veel mooie verhalen over de Camino Frances maar ook dat je van pakweg april/mei t/m september beter je onderkomens vast kunt leggen. En als je dat niet wilt is de beste optie om buiten die maanden te gaan wandelen. Het leek me enorm gaaf om de ultieme uitdaging van de 800+ kilometer wandelen met mezelf aan te gaan maar ik bleef twijfelen.
De Camino Português is populair maar een stuk minder druk dan de Frances. Daardoor durf ik het aan om niets vast te leggen. Op deze pelgrimsroute hoop ik op meerdere vlakken het ultieme pelgrimsgevoel te krijgen. Alles op zijn beloop laten en op me af laten komen. Ruimte in mijn hoofd en in het moment beslissen. Terug naar de basis, misschien wel een reset? Dit is ook een belangrijke reden waarom ik de Camino alleen ga lopen.
Andere redenen waarom ik voor de Camino Português kies:
- *De route is goed bewegwijzerd.
- *Er zijn genoeg voorzieningen, zeker in het Spaanse gedeelte.
- *Het landschap op de Camino Português is gevarieerd en gaat door het bos, langs de kust en wijngaarden
- *Je kunt de makkelijk een deel van de verschillende varianten lopen en die aan elkaar plakken, of een extra lus maken.
- *In het Spaanse Galicië wandel je door de mooiste steden en dorpen als Pontevedra, Padrón, Tui en Caldas de Reis.
Voorbereiden op de Camino Português
Elke keer wanneer je een lange wandeltocht gaat maken zul je nadenken hoe je jezelf daarop gaat voorbereiden. Zelf wandelde ik al meerdere langere wandelroutes waaronder de Dutch Mountain Trail en de Walk of Wisdom. Ook maakte ik een prachtige 6-daagse trekking met volle bepakking, eten en tent in Torres del Paine in Chili en liep ik 4 x 40 kilometer tijdens de Vierdaagse van Nijmegen. Gave ervaringen die ik niet had willen missen.
Aan al deze routes zit een lichamelijk aspect maar ook een mentale kant.
Aan de start van de hike door Torres del Paine
De lichamelijke voorbereiding
Hoe je jezelf moet voorbereiden voor een Camino is voor iedereen anders. Sommige mensen wandelen elke dag en ook diverse keren een stevige route van minimaal 20 kilometer. Zelf wandel ik regelmatig, ik tennis en volg 1 keer per week een High Intensity Training. Op deze manier blijf ik fit en gebruik ik veel verschillende spieren. Wat voor jou werkt moet je uiteindelijk toch zelf uitvinden.
Luister in ieder geval naar je lichaam en loop minimaal een paar keer een route met je rugzak op (liefst met de bepakking die je meeneemt op de Camino). Zorg ook voor schoenen waar je prettig op loopt en eventueel voor wandelstokken als je dat fijn vindt.
→Zoek je een paar leuke wandelroutes om te oefenen voor jouw Camino de Santiago? Op deze pagina vind je al mijn tips voor mooie wandelroutes in Nederland.
De mentale voorbereiding
Ondanks alle voorbereiding kwam ik mezelf op elke wandelroute wel een keer tegen. Doordat het veel zwaarder was dan ik dacht, het hard regende en stormde of lichamelijke ongemakken. Zo verloor ik 2 teennagels na het lopen van de Vierdaagse, had ik nog wekenlang elke nacht kramp in de kuiten en viel ik na een dag wandelen in Torres del Paine na het eten als een blok in slaap. Doodmoe maar voldaan.
Voor mij weegt dit allemaal op tegen al het plezier en de fijne ervaringen. In Chili hadden we ook echt een Trailfamily en dat was echt super. Ik ben benieuwd of het op de Camino ook zo gaat werken. Het zal mijn langste wandeling zijn en ook het langste solo avontuur.
Wat neem je allemaal mee op de Camino de Santiago?
Voor mij was het best even puzzelen wat ik mee ga nemen op mijn Camino Português. Wat je precies meeneemt hangt o.a. af van het jaargetijde waarin je jouw Camino gaat wandelen.
Zelf ga ik de Camino in september en begin oktober te wandelen. Omdat het dan normaal gesproken nog redelijk warm is hoef ik niet alleen maar dikke kleren mee te nemen. Naast een goede rugzak (met regenhoes) en wandelschoenen gaat er in ieder geval iets mee voor regenachtige dagen. Mijn rugzak heeft een inhoud van 30 liter, de paklijst komt later in een ander artikel.
Ik heb ervoor gekozen om alleen met handbagage te vliegen en mijn rugzak mag daarom niet meer dan 10 kilo wegen. Dat is ook prima want meer dan 10 kilo wil je echt niet op je rug meesjouwen tijdens een Camino. Bedenk dat alles wat je meeneemt ook op je rug mee moet (Tenzij je kiest voor bagagevervoer, dat is ook een optie). Less is More in dit geval, dus denk goed na wat je echt nodig hebt en neem zo min mogelijk mee op je Camino.
Welke routes zijn er op de Camino Português?
Het eerste deel van de Camino Português gaat vanuit Lissabon via Santarem en Coimbra naar Porto. Hier is slechts één route. Vanuit Porto kun je kiezen uit drie verschillende routes.
1- De Camino Central
Volgens zeggen is de Camino Central de originele Camino en de kortste van de drie routes. Ben je gek op historische steden dan is de centrale route je beste keuze. Daarnaast wandel je op deze route door stukken bos en heuvelachtig landschap met mooie vergezichten.
De voorzieningen op de centrale route zijn goed en je komt zeker andere pelgrims tegen. Op deze route kom je niet aan de kust en hij is zwaarder vanwege de hoogteverschillen.
2- De Camino Costal
In tegenstelling tot wat je verwacht gaat de Camino Costal slechts voor ongeveer 30% langs de kust. Het landschap varieert van kust tot bos en platteland.
Deze route is wat minder druk dan de centrale route en heeft nog steeds diverse heuvelachtige stukken. Wil je graag echt langs de kust wandelen kies dan voor optie 3.
3- De Litorial Way
Ben je een echte fan van de kust? Kies dan voor de Litorial Way want deze route gaat tussen Porto en Vigo pal langs de kust. Daarna sluit je bij Redondela weer aan op de Camino Central.
De Litorial is vrijwel geheel vlak en gaat niet door industriegebieden of langs drukke wegen. Het nadeel is dat je er een stuk minder pelgrims tegenkomt en de routemarkering ontbreekt regelmatig. Bij slecht weer is dit de minst fijne route van de drie.
Mijn eigen Camino Português
In september ga ik de Camino Português lopen vanuit Porto tot Santiago de Compostela. Voor deze route trek ik twee weken uit maar het kan natuurlijk ook langer of korter duren. Daarna wil ik verder wandelen over de Camino de Finisterre naar Finisterre en Muxia. Dit zal waarschijnlijk nog een kleine week duren. Mijn totale route zal ongeveer 430 kilometer bedragen.
Vanuit Porto start ik met een stuk langs de kust en wandel ik tot Vila do Conde waar ik doorsteek naar de Camino Português Central. Net voorbij Pontevedra kies ik voor de variante Espiritual, een fraaie "omweg" waarbij ik een deel te voet en een deel met de boot afleg. Bij Padrón keer ik weer terug op de Camino Central.
→Voor het bepalen van mijn eigen route heb ik zelf veel handige tips en informatie van deze website van Stingy Nomads gehaald. Zij zijn ervaren pelgrims en liepen alle varianten van de Camino Português.
Hoeveel dagen moet ik uittrekken voor de Camino Português?
Welke afstand wandelaars afleggen is voor iedereen verschillend maar over het algemeen kun je als vuistregel aanhouden dat pelgrims gemiddeld 20 tot 30 km per dag lopen. Dat betekent dat je over de Camino Português vanaf Porto makkelijk in twee weken naar Santiago de Compostela wandelt. Voor veel wandelaars is dit één van de redenen om juist deze Camino te gaan lopen.
De pelgrimsroute vanaf Lissabon naar Santiago de Compostela is officieel opgedeeld in 25 etappes. Een kleine 4 weken wandelen dus.
Overnachten op de Camino Português
Wanneer je de Camino wandelt kun je kiezen uit veel verschillende overnachtingsmogelijkheden. Zo zijn er gemeentelijke en privé albergues waarbij je met andere pelgrims in een slaapzaal met stapelbedden overnacht. De toiletten en douches zijn gedeeld, net als een keuken en gemeenschappelijke ruimte. Dit is de goedkoopste manier van overnachten en de beste manier om andere pelgrims te ontmoeten. Soms kun je er ook een maaltijd krijgen, dit alles tegen betaling. Naast de albergues zijn er donativos (hier slaap je op basis van een donatie) en natuurlijk pensions, bed &breakfasts en hotels of appartementen.
Let op: voor de albergues is een pelgrimspaspoort verplicht!
Ik weet nu nog niet waar ik ga slapen en hoe me dat gaat bevallen. Na het wandelen van mijn Camino Português kan ik je vast meer vertellen. Zelf heb ik niets vastgelegd en ga ik kijken hoe dat loopt.
Het pelgrimspaspoort
Met jouw pelgrimspaspoort (Credencial del Pelegrino) krijg je toegang tot de albergues. Ook verzamel je daarin de stempels waarmee je in Santiago de Compostela aantoont dat je de pelgrimstocht hebt afgelegd en welke afstand je liep. De stempels haal je bij herbergen, stempelpunten langs de weg of kleine cafés. Je kunt een pelgrimspaspoort vooraf al kopen bij het Nederlands genootschap van Sint Jacob.
Wandel je net als ik de Camino Português vanaf Porto? Dan kun je het pelgrimspaspoort afhalen bij de Kathedraal de Se in het centrum van de stad. Dit kost je een paar Euro. In het pelgrimskantoor krijg je ook uitleg over het pelgrimspaspoort en het lopen van de Camino.
Tips voor de Camino Português
Ik sluit dit blog af met een aantal handige tips voor de Camino Português voor zover ik ze nu kan bedenken. Mocht je nog aanvullingen hebben dan hoor ik ze graag van je. Onder het blog kun je een reactie achterlaten met je eigen tips en ervaringen op de Camino de Santiago. Ik kan niet wachten om mijn eigen Camino de Santiago te gaan wandelen!
- Download de Buen Camino de Santiago App op je telefoon. Hier vind je veel handige informatie voor jouw Camino.
- Let erop dat je voldoende stempels haalt. Op de laatste 100 kilometers zijn dat er minimaal 2 per dag!
- Luister naar je eigen lichaam en kijk wat voor jou goed voelt.
- Neem niet te veel bagage mee. Ik wandel zelf met een rugzak van Osprey, 30 kilo met regenhoes. Daarnaast heb ik een tas voor mijn fotocamera waar ook geld, paspoort, pinpas en dergelijke inzitten.
- Trek aan die wandelschoenen en geniet!
Geen tips! Gewoon lekker lopen en genieten. Oké 1 tip, de Buen Camino app is heel handig. Voor de rest vooral lekker genieten. Buen Camino
Dank je wel, heb er reuze zin in. Nog 5 maanden tot de Camino Portugues 🙂
Goed dat je de eerste Camino alleen loopt. De gesprekken onderweg met mede wandelaars zijn inspirerend. Je krijgt zo veel makkelijker aansluiting dan dat je met een groep gaat lopen. Ik loop nu weer met een vriendin maar blijven lekker met elkaar en bij elkaar lopen. Maken ook contact met mede lopers en zo tref je elkaar toch weer bij het volgende punt. 😁
Zeker de Spirtitual variant er bij pakken! Dat kost je misschien 2 dagen extra maar dat was toch wel echt de kers op de taart. Alsof je door een sprookjesbos loopt!
Onderweg gebruikte ik de Buen Camino app om te zoeken naar herbergen (icm mijn GPX route).
Ik liep al snel in een camino-familiy alhoewel we ‘s ochtends graag allemaal apart begonnen met lopen, kwamen we elkaar ‘s avonds meestal weer tegen. Nog steeds contact met hen. De enige plek die we hebben gereserveerd was Casa Alternativo. Een paradijsje op aarde om na een dag lopen te belanden en te worden verwend 🙂.
Ik liep in april en had alleen een lakenzak mee. Dat werd in de loop van de nacht altijd te koud. Volgende keer zou ik een slaapzak meenemen. Er liggen meestal wel dekens maar die zijn niet altijd even fris.
Hoi Leon, dank voor je tips. Ik ga eens informeren of in september een slaapzak ook nodig is want zelf wilde ik eigenlijk met een lakenzak wandelen. De “trail family” ken ik van de hike in Torres del Paine en hoop ik ook nu weer te vinden. Heel bijzonder vond ik dat.